Chcela by som sa opytat, ci na tomto obrazku vidite nejaky rozdiel? Mne to nejako nedochadza 🤷♀️
Uživatel s deaktivovaným účtem

vždyť ten horní jde přes rameno
představ si, že je pes v tahu
furt nevidíš rozdíl?

Horní není pevně nasazen, nemá čím držet na svém místě, má těžiště kdesi volně nahoře, takže až pes zatáhne, zabrzdí si ramena, ale hlavně bude tlak na krk.
Druhý neomezuje správný pohyb, rozkládá tlak na celý hrudník, a až pes zatáhne, postroj zůstane na svém místě a nebude škrtit, pes tady bude spokojenější,
a kdyby byl tah požadován, tak tento postroj zajistí, že pes táhne "celou svou vahou".
Vodítko nezapínám na nic, co vytvoří cestu vzhůru, nýbrž paralelně s páteří, kolečko na vodítko je ne u krku a nahoře mezi lopatkami, ale víc směrem k ocasu.
Zkráceně - horní je celkově křáp a pes s tím chudák.
napsal(a):
Horní není pevně nasazen, nemá čím držet na svém místě, má těžiště kdesi volně nahoře, takže až pes zatáhne, zabrzdí si ramena, ale hlavně bude tlak na krk.
Druhý neomezuje správný pohyb, rozkládá tlak na celý hrudník, a až pes zatáhne, postroj zůstane na svém místě a nebude škrtit, pes tady bude spokojenější,
a kdyby byl tah požadován, tak tento postroj zajistí, že pes táhne "celou svou vahou".
Vodítko nezapínám na nic, co vytvoří cestu vzhůru, nýbrž paralelně s páteří, kolečko na vodítko je ne u krku a nahoře mezi lopatkami, ale víc směrem k ocasu.
Zkráceně - horní je celkově křáp a pes s tím chudák.
Dobre, o tom som nevedela. Dakujem.
Happy1234
napsal(a):
Nejaky rozdiel tam je..ale viete mi niekto povedat, na co je to dobre, ten druhy obrazok? Tak najskor ze psovi obojok nie, lebo ze je to zle na krk, tak kupime postroj, a teraz mi chovatelka napise, ze je zly? Ze je potrebny ako na tom druhom obrazku? 🙏 ja neviem..skodi to fakt psovi?
Váš pes má nějaké problémy, že nemůže mít obojek?
Správně zvolený obojek naprosté většině psů vyhovuje. Samozřejmě vychovaným psům, kteří na něm umí chodit.
Jinak horní je špatně, dolní je správně. A ten horní opravdu může uškodit. Vůbec nechápu, proč se takové paskvily vyrábějí.

Varaxi
napsal(a):
Správně zvolený obojek naprosté většině psů vyhovuje. Samozřejmě vychovaným psům, kteří na něm umí chodit.
Jinak horní je špatně, dolní je správně. A ten horní opravdu může uškodit. Vůbec nechápu, proč se takové paskvily vyrábějí.
Pánbůh to tak chtěl :-)

Mulinka18
napsal(a):
Nevíte, prosím, někdo v jakém obchodě se dá ten "druhý" sehnat a nejlépe i vyzkoušet? Jsem z Prahy. Dívala jsem se zběžně na internet a nevidím žádný takový, aby měl i ten horní úchyt. Děkuji
Mulinko, kupovala jsem kšíry/postroj s úchytem na Profizoo
Mulinka18
napsal(a):
Nevíte, prosím, někdo v jakém obchodě se dá ten "druhý" sehnat a nejlépe i vyzkoušet? Jsem z Prahy. Dívala jsem se zběžně na internet a nevidím žádný takový, aby měl i ten horní úchyt. Děkuji
Ten spodní je hurtta, nevím, jestli se prodávají i v běžných zverimexech, ještě jsem je nepotkala. Ale tyhle typy (ne přímo značka) se dají najít už vážně skoro všude. Navíc v Praze. Tomu nevěřím, že tam nikde nemáte takovýhle postroje.

Mulinka18
napsal(a):
Např.
https://www.zoovedvore.cz/postroje-psi/manmat-postroj-chicco-ruzovy/
lepší a méně polstru, úchyt nad rameny i dál na zádech
https://www.zoovedvore.cz/postroje-psi/manmat-postroj-guard-xxs-3/
nejlepší, protože polstr všude, úchyt jen dál na zádech
https://www.zoovedvore.cz/postroje-psi/manmat-postroj-soft-universal-2/
Popravdě mi vždycky trochu vrtalo hlavou, proč tolik lidí stojí o to, aby jejich pes chodil s postrojem, ve kterým vypadá jak nákupní taška. K čemu to je? V nějaký krizovce se dá ten pes za postroj chytit kdekoli, nemusí mít speciální ucho a jinak se psem přece nemanipuluju tak, že s ním tahám za postroj, ne?

Můj pes má postroj rád a sluší mu.
Chtěla jsem to teda ještě potáhnout stuhou s Batmanem, ale někdo je vykoupil.
WildcatW

XXX.XXX.162.124
Atheira
napsal(a):
Popravdě mi vždycky trochu vrtalo hlavou, proč tolik lidí stojí o to, aby jejich pes chodil s postrojem, ve kterým vypadá jak nákupní taška. K čemu to je? V nějaký krizovce se dá ten pes za postroj chytit kdekoli, nemusí mít speciální ucho a jinak se psem přece nemanipuluju tak, že s ním tahám za postroj, ne?
Já mám postroj s uchem na obrany :D Jediná věc co mě napadá, k čemu se to dá využít.

Jako že jindy v životě než na cvičáku nechci psa chytit výš než je obojek nebo je lepší strkat ruku pod pásky utaženého postroje :-)
Ne, bez legrace, ta rukojeť je tam pro kočku. Až pojede.
napsal(a):
Jako že jindy v životě než na cvičáku nechci psa chytit výš než je obojek nebo je lepší strkat ruku pod pásky utaženého postroje :-)
Ne, bez legrace, ta rukojeť je tam pro kočku. Až pojede.

Atheira
napsal(a):
https://www.instagram.com/p/CVBmTQ1I02f/
:-) no nebylo by jí líp na hřbetě?
Atheira
napsal(a):
Ten spodní je hurtta, nevím, jestli se prodávají i v běžných zverimexech, ještě jsem je nepotkala. Ale tyhle typy (ne přímo značka) se dají najít už vážně skoro všude. Navíc v Praze. Tomu nevěřím, že tam nikde nemáte takovýhle postroje.
Neřekla jsem, že je nikde nemají ! Nečtete pozorně příspěvek. Jen, že jsem zběžně koukla na web a nenašla jsem přímo tento s úchytem. Zeptala jsem se, abych to měla jednodušší. Nemám příliš času obcházet obchody. Raději bych šla najisto a věděla co chci.
Mulinka18
napsal(a):
Neřekla jsem, že je nikde nemají ! Nečtete pozorně příspěvek. Jen, že jsem zběžně koukla na web a nenašla jsem přímo tento s úchytem. Zeptala jsem se, abych to měla jednodušší. Nemám příliš času obcházet obchody. Raději bych šla najisto a věděla co chci.
Tak přímo tento asi holt jedině na e-shopu https://www.google.com/search?q=hurtta+active+postroj&sxsrf=AOaemvJjqlS31gFMBcmVjZQrlXb90htKMQ%3A1634815655601&ei=p05xYaT2I7eZwbkP28SI6Aw&ved=0ahUKEwjk5bLzstvzAhW3TDABHVsiAs0Q4dUDCA4&uact=5&oq=hurtta+active+postroj&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEIAEMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeOgQIABBDSgQIQRgAUNBUWLdpYPxqaAFwAngBgAHmAYgBhw-SAQY2LjEwLjGYAQCgAQHAAQE&sclient=gws-wiz
Nebo si nechat někde ušít, jestli vám jde vyloženě jenom o ten úchyt. Další značky, co dělají tyhle postroje na "psí tašky" vyloženě neznám, ale určitě jsou.
Atheira
napsal(a):
Tak přímo tento asi holt jedině na e-shopu https://www.google.com/search?q=hurtta+active+postroj&sxsrf=AOaemvJjqlS31gFMBcmVjZQrlXb90htKMQ%3A1634815655601&ei=p05xYaT2I7eZwbkP28SI6Aw&ved=0ahUKEwjk5bLzstvzAhW3TDABHVsiAs0Q4dUDCA4&uact=5&oq=hurtta+active+postroj&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyBQgAEIAEMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeMgYIABAWEB4yBggAEBYQHjIGCAAQFhAeOgQIABBDSgQIQRgAUNBUWLdpYPxqaAFwAngBgAHmAYgBhw-SAQY2LjEwLjGYAQCgAQHAAQE&sclient=gws-wiz
Nebo si nechat někde ušít, jestli vám jde vyloženě jenom o ten úchyt. Další značky, co dělají tyhle postroje na "psí tašky" vyloženě neznám, ale určitě jsou.
Díky

Ucho má např.:
- Nonstop line grip,
- Nonstop rock,
- Nonstop ramble,
- Ruffwear flagline,
- Ruffwear web master,
- Hurtta venture.
Podívejte se na MushGo, jestli zase nebude tour. Teď dámy něco rušily z důvodu nemoci, co jsem tam zachytila.
napsal(a):
Ucho má např.:
- Nonstop line grip,
- Nonstop rock,
- Nonstop ramble,
- Ruffwear flagline,
- Ruffwear web master,
- Hurtta venture.
Podívejte se na MushGo, jestli zase nebude tour. Teď dámy něco rušily z důvodu nemoci, co jsem tam zachytila.
Tour určitě zas bude, jsou průběžně, ale pokud bych něco potřebovala, nebála bych se objednat z eshopu.
Fakt každou tu objednávku řeší individuálně - to v jiných eshopech není zvykem - pokud zákazník nemá vyzkoušeno a nejde na jistotu po určité velikosti, tak kontaktujou, konzultujou, nabízejí podobné alternativy, neváhají během telefonátu měřit, porovnávat....mají dokonalej přehled a znalosti o zboží, který prodávají.
Teď nedávno jsem sice nakoupila v rámci tour, ale v minulosti opakovaně z eshopu a ty věci dokonale sedí.

Happy1234
napsal(a):
myslite, ze to je ono? nasla som jeden
Úchyt není v běžném životě s běžným psem nutný, chovatelka spíš chtěla jen dát příklad typu postroje, který psa nijak výrazně neomezí v pohybu, popř. mu přímo neublíží. A ano, tohle je ten typ. Nejběžnější, najdete ho v každém zverimexu.

Terven
napsal(a):
Tour určitě zas bude, jsou průběžně, ale pokud bych něco potřebovala, nebála bych se objednat z eshopu.
Fakt každou tu objednávku řeší individuálně - to v jiných eshopech není zvykem - pokud zákazník nemá vyzkoušeno a nejde na jistotu po určité velikosti, tak kontaktujou, konzultujou, nabízejí podobné alternativy, neváhají během telefonátu měřit, porovnávat....mají dokonalej přehled a znalosti o zboží, který prodávají.
Teď nedávno jsem sice nakoupila v rámci tour, ale v minulosti opakovaně z eshopu a ty věci dokonale sedí.
Já vím, taky jsem od nich něco objednávala a hovořila s paní Levíčkovou. :) Ale poptávka byla po osobním vyzkoušení.
Varaxi
napsal(a):
Když ono to není tak jednoznačný, že vychovanýmu psu obojek neškodí.
Aktuálně má moje pinčová nošení obojku přímo zakázáno veterinářem a samozřejmě jsem teď o tom hledala informace víc než kdy jindy.
Někteří veti přímo uvádějí, že opakovaný dlouhodobý tah za obojek - a ani nemusí být zvlášť brutální- obratle poškozuje a postupně psu zadělává na problém s plotýnkou.
O mojí pinčové bych zrovna neřekla, že je nevychovaná. Ale prostě, na vodítku jde dost často v mírném tahu, což tady kdysi někteří uváděli, že jim u psů nevadí, ba dokonce to vyžadujou.
Někdy se začuchá, čehož si nevšimnu - vodím je dvě - a pokračuju v chůzi, čímž jí škubnu. Občas se vodítkem zachytí za strom a táhne, někdy si myslí, že jdeme a my nejdeme...a občas nastane situace, že rozběhnutý psy musím zastavit a není to jejich vina.
Prostě ten krček jako brček pětiapůlkilovýho psa dostává zabrat, takový opakovaný malý traumátka v dlouhým časovým horizontu.
Takže já už jsem obojky téměř zavrhla, u malých psů prý zhuntovaná krční páteř není nic neobvyklého.
Aktuálně má moje pinčová nošení obojku přímo zakázáno veterinářem a samozřejmě jsem teď o tom hledala informace víc než kdy jindy.
No tak na to se ptám, jestli ten pes má nějaké skutečné problémy, nebo obojek „nesmí“, protože někdo, kdo do toho nemá co kecat, řekl.
Každý pes je jiný, taky není obojek jako obojek, někdo má psa na vodítku celou dobu procházky, některý pes je nepozornější, další na obojku prostě hůř funguje atd. A na to se ptám, jestli je reálný důvod, aby konkrétně tento pes obojek nenosil.
Nejsem zastáncem plošného přecházení z obojků na postroje, nejsem zastáncem toho, že postroj je lepší. Je jiný, ale lepší není. Jsou psi, kterým vyhovuje postroj, a stejně tak jsou psi, kterým vyhovuje obojek. A nejsem ani proti postrojům, ale ke změně postroje za obojek by měl být nějaký reálný důvod.
Jinak to řeknu - jestliže ten pes nemá problém s obojkem, pak je nesmysl to měnit.
Varaxi
napsal(a):
No tak na to se ptám, jestli ten pes má nějaké skutečné problémy, nebo obojek „nesmí“, protože někdo, kdo do toho nemá co kecat, řekl.
Každý pes je jiný, taky není obojek jako obojek, někdo má psa na vodítku celou dobu procházky, některý pes je nepozornější, další na obojku prostě hůř funguje atd. A na to se ptám, jestli je reálný důvod, aby konkrétně tento pes obojek nenosil.
Nejsem zastáncem plošného přecházení z obojků na postroje, nejsem zastáncem toho, že postroj je lepší. Je jiný, ale lepší není. Jsou psi, kterým vyhovuje postroj, a stejně tak jsou psi, kterým vyhovuje obojek. A nejsem ani proti postrojům, ale ke změně postroje za obojek by měl být nějaký reálný důvod.
Jinak to řeknu - jestliže ten pes nemá problém s obojkem, pak je nesmysl to měnit.
Proč není lepší? Proč by nebylo dobré, aby chodili psi místo obojku na postroji. Já kdybych si měla vybrat co si na sebe dám, tak si dám postroj. A proč by musel být ke změně z obojku na postroj reálný důvod? 😃 tolik otázek.
Proč není lepší?
Pro konkrétního psa může být lepší. Ale není lepší plošně, z principu. Znám více psů, kteří na postroji nefungovali a kterým postroj nevyhovoval.
Proč by nebylo dobré, aby chodili psi místo obojku na postroji.
Nic takového jsem neřekla.
Pokud budou těm psům ty postroje vyhovovat, tak je to samozřejmě v pořádku.
A proč by musel být ke změně z obojku na postroj reálný důvod?
Nemusí, měl by.
Měnit stávající fungující systém proto, že to řekl někdo, kdo toho psa nezná a nežije s ním, mi nedává smysl.
Teď je otázka, jestli ten stávající systém funguje, nebo nefunguje a změna je oprávněná a postroj pomůže, nebo je změna zbytečná, protože stávající systém nefunguje z úplně jiného důvodu, než je obojek.
Varaxi - teď už moje fena skutečné problémy mà. Ale možná kdyby jí někdo v mládí bez reálného důvodu vyměnil obojek za postroj, mít je nemusela.
Takže za mě důvodem klidně múže být prevence.
Pes fakt nemusí být nevychovaný tahoun , aby pocítil negativní účinky na krční páteř. Notabene, nějak se to netahání musí naučit a to není hned.
Ale chápu,, že nejde paušalizovat. Pokud má nèkdo psa 90% času na volno nebo má většího klidnýho psa, tak proč ne. U prcků ty obojkx ale fakt nerada viidím, těm stačí málo, třeba jen, aby člověk neočekàvaně zastavil - a štos je to docela velkej.
Terven
napsal(a):
Varaxi - teď už moje fena skutečné problémy mà. Ale možná kdyby jí někdo v mládí bez reálného důvodu vyměnil obojek za postroj, mít je nemusela.
Takže za mě důvodem klidně múže být prevence.
Pes fakt nemusí být nevychovaný tahoun , aby pocítil negativní účinky na krční páteř. Notabene, nějak se to netahání musí naučit a to není hned.
Ale chápu,, že nejde paušalizovat. Pokud má nèkdo psa 90% času na volno nebo má většího klidnýho psa, tak proč ne. U prcků ty obojkx ale fakt nerada viidím, těm stačí málo, třeba jen, aby člověk neočekàvaně zastavil - a štos je to docela velkej.
Pokud Vaše fenka škubala nebo táhla za obojek, je to reálný důvod ke změně. Není třeba čekat na stav, kdy se problém obecný přemění na problém zdravotní. Prostě obojek u Vás nefungoval, to je oprávněný důvod.
To, že chovatelka něco řekne, není samo o sobě oprávněný důvod.
Naše chovatelka kavalírů třeba tvrdí, že postroj křiví záda. Taky na tom něco je, zejména v kombinaci s navinovacím vodítkem. Přesto náš kavalír postroj normálně nosí - vyhodnotili jsme to jako nejlepší možnost a pes na postroji funguje, netahá. Prostě to chce myslet individuálně. Přesně, jak píšete, nepaušalizovat.
Ale vždyť obojek nemusí být první ani jediná správná volba a postroj jen náhrada při problému. Může to být první volba, třeba právě jako prevence. Obojek není modla. A nikdo nemusí mít důvod dávat psovi postroj místo obojku. Taky si neodůvodňujete, proč dáváte psovi obojek místo postroje, tak proč obráceně.
Andrýsek3
napsal(a):
Ale vždyť obojek nemusí být první ani jediná správná volba a postroj jen náhrada při problému. Může to být první volba, třeba právě jako prevence. Obojek není modla. A nikdo nemusí mít důvod dávat psovi postroj místo obojku. Taky si neodůvodňujete, proč dáváte psovi obojek místo postroje, tak proč obráceně.
Tohle jsem si říkala taky. Když jsem chtěla na štěně postroj, protože mi to přišlo jako možnost, kterou já chci pro svého psa. Ale kdekoli jsem řekla, že to chci pro štěně, hned jsem byla poučena, že musím nejdřív obojek, protože x a y (většinou protože bude s postrojem navěky tahat atd).
Jako mě osobně přijde postroj jako bezpečnější možnost při jakýchkoli kiksech. Mám doma i obojky a když byla Lara hodně maličká, nosila je častěji. Jednou jsem omylem přišlápla dlouhou šňůru, když byla v rozběhu a doteď vidím, jaký hodila smyk - a samozřejmě za krk, žejo... S postrojem by se mi tohle nestalo.

A už jste někdy viděli, jak se tahacímu psovi sundá obojek a dá postroj a on hned přestane tahat?
Já jen asi 25x. Jen vzorek, ne pravidlo.
Podle mě je to proto, že postroj tvoří tlak na stejných místech, jako když maminka vychovává štěkanátka. Přirozenější. Pes to chápe ne nijak omezujícně.
Cožto není nástroj k výuce plošné, ale vypadá mnohdy spokojenější.
Andrýsek3
napsal(a):
A já říkám něco jiného?
V tomto konkrétním případě měla zadavatelka obojek, který na radu (asi chovatelky) změnila za postroj. A protože to měnila, aniž by o tom něco věděla, koupila psovi postroj naprosto nevhodný. Až teď shání postroj, který je vhodný. To Vám přijde v pořádku? Nebylo by nakonec lepší, kdyby ten pes byl s obojkem o týden déle, ale zadavatelka by si ujasnila, proč obojek nechce, jak pozná kvalitní postroj, jak postroj vůbec funguje, na co působí síla při tahu a další souvislosti? Ono když nevím, proč něco dělám a co od toho čekám, těžko poznám, jestli je ta změna k lepšímu.
S obojkem většina majitelů začíná prostě proto, že štěňátko roste a nastavitelný obojek se lépe přizpůsobuje. Proto většina majitelů časem řeší, jestli mají přejít na postroj, nebo ne, a nikoli obráceně. To je logický postup.
Samozřejmě lze mít psa, který obojek nikdy neviděl, k obecné spokojenosti jak psa, tak majitele. Ale zjevně to není tento případ.
Ať si každý nosí co chce, ale za mě je postroj u zdravého psa krajně nepraktický - zejména do terénu. Když je hnusně, tak akorát cuchá chlupy a hrozí zapařeniny a odřeniny od nečistot, které se pod něj dostávají. Pes se může při běhu v lese o něco zachytit, propíchnout se klackem apod. Totéž při honění nebo hře s jiným psem.
Postroj používám při činnostech, kde je pes v tahu (obrany, kolo), ale jinak v něm žádnou senzaci nevidím.
Btw. : malý pes nezatěžuje páteř víc než velký - má totiž nižší hmotnost, takže problém malých psů nebývá v tom, že jsou malí, ale spíš v tom že jim chybí osvalení a tím pádem to schytá všechno skelet (což v případě škubnutí schytá i na tom postroji, jen trochu jinak).

pyreneják nosí postroj a toto :
"Když je hnusně, tak akorát cuchá chlupy a hrozí zapařeniny a odřeniny od nečistot, které se pod něj dostávají. Pes se může při běhu v lese o něco zachytit, propíchnout se klackem apod. Totéž při honění nebo hře s jiným psem."
se neděje, krom lehce zacuchaných chlupů na zádech - a ty po sundání rozčechrám rukou, toť vše
to jen příspěvek do statistiky plusů a mínusů.....
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ať si každý nosí co chce, ale za mě je postroj u zdravého psa krajně nepraktický - zejména do terénu. Když je hnusně, tak akorát cuchá chlupy a hrozí zapařeniny a odřeniny od nečistot, které se pod něj dostávají. Pes se může při běhu v lese o něco zachytit, propíchnout se klackem apod. Totéž při honění nebo hře s jiným psem.
Postroj používám při činnostech, kde je pes v tahu (obrany, kolo), ale jinak v něm žádnou senzaci nevidím.
Btw. : malý pes nezatěžuje páteř víc než velký - má totiž nižší hmotnost, takže problém malých psů nebývá v tom, že jsou malí, ale spíš v tom že jim chybí osvalení a tím pádem to schytá všechno skelet (což v případě škubnutí schytá i na tom postroji, jen trochu jinak).
S tím malým x velkým psem bych s dovolením nesouhlasila. Nikde jsem nepsala, že malý pes víc zatěžuje páteř, to je samozřejmě blbost, možná je to dokonce spíš naopak.
Ale když povedu na vodítku tříkilovýho yorka, zakopnu a škubnu, tak váš velkej pes možná sotva něco pocítí a pro krček pidipsa to může být hnedle o úraz. Prostě mrňousové jsou poněkud křehčí skládačky, to nemůžete popřít. Když na mrňouse skočí velkej pes, může ho tím zabít, což se tomu vašemu zřejmě nestane.
Vidím to i na těch svých - pokud dojde k nehodě typu přišlápnutá šňůra, tak s desetikilovou fenou to trochu trhne, pinčová už hnedle letí vzduchem.
Když si odmyslím, že obojek tak nějak historicky patří ke psu, tak nevidím jedinej důvod, proč psa vodit za nejtenčí část trupu, kudy vedou všechny důležitý trubičky.
V tom terénu máte možná pravdu, pokud postroj dobře nesedí, může se pod něj dostat klacek, jinak teda zapařeninu jsem pod ním v životě nezažila a to ani v případě koupání.
(což v případě škubnutí schytá i na tom postroji, jen trochu jinak).
no a o to právě asi jde, ty síly se rozloží.

Když se pes postrojem zachytí o něco v lese, což se mi asi u pětadvaceti psů nikdá nestalo, tak bude ozdoba jako vánoční stromek, no.
A když se zachytí obojkem... tak se mu nestane nic.
napsal(a):
Když se pes postrojem zachytí o něco v lese, což se mi asi u pětadvaceti psů nikdá nestalo, tak bude ozdoba jako vánoční stromek, no.
A když se zachytí obojkem... tak se mu nestane nic.
Mně si pes takto klackem propíchl hrudní koš, no...
Vy jste měla 25 psů?

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Mně si pes takto klackem propíchl hrudní koš, no...
Vy jste měla 25 psů?
Určitě jich bylo víc, ale bylo nás na ně víc. Ono když vlastně pes buď lítá po pozemku, je v kotci .. a pak jde ven proto, aby táhl kolo nebo nesl nákup, nebo byl připnutý k jinému psu, tak už ten obojek z věšáku ani nikdo nevezme. Ne že by byl špatný, ale nějak je navíc.
Je mi líto, že si propíchl koš, ale to se mu přece mohlo stát i na obojku.
Já psu nedávám postroj, protože chci být in. Já chci být neviditelná.. ale když ten pes najednou reaguje úplně jinak a je na něm vidět, že je spokojenější..

Já myslím, ať si každý dá psu, co chce. Ale je fakt, že když jde malinký pes, má postroj a flexi, protože ta panička to má jak jójo. Když se něco děje, zatáhne jójo a ono se díky postroji nezlomí.
A u velkého psa je zas ne/vtipné, jak má postroj, protože si páníček někde přečetl, že je lepší, jenže pes má sílu a k postroji zapomněli přiložit výcvik, takže páníček vlaje.. některé případy jsou legrační, někdy mám strach. Dva staffordi na postrojích a k tomu tenké šňůrové vodítko s rozdvojkou a slyším "nech toho, ne, stůj, sedni, lehni, ne" :-)
Další důvody pro postroj, který mě napadají - pokud nastane situace, že psa musím uvázat, na obojku je to problém, za krk bych fakt nepřivazovala.
Další věc - pokud Vikině připínám dlouhou šňůru na obojek, stává se nepoužitelnou, motá se jí pod nohy, což se s postrojem neděje.
A třetí věc - do auta - nemáme spešl autopostroje, řekla bych, že ty naše celkem vyhovujou, jsou širší a vyměkčený. A autem jezdíme často, takže psa jenom cvaknu a jedeme.
Obojky teda doma máme, hlavní důvod, proč je ještě používám je, že máme některý oblečky, který s postrojem nejsou kompatibilní, nemají na něj otvor, konkrétně Pomppa.
A občas se obojek víc hodí, když jsme třeba u koní a je mokro - tam jsou většinou navolno a postroje jsou pak mokrý, zabahněný a dlouho schnou. Hlavně teda ten Vikiny.
Mulinka18
napsal(a):
Nejkvalitnější postroje pro psy vyrábí značka “ NON-STOP DOGWEAR “. Jsou nejvíce kvalitní a sama je používám. Kvalitní postroje jsou také od značky “ HURTTA “.
Annaa
napsal(a):
Nejkvalitnější postroje pro psy vyrábí značka “ NON-STOP DOGWEAR “. Jsou nejvíce kvalitní a sama je používám. Kvalitní postroje jsou také od značky “ HURTTA “.
Je určitě více kvalitních značek, zerodc je taky fajn. Co se hurtty týče, tak vím, že tu chválí jejich funkční oblečení, ale jejich postroje mi vždycky přišly spíš víc na parádu než doopravdy k něčemu.

ale jejich postroje mi vždycky přišly spíš víc na parádu než doopravdy k něčemu
jen tak OT - ale 90% psu ma postroj jen na paradu
Atheira
napsal(a):
Je určitě více kvalitních značek, zerodc je taky fajn. Co se hurtty týče, tak vím, že tu chválí jejich funkční oblečení, ale jejich postroje mi vždycky přišly spíš víc na parádu než doopravdy k něčemu.
Jj, s tím souhlas, postroje Hurtta mě taky nezaujaly.
Zero DC je fajn, máme...Manmat je taky kvalitní značka- obojí je české. A oproti Hurttě levnější.
Postroje od Hurtty mám dva a opravdu jsou spíš na parádu než někam do bahna do lesa. Ten materiál je takový fórový, že se člověk bojí, aby se to někde neprotrhlo. Jako za ty prachy fakt nic moc.
Na druhou stranu klasický Line od Nonstopu mám už nějaký ten pátek a ten postroj vypadá furt stejně Když přijdeme zablácený z venku, vezmu kartáček a postoj je zase jak nový.
Dobré zkušenosti mám s manmatem i zero dc, to už fakt záleží co bude vašemu psovi sedět.
Jinak na téma postroj vs obojek - moji psi nosí z 90% obojí a přepínám si je podle potřeby. Pokud chci hezkou chůzi u nohy, jsou na obojku, pokud mi nevadí, že si zatáhnou, jsou na postroji. Nikdy se jim nic nestalo, nezapařují se, nelámou se jim chlupy a žádný z nich si nikdy nestěžoval. Dělám to takhle od štěněte a jsou na to naučení. Já je teda samozřejmě nenechávám bez dohledu běhat po lese a klacky zásadně neházím, takže nemají potřebu s nima lítat
lilymax
napsal(a):
Postroje od Hurtty mám dva a opravdu jsou spíš na parádu než někam do bahna do lesa. Ten materiál je takový fórový, že se člověk bojí, aby se to někde neprotrhlo. Jako za ty prachy fakt nic moc.
Na druhou stranu klasický Line od Nonstopu mám už nějaký ten pátek a ten postroj vypadá furt stejně Když přijdeme zablácený z venku, vezmu kartáček a postoj je zase jak nový.
Dobré zkušenosti mám s manmatem i zero dc, to už fakt záleží co bude vašemu psovi sedět.
Jinak na téma postroj vs obojek - moji psi nosí z 90% obojí a přepínám si je podle potřeby. Pokud chci hezkou chůzi u nohy, jsou na obojku, pokud mi nevadí, že si zatáhnou, jsou na postroji. Nikdy se jim nic nestalo, nezapařují se, nelámou se jim chlupy a žádný z nich si nikdy nestěžoval. Dělám to takhle od štěněte a jsou na to naučení. Já je teda samozřejmě nenechávám bez dohledu běhat po lese a klacky zásadně neházím, takže nemají potřebu s nima lítat
Taky klacky nehážu - když to u někoho vidím, tak by mě čerti vzali a na to, aby se pes napíchl na trčící větev vůbec nemusí běhat bez dozoru po lese - moje fena si toto zranění opatřila 15 metrů ode mě když jsem šla po asfaltce a ona souběžně běhala nahoru a dolů do meze.
Pak jsem viděla i blbý úraz, když si dva psi hráli a jeden dál omylem druhému nohu do postroj.
Od té doby používám postroje jen na práci pro kterou jsou určeny a navolno je psům sundávam.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Taky klacky nehážu - když to u někoho vidím, tak by mě čerti vzali a na to, aby se pes napíchl na trčící větev vůbec nemusí běhat bez dozoru po lese - moje fena si toto zranění opatřila 15 metrů ode mě když jsem šla po asfaltce a ona souběžně běhala nahoru a dolů do meze.
Pak jsem viděla i blbý úraz, když si dva psi hráli a jeden dál omylem druhému nohu do postroj.
Od té doby používám postroje jen na práci pro kterou jsou určeny a navolno je psům sundávam.
Jasně, vždyť já proti tomu nic nemám. Každý ať dělá podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Náhoda je opravdu blbec a stát se může cokoliv. Já naštěstí musím zaklepat, že se mi nic tak hrozného zatím nestalo, ale je pravda, že mám psi celkem kliďasy. Blbé je, že zachytit se pes může i za ten obojek, takže asi nejlepší by bylo, aby chodili všude "nahatí"
Třeba jedna moje fena chodí z 90% na volno jak ve městě, tak i v přírodě a proto jsem se rozhodla jí pořídit ručku, abych jí mohla chytit když jdeme třeba přes přechod a nemusela hledat vodítko, které mám většinou pohřbené někde ve výcvikové bundě mezi pamlskama a hračkama. Ručka super, byla jsem nadšená. No a jednoho hezkého dne běhala na louce, já jí jako ten blbec hodila míček a jí se do ručky zamotala zadní noha. Nic se jí nestalo, ale také si od té doby dávám sakra pozor.

Ahá.. já postroj psíkovi sundávám, když jde tlapkat navolno.
napsal(a):
Ahá.. já postroj psíkovi sundávám, když jde tlapkat navolno.
A to nosí obojek i postroj?
Mně osobně by to svlíkání přišlo strašně nepraktický - často ty úseky na navolno a na vodítku střídáme během venčení několikrát a furt svlíkat a oblíkat ...a kam potom s těma postrojema?
Postroje jim pěkně sedí, při běhání jim nevadí a upřímně, ani si neumím představit, že by se jim pod něj dostala noha cizího psa - padnoucí postroj by neměl nikde tolik odstávat.
Při nějakým divokým hraní možná, ale to u mých fen nehrozí...a myslím si, že v takovým případě by ta noha mohla zajet i pod obojek.

Terven
napsal(a):
A to nosí obojek i postroj?
Mně osobně by to svlíkání přišlo strašně nepraktický - často ty úseky na navolno a na vodítku střídáme během venčení několikrát a furt svlíkat a oblíkat ...a kam potom s těma postrojema?
Postroje jim pěkně sedí, při běhání jim nevadí a upřímně, ani si neumím představit, že by se jim pod něj dostala noha cizího psa - padnoucí postroj by neměl nikde tolik odstávat.
Při nějakým divokým hraní možná, ale to u mých fen nehrozí...a myslím si, že v takovým případě by ta noha mohla zajet i pod obojek.
Ne, má jen postroj. Na volno je třeba na louce. Ve městě ji pustit nemůžu 1) zákaz 2) mi to nepřijde ani moc bezpečné s ohledem na provoz silnic i chodníků Ale kdybych ji pustila někde, kde se to může a kde je místo, tak zas postroj nesundám, tam to nebude mít smysl. Týjo a jsem si vzpomněla, v jednom městě mají vyhlášku, co říká, že musíme mít vodítko určitých centimetrů...... Jdeme pole louky háj - na konci cesty se zastaví, cvaknu přezku postroje a řeknu - nožičku, zvedne nohu a já chytím postroj z levé strany a stáhnu přes hlavu. Dojdeme k cestě, zvedne nohu, narazím postroj na hlavu, levá noha zapluje a vpravo cvaknu přezku. Mezitím mám vodítko přes rameno a na něm visí postroj.
Já se ale k megý ohnu o dost výš než Vy ke svým fenám, má 48 cm.
Megý si myslí, že je argentýna, takže si vezme míček (klacík, myš a jiné kořisti) a válí se na tom po zádech. Několikrát za vycházku. Takže to bychom byly furt jak prasátka. Což mně je teda jedno, ale vadí mi, že by to na sobě měla celou dobu mokré. Mně, jí je to fuk. Často mám místo bílého psa s žíháním psa pouze žíhaného.
Máme dva manmatí - guard a soft, nějak mi to sedlo do ruk a nezdržuje. Ony totiž jsou docela i "těžké", takže jak to na psa hodím, zapadnou díly, kam mají, a já jen scvaknu.
Když se potká megý s nějakým kamarádem a blázní, ani tehdy se do postroje nezaplete nic, je to tak, jak říkáte, správný postroj sedí a nikde neplechu netropí.
K tomu uchu nahoře, nemáme, dlouho jsem o tom přemýšlela, měli jsme kdysi na psech postroje kožené s takovým úchytem, i jsem si teď jeden našla, ale nakonec ten manmatí je tak univerzální, jednoduchý a funkční, že už nemám potřebu řešit nic jiného.
Nemá obojek, nemá úchyt, ale má povel :-) si dělám legraci, u srn jsem ji naposledy "chytila" za krkem, ona je na doteky zvyklá, není to ubližování, netahám ji, nemačkám, stačí položit dlaň, psychologický efekt. Pro mě :-) ne, funguje to...
a při hrozícím průšvihu (že se furt bojím, že kolii sežere) přes hlavu přehodím vodítko. Ale jestli jsem to udělala tak dvakrát v životě... Je to 10mm posuvné Tamer - na jedné straně karabina, na druhé oko, běžně jej mám přes rameno, smyčku můžu stáhnout a mám obojek, nebo rukojeť vodítka.
To jsem tu udělala pěknou reklamu. By mi mohli dát vodítko nebo tak něco :-) jenže to vypadá, že tyto věci budu mít ještě na tři sta psů.
Tak jakápak paráda? :-)