Porody - rady, zkušenosti, doporučení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.4.2021 19:49

Na přání Sarah01 zakládám diskuzi, když se toho dosud nikdo neujal.
Jinak, co se týká porodu, nemohly byste tady, kdo máte zkušenost, založit nějakou diskuzi na toto téma? Viděla jsem teda už několik videí, vyslechla několik přednášek a zkušeností, ale pořád si myslím, že vím málo. A popravdě letošní komplikované porody u různých CHS mě nenechávají tak nějak v klidu. Třeba to nikdy potřebovat nebudu, ale třeba jo.

14.4.2021 19:53

Tak, zkušenost se založením diskuze očividně mám, povedlo se.
Ring volný. Všem chovatelům přeji bezproblémové porody u fen a zdravé, přiměřeně početné vrhy.

14.4.2021 20:48

Kamarádce se nakonec narodilo celkem 9 štěňátek, 5 kluků, 4 holky. Poslední se narodila na veterině, protože fenečka už byla z porodu vysílená a málo tlačila a stěndu se nechtělo ven.
Je to fakt normální, že porod trvá tak dlouho, od večera do dalšího večera? A jak člověk pozná, že se to nezvládne a musí se jet na veterinu?

14.4.2021 20:56
janaa

XXX.XXX.10.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kamarádce se nakonec narodilo celkem 9 štěňátek, 5 kluků, 4 holky. Poslední se narodila na veterině, protože fenečka už byla z porodu vysílená a málo tlačila a stěndu se nechtělo ven.
Je to fakt normální, že porod trvá tak dlouho, od večera do dalšího večera? A jak člověk pozná, že se to nezvládne a musí se jet na veterinu?

Co to je od večera do večera? Porod jako takový,resp. druhá doba porodní,by tak dlouho trvat neměla,ale může se stát. Jinak první doba porodní může být ještě delší.
Obecně, pokud neodteče hlenová zátka,tak se ještě nic neděje. Pokud odteče,tak už se chystá porod jako takový,ale taky to může ještě trvat,takže to chce trpělivost. Pokud odteče plodovka -zelená a nic se neděje,je to šptaně. Když fena tlačí, a nic se neděje,je to špatně. Pokud má fena jen slabé kontrakce x hodin a porod nepostupuje,je taky vhodné na veterinu radši zajet ona na to není šablona a každý porod je úplně jiný. Ideální je mít veta na telefonu a moct to konzultovat, třeba i v noci

14.4.2021 21:08

Myslela jsem od včerejšího večera do dnešního večera. :-)
První štěňátko se narodilo dnes v 11 hodin. Takže to chystání se k vlastnímu porodu, ta první doba porodní, je tak dlouhé. Ok. To aby si člověk nachystal flašku, nebo radši dvě.

14.4.2021 21:11
janaa

XXX.XXX.10.173

Jj, první doba porodní může být velmi dlouhá. A to ještě některé feny začnou funět,třeba profuní noc, přes den se uklidní a další noc pokračují
Ale i ten samotný porod, někdy jsou mezi štěňatama hodina,dvě, někdy půl hodiny nebo taky dvacet minut....prostě to může vypadat jakkoli

14.4.2021 22:10
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Myslela jsem od včerejšího večera do dnešního večera. :-)
První štěňátko se narodilo dnes v 11 hodin. Takže to chystání se k vlastnímu porodu, ta první doba porodní, je tak dlouhé. Ok. To aby si člověk nachystal flašku, nebo radši dvě.

No, pokud nemáte řidiče, tak flaška není dobrý nápad (teda pokud v ní není nealko), protože je možné, že budete muset řídit.

14.4.2021 22:20
elisak

XXX.XXX.194.232

janaa napsal(a):
Jj, první doba porodní může být velmi dlouhá. A to ještě některé feny začnou funět,třeba profuní noc, přes den se uklidní a další noc pokračují
Ale i ten samotný porod, někdy jsou mezi štěňatama hodina,dvě, někdy půl hodiny nebo taky dvacet minut....prostě to může vypadat jakkoli

Předloni mamky fena začala rodit někdy před půlnocí, v 1 v noci byli na světě 3 štěňata. A dál nic, vypadalo že v ní ještě něco je, ale fena se už k ničemu neměla, postarala se o štěňata co už měla a šla spát. Mamka plašila, ale ještě jí dávala čas. Po 7 ráno naložila fenu do auta a jelo se na kliniku, v půli cesty se v autě narodili další 2 štěňata, to už bylo fakt všechno, tak to otočili a jeli dom... Mezi 3 a 4 štěnětem byl rozestup 7 hodin...

14.4.2021 22:25

vet na telefonu je zaklad.
par let jezdime do Brna na skolu a tam, kdyz jdeme na ultrazvuk a potvrdi brezost -si rovnou nechavame vypocitat termin a ptame se, kdo na nej slouzi :-)

14.4.2021 22:25

Inspektor Pišišvor napsal(a):
No, pokud nemáte řidiče, tak flaška není dobrý nápad (teda pokud v ní není nealko), protože je možné, že budete muset řídit.

Mám.

14.4.2021 22:58
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

elisak napsal(a):
Předloni mamky fena začala rodit někdy před půlnocí, v 1 v noci byli na světě 3 štěňata. A dál nic, vypadalo že v ní ještě něco je, ale fena se už k ničemu neměla, postarala se o štěňata co už měla a šla spát. Mamka plašila, ale ještě jí dávala čas. Po 7 ráno naložila fenu do auta a jelo se na kliniku, v půli cesty se v autě narodili další 2 štěňata, to už bylo fakt všechno, tak to otočili a jeli dom... Mezi 3 a 4 štěnětem byl rozestup 7 hodin...

To je celkem běžné, pokud fena první štěňata vyhodí rychle po sobě - vyčerpá si tím z krve oxytocin a glukozu, takže si dá oraz než se jí ta hladina zase doplní a pak pokracuje v porodu.
Většinou to e bývá po víc štěňátech než po 3. Je ale potřeba rozlišit, jestli se fena snaží, popř. má kontrakce a nejde to, anebo si dala jen pauzu a šla spát.

14.4.2021 22:59
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Mám.

👍

14.4.2021 23:27
elisak

XXX.XXX.194.232

To je celkem běžné, pokud fena první štěňata vyhodí rychle po sobě - vyčerpá si tím z krve oxytocin a glukozu, takže si dá oraz než se jí ta hladina zase doplní a pak pokracuje v porodu.
Většinou to e bývá po víc štěňátech než po 3. Je ale potřeba rozlišit, jestli se fena snaží, popř. má kontrakce a nejde to, anebo si dala jen pauzu a šla spát.

Jo to dává smysl. Co si pamatuju tak s tím prvním štěnětem měla docela problém, ty další 2 už šli hrozně rychle za sebou.
Něco málo už odrozeno máme tohle byli G štěňata a poprvý to trvalo takhle dlouho. A abych to upřesnila byla to tenkrát 4-letá fena basenji, prvnička.

15.4.2021 08:12
marushka

XXX.XXX.41.2

Přesně tohle jsem zažila.. Fena místo pokračování porodu fena v klidu usnula. Po 6 hodinách pokus o vyvolávačku a poté císař.. Ale je dost možné, že by štěňata porodila po nějaké době sama, ale zas kdo ví, jestli by štěňata přežila..

15.4.2021 08:42
janaa

XXX.XXX.10.173

Jasný,fena si může dát spací pauzu,jak píše inspektor, zvlášť když se vyčerpá při porodu více štěňat najednou. Důležitý je,co to provází,ale pokud je v klidu,tak by měl být v klidu i chovatel. Ale zase v nějakém rozumném odstupu. Plus hodně fenám pomůže pohyb, což je i ta cesta po bytě, do auta atd. Já teď 3/4 porodu s fenou prochodila, protože jich bylo málo a podle rentgenu hodně vzadu, a fena teda taky ležet nechtěla.

15.4.2021 08:57
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Já jsem fakt ráda, že u toho budu mít tu kamarádku sestřičku... Že má zkušenosti a bude vědět, co je ještě v pohodě a co už ne. A samozřejmě vet na telefonu. Upřímně kdybych neměla ji, tak bych si takhle na poprvé asi poprosila nějakého zkušeného chovatele, který už taky něco odrodil.

15.4.2021 09:05
lenocka

XXX.XXX.40.22

janaa napsal(a):
Jasný,fena si může dát spací pauzu,jak píše inspektor, zvlášť když se vyčerpá při porodu více štěňat najednou. Důležitý je,co to provází,ale pokud je v klidu,tak by měl být v klidu i chovatel. Ale zase v nějakém rozumném odstupu. Plus hodně fenám pomůže pohyb, což je i ta cesta po bytě, do auta atd. Já teď 3/4 porodu s fenou prochodila, protože jich bylo málo a podle rentgenu hodně vzadu, a fena teda taky ležet nechtěla.

Ten RTG je super věc, protože nechovám, tak jsem se o rentgenování před porodem dozvěděla až nedávno. Obrovské plus, že chovatel ví, kolik mimin čekat!

15.4.2021 09:12
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

No, jak kdy - pár dní zpět rodila fena štěňata po mém psovi a ani ten rtg nebyl moc průkazný (fena nebyla vyvenčená).
Já jich tan teda napočítala 5 a 5 se narodilo, ale bylo to hodně s otazníkem - na veterině jim řekli, že vidí 3.

15.4.2021 09:22
janaa

XXX.XXX.10.173

Jj, to RTG někdy bývá matoucí. Já na RTG nechodím, přijde mi to zbytečný stres,muset natáčet a držet vysokobřezí fenu pod rentgenem,aby to pak stejně nebylo jasný. Smysl to má,pokud člověk ví,že se bude jednat o málopočetný vrh nebo vůbec jedináčka,že se dá i změřit,jak bude velký, a jestli ho vůbec bude fena schopná porodit. Ale ono se to blbě odhaduje, já jsem teď věděla,že jich tam nebude moc, ale zase jsem nemyslela úplně málo, spíš tak pět šest. Jenže fena měla plodovky jak blázen,to bylo na bazén. Takže rtg jsem dělala až když porod nepostupoval, spíš jsme se ujišťovali,že tam není štěně vzpříčené apod. Nakonec už to bylo po prvním štěněti, byla jsem ráda,že teda víme,že jsou tam už jen dvě, nicméně rtg mě spíš znervoznil ještě víc,protože jsme věděli,že jedno štěně je obrovské a obě jsou hodně vzadu. I vetka si nemyslela,že to porodí, a spíš mě připravovala na císaře. Ale konec dobrý,všechno dobré Nakonec mám za sebou tři porody u svých fen,jeden u kamarádka a dvakrát jsem byla coby porodní bába na telefonu, a každý ten porod byl úplně jiný

15.4.2021 09:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

No, jak kdy - pár dní zpět rodila fena štěňata po mém psovi a ani ten rtg nebyl moc průkazný (fena nebyla vyvenčená).
Já jich tan teda napočítala 5 a 5 se narodilo, ale bylo to hodně s otazníkem - na veterině jim řekli, že vidí 3.

Já, prosím pěkně, vidím flek.

15.4.2021 09:25

Já kdysi měla na telefonu zkušenou chovatelku (a zároveň majitelku plemeníka, se kterým jsme kryli). Nakonec jsem jí k porodu jako takovému nepotřebovala, vše šlo hladce. Ale jedna fenka po porodu ne a ne se přisát a pořád kňourala, velká čuba nervní. Chovatelka mě tenkrát navedla a zjistili jsme rozštěp patra. Na to bych asi sama nepřišla.

15.4.2021 09:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Varaxi napsal(a):
Já, prosím pěkně, vidím flek.

😂👍

15.4.2021 10:04

Taky nic nevidím. Takže jestli měli na veterině stejný oko jako já......

15.4.2021 20:19

Máte dobré oči. Já tam nějaké vetřelce vidím, ale přesný počet ani náhodou.

15.4.2021 21:20
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Máte dobré oči. Já tam nějaké vetřelce vidím, ale přesný počet ani náhodou.

Dva jsou hodně vepředu

16.4.2021 07:56
janaa

XXX.XXX.10.173

Hele,rentgen ještě dobrý,tam občas i něco vidím,ale ultrazvuk, to je pro mě abstraktní umění jako jestli je čuba březí poznám,ale to je tak maximum

16.4.2021 08:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Hele,rentgen ještě dobrý,tam občas i něco vidím,ale ultrazvuk, to je pro mě abstraktní umění jako jestli je čuba březí poznám,ale to je tak maximum

Buďte v klidu, to je abstraktní umění i pro spoustu vetů 🤫

16.4.2021 08:52

Já na utz nepoznala ani vlastní děti.

16.4.2021 09:26
keissa

XXX.XXX.155.174

Buďte v klidu, to je abstraktní umění i pro spoustu vetů 🤫

To jo u moji feny první vrh .tvrdil že tam nic není a fena stále trvala na tom že březí je byla 3 štěnata ,druhý vrh podle něj 3-4 víc tam nemá a bylo jich 13 ..ale je fakt že ona je prostě ma pěkně zakryté :)
A RTG ... u jine feny v dřívějšku dle snímku jedno a narodily se 3 .. ale to měl jeětě starý přístroj tak to ho omlouvá,při dnešní technice kdy se to dá zvětšit už je to o něčem jinem.

16.4.2021 13:07
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

keissa napsal(a):
To jo u moji feny první vrh .tvrdil že tam nic není a fena stále trvala na tom že březí je byla 3 štěnata ,druhý vrh podle něj 3-4 víc tam nemá a bylo jich 13 ..ale je fakt že ona je prostě ma pěkně zakryté :)
A RTG ... u jine feny v dřívějšku dle snímku jedno a narodily se 3 .. ale to měl jeětě starý přístroj tak to ho omlouvá,při dnešní technice kdy se to dá zvětšit už je to o něčem jinem.

Já to teda musím zaklepat, ale mně do počtu přesně trefovali na VFU i ze sona (rtg jsem nikdy nedělala).
Je fakt, že od toho 23.dne, kdy chodím může fena něco vztřebat a oni mají špičkové sono, ale opravdu co napočítali, to se vždycky narodilo👍.

16.4.2021 23:29
fikovnice

XXX.XXX.135.60

marcelaamax napsal(a):
Já jsem fakt ráda, že u toho budu mít tu kamarádku sestřičku... Že má zkušenosti a bude vědět, co je ještě v pohodě a co už ne. A samozřejmě vet na telefonu. Upřímně kdybych neměla ji, tak bych si takhle na poprvé asi poprosila nějakého zkušeného chovatele, který už taky něco odrodil.

Marci, Ty máš Ejbí v očekávání???

16.4.2021 23:32
fikovnice

XXX.XXX.135.60

Jé, jak si tam lebedí...ale našla jsem 3, s určitou dávkou fantazie 4...

17.4.2021 09:02
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

fikovnice napsal(a):
Marci, Ty máš Ejbí v očekávání???

Nee zatím ne. Ale mám v plánu ji nakrýt, měla by hárat cca v červnu. Před pár dny to vypadalo, že se rozhárá dřív, ale asi planý poplach

17.4.2021 10:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Snad nevadí, když se zeptam tady, s porodem to souvisí.

Budeme vyrábět porodní bednu, jak velké do ní děláte zábrany proti zalehnuti? Jak vysoko od země, a jak široké? 🙏

17.4.2021 13:10
bobina65

XXX.XXX.124.148

Já měla bednu bez zábran. Ale nechávám v noci svítit malé světlo a z venku vedle bedny měla matraci tak, aby zpět neskákala a pěkně viděla kde malé má.

17.4.2021 13:16
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

bobina65 napsal(a):
Já měla bednu bez zábran. Ale nechávám v noci svítit malé světlo a z venku vedle bedny měla matraci tak, aby zpět neskákala a pěkně viděla kde malé má.

No my budeme nejspíš dělat takové "vkládací" zábrany. Prostě jakoby konstrukci na nožičkách, která půjde vyndat. Vlez budeme mít z prken, která půjdou po 10ti cm vyndávat. A od chovatelky mám info, že ty zábrany cca 13 cm od země a 13 cm široké, takže už vím .

Zatím tak, ale ještě to není hotové 😁

Přidejte reakci

Přidat smajlík