Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Dobrý den ,
Chtěla bych se zeptat jaké plemeno by jste mi doporučili.
Chtěla bych pejska střední velikosti do 55cm +- 20 kg.
S pejskem bych se chtěla věnovat některým psí sportům např: (agility, flyball,dogpuller,dogdancing) a třeba se mi ještě nějaký zalíbí😉.
Tak že bych chtěla nějakého psíka kterého by to bavilo.
Takhle by asi vypadal můj režim s pejskem:
Ráno než odejdu do školy bych se mu věnovala 30min-1hod. např: házení míčku, nějaký hlavolam, mini tréning.
Až příjdu že školy tak bychom šli na 1-2-3 hod. ven kde bychom měli tréning nebo nějaké aportování a procházka.
V létě bychom chodili k vodě.
Poté ještě navečer bychom šli na menší procházku a poté dali nějakou relaxační aktivitu.
Prosím aby jste sem nepsali věci typu:pořiď si radši plyšovího psa🙂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobře, nenapíšu.
Jakého psa by si představovali rodiče? Mají nějaké zkušenosti se psy?
Kde bude pes bydlet? Máte další zvířata?
Co bude dělat mezi těmi procházkami? Co když budeš ve škole od sedmi do půl páté? Jak se budou řešit školní výlety, lyžáky, praxe, prázdniny k babičce, na dovolené s rodiči?
Máš vybraný cvičák nebo trenéra? Co ti tam doporučili za plemeno?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Rodiče se psy zkušenosti nemají .
Máme 2 kočky.
Pejsek by byl venku.
Cvičák máme ve vesnici tak že tam bych chodila.
Pokud budu ve škole dýl tak mám mladšího sourozence nebo rodiče kteří by s pejsek šeli na procházku nebo cvičil.

Na tom vašem cvičáku ve vesnici dělají ty vaše psí sporty? Jestli jo, tak šup tam zaběhnout, pokecat s lidma, podívat se, jací psi tam cvičí, a zjistit, co by bylo pro tebe vhodné. Řekni, že v rodině nikdo nemá zkušenosti se psy a jak by pes byl ubytovaný a opečovaný, že mu před nosem budou poskakovat dvě kočky, a lidé, kteří ty psy mají, ti doporučí další postup.

Kolik je ti roků?
Na jakou školu půjdeš po základce, už to víš?
Jaká plemena se ti líbí a proč?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Moc vám děkuji za rady a půjdu se někoho zeptat na jeho názor.
A mohla bych se zeptat jestli máte nějaké doporučení na plemeno psa?

No tak za mě tohle defakto splňuje univerzální voříšek.
Škoda, že chcete venkovního pejska, protože jinak bych určitě doporučila pudla...
No u těch, co zvládnou bydlení venku.....choďák?? Nebo co takhle nějaký špic??
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
O Chodském psu jsem také uvažovala a třeba mi příjde nejlepší ale bude vhodný do sportů které bych chtěla dělat???

Bych spíš zkusila víc to učení... ale pak si vzpomenu, že děcka měla debullní výuku na dálku, což není žádná výuka, a beru zpět.
Víte o tom, že pes, než bude moct dělat všecko to zábavné, dělá louže, hromádky,
tahá, kope v zahradě metro, likviduje kytky, stromy, nábytek, zvířátka, nohavice, obličej, ruce, ...?
Ať si to rodiče proberou a pak viz sardullah.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Ano to prostě ke psům(štěňátkům) patří
A já jsem si toho vědoma
Nejdůležitější tedy bude socializace a pak až začnu se štěňatkem něco trénovat.

napsal(a):
Bych spíš zkusila víc to učení... ale pak si vzpomenu, že děcka měla debullní výuku na dálku, což není žádná výuka, a beru zpět.
Víte o tom, že pes, než bude moct dělat všecko to zábavné, dělá louže, hromádky,
tahá, kope v zahradě metro, likviduje kytky, stromy, nábytek, zvířátka, nohavice, obličej, ruce, ...?
Ať si to rodiče proberou a pak viz sardullah.
Oni kopou metro? A já pořád myslela, že mi dělají přípravu na zahradní jezírka... Banda jedna, ani neřeknou, co vlastně kopou, holomci
Ještě bych dodala že to štěká, vyje, chce to pozornost v dešti, sněhu, větru, mrazu..

A proč musí být venku?

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Ano to prostě ke psům(štěňátkům) patří
A já jsem si toho vědoma
Nejdůležitější tedy bude socializace a pak až začnu se štěňatkem něco trénovat.
Tak ono záleží na tom na jaké úrovni ty sporty chce člověk dělat. Jasně bylo by jednoduché doporučit borderku, ale ta je z mého pohledu do vašich podmínek nevhodná.
Ono totiž třeba to agility a tanec se psem se dá dělat i s čivavou....
A zase, když chce člověk nějaký sport dělat na nějaké opravdu slušné úrovni, tak ježdění po soutěžích, trénování...to zabere spoustu času...a i to něco stojí finančně a pokud jsi dítě, tak rodiče musí být srozuměni s tím, že pokud tě budou vozit po soutěžíš, eventuelně vozit na nějaký cvičák ke kvalitnímu trenérovi, že to prostě stojí čas a peníze...jejich čas a jejich peníze.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Ještě bych se chtěla zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s Chodským psem a jestli ano budu ráda když mi napíšete nějakou kvalitní chovateskou stanici a nějaké vaše zkušenosti s tímto plemenem

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Ještě bych se chtěla zeptat jestli někdo nemá zkušenosti s Chodským psem a jestli ano budu ráda když mi napíšete nějakou kvalitní chovateskou stanici a nějaké vaše zkušenosti s tímto plemenem
Myslím, že nejlíp by bylo přihlásit se do skupiny tohoto plemene na FB a prostě se zeptat..."chci s pejskem dělat to a to, zkušenosti nemám, bydlet bude venku a režim ten a ten" a uvidíte, co vám odpoví.......teď si nejsem jistá, ale myslím, že ze stálých diskutérů zde nikdo choďáka nemá. Já mám dva v příbuzenstvu a nějaký triky z dogdancingu se naučili, ale to bylo spíš v rámci toho nabídnout psu nějakou zábavu, u které zapojí hlavinku.
Co vidím u choďáků jako nevýhodu je lovecký pud...resp. už jsem se setkala s pár lidmi, kteří se s tím u svých psů potýkali.
Prostě i když tady na fauně je psí diskuze poměrně čilá, tak pořád ty infa o chodském psu budou...jedna paní povídala...má ho moje známá, sousedi, kamarádka mojí dcery a pod. a myslím, že opravdu fundovaněji odpoví ti, kteří s choďáky skutečně žijí.

napsal(a):
Oni kopou metro? A já pořád myslela, že mi dělají přípravu na zahradní jezírka... Banda jedna, ani neřeknou, co vlastně kopou, holomci
Ještě bych dodala že to štěká, vyje, chce to pozornost v dešti, sněhu, větru, mrazu..
Houby jezírko
Nora dělá ropné vrty. Zatím na ropu nenarazila, ale až se to stane, budu bohatý šejk.

napsal(a):
Myslím, že nejlíp by bylo přihlásit se do skupiny tohoto plemene na FB a prostě se zeptat..."chci s pejskem dělat to a to, zkušenosti nemám, bydlet bude venku a režim ten a ten" a uvidíte, co vám odpoví.......teď si nejsem jistá, ale myslím, že ze stálých diskutérů zde nikdo choďáka nemá. Já mám dva v příbuzenstvu a nějaký triky z dogdancingu se naučili, ale to bylo spíš v rámci toho nabídnout psu nějakou zábavu, u které zapojí hlavinku.
Co vidím u choďáků jako nevýhodu je lovecký pud...resp. už jsem se setkala s pár lidmi, kteří se s tím u svých psů potýkali.
Prostě i když tady na fauně je psí diskuze poměrně čilá, tak pořád ty infa o chodském psu budou...jedna paní povídala...má ho moje známá, sousedi, kamarádka mojí dcery a pod. a myslím, že opravdu fundovaněji odpoví ti, kteří s choďáky skutečně žijí.
Tak já myslím, že tu jsou lidé, kteří choďáka měli nebo mají. My jsme měli fenu.... Ale já pořád čekám, jestli mi to dítě odpoví na mé dotazy.

napsal(a):
Tak já myslím, že tu jsou lidé, kteří choďáka měli nebo mají. My jsme měli fenu.... Ale já pořád čekám, jestli mi to dítě odpoví na mé dotazy.
Tak v tom případě beru zpět...zrovna u choďáka jsem si nevybavila nikoho, kdo ho tady má...měl.

napsal(a):
Tak v tom případě beru zpět...zrovna u choďáka jsem si nevybavila nikoho, kdo ho tady má...měl.
V pohodě. Myslím, že ale nejsem sama, že tu byl ještě někdo, ale teď si nemůžu vybavit nick.

Já na pozemku ropu nemám...Sára s Jackem hledali důkladně a nic....

Nikolprosímoradu
napsal(a):
S rodiči jste to už probírala?

napsal(a):
:-) Se omluvuju, že to tak kazím :-) megý kope metro a žere u toho myši
a v dešti, sněhu, větru a mrazu teda rozhodně žádnou pozornost nechce. By zmokla a byla by jí zima. A taky když je moc teplo, tak je též neviditelná. Je to úžasný pes :D
Ale už si na zahradě vykopala i noru, že bude mít štěkanátka (faleška), a každých
cca 20 minut musela jít hrozně nutně čůrat a nešla se venčit, ale dokončit hnízdo. A když jsem se pokaždé fakt nezvedla a nešla s ní (nemůžu ji pustit samotnou, ona by s někým kolemjdoucím odešla do světa) ven, tak seděla v rohu a plakala.
Ven, 3 minuty kopání hnízda, minutu tahání zpět domů (už jen na vodítku, jinak by tam zůstala) a za 15 20 minut znovu.
(To je reklama na feny.)

Joohana má chodského psa. Na sport - tento - to podle mě není, nijak extra pružný psík to není.

napsal(a):
Joohana má chodského psa. Na sport - tento - to podle mě není, nijak extra pružný psík to není.
Jenže co se na tyhle sporty hodí pružného...ve venkovním režimu bydlení.
A navíc, kde je psáno, že se to se psem nakonec bude dělat?? Rodina začátečníků, dotazuje se dítě. Nevím, jestli si umí v rodině vůbec představit, kolik práce to obnáší, kolik času to spolyká. A pokud to malou slečnu opravdu nechytne, tak pes zůstane jako rodinný, zahradní pes.
Takže si myslím, že je na místě (a teď nemyslím konkrétně choďáka, ale tak nějak obecně, plemeno, které je schopné proběhnout agility dráhu, i když ne tak rychle a obratně jako borderka např., který je schopen se naučit nějaký ty triky z dogdancingu a pod., ale zároveň, když se s ním takhle cíleně sportovat nebude, tak se z toho nepověsí na švestku.
Já se přiznám, že jsem většinou bezradná, protože střední pes navíc aktivní a navíc ve venkovním režimu, navíc na psí sportování......to je totál mimo mísu o co se zajímám já....velký pes, neaktuvní, ležící a spící teď vedle mě na gauči.
Navíc si představím pozdní podzimní období...tma už ve čtyři, venku zima, vítr, prší a co ten pes?? Rodina zalezlá doma v teple, nikomu se nechce trávit hodiny se psem na zahradě, na procházce, na cvičáku......pse zalez do boudy, budeme se ti věnovat, až bude lepší počasí.

No, náhodou knírač je docela slušný atlet a střední taky :-)
Ale mně se ten venkovní režim taky nezamlouvá; nechápu, protože bych tak psa nechtěla mít. Možná hlídací psy, ale to si představuji medvědovité verze, které v televizi jako tancovací neuváděj.
Taky mě napadá střední knírač, pudl, německý špic... nevím.
Venkovní režim se nezamlouvá ani mě. Sice nemáme psa nonstopu u sebe, spí v kuchyni a s tátou v jeho obyváku, ale kdykoliv jdu dolů v noci nebo večer na wc, tak jí jdu pohladit. Ona na to čeká. V létě je ještě pes na zahradě pohoda, tráví se tam obvykle dost času, ale v zimě by mi ho bylo hodně líto. No ale lidi to tak občas mají no.
Vem si anglickou buldočku, těch 20kg plus mínus, spíš plus často. Ty aktivity neznám, ale odhaduju podle své chatrné angličtiny, dancing, to se bude určitě ráda dívat, když budeš tančit, pulling, to je něco s taháním asi? No tak když bude venku škaredě atd. tak se ji z postele ještě nataháš, flyball - létající balónky? to buldoci rádi, agility slyším poprvé, to zní spíš italsky, tak pokud je to něco s jídlem tak v cajku. Jinak režim v pohodě, hlavolamy ideální, buldoci si s ničím hlavu moc nelámou, k té vodě v klidu, ale nechoďte do hluboké. Hlavně nezapomínej na tu relaxační aktivitu!
Jinak vážněji, vem si pudlíka nebo krátkostrstou kólii, bude je to bavit a vem si je rozhodně domů, pejsi obecně milují, pokud spí s rodinou a mají k dispozici ještě zahradu a taky to nejsou to psi na celoroční pobyt na zahradu. Prober to s rodiči hlavně, občas nebudeš k dispozici, tak musíš mít jasnou podporu od rodičů a někoho, kdo tě zastoupí, když budeš pryč. Najdi pár triků a tipů jak seznámit štěně s kočkama a bude to taky v cajku.
Nikolprosímoradu
napsal(a):
O Chodském psu jsem také uvažovala a třeba mi příjde nejlepší ale bude vhodný do sportů které bych chtěla dělat???
Choďák není do 20 kg. Nevím, kolik ti je, choďáci jsou prima, ale spíš mezi 25-30kg, což je třeba na naši třináctiletou dceru tak tak (pes 30kg, ona 50kg). Další věc je, že ji bere jako sobě rovného, tu autoritu kterou u něj mám já ona nemá. Na blbnutí pod dozorem rodičů fajn, ale samotná s ním jen na krátkém vodítku.
A taky to není pes, který bude sám venku šťastný. Zvládne tam být dopoledne, zatímco jsou všichni ve škole a v práci, ale po návratu bude chtít být pořád s vámi, se smečkou. Počítej s velkým zabezpečením zahrady, jsou vynalézaví, hrabou, podhrabou se pod plotem nebo jej přeskočí, pokud chtějí (třeba když v okolí hárá fena).
Taky dost štěkají, bude hlásit ledacos, jsou na to rodiče připraveni ?
Jo a ještě- choďáci mají rádi vodu, většinou jsou dobří plavci. Podobně jako zlatí retrívři, vlezou do každé louže, i blátivé, chladí se tak. V kombinaci s tím, že jsou rádi doma se smečkou je to celkem mazec, je třeba je nechat oschnout někde na chodbě, bláto z nich opadá. Taky je fajn mít přístup přímo na zahradu (když je fakt jako čuně) k hadici. S tím musí počítat rodiče, akceptovat to.
Chlupy budou všude. Dlouhé, černé, jemné. Takže je nutný častější úklid (budeš každý den vysávat ?).
Agility někteří rádi, jiní ne. Ten náš je větší, těžší, občas se hecne, ale ve skutečnosti nemá třeba skoky rád.. Není to prostě jeho styl. Počítáš s tím, že i když chceš dělat určitý sport, ten konkrétní pes na to nemusí mít nadání ? Takže místo agility budete dělat třeba stopy (v tom jsou choďáci dobří). Nebo pasení, pokud bude mít vlohy. Na to je ale třeba zase aby byli rodiče ochotní s tebou jezdit trénovat a platili trenéra.
Pokud agility, tak asi raději fenu, jsou lehčí. Na druhou stranu taky všechny které znám dost ostré, ostřejší než psi. No a musíš řešit hárání (což se s pobytem na zahradě dost vylučuje).
Na rovinu, psa musejí chtít rodiče.
Kdybys měla nějaké další otázky, klidně napiš zprávu.

Mně se fakt líbí (kecám, nelíbí) jak tu doporučujete plemena, aniž byste věděli komu. Dítěti, to je jasné, ale jak starému? Ani vás nikoho nepřekvapí, že to dítě ani nemá vlastní názor, že si ani nedalo práci a nevytipovalo si plemena, která se mu líbí. A tedy výběr plemene, pro něž poskytlo celkem málo informací, "hodilo" na zdejší diskutéry. Vítám mladé, kteří se zajímají o psy, ale ty, jejichž zájem o psa jako takového je skutečný. Zde mi to připadá, že chce holka prostředek pro svoje vyžití, nástroj, jehož pomocí bude sportovat, nebo jehož prostřednictvím získá na prestiži mezi kamarády. Necítím skutečný zájem o psa. To by přece měla mraky věcí nastudovaných, informací je spousta na netu, v tištěné literatuře, tedy velice snadno dostupných, měla by vytipovaná plemena, ptala by se konkrétně.
napsal(a):
Mně se fakt líbí (kecám, nelíbí) jak tu doporučujete plemena, aniž byste věděli komu. Dítěti, to je jasné, ale jak starému? Ani vás nikoho nepřekvapí, že to dítě ani nemá vlastní názor, že si ani nedalo práci a nevytipovalo si plemena, která se mu líbí. A tedy výběr plemene, pro něž poskytlo celkem málo informací, "hodilo" na zdejší diskutéry. Vítám mladé, kteří se zajímají o psy, ale ty, jejichž zájem o psa jako takového je skutečný. Zde mi to připadá, že chce holka prostředek pro svoje vyžití, nástroj, jehož pomocí bude sportovat, nebo jehož prostřednictvím získá na prestiži mezi kamarády. Necítím skutečný zájem o psa. To by přece měla mraky věcí nastudovaných, informací je spousta na netu, v tištěné literatuře, tedy velice snadno dostupných, měla by vytipovaná plemena, ptala by se konkrétně.
Většina dětí to takhle do hloubky nebere, prostě dítě chce psa, rodiče řeknou tak jo, tak si nějakého vyber a dítě jde na net a najde tuhle diskuzi, tak se zeptá. Což je ještě ta lepší varianta, obvykle to bývá tak, že najde první inzerát a už se jede pro psa.

Málo platné žádná interaktivní ječící a svítící hračka nenahradí živou hračku.
napsal(a):
Balu, na druhou stranu, mezi dětmi (a to klidně do 13-14 let) bude spíše vzácná výjimka v tom, že chce psovi poskytnout speciální aktivity, má připravený denní plán a činnosti, takže bude patřit tak mezi 1-3% dětí, které k tomu přistupují jinak než "mami, tati já chci psa". Pokud bychom měli i takové děti odrazovat od přesvědčování rodičů, že by si rodina měla pořídit psa, pak nezbude nikdo. Za mně k tomu pořízení přistupuje poměrně rozumně a přišla si prostě jenom jednoduše pro tip na plemeno a jsem si docela jistý, že si pak o případných zdejších tipech přečte další podrobnosti a že se s ní bude mít jakýkoliv pesan zřejmě lépe než s polovinou dospělých. Já na základě několikráte v diskuzi zdůrazněného, že to musí být rozhodnutí rodičů a musí mít jasně deklarovanou jejich podporu a zastupitelnost a že ať vybírá pejska do domu, klidně s čistým svědomím nějaké plemeno doporučím. Stejně na to máme v reálu nulový vliv, zda a jakého psa si tato rodina vezme domů.
Jinak pokud očekáváme od dítěte super komplexní hloubkovou otázku, která nás přesvědčí o ideální nominaci dané holčiny do pozice vlastnictví zvířete, neměli bychom pak podle mne ve stejné logice dělat poměrně ukvapené výstupy (prestiž mezi kamarády, pouhý nástroj pro vlastní vyžití, zájem není skutečný ...) na základě nekomplexních informací z dotazu.

na blbou otázku... :-) molok, proč se jmenujete molok?
No, u téhle velikostní skupiny mi to prijde poradit jaké plemeno nesnadné. Male bych věděla, velké taky, ale schválně. Známí se mi o víkendu ptali na doporucení plemene. Je jim okolo 60 let, zdraví, akční, ale už nechtějí nějakého obříka, tak 20 az 30 kilo, maximum. Bydlí na vsi, pes by byl hlavně venku, ale dovnitř by mohl také. Chtěli by zkusit i cvičák ( pokud by na to plemeno bylo) a výstavy. Psy měli vždy, ale většinou nějaké křížence, vím i o labradorech, kterých se ujali. Psům se věnovali, vycházky, základní povely, při 4 dětech to bylo akorát. Nechtějí psa s náročnou údržbou srsti, jinak by prošel pudl, nechtějí špice, protože jejich soused má příšerně uřvaného jedince a mají ho plné zuby. A nechtějí vyloženě akční plemeno. Zatím tak pátrají, mají stařičkého voříška, tak asi už brzy budou chtít nástupce, bohužel. Ale musím říct, že mi nic moc nenapadá.
napsal(a):
na blbou otázku... :-) molok, proč se jmenujete molok?
Molok byl nějaký první nick, co mně kdysi v rychlosti napadl, odvozenina od mé oblíbené elektronické kapely Moloko, při přihlášení do nějaké diskuze a pak jsem ho už používal v průběhu let dál na jiná fóra. Nemá to žádnou sofistikovanou historii Petr
Varaxi
napsal(a):
juhaj, baset? Kokr?
Jako na cvičák to nejspíš nebude, ale jinak to jsou obě taková věčná plemena akčních staroušků, kterým nevadí vzít psa dovnitř.
Pokud teda není srst kokrů moc dlouhá.
Papilon je moc malý? Nebo šiperka?
Máloco je větší voser na údržbu než kokří uši
Knírač ta vystavni srst je docela problém, pokud si pamatuji. Pani, co nám psy kdysi upravovala, tak ríkala, černý ještě jde i pri dobrém umělém světle, ale pepřáka jen při dením ( upravit na výstavu).
No, právě, oni by chtěli psa tak minimálně 15 kilo, spíš těch 20, 25 kilo, proto mi nic nenapadlo ☹.
juhaj
napsal(a):
Knírač ta vystavni srst je docela problém, pokud si pamatuji. Pani, co nám psy kdysi upravovala, tak ríkala, černý ještě jde i pri dobrém umělém světle, ale pepřáka jen při dením ( upravit na výstavu).
No, právě, oni by chtěli psa tak minimálně 15 kilo, spíš těch 20, 25 kilo, proto mi nic nenapadlo ☹.
Tak ale pro majitele to je práce nulová na běžnou úpravu, trimování,zvlášť když se psem chodí na výstavu,se nechává na odborníkovi
juhaj
napsal(a):
Jako jo, ten výběr je mizerný. Kdyby jim bylo o 10 let méně, nezdráhala bych se navrhnout entlebušského salašníka, ale ten je přece jen dost akční.
Erdela taky v okolí mám, chodí ho venčit sedmiletá dívenka s babičkou, super pes, ale jestli by byl to pravé pro Vaše známé, si netroufám říci.
Jestli je v úvaze český strakatý pes, tak lze zapřemýšlet nad dalmatinem.
juhaj
napsal(a):
Mně přišel jako dobrý tip ten baset. Třeba se tu objeví někdo, kdo s nima má bohatější zkušenosti a vyvrátí to. Já znala jen jednoho v podobném režimu a ten byl skvělý.

špic by chtěl jen učesat (a podobný voloviny), nekonfliktní, nemá místo mozku míček, milion barev a velikostí

Atheira
napsal(a):
Mně přišel jako dobrý tip ten baset. Třeba se tu objeví někdo, kdo s nima má bohatější zkušenosti a vyvrátí to. Já znala jen jednoho v podobném režimu a ten byl skvělý.
jedna paní odsud z ifauny má smečku a řekla, že na to mám zapomenout, že je plemeno v pytli

a pak zas že tolik ne
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3913153/plemena-podobna-jezevcikum#a3914045
pitbullka by si pořídit mohli, ale myslím, že za chvíli nám nařídí, abychom je zabili, tak to je asi zbytečné
Bassety chovala rodina mé kamarádky. Úžasný psí, docela i dlouhověcí, ale zdravotní problémy měl snad každý. Kožní, s očima, no, asi bych je vynechala. Dalmatin je pěkný, ten by se mohl líbit, ale neloví? Aby pak nenadávali, už ti adoptivní labradoři tady na polích a vinicích byli dost čuchací.

Dalmatin je s tím lovením jak strakáč - jak který.

juhaj
napsal(a):
No, u téhle velikostní skupiny mi to prijde poradit jaké plemeno nesnadné. Male bych věděla, velké taky, ale schválně. Známí se mi o víkendu ptali na doporucení plemene. Je jim okolo 60 let, zdraví, akční, ale už nechtějí nějakého obříka, tak 20 az 30 kilo, maximum. Bydlí na vsi, pes by byl hlavně venku, ale dovnitř by mohl také. Chtěli by zkusit i cvičák ( pokud by na to plemeno bylo) a výstavy. Psy měli vždy, ale většinou nějaké křížence, vím i o labradorech, kterých se ujali. Psům se věnovali, vycházky, základní povely, při 4 dětech to bylo akorát. Nechtějí psa s náročnou údržbou srsti, jinak by prošel pudl, nechtějí špice, protože jejich soused má příšerně uřvaného jedince a mají ho plné zuby. A nechtějí vyloženě akční plemeno. Zatím tak pátrají, mají stařičkého voříška, tak asi už brzy budou chtít nástupce, bohužel. Ale musím říct, že mi nic moc nenapadá.
Tady bych klidně doporučila chodského psa.
Měli jsme fenku, akční tak akorát, žádný sport se s ní nedělal, byla příjemná společnice našich (věk kolem sedmdesátky, aktivní), na dlouhé procházky, milovala děti v rodině, a výborně se snášely s kavkazankou.

janaa
napsal(a):
Kavalír je proti kokrovi bezúdržbový pes. Právě srst je jediný důvod,proč už si kokra nepořídím. To je masochismus
Nejsou kavalíři náchylní na srdeční onemocnění? Mám pocit, že jsem to někde četla a k tomu znám dva a oba se léčí právě se srdcem a nejsou nijak staří.
juhaj
napsal(a):
Naši sousedi, důchodci, si teď pořídili štěně italského vodního psa. Bydlí tedy doma, ne na zahradě. Jsem zvědavá, jak jim to spolu půjde, oni měli vždy labradory, ale pán už si na dalšího netroufá kvůli velikosti.
Přijde mi to tedy jako dost živé plemeno.
To samé český strakáč, jednoho znám, podobného věku jako ten náš a je jako jojo. Strašně energický pes.

molok
napsal(a):
Balu, na druhou stranu, mezi dětmi (a to klidně do 13-14 let) bude spíše vzácná výjimka v tom, že chce psovi poskytnout speciální aktivity, má připravený denní plán a činnosti, takže bude patřit tak mezi 1-3% dětí, které k tomu přistupují jinak než "mami, tati já chci psa". Pokud bychom měli i takové děti odrazovat od přesvědčování rodičů, že by si rodina měla pořídit psa, pak nezbude nikdo. Za mně k tomu pořízení přistupuje poměrně rozumně a přišla si prostě jenom jednoduše pro tip na plemeno a jsem si docela jistý, že si pak o případných zdejších tipech přečte další podrobnosti a že se s ní bude mít jakýkoliv pesan zřejmě lépe než s polovinou dospělých. Já na základě několikráte v diskuzi zdůrazněného, že to musí být rozhodnutí rodičů a musí mít jasně deklarovanou jejich podporu a zastupitelnost a že ať vybírá pejska do domu, klidně s čistým svědomím nějaké plemeno doporučím. Stejně na to máme v reálu nulový vliv, zda a jakého psa si tato rodina vezme domů.
Jinak pokud očekáváme od dítěte super komplexní hloubkovou otázku, která nás přesvědčí o ideální nominaci dané holčiny do pozice vlastnictví zvířete, neměli bychom pak podle mne ve stejné logice dělat poměrně ukvapené výstupy (prestiž mezi kamarády, pouhý nástroj pro vlastní vyžití, zájem není skutečný ...) na základě nekomplexních informací z dotazu.
Závěr jsem si pro sebe udělala na základě dostupných informací. Neměla jsem jinou možnost, když mi autorka dotazu neodpověděla.
Od dítěte očekávám, pokud chce psa, že se o psy zajímá, že má základní přehled o plemenech, o jejich určení a rozdělení (sportovní, společenská, lovecká,...), potřebách, a že ví, která plemena se mu líbí a proč. Od svého dítěte bych to tak chtěla.
napsal(a):
Závěr jsem si pro sebe udělala na základě dostupných informací. Neměla jsem jinou možnost, když mi autorka dotazu neodpověděla.
Od dítěte očekávám, pokud chce psa, že se o psy zajímá, že má základní přehled o plemenech, o jejich určení a rozdělení (sportovní, společenská, lovecká,...), potřebách, a že ví, která plemena se mu líbí a proč. Od svého dítěte bych to tak chtěla.
No já jako dítě chtěla prostě psa, líbil by se mi německý ovčák, ale ty mi přišli moc velcí. Brala bych i jakéhokoliv voříška, mamka ale nikdy nepolevila. Ty znalosti, co má tazatelka, jsem teda neměla a neměla jsem je ani, když domů brácha přinesl pvní štěně. Nalezenec od školy, ani to neměl přežít, jedna paní ho vypiplala, zahřívala vlastním tělem, jenže sama už tři psy měla, tak hledala, kdo si ho vezme a brácha si to domluvil s jejím synem v hospodě, prý donese našemu tátovi k svátku německého ovčáka. Vůbec jsem se netěšila, byla jsem už dospělá a přišlo mi, že to bude jen samá starost a ani jsem tomu moc nevěřila, že to fakt nastane, proto jsem se hnala pro knížku až v den, kdy ho opravdu přinesl domů. Brali jsme ho pak všude sebou, ten pes téměř nevěděl, co je samota. Do obchodu, táta do práce, do lesa, na návštěvy, na výlety. Člověk, když se někam chystal, tak spustil takový kvikot, že ho nakonec člověk vzal sebou a on pak už u sousedovic branky mě předběhl a dal mi packy na kolena, že už ho bolí nožičky a chce se nosit. No, byl to pěkný rozmazlenec, ale zároveň chytrý poslušný pejsek. No ale není to návod, určitě je lepší něco vědět o plemeni a být ochoten se mu věnovat a vědět, kdo se mu bude věnovat, když já nebudu moct. My na toho psa byli tři a ještě mi ho byla ochotná hlídat kamarádka, když třeba na svatbu s náma nemohl.

Trickyvoo
napsal(a):
No já jako dítě chtěla prostě psa, líbil by se mi německý ovčák, ale ty mi přišli moc velcí. Brala bych i jakéhokoliv voříška, mamka ale nikdy nepolevila. Ty znalosti, co má tazatelka, jsem teda neměla a neměla jsem je ani, když domů brácha přinesl pvní štěně. Nalezenec od školy, ani to neměl přežít, jedna paní ho vypiplala, zahřívala vlastním tělem, jenže sama už tři psy měla, tak hledala, kdo si ho vezme a brácha si to domluvil s jejím synem v hospodě, prý donese našemu tátovi k svátku německého ovčáka. Vůbec jsem se netěšila, byla jsem už dospělá a přišlo mi, že to bude jen samá starost a ani jsem tomu moc nevěřila, že to fakt nastane, proto jsem se hnala pro knížku až v den, kdy ho opravdu přinesl domů. Brali jsme ho pak všude sebou, ten pes téměř nevěděl, co je samota. Do obchodu, táta do práce, do lesa, na návštěvy, na výlety. Člověk, když se někam chystal, tak spustil takový kvikot, že ho nakonec člověk vzal sebou a on pak už u sousedovic branky mě předběhl a dal mi packy na kolena, že už ho bolí nožičky a chce se nosit. No, byl to pěkný rozmazlenec, ale zároveň chytrý poslušný pejsek. No ale není to návod, určitě je lepší něco vědět o plemeni a být ochoten se mu věnovat a vědět, kdo se mu bude věnovat, když já nebudu moct. My na toho psa byli tři a ještě mi ho byla ochotná hlídat kamarádka, když třeba na svatbu s náma nemohl.
Jenže dnes si ta děcka můžou všechno najít na internetu. To my jsme nemohli. My jsme si buď museli koupit nějakou knížku, pokud vůbec byla v tu dobu zrovna k sehnání. A nebo si počkat, až přijde nové číslo Psa a bude se tam náhodou o plemeni, které se mně líbí, něco psát.

Trickyvoo
napsal(a):
Ve vší úctě, takhle se pes nepořizuje. Ale to je život. Vy to berete podle sebe, že jste neměla ani v dospělosti v podstatě základní znalosti, ačkoliv jste psa chtěla od dětství. To nechápu.
Kdybych to posuzovala podle sebe, tak jsem měla v těch 13 - 14 letech načteno o psech snad vše, co bylo tehdy dostupné. Odebírala jsem Psa přítele, a celý ho vždy přečetla. Protože jsem četla Psa přítele komplet, tak jsem měla přehled i o tehdejších CHS všech tam inzerovaných. Věděla jsem jaké plemeno chci a proč. A za tím jsem si šla. Sice to nevyšlo tak, jak jsem si vysnila, ale stejně to byl splněný sen. Získala jsem ve svých 14 letech cca ročního psa typu NO a sama ho vychovala a cvičila. Podle knížek víceméně. Kdyby naši neviděli ten zájem, to zažrání do psů, tak by na psa nekývli. I tak nevěřili, že mi to vydrží a proto odmítli koupit štěně s PP a podmínkou bylo, že se postarám o psa, každý den, omlouvaly mne jen horečky. Upřednostnila jsem psa před ostatními volnočasovými aktivitami, nešla jsem do kina, na disko, na vandr jsem jela jen se psem,...
Co tím chci říct? Že u zadavatelky ten zájem prostě nevidím, nemůžu si pomoct.

napsal(a):
Dobře, nenapíšu.
Jakého psa by si představovali rodiče? Mají nějaké zkušenosti se psy?
Kde bude pes bydlet? Máte další zvířata?
Co bude dělat mezi těmi procházkami? Co když budeš ve škole od sedmi do půl páté? Jak se budou řešit školní výlety, lyžáky, praxe, prázdniny k babičce, na dovolené s rodiči?
Máš vybraný cvičák nebo trenéra? Co ti tam doporučili za plemeno?
Já bych k tomu všemu co psala Buggyra ještě dodala:budou rodiče hradit veterinární péči, budou ji hradit i v případě, že pes bude chronicky nemocný a bude stát peníze, ne nárazově, ale třeba měsíčně o tisíce více?
Dál bych vypíchla z úvodního příspěvku, po vyjmenování , XY sportů:
"chtěla bych pejska, kterého by to bavilo"....
A co když ho to bavit nebude, přizpůsobíš se tomu?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Ano proto jsem vypsala tolika sportů jeden se mezi nima snad najde nebo zkusíme jiný
napsal(a):
Jak už jsem vícekrát psala, někteří kopou i hroby!
napsal(a):
Ve vší úctě, takhle se pes nepořizuje. Ale to je život. Vy to berete podle sebe, že jste neměla ani v dospělosti v podstatě základní znalosti, ačkoliv jste psa chtěla od dětství. To nechápu.
Kdybych to posuzovala podle sebe, tak jsem měla v těch 13 - 14 letech načteno o psech snad vše, co bylo tehdy dostupné. Odebírala jsem Psa přítele, a celý ho vždy přečetla. Protože jsem četla Psa přítele komplet, tak jsem měla přehled i o tehdejších CHS všech tam inzerovaných. Věděla jsem jaké plemeno chci a proč. A za tím jsem si šla. Sice to nevyšlo tak, jak jsem si vysnila, ale stejně to byl splněný sen. Získala jsem ve svých 14 letech cca ročního psa typu NO a sama ho vychovala a cvičila. Podle knížek víceméně. Kdyby naši neviděli ten zájem, to zažrání do psů, tak by na psa nekývli. I tak nevěřili, že mi to vydrží a proto odmítli koupit štěně s PP a podmínkou bylo, že se postarám o psa, každý den, omlouvaly mne jen horečky. Upřednostnila jsem psa před ostatními volnočasovými aktivitami, nešla jsem do kina, na disko, na vandr jsem jela jen se psem,...
Co tím chci říct? Že u zadavatelky ten zájem prostě nevidím, nemůžu si pomoct.
Tak dneska to vidím taky jinak. Já si taky jako jednu z prvních knížek v knižním klubu pořídila atlas psů a tím jsem si pořád listovala, ale v té době jsem prostě jen snila o tom mít psa a myslím, že kdyby ho tenkrát brácha domů nepřinesl, nikdy bych ho neměla. Když jsem dospěla ta touha už nebyla tak veliká. Ráda jsem jezdila na fesťáky a na různé akce, kam jsem sebou brát psa rozhodně nechtěla. Moje vysněná rasa byli všechny druhy retrívrů, psů se mi líbilo víc, ale po těch retrívrech jsem toužila a říkala si, že si jednou nějakého pořídím. Ta touha mi trochu zůstala, pořád s ním o tollerovi, ale snít neznamená realizovat. I jsem si kupovala časopisy o psech a ráda si v nich četla, takže když si rok po mě, pořizovala psa kámoška, už jsem tušila, že bígl je pro ni špatná volba. Jak už psala výše Sarah01, dneska je internet, kde se dá najít vše potřebné a myslím, že je i mnohem širší výběr knih o psech, výchově.

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Ano proto jsem vypsala tolika sportů jeden se mezi nima snad najde nebo zkusíme jiný
No a první část mého dotazu?
Odpovídáte jen na to,na co chcete a z toho mám dost smíšené pocity...
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Je mi 13 let a chodím na základní školu.
Už jsem si zkusila práci se psem a úplně mě to uchvátilo tak proto jsem se zeptala rodičů na jejich názor. Mamka by psa taky chtěla i sestra jen táta ještě přemýšlí.
Pejska bychom museli mít venku protože ho táta ne chce mít v domě (už sem se ho snad milionkrát ptala proč nechce aby byl doma ale furt mi neodpověděl) mamce by to nevadilo že by byl vevnitř. Tak se ještě musíme pořádně dohodnout.
Kdyby pejsek tedy skončil venku tak by nebyl v kotci ale v pořádně za teplené boudě.
Máme velkou zahradu kde bych sním mohla cvičit různé povely a cviky nebo si jen užívat jeden druhého.
Pokud by venku pršelo přesunuli bychom se do garáže by jsme tam neaportovali ale třeba nějaký ten hlavolam
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
A nebo až příjdu že školy tak půjdeme na procházku a po procházce bych ho vzala domů (budu to muset ještě s tátou probrat)

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Je mi 13 let a chodím na základní školu.
Už jsem si zkusila práci se psem a úplně mě to uchvátilo tak proto jsem se zeptala rodičů na jejich názor. Mamka by psa taky chtěla i sestra jen táta ještě přemýšlí.
Pejska bychom museli mít venku protože ho táta ne chce mít v domě (už sem se ho snad milionkrát ptala proč nechce aby byl doma ale furt mi neodpověděl) mamce by to nevadilo že by byl vevnitř. Tak se ještě musíme pořádně dohodnout.
Kdyby pejsek tedy skončil venku tak by nebyl v kotci ale v pořádně za teplené boudě.
Máme velkou zahradu kde bych sním mohla cvičit různé povely a cviky nebo si jen užívat jeden druhého.
Pokud by venku pršelo přesunuli bychom se do garáže by jsme tam neaportovali ale třeba nějaký ten hlavolam
Je ti 13 let. Tak konečně nějaká informace. Zeptám se ještě jednou, protože na moje dotazy jsi neodpověděla. Jsi v sedmé třídě, nebo na konci šesté, předpokládám. Kam máš namířeno po základní škole? Už víš, nebo zatím ne? Bydlíš v místě, kde je dojezdová vzdálenost do nějaké střední školy, která by mohla pro tebe připadat v úvahu, nebo budeš muset na internát? To jsou důležité informace, ani ne tak pro nás, ale pro tvou rodinu, rodiče. Protože pokud půjdeš po základce na střední školu na internát, péče o psa, veškerá, i vyžití psa, zůstane na rodičích. Budou to chtít dělat? Budou na to mít čas?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Bydlíme na místě kde je okolo poměrně hodně středních škol ale bohužel ještě nevím na jakou půjdu.
Jak jsem psala i mamka se sestrou by chtěly psa tak by se o něj dyštak v mé nepřítomnosti postaraly

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Bydlíme na místě kde je okolo poměrně hodně středních škol ale bohužel ještě nevím na jakou půjdu.
Jak jsem psala i mamka se sestrou by chtěly psa tak by se o něj dyštak v mé nepřítomnosti postaraly
To není o tom, že by se o něj postaraly v době tvé nepřítomnosti, ale o tom, že by musely převzít komplet péči o psa na 4 roky tvé střední školy, pokud budeš na intru, v případě, že to dotáhneš až na vysokou školu, tak v podstatě do konce psího života... Sestra taky někdy skončí základku, a bude to na mamince. Pokud s tím maminka počítá, tak fajn.
Návrhy plemen tu padly. Plemena, která se hodí na psí sporty, na dogdancing a další aktivity, jsou už z podstaty šťastná, když jsou co nejvíce se svými lidmi a nebude jim vyhovovat žit sami na zahradě, byť v dobře zateplené boudě. V létě tam se psem budete jistě trávit dostatek času, ale co na podzim, v zimě, v nepříznivém počasí? Pes bude víceméně sám... To není dobré.
Nikolprosímoradu
napsal(a):
A nebo až příjdu že školy tak půjdeme na procházku a po procházce bych ho vzala domů (budu to muset ještě s tátou probrat)
No já bych jen podotkla, koupíte malé dvouměsíční štěně, vezmete ho od matky a sourozenců a to vykopne na zahradu hned jen fakt nelida. Normální člověk, který má svého psa rád, má takhle malé štěně minimálně několik týdnů doma než si štěně zvykne na novou rodinu a to tak jedině na jaře nebo v létě, na podzim a v zimě malé štěně ani venku být pořád nemůže, nemá na to ještě chlupy ani termoregulaci. A to ani se zateplenou boudou, ta je pro dospělého psa a štěně si jí ani nevyhřeje.
No a to že vy chcete mít psa na zahradě neznamená, že zrovna váš pes tam dobrovolně sám bude, taky se může stát, že tam bude neustále štěkat, což povede k rozbrojím se sousedy a téměř jistě vám tu zahradu zničí.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Štěně bychom si pořídili na jaro/léto aby jsme se stihli přes prázdniny pořádně poznat a socializovat.
A abychom ho navykli na režim než někdo příjde domů tak bude venku a až někdo příjde tak ho vezme domů buď před procházkou nebo po procházce a pak by byl s námi doma a navečer by spal venku proto bychom ho pořizovali na jaro/léto

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Štěně bychom si pořídili na jaro/léto aby jsme se stihli přes prázdniny pořádně poznat a socializovat.
A abychom ho navykli na režim než někdo příjde domů tak bude venku a až někdo příjde tak ho vezme domů buď před procházkou nebo po procházce a pak by byl s námi doma a navečer by spal venku proto bychom ho pořizovali na jaro/léto
Já bych přes noc venku psa samotnýho nenechala, vážně ne. Nechtěl by si to tatínek ještě rozmyslet?
Mezi lidmi a psem doma se vytvoří úplně jiné pouto, než když bude pejsek venku. Možná ti začne i utíkat, není tady zrovna málo dotazů na tento problém.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Dobře ale mohu se zeptat jaké plemeno by se hodilo k našemu životnímu stylu??
(Pudlíci se mi moc nelíbí )

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Na ty sporty, co chcete dělat, asi neporadím. Mně se na agility líbí moc papillon. A toho venku určitě nechat nemůžete.
Nikolprosímoradu
napsal(a):
Tak mě napadá - když sama nemáš srdcový plemeno, což zkusit zajít do útulku poblíž, domluvit se s ošetřovateli - pochopitelně ve spolupráci s rodiči - na nějakém venčícím režimu s vhodným pesanem, poseznamovat se s ním a pak si ho, až uvidíš, jak fungujete, vzít?
napsal(a):
Já bych přes noc venku psa samotnýho nenechala, vážně ne. Nechtěl by si to tatínek ještě rozmyslet?
Mezi lidmi a psem doma se vytvoří úplně jiné pouto, než když bude pejsek venku. Možná ti začne i utíkat, není tady zrovna málo dotazů na tento problém.
Můj pes taky spí venku a nemyslím, že z toho má trauma.
Ale důležitý je prostě nemít toho psa JENOM venku.

assil
napsal(a):
Můj pes taky spí venku a nemyslím, že z toho má trauma.
Ale důležitý je prostě nemít toho psa JENOM venku.
Moji by venku nespali. A to byli zvyklí být venku, když jsem v práci. Prostě retrívr no, ten za mnou málem vleze i do vany.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Mamce a ségře (i mně) se líbí border kolie ale já se bojím že by byla na nás moc aktivní

assil
napsal(a):
Já bych řekla šeltie, ale netuším jak by to samotná měla se spaním venku. Známým venku spali, ale ti měli dvě. Tak třeba to někdo tady doplní.
Máme jeden kousek v rodině, a neumím si představit, že by byl na noc venku. Kromě toho, že je rád s lidmi, by venku celou noc proštěkal.
Jinak pro děcko na agility mi šeltie nebo papiš přijdou super, jsou to jemní a akční psi. Jen u té šeltie to chce hodně pečlivě vybírat, aby to nebyl nervák a labil, to pro začátečníka a navíc v dětském věku může být potenciálně problém - v tomhle směru je papiš větší jistota.
Zase u šeltie je výhoda, když se zadavatelce a rodině líbí BOC, že se dá pořídit bicolorní, takže pak vypadá opravdu jako zmenšenina borderky (samozřejmě barev BOC i šeltií je víc, ale já si - a věřím, že to tak bude mít spousta lidí - jako první představím bicolor).
napsal(a):
Moji by venku nespali. A to byli zvyklí být venku, když jsem v práci. Prostě retrívr no, ten za mnou málem vleze i do vany.
Tak můj pes je taky vtěrka, ale se spaním venku problém nemá. Podle mě je úplně jedno, jestli ten pes spí venku a nebo v jiný místnosti v bytě/domě, zas fakt každý nemá a nechce psa v posteli.
napsal(a):
Máme jeden kousek v rodině, a neumím si představit, že by byl na noc venku. Kromě toho, že je rád s lidmi, by venku celou noc proštěkal.
Jinak pro děcko na agility mi šeltie nebo papiš přijdou super, jsou to jemní a akční psi. Jen u té šeltie to chce hodně pečlivě vybírat, aby to nebyl nervák a labil, to pro začátečníka a navíc v dětském věku může být potenciálně problém - v tomhle směru je papiš větší jistota.
Zase u šeltie je výhoda, když se zadavatelce a rodině líbí BOC, že se dá pořídit bicolorní, takže pak vypadá opravdu jako zmenšenina borderky (samozřejmě barev BOC i šeltií je víc, ale já si - a věřím, že to tak bude mít spousta lidí - jako první představím bicolor).
Papiš byl můj tajnej tip na důchod, ale nějaký příspěvky tady na ifauně už mě docela odradily.
Ale pro dítě určitě super, zadavatelka by měla zapracovat na tatínkovi, aby psa v domě povolil, však takovej malej a skladnej, by o něm ani nevěděl.

assil
napsal(a):
Papiš byl můj tajnej tip na důchod, ale nějaký příspěvky tady na ifauně už mě docela odradily.
Ale pro dítě určitě super, zadavatelka by měla zapracovat na tatínkovi, aby psa v domě povolil, však takovej malej a skladnej, by o něm ani nevěděl.
Já mám na důchod vybraného toho dlouhosrstého vipeta. :-)) Případně porcelaine. Anebo budu mít vižly pižly až do smrti a bude. 😂
A jinak souhlas, pro zadavatelku si myslím, že by byl optimální - chlupy a nepořádek ok, je to pes menší než leckterá kočka, takže by to třeba pan otec překousl, mít ho doma (asi spíš než psa velikosti BOC). Zároveň by neměla problém ho fyzicky zvládnout, a pokud by šla třeba na intr, mikropejsek je pro rodinu menší starost. I provozní náklady jsou nižší, to by zase mohla ocenit, až se bude osamostotňovat.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Nebo jestli neznáte nějakou borderku která by byla klidná a jestli by se popřípadě hodila k nám

assil
napsal(a):
Tak můj pes je taky vtěrka, ale se spaním venku problém nemá. Podle mě je úplně jedno, jestli ten pes spí venku a nebo v jiný místnosti v bytě/domě, zas fakt každý nemá a nechce psa v posteli.
Taky je nemám v posteli. To jsem nikdy neučila, protože bych se nevyspala. Spí vedle mě nebo v jiné místnosti, ale venku spát nebudou, štěkají nebo kňučí, to mám vyzkoušený.

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Nebo jestli neznáte nějakou borderku která by byla klidná a jestli by se popřípadě hodila k nám
Borderku si nepořizuj, to není pes pro začátečníky. To si raději pořiď tu šeltii, vypadají podobně, ale nejsou tak náročné. Navíc ji uneseš, to je taky výhoda.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Dobře děkuju ještě si něco o sheltie něco pořádně přečtu
A když jsme u té sheltie tak se chci zeptat jestli bude vhodná do sportu.
A jestli budu moc v budoucnu tahat např: koloběžku?
A bude zvládat být sama tu dobu než nepříjdu ze školy?

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Už ses dívala, jak vypadá šeltie? Přečetla sis, kolik cm má v kohoutku? Přečetla sis o ní něco?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
A znáte ještě nějaké větší plemeno např:od 40-50cm???
Mě napadl kanadský retrívr?
Nikolprosímoradu
napsal(a):
A znáte ještě nějaké větší plemeno např:od 40-50cm???
Mě napadl kanadský retrívr?
To je vybíráte podle obrázku? Nebo proč chcete kanadského retrívra?
Přijde mi, že listujete atlasem a sem dáváte tipy, co se Vám zalíbily. Což není nic proti ničemu, ale musíte si napřed přečíst, co tam o tom plemeni píšou. K čemu je pes využívaný, jaké má nároky ohledně péče a pohybu, jakou má chovatelskou základnu v dojezdové vzdálenosti (pochybuji, že pro psa poletíte do zámoří), jestli je plemeno zdravé... A pak si upřímně říci, jestli Vám to vyhovuje, nebo ne.
Nejde ta plemena tahat z klobouku. Musíte je poznat. Tady máte hromadu tipů, tak se jimi zkuste prokousat. Třeba Vás nějaké plemeno osloví.
napsal(a):
Taky je nemám v posteli. To jsem nikdy neučila, protože bych se nevyspala. Spí vedle mě nebo v jiné místnosti, ale venku spát nebudou, štěkají nebo kňučí, to mám vyzkoušený.
Hele ale to je i o zvyku… o konkrétním jedinci… je jasný, ze psi, kteří jsou cely zivot zvykli spát doma, můžou mít pak problém spát venku, když tam vůbec nejsou zvyklí, a naopak.
Já mám sice psy doma, a i v te posteli, ale proste chapu, ze každý psa v posteli nechce, a chapu i to, ze někdo nechce psa vůbec doma. Ačkoli u sebe si venkovního psa představit neumím, tak to chapu.
Z mého pohledu je jedno, kde pes tráví noc, protože stejne spi 😀. Teda samozřejmě s ohledem na plemeno, srst, počasí… a i povahu…Některý pes je ustekany a bude venku řešit každé sustnuti… ale zpravidla co znám venkovní psy (ať už ty, co chodí i domu, nebo čistě venkovní), tak nemají sebemenší problém venku spát, jsou tak naučení a přijde jim to normální, stejne jako tem mým přijde normální spát v posteli pod peřinou 😀.
Už se to tu řešilo mockrát, ale za mě je jedno, jestli je pes venku nebo doma (zase s ohledem na výše uvedené), důležité je, když mu lidi věnuji dostatek času a péče… i na podzim a v zimě, kdy je venku odporně, ale jsou lidi, co i navzdory počasí tráví se psem venku x hodin denně, na cvicaku, pak si třeba ještě daji někde v garáži nebo kotelene se psem čaj, člověk jde spát do ložnice, pes ven, a jsou všichni spokojený…
Nikolprosímoradu
napsal(a):
Klidné borderky neexistujou. Šeltie je vhodná na sport, ale není vhodná na tahání koloběžky, to ostatně není vhodná ani ta borderka, na to jsou úplně jiné typy psů, na který zapomeň. Každý pes zvládá být sám, když ho to člověk naučí. Ostatně jako všechno, pes umí jen to, co ho člověk naučí. Jak se pes učí se musíš naučit nejdřív ty a pak to teprve aplikovat na psa.
Kanadskýho retrívra vám nikdo na ven do boudy neprodá, na toho rovnou zapomeň. A zkus trochu číst, co tu ostatní píšou. Pes, jakýho chceš, na psí sporty a tak, je pes, co potřebuje bejt s lidma, ono to spolu dost souvisí. Ne že bude někde odloženej na dvoře, a pak když bude čas, tak hurá na agility

Udělejte si jako rodina výlet na nějakou větší výstavu psů, na národní nebo mezinárodní, na oba víkendové dny abyste viděli všechna vystavovaná plemena. Kupte si katalog vystavovaných psů, ať víte která plemena tam jsou a v kterých kruzích. U těch plemen, která vás zaujmou, se zastavte, popovídejte si s vystavovateli, zeptejte se na vše, co vás zajímá. Doma si pak sedni na net, a přečti si vše co najdeš o plemenech, která vás na výstavě zaujmou. To tě posune, budeš mít aspoň trochu přehled a bude se vám celé rodině lépe vybírat.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Moc děkuju až bude nějaká výstava tak pojedeme

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Moc děkuju až bude nějaká výstava tak pojedeme
A víš, kde se dozvíš, kdy bude jaká výstava? Na https://vystavy.cmku.cz/

assil
napsal(a):
..a co vás odradilo?
Lily2

XXX.XXX.133.235
Tak prvně bych chtěla říct, že je super, že ses zamyslela, co dokážeš psovi teď nabídnout a probrala jsi to is rodiči.
Teď ta méně příjemná část, ale potřebná. Být tebou, tak se vykašlu na sporty a koloběžku. Běhat můžeš s každým psem (pokud nehodláš běhat maratóny v zimě v děšti). Agility, nebo učit triky pro zábavu můžeš s každým psem. Na úrovni, abys vyhrávala, tak to by chtělo aktivní plemeno jako borderka třeba. ALE. Ty ještě nevíš, kam chceš na střední, jestli nepůjdeš na vysokou. Ani nevíš, jestli si za dva roky nenajdeš kluka a nepůjde pes bokem.
Tohle se stát může, proto je dobré tomu podřídit výběr psa. Aby to byl pes, kterému bude stačit běžné venčení a základní výcvik. Pokud máma není aktivní pejskařka, která bude agility dělat, i když tě to přestane bavit, bude s borderkou jezdit pást ovce v létě v zimě, tak proč ne.
Pro běžného člověka je borderka velké sousto. Teď jsem potkala paní na procházce s borderkou. Její pes nesnáší další psy (což je prý častý problém borderek, a prý to vychází z jejich původního uplatnění), každé ráno dvouhodinová procházka, každé odpoledne a večer to samé. Byla vyloženě ubitá. Nebyl to ten typ člověka, který se rád a hodně pohybuje a měla na krku energického a chytrého psa.
Být tebou, tak si vyberu třeba toho špice. Takový střední špic by podle mého mohl běhat u koloběžky, agility ti taky uběhne. Triky se taky naučí, protože jsou to chytří pejsci. Dokonce i hlídají.
Vlčí špic má i zajímavé zbarvení, ale obecně mají spoustu velikostí a barev. :)
Nebo nějakého zachraň z útulku. Slovensko má útulky přeplněné štěňaty všech barev a velikostí. Uděláš navíc i dobrý skutek. :)

marcelaamax
napsal(a):
Hele ale to je i o zvyku… o konkrétním jedinci… je jasný, ze psi, kteří jsou cely zivot zvykli spát doma, můžou mít pak problém spát venku, když tam vůbec nejsou zvyklí, a naopak.
Já mám sice psy doma, a i v te posteli, ale proste chapu, ze každý psa v posteli nechce, a chapu i to, ze někdo nechce psa vůbec doma. Ačkoli u sebe si venkovního psa představit neumím, tak to chapu.
Z mého pohledu je jedno, kde pes tráví noc, protože stejne spi 😀. Teda samozřejmě s ohledem na plemeno, srst, počasí… a i povahu…Některý pes je ustekany a bude venku řešit každé sustnuti… ale zpravidla co znám venkovní psy (ať už ty, co chodí i domu, nebo čistě venkovní), tak nemají sebemenší problém venku spát, jsou tak naučení a přijde jim to normální, stejne jako tem mým přijde normální spát v posteli pod peřinou 😀.
Už se to tu řešilo mockrát, ale za mě je jedno, jestli je pes venku nebo doma (zase s ohledem na výše uvedené), důležité je, když mu lidi věnuji dostatek času a péče… i na podzim a v zimě, kdy je venku odporně, ale jsou lidi, co i navzdory počasí tráví se psem venku x hodin denně, na cvicaku, pak si třeba ještě daji někde v garáži nebo kotelene se psem čaj, člověk jde spát do ložnice, pes ven, a jsou všichni spokojený…
Jasně, pokud na to má srst, tak to chápu. Žínka tady psala, že její Worka taky domů nepůjde. Můj manžel vždycky říkával, že pes má být venku. Jenže máme 4 a pokud jeden spát venku nebude, tak tam nebude spát žádný. Retrívr fakt ne. Ve dne na tu zahradu chtějí, ale v noci tam prostě nebudou ani omylem. A to tam odmalička byli učeni. Přijdu domů z práce a to už koukají a čekají, kdy jim otevřu branku a pustím je domů. Bývají tam jen dvě feňule, které tam být chtějí. A po pravdě se bojím je mít u vchodu do domu, protože kolemjdoucí a celkem rušná ulice, i když na vesnici. Jako nevím no, já doma sama, psi na zahradě sami...to mně prostě nejde dohromady, chceme být spolu a přijde mně to logický a normální. Jo, jsou rozdíly.... pes na zahradě nebude, ten bude sedět u dveří a čekat. Dvě feňule budou čichat a prohánět za plotem sousedovy slepice. Ta nejmladší bude sedět pod schody do domu a taky čekat, až otevřu.
Teď řeším zrovna zájemce o štěňata a ty, kteří hned napíšou, že pes bude na zahradě nebo v kotci, rovnou odmítám. Dokonce mně napsal kdosi, že by si štěně vyzvedl až po dovolené, t. j. měsíc po odběru dle podmínek. Že já taky potřebuju v létě dovolenou, ho nějak nenapadlo.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Moc děkuju díky vám už vím že borderku vážně nechci.
Ale ta šeltie by mohla být dobrá ale ještě jste mi psali špice jen bych se zeptala jestli je rozdíl mezi těmi špici (v povaze)?

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Moc děkuju díky vám už vím že borderku vážně nechci.
Ale ta šeltie by mohla být dobrá ale ještě jste mi psali špice jen bych se zeptala jestli je rozdíl mezi těmi špici (v povaze)?
..a už jste se koukala na malého knírače a nebo papillona..oba sportovní psi ale tahat vzhledem ke své váze a velikosti nic nebudou a doma pobyt zcela určitě....
napsal(a):
Jasně, pokud na to má srst, tak to chápu. Žínka tady psala, že její Worka taky domů nepůjde. Můj manžel vždycky říkával, že pes má být venku. Jenže máme 4 a pokud jeden spát venku nebude, tak tam nebude spát žádný. Retrívr fakt ne. Ve dne na tu zahradu chtějí, ale v noci tam prostě nebudou ani omylem. A to tam odmalička byli učeni. Přijdu domů z práce a to už koukají a čekají, kdy jim otevřu branku a pustím je domů. Bývají tam jen dvě feňule, které tam být chtějí. A po pravdě se bojím je mít u vchodu do domu, protože kolemjdoucí a celkem rušná ulice, i když na vesnici. Jako nevím no, já doma sama, psi na zahradě sami...to mně prostě nejde dohromady, chceme být spolu a přijde mně to logický a normální. Jo, jsou rozdíly.... pes na zahradě nebude, ten bude sedět u dveří a čekat. Dvě feňule budou čichat a prohánět za plotem sousedovy slepice. Ta nejmladší bude sedět pod schody do domu a taky čekat, až otevřu.
Teď řeším zrovna zájemce o štěňata a ty, kteří hned napíšou, že pes bude na zahradě nebo v kotci, rovnou odmítám. Dokonce mně napsal kdosi, že by si štěně vyzvedl až po dovolené, t. j. měsíc po odběru dle podmínek. Že já taky potřebuju v létě dovolenou, ho nějak nenapadlo.
To je to, co vlastně říkám pořád. Lidi si hodně myslí, že psi potřebují zahradu, ale já ještě neměla psa, kterého by to tam bavilo samotného. Spoustu lidí si představuje, že největší zábava psa, je celý den blafat někde na zahradě. Jenže pes potřebuje být hlavně se svým pánem a dost často mu je jedno kde, aby spolu něco podnikali, ale i odpočívali. Rád si pohraje s jiným psem, zaběhá za něčím, ale pak se rád vrátí k páníčkovi, aby mu ovšem "vyprávěl". Hodně psů si zvykne na ledacos a jsou vděční za málo, ale že by z toho byli nějak odvázaní...ano, většinou je pak jejich jediná zábava blafání na zahradě. Nejvíc mi ale trhá srdce " hlídači objektů", nikde nikdo, večer ho pán přijde podrbat na hlavě, dá granule a 3x týdně na cvičák...

Trickyvoo
napsal(a):
To je to, co vlastně říkám pořád. Lidi si hodně myslí, že psi potřebují zahradu, ale já ještě neměla psa, kterého by to tam bavilo samotného. Spoustu lidí si představuje, že největší zábava psa, je celý den blafat někde na zahradě. Jenže pes potřebuje být hlavně se svým pánem a dost často mu je jedno kde, aby spolu něco podnikali, ale i odpočívali. Rád si pohraje s jiným psem, zaběhá za něčím, ale pak se rád vrátí k páníčkovi, aby mu ovšem "vyprávěl". Hodně psů si zvykne na ledacos a jsou vděční za málo, ale že by z toho byli nějak odvázaní...ano, většinou je pak jejich jediná zábava blafání na zahradě. Nejvíc mi ale trhá srdce " hlídači objektů", nikde nikdo, večer ho pán přijde podrbat na hlavě, dá granule a 3x týdně na cvičák...
Existuje skupina plemen, jejichž jedinci upřednostní pobyt na zahradě před pobytem v domě. Ne všichni absolutně, ale většina. Jsou to pastevci, ze zkušenosti - asijští pastevci. Obě naše kavkazanky šly do domu jen na chvíli, třeba na hodinku, bylo ale období, kdy tam nešly vůbec. Delší čas trávily a ta současná tráví, v domě až na stáří, kdy si užívala/užívá tepla a sucha. Nebo v době falešky. Jenže to jsou plemena pro zadavatelku diskuze naprosto nevhodná.
Lily2

XXX.XXX.133.235
U těch špiců zkus pohledat na netu https://www.spicove.cz/chov-spicu/plemeno
U sheltie je problém najít povahově vyrovnané jedince. Co jsem viděla na cvičáku, tak mě to plemeno příliš nenadchlo skrz bázlivost. Ale věřím, že povahově vyrovnaný jedinec může být super. :)
Přidej se do skupin na facebooku u plemen, která tě zajímají a sleduj jestli tě některé zaujme více a bude se k tobě hodit. Není pak problém se majitelů psů i zeptat. Plus ty výstavy můžou být dobrá volba. Tam potkáš spoustu plemen na jednom místě. :)

Co se týká špiců,podívejte se na https://www.spic.cz/

assil
napsal(a):
No to jste asi byla vy, podle ikonky, těma popisama, jak je papoš akční pes.
Já chci na důchod nějakého gaučáka.
..ale tak ten náš je trochu extrém a navíc já ať jsem měla jakéhokoli psa, tak vždycky byl hyperaktivni ake faktem je že jsou sice sportovního ducha, ale zvládnout se to dá....
assil
napsal(a):
Klidné borderky neexistujou. Šeltie je vhodná na sport, ale není vhodná na tahání koloběžky, to ostatně není vhodná ani ta borderka, na to jsou úplně jiné typy psů, na který zapomeň. Každý pes zvládá být sám, když ho to člověk naučí. Ostatně jako všechno, pes umí jen to, co ho člověk naučí. Jak se pes učí se musíš naučit nejdřív ty a pak to teprve aplikovat na psa.
Klidné borderky samozřejmě existují. Nechápu proč z nich všichni děláte magory.
A to že se nehodí na tahání koloběžky je taky pěkná pitomost. Ne, nebyli na to ti psi vyšlechtění, ale úplně v pohodě se to zvládnou naučit a většina border tahání má dost rádo.
Viděla jsem tahat i šeltie, teda sice kolo nebo jenom v běhu, ale velmi je to bavilo. Ostatně jsem v zápřahu viděla i čivavky a ty makaly jak šrouby.
Co ta krátkosrstá kolie? To by nemuselo být úplně mimo.
Tollera ti nikdo na zahradu do kotce neprodá. Na ně je tu dlouhá řada zájemců, kteří mají mnohem perspektivnější podmínky.
Borderu určitě ne, pro začátečníky dle mého naprosto nevhodné plemeno. Navíc bordera sama na zahradě? Recept na katastrofu.

lilymax
napsal(a):
Co ta krátkosrstá kolie? To by nemuselo být úplně mimo.
Tollera ti nikdo na zahradu do kotce neprodá. Na ně je tu dlouhá řada zájemců, kteří mají mnohem perspektivnější podmínky.
Borderu určitě ne, pro začátečníky dle mého naprosto nevhodné plemeno. Navíc bordera sama na zahradě? Recept na katastrofu.
Kraťandu na zahradu do kotce? To snad ne...

lilymax:
Poradíte, kde sehnat klidnou borderku? Takovou, kterou to nebudete muset učit, resp. jí dát optimální kombinaci několikahodinového každodenního vyžití, aby pak ve "volnu" byla klidná, ale která to má v genech? Která chovka? Díky
Počkat, proč borderu pro začátečníka ne, když se dají sehnat klidné bordery? Vždyť ta hyperaktivita a potřeba práce je právě to, co z nich dělá nevhodné psy pro začátečníky? Nebo je k tomu i jiný důvod?

Na venkovní pobyt bych to viděla spíš na dlouhosrstou kolii, kraťandu si v plně venkovním režimu představuju spíš těžko... Ale mně se tahle hmotnostní kategorie pro třináctileté dítě nezdá úplně vhodná, takový pes už může mít v nějaké mezní situaci velkou sílu. Já bych vybírala spíš mezi menšími pejsky, řekněme do 10 kg, kde si myslím, že i ten táta by mohl být k psovi v domě shovívavější. Kdyby moje děcko chtělo pejska na agility, asi bych mu primárně nabízela šeltii, papiše nebo bostonka. V druhém kole možná i trpasličího pinče, malého knírače, pudla, možná i šiperku.

napsal(a):
Na venkovní pobyt bych to viděla spíš na dlouhosrstou kolii, kraťandu si v plně venkovním režimu představuju spíš těžko... Ale mně se tahle hmotnostní kategorie pro třináctileté dítě nezdá úplně vhodná, takový pes už může mít v nějaké mezní situaci velkou sílu. Já bych vybírala spíš mezi menšími pejsky, řekněme do 10 kg, kde si myslím, že i ten táta by mohl být k psovi v domě shovívavější. Kdyby moje děcko chtělo pejska na agility, asi bych mu primárně nabízela šeltii, papiše nebo bostonka. V druhém kole možná i trpasličího pinče, malého knírače, pudla, možná i šiperku.
Ve 13 letech jsem si poradila s NO, kterého mi půjčoval spolužákův dědeček. Není to úplně o síle a hmotnosti.
V té době (a ani později) by mě neuspokojilo malé plemeno, když jsem chtěla služební. A neuspokojil by mě ani malý knírač, tehdy řazený do služebních, prostě tam nebyla ta velikost
A tady chce slečna něco spíše středního.

napsal(a):
Ve 13 letech jsem si poradila s NO, kterého mi půjčoval spolužákův dědeček. Není to úplně o síle a hmotnosti.
V té době (a ani později) by mě neuspokojilo malé plemeno, když jsem chtěla služební. A neuspokojil by mě ani malý knírač, tehdy řazený do služebních, prostě tam nebyla ta velikost
A tady chce slečna něco spíše středního.
No, každé dítě nemusí být tak šikovné jako Vy, já se vždy snažím promýšlet i ty problematické varianty, které mohou nastat… Když si vytáhne černého Petra a bude mít 30kg reaktivce, může to být v dnešní době, kdy je všude neúměrně přepsíno, velký problém. Bývalí sousedé pořídili třináctileté dceři labradora, a i když je ten pes celkem nekonfliktní a holka vysoká, má s ním co dělat.
Já si jako dítě přála psa nejvíc na světě, táhne se to se mnou celý život, a ač jsem vždy milovala nejvíc ohaře (a obecně lovecké psy), kdyby mi tehdy, kdy jsem psa mít nesměla, rodiče dovolili jen čivavu, byla bych nejšťastnější na světě a milovala ji až za hrob.
Zadavatelka zatím působí tak, že zkoumá možnosti, takže se mi i doporučení na menší psy (kteří by žili v domě) zdá celkem k věci…
Lily2

XXX.XXX.133.235
Dlouhosrstá kolie je hodně závislá na člověku. Nevím, jestli by nestrádala psychicky. Některé chovky, ale prý do venkovních kotců psy prodávají.
Kolii bych se nebála ani doporučit pro dítě. Jsou hrozně jemné, klidné, neloví (ale pasou no). Velikostně bych se toho nebála. Jen teda neznám moc kolií vhodných na agility. Co vidím, tak jsou to spíše parťáci než pracanti a překážky je moc nezajímají. Ale určitě jsou i výjimky z pracovně vedených linií.
Jo a to běhání s koloběžkou - běhání s páníčkem, vedle koloběžky či kola - to zvládne hodně plemen (záleží na rychlosti a vzdálenosti pak). Ale pokud mluvíme vyloženě o tahu, tak tam bych byla opatrnější.

napsal(a):
No, každé dítě nemusí být tak šikovné jako Vy, já se vždy snažím promýšlet i ty problematické varianty, které mohou nastat… Když si vytáhne černého Petra a bude mít 30kg reaktivce, může to být v dnešní době, kdy je všude neúměrně přepsíno, velký problém. Bývalí sousedé pořídili třináctileté dceři labradora, a i když je ten pes celkem nekonfliktní a holka vysoká, má s ním co dělat.
Já si jako dítě přála psa nejvíc na světě, táhne se to se mnou celý život, a ač jsem vždy milovala nejvíc ohaře (a obecně lovecké psy), kdyby mi tehdy, kdy jsem psa mít nesměla, rodiče dovolili jen čivavu, byla bych nejšťastnější na světě a milovala ji až za hrob.
Zadavatelka zatím působí tak, že zkoumá možnosti, takže se mi i doporučení na menší psy (kteří by žili v domě) zdá celkem k věci…
Ale jasně, ať má -mají - z čeho vybírat. Hlavně, ať to pořízení pořádně promyslí, aby se nestalo, že pak pes, původně pořízený s tím, že bude žít v domě, neskončil v kotci. A bez zájmu, pokud nesplní požadavky zadavatelky...
napsal(a):
lilymax:
Poradíte, kde sehnat klidnou borderku? Takovou, kterou to nebudete muset učit, resp. jí dát optimální kombinaci několikahodinového každodenního vyžití, aby pak ve "volnu" byla klidná, ale která to má v genech? Která chovka? Díky
Počkat, proč borderu pro začátečníka ne, když se dají sehnat klidné bordery? Vždyť ta hyperaktivita a potřeba práce je právě to, co z nich dělá nevhodné psy pro začátečníky? Nebo je k tomu i jiný důvod?
Ale to nejde říct - tahle chovka chová klidné psy, tak přece genetika nefunguje.
Podle mého názoru každá normální bordera s přiměřenou aktivitou dokáže fungovat jako každý jiný pes. Moji psi taky občas leží pár dní ladem a ještě se z nich nestaly příšery co pasou všechno kolem a žerou psi na potkání Bohužel většina podle mě nedokáže odhadnout, co to je "přiměřená aktivita" protože buď s tím psem furt někde lítají a nebo na něj kašlou. Lidi, kteří bordery znají, znají jejich úchylky a ví jak je řešit (v nejlepším případě jim předejít) mají většinou úplně normální psy.
Já své psy nikdy nemusela učit odpočívat (a tím nechci říct, že některé boc to nepotřebují aktivně naučit, to ne), ale prostě pokud s tím psem komunikujete normálně, bordera se vám přizpůsobí, protože to, co ti psi chtějí nejvíc, je vyhovět člověku. Prostě teď se procházkuje, teď se maká, teď se leží. V téhle místnosti můžeš cvičit a používat hlavu, ve zbytku domu se leží.
Nenechte ty psy se chovat jako blbouny
Já vždycky říkám, že bordery potřebují pevnou ale vlídnou ruku.
Jak vybrat klidnou borderu? Důkladně poznat oba rodiče. A tím nemyslím jenom u chovatele na zahradě, ale jak se ti psi chovají při tréninku, za závodech, strávit tam s nimi celý den, pozorovat toho psa. A až si přivezete domů štěně, chovat se k němu jako k normálnímu psovi, a zavést mu nějaký režim.

Super.
Bohužel většina podle mě nedokáže odhadnout, co to je "přiměřená aktivita" protože buď s tím psem furt někde lítají a nebo na něj kašlou. Lidi, kteří bordery znají, znají jejich úchylky a ví jak je řešit (v nejlepším případě jim předejít) mají většinou úplně normální psy.
Takže nevhodná pro začátečníka. Což zadavatelka je. Vytřídit klidné psy od štěňat nejde. Takže borderka je ze stolu. To bylo o co mi šlo.
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Jen bych se ještě zeptala jestli neznáte vhodné střední plemeno pro nás?

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Rady jste už snad dostali. Nikdo nemávne kouzelným proutkem a nevykouzlí vám plemeno právě pro vás. Musíte se snažit sami - musíš se snažit hlavně ty, když chceš psa - a být aktivní ve vyhledávání informací. Psala jsem ti, abyste si zajeli na výstavu. Když nechceš čekat, tak věnuj čas a pročti si atlas plemen psů. Existuje cca 400 plemen psů. Ale nikdo, vůbec nikdo na světě, ti neřekne, že právě to jedno jediné plemeno je pro tebe a tvou rodinu absolutně vhodné. Pes je živý tvor a i v rámci plemene jsou mezi jedinci rozdíly, není to mobil nebo pračka. Hodně bude záležet na výchově a vašem přístupu ke psovi, a popravdě vůbec nejsem přesvědčená, že ho zvládnete dobře vychovat, že celá rodina chápe, že pes by měl být součástí rodiny.
Lily2

XXX.XXX.133.235
Nikolprosímoradu
napsal(a):
Hlavně vybírej psa s PP a ideálně i se zdravotně testovanými rodiči. Jinak ti nikdo nezaručí, že rodiče, jsou ti, které ti ukázali a že rodiče nejsou třeba otec s dcerou.
Kdyby pes s PP nebyl ve vašich finančních možnostech, tak navštiv útulek. Vyjde to nastejno z pohledu toho, že nevíš, co z toho vyroste a bude to mnohem levnější plus uděláš dobrý skutek.
Ten špic by se ti nelíbil?
Nikolprosímoradu

XXX.XXX.61.255
Určitě kdybychom si pořizovali štěně tak určitě s pp a kvalitní chovky ale než si štěně pořídíme budu určitě chtít vidět rodiče nebo alespoň maminku a skusit jí pozorovat celí den jak se chová např na procházku

Nikolprosímoradu
napsal(a):
Ptáte se už nejmíň po čtvrté. Jste jak zaseklá gramofonová deska.

Já tak nějak nevím....zajímalo by mě, zda tím výběrem psa žije celá rodina. Já jako holka bych vybírala od rána do večera a o psech povídala od rána do večera a být v té době Fauna, tak jsem tady nonstop.....teda na tom se defakto ani po těch desítkách let nic nezměnilo, snad jen to, že jsem dospělá a že tudíž nejsem závislá na rodičích v tom, jestli mi dovolí psa, jestli mi koupí psa a v jakém režimu (venku, doma, v posteli) psa budu mít. Nejsem závislá na tom, že pokud budu chtít se psem dělat nějaký sport, tak k tomu potřebuju součinnost rodičů a jejich finanční a časovou podporu.
Prostě chci říct, že pokud bych jako holka žila s vidinou, že se naši uvolili pořídit mi psa, tak budu ta nejnadšenější, ale na druhé straně to zatím nemusí brát tak vážně,. Prostě mi tak nějak chybí info od zadavatelky, jestli nějaké plemeno preferují rodiče, jestli se zajímají aktivně o to, jaké plemeno by bylo nejvhodnější.
Upřímně asi se budu opakovat, ale musím zopakovat svůj první tip a to je univerzální voříšek a asi by to ani nemuselo být štěndo, myslím, že možná by se v útulku našel nějaký mladý pejsek, který by byl spokojený s bydlením na zahradě a kde už by byla vidět třeba i ta povaha., aby nebyl bázlivý, přecitlivělý, nejlépe takový sluníčkový a dobře naladěný "šašek", který ochotně spolupracuje, rád se učí....pejsek by byl spokojenej, že má rodinu a děcka by byla spokojená, že mají psího kámoše, se kterým se dá ve finále klidně běhat i agility.

“Prostě mi tak nějak chybí info od zadavatelky, jestli nějaké plemeno preferují rodiče, jestli se zajímají aktivně o to, jaké plemeno by bylo nejvhodnější.”
Však psala, že mámě (se sestrou) se líbí borderka a táta nechce psa v domě. Myslím, že to mluví za vše…

napsal(a):
Já tak nějak nevím....zajímalo by mě, zda tím výběrem psa žije celá rodina. Já jako holka bych vybírala od rána do večera a o psech povídala od rána do večera a být v té době Fauna, tak jsem tady nonstop.....teda na tom se defakto ani po těch desítkách let nic nezměnilo, snad jen to, že jsem dospělá a že tudíž nejsem závislá na rodičích v tom, jestli mi dovolí psa, jestli mi koupí psa a v jakém režimu (venku, doma, v posteli) psa budu mít. Nejsem závislá na tom, že pokud budu chtít se psem dělat nějaký sport, tak k tomu potřebuju součinnost rodičů a jejich finanční a časovou podporu.
Prostě chci říct, že pokud bych jako holka žila s vidinou, že se naši uvolili pořídit mi psa, tak budu ta nejnadšenější, ale na druhé straně to zatím nemusí brát tak vážně,. Prostě mi tak nějak chybí info od zadavatelky, jestli nějaké plemeno preferují rodiče, jestli se zajímají aktivně o to, jaké plemeno by bylo nejvhodnější.
Upřímně asi se budu opakovat, ale musím zopakovat svůj první tip a to je univerzální voříšek a asi by to ani nemuselo být štěndo, myslím, že možná by se v útulku našel nějaký mladý pejsek, který by byl spokojený s bydlením na zahradě a kde už by byla vidět třeba i ta povaha., aby nebyl bázlivý, přecitlivělý, nejlépe takový sluníčkový a dobře naladěný "šašek", který ochotně spolupracuje, rád se učí....pejsek by byl spokojenej, že má rodinu a děcka by byla spokojená, že mají psího kámoše, se kterým se dá ve finále klidně běhat i agility.
Já myslím, že děvče sní o psu a rodiče to ani nevědí. Anebo s tím nesouhlasí. Přesněji řečeno nemají ho v úmyslu pořídit.
Je tolik dostupné literatury ...
Můžeš číst a nasávat rozumy klidně 10 let +
začni třeba tady
https://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/strana/5
lilymax
napsal(a):
Ale to nejde říct - tahle chovka chová klidné psy, tak přece genetika nefunguje.
Podle mého názoru každá normální bordera s přiměřenou aktivitou dokáže fungovat jako každý jiný pes. Moji psi taky občas leží pár dní ladem a ještě se z nich nestaly příšery co pasou všechno kolem a žerou psi na potkání Bohužel většina podle mě nedokáže odhadnout, co to je "přiměřená aktivita" protože buď s tím psem furt někde lítají a nebo na něj kašlou. Lidi, kteří bordery znají, znají jejich úchylky a ví jak je řešit (v nejlepším případě jim předejít) mají většinou úplně normální psy.
Já své psy nikdy nemusela učit odpočívat (a tím nechci říct, že některé boc to nepotřebují aktivně naučit, to ne), ale prostě pokud s tím psem komunikujete normálně, bordera se vám přizpůsobí, protože to, co ti psi chtějí nejvíc, je vyhovět člověku. Prostě teď se procházkuje, teď se maká, teď se leží. V téhle místnosti můžeš cvičit a používat hlavu, ve zbytku domu se leží.
Nenechte ty psy se chovat jako blbouny
Já vždycky říkám, že bordery potřebují pevnou ale vlídnou ruku.
Jak vybrat klidnou borderu? Důkladně poznat oba rodiče. A tím nemyslím jenom u chovatele na zahradě, ale jak se ti psi chovají při tréninku, za závodech, strávit tam s nimi celý den, pozorovat toho psa. A až si přivezete domů štěně, chovat se k němu jako k normálnímu psovi, a zavést mu nějaký režim.
Já už jsem to tu asi párkrát psala - znám tři opravdu klidný bordery, co mají projev jako normální rodinní psi a ne jako stroje na práci. Shodou okolností ani jedna z nich nepase, ani nedělají žádnej sport, jenom prostě žijou se svými majiteli.
To člověka pak napadá, jestli ty magory z nich nedělají lidi.
Terven
napsal(a):
Já už jsem to tu asi párkrát psala - znám tři opravdu klidný bordery, co mají projev jako normální rodinní psi a ne jako stroje na práci. Shodou okolností ani jedna z nich nepase, ani nedělají žádnej sport, jenom prostě žijou se svými majiteli.
To člověka pak napadá, jestli ty magory z nich nedělají lidi.
Já myslím, že ne. Mám v rodině majitele už čtvrté borderky a klidná byla je jedna a to stejný přístup, všechno. Teda ta poslední je ještě štěně, prej nejklidnější z vrhu, no řekla bych že z toho roste stejný pako jako většina border.
Co tak spíš slyším od majitelů border, tak oni mají prostě posunutý ten práh klidnosti a co je pro ně klidná borderka, je pro ostatní éro péro.
assil
napsal(a):
Jé, a můžu vědět, co Vás odradilo?
Já potkala motýla, teda paní motýlovou předevčírem, hned jsem se s majitelkou dala do řeči a zeptala se, zda si ji můžu pomuchlat (ne tu paní, ale motýla! ). Prý, pokud mi to dovolí. Tak jsem asi vyzařovala nějakou pozitivní energii , neb se mazlila a mazlila...
No a na to odrazení se ptám proto, že kdybych neměla kočky, nebyla takovej lazar a nechodila do práce (ještě ke všemu s nestabilní prac. dobou), tak bych do motýla šla. Tedy, pokud bych šla do plemene. Jinak to u mě dlouhodobě vyhrávají vořešáci!
Nikolprosímoradu
napsal(a):
Určitě kdybychom si pořizovali štěně tak určitě s pp a kvalitní chovky ale než si štěně pořídíme budu určitě chtít vidět rodiče nebo alespoň maminku a skusit jí pozorovat celí den jak se chová např na procházku
Nikolo, pokud je Ti 13 let, tak vše zkonzultuj s rodiči - souhlasit by měli oba! Vem si, že přinejmenším ještě hodně let, budou psa financovat oni! A to není jen o vlastní koupi, ale samozřejmě krmivo, veterina, výbava pro psa, atd. atd. A třeba ta veterina, to se Ti teď nezdá, ale může se stát průšvih, který bude na veterině stát třeba desítky tisíc Kč...
Přidávám se k těm, kdo Ti radí chodit ZATÍM venčit třeba do nějakého blízkého útulku. Tak i poznáš, jestli jsi vůbec schopna každý den v určitý čas to venčení absolvovat. Protože jen odložit psa na zahradu fakt moc nejde. Ano, někteří lidi to tak stále praktikují...ale věřím, že Ty to tak nechceš.

Co se týče nákladů, ona bude stačit nikoli vzácná potravinová alergie, a je na horentní sumy zaděláno. Ono už jen když bude chtít člověk odklon od nejlevnějších marketovek, tak to začne lítat. Ještě že mám jen slepice a ty jsou s nejlevnějšími marketovkami nadmíru spokojené.

Prostě a jasně, pokud rodiče kupují psa dítěti, tak toho psa musí chtít hlavně ti rodičové.
fikovnice
napsal(a):
Jé, a můžu vědět, co Vás odradilo?
Já potkala motýla, teda paní motýlovou předevčírem, hned jsem se s majitelkou dala do řeči a zeptala se, zda si ji můžu pomuchlat (ne tu paní, ale motýla! ). Prý, pokud mi to dovolí. Tak jsem asi vyzařovala nějakou pozitivní energii , neb se mazlila a mazlila...
No a na to odrazení se ptám proto, že kdybych neměla kočky, nebyla takovej lazar a nechodila do práce (ještě ke všemu s nestabilní prac. dobou), tak bych do motýla šla. Tedy, pokud bych šla do plemene. Jinak to u mě dlouhodobě vyhrávají vořešáci!
Moc akční jak popisuje ChameleonHugo? :D
Vejš sice píše, že ten její je extrém, ale v druhé větě, že jsou sportovního ducha, já chci pak gaučáka, co se mnou bude chodit na kochací procházky a nebudu mu muset vymejšlet pořád nějakou zábavu.
assil
napsal(a):
Vejš sice píše, že ten její je extrém, ale v druhé větě, že jsou sportovního ducha, já chci pak gaučáka, co se mnou bude chodit na kochací procházky a nebudu mu muset vymejšlet pořád nějakou zábavu.
Doporučuji čínského chocholatého psa a vybrat si po dobrých vyrovnaných rodičích. Neuvěřitelně pohodoví pejsci bez loveckého pudu, závislí na páníčkovi jen tak akorát, aby mohli chodit na volno, přátelští k jiným zvířatům. Jako aktivita jim stačí běžná procházka.
Jediná nevýhoda je, že chlupáči se musí koupat, stříhat a česat, naháči zase hodně často koupat, mazat krémy, doholovat...
Lily2
napsal(a):
Doporučuji čínského chocholatého psa a vybrat si po dobrých vyrovnaných rodičích. Neuvěřitelně pohodoví pejsci bez loveckého pudu, závislí na páníčkovi jen tak akorát, aby mohli chodit na volno, přátelští k jiným zvířatům. Jako aktivita jim stačí běžná procházka.
Jediná nevýhoda je, že chlupáči se musí koupat, stříhat a česat, naháči zase hodně často koupat, mazat krémy, doholovat...
Hele můžu mít dotaz na naháče? Líbí se mi Americký bezsrstý teriér.... Nedávno jsem se o tom bavila s kamarády, a prý jim nějaký chovatel naháčů (nevím jakých konkrétně) říkal, že sice není žádná starost se srstí, nikde nejsou chlupy (ale že je nutná péče o kůži, což je mi jasné), ale taky to, že po naháčích jsou všude mastné fleky , je to pravda?
Nějak jsme řešili, že mi po našich chlupáčích neustále nacházíme a uklízíme chlupy, a majitelé naháčů prý zase řeší to, že po nich nachází a uklízí mastné fleky. Ale slyšela jsem to prvně
marcelaamax
napsal(a):
Hele můžu mít dotaz na naháče? Líbí se mi Americký bezsrstý teriér.... Nedávno jsem se o tom bavila s kamarády, a prý jim nějaký chovatel naháčů (nevím jakých konkrétně) říkal, že sice není žádná starost se srstí, nikde nejsou chlupy (ale že je nutná péče o kůži, což je mi jasné), ale taky to, že po naháčích jsou všude mastné fleky , je to pravda?
Nějak jsme řešili, že mi po našich chlupáčích neustále nacházíme a uklízíme chlupy, a majitelé naháčů prý zase řeší to, že po nich nachází a uklízí mastné fleky. Ale slyšela jsem to prvně
Hmm tak ono je to jak s lidskou kůží. Pokud čerstvě namazaného psa necháváš lézt všude možně, tak jako jo.
Ale máme v rodině dvě staré fenky. Chlupatku a nahatku. Nahatka má od mala problém s kůží. Proto už bych si číňánka nepořídila. Nebo pokud ano, tak fakt úplně čistého naháče a ne mezityp.
A to koupání je fakt otrava. Ideálně jednou až dvakrát týdně koupat.
Teď mám štěně bulíka a hrozně si tu krátkou srst pochvaluju (ale zase povahově je to hrozně odlišné, takže fakt srovnávám jen srst). Takže za mě jsou lepší chlupy než nahatost. A to i za cenu toho, že. to je všude zapíchané.
Ale jinak fleky fakt nikde u rodiny nemáme. :) Ale je fakt, že když je teplo tak se potí. Na zimu zase nosí obleček i doma, protože jí je fakt zima...
marcelaamax
napsal(a):
A není to z toho mazání, že se to ještě nevsákne? Co jsem se bavila s paní co je má, tak jak začne být víc sluníčka tak je třeba je mazat opalovacíím krémem, aby se nespálili. To za mě radši ty chlupy, než je několikrát denně mazat....
Lily2
napsal(a):
Hmm tak ono je to jak s lidskou kůží. Pokud čerstvě namazaného psa necháváš lézt všude možně, tak jako jo.
Ale máme v rodině dvě staré fenky. Chlupatku a nahatku. Nahatka má od mala problém s kůží. Proto už bych si číňánka nepořídila. Nebo pokud ano, tak fakt úplně čistého naháče a ne mezityp.
A to koupání je fakt otrava. Ideálně jednou až dvakrát týdně koupat.
Teď mám štěně bulíka a hrozně si tu krátkou srst pochvaluju (ale zase povahově je to hrozně odlišné, takže fakt srovnávám jen srst). Takže za mě jsou lepší chlupy než nahatost. A to i za cenu toho, že. to je všude zapíchané.
Ale jinak fleky fakt nikde u rodiny nemáme. :) Ale je fakt, že když je teplo tak se potí. Na zimu zase nosí obleček i doma, protože jí je fakt zima...
Díky. Já právě znala rodinu, kde byli taky čínani, a nikdo si na mastné fleky nestěžoval. Pak jsem ještě znala jednoho jedince právě Amerického bezsrstého teriéra a ani od nich jsem o žádných flecích neslyšela, tak mě to pak docela překvapilo .
elisak
napsal(a):
A není to z toho mazání, že se to ještě nevsákne? Co jsem se bavila s paní co je má, tak jak začne být víc sluníčka tak je třeba je mazat opalovacíím krémem, aby se nespálili. To za mě radši ty chlupy, než je několikrát denně mazat....
Právě, že to nebylo v souvislosti s mazáním, ale bylo to myšleno tak, že kdykoli si během dne naháč kamkoli lehne, tak je po něm flek . Mě to prostě jen zaujalo.
Já si pravděpodobně naháče taky nikdy nepořídím, mám dost plemen, která se mi líbí, ale nikdy je mít nebudu. A ten bezsrstý teriér by mi myslím ani doma neprošel , to jen, že mě zaujal.
Jinak jsem zvyklá na krátké zapíchávací chlupy, no problém .
marcelaamax
napsal(a):
Díky. Já právě znala rodinu, kde byli taky čínani, a nikdo si na mastné fleky nestěžoval. Pak jsem ještě znala jednoho jedince právě Amerického bezsrstého teriéra a ani od nich jsem o žádných flecích neslyšela, tak mě to pak docela překvapilo .
Možná je musí hodně mazat? Je to trochu podobné lidské kůži. V tom, že nekterá kůže je víc suchá a jiná zase mastná. Suchá se musí mazat, mastná tolik ne, ale zase máš problém s uhráky. Jakože je to celkem starost, ale když si vybereš dobře povahově, tak paráda.
Ale z naháčů se mi nejvíce líbí číňánci. Pokud tedy člověk vybere po dobrých rodičích a z dobrého prostředí. :) Nepotřebují skoro žádnou výchovu, výcvik.... Všechno stačí tak nějak normálně a intuitivně. Rozhodně velký rozdíl od toho mého bulíka. :D Toho bych si na stáří pořídit nemohla, pokud nebudu nějaká aktivní bábina. :D

Pes se taky potí, ale ne tak jako člověk. Tlapky běžně, břicho, malinko podél páteře, je tam i maz. Osrstěný pes to má namazané v chlupech, nahatý pes bude mít méně... na zemi.
Americký naháč je nějaká výjimka mezi naháči, nemá problémy se zuby,
ale je to teriér o hodně víc než naháč... Taky se mi líbí. A mexický největší taky.
Ale starat bych se o to nechtěla, esi se spálí, esi koupím dobré zdraví... to už radši ty příšerné chlupy... Lily2, štěkanátko malinké, nebo tak půl roku rok? Myslím, že do půl roka nebo i déle z toho psa nevypadl jediný chlup... a teď... ehm
napsal(a):
Pes se taky potí, ale ne tak jako člověk. Tlapky běžně, břicho, malinko podél páteře, je tam i maz. Osrstěný pes to má namazané v chlupech, nahatý pes bude mít méně... na zemi.
ale je to teriér o hodně víc než naháč... Taky se mi líbí. A mexický největší taky.
Ale starat bych se o to nechtěla, esi se spálí, esi koupím dobré zdraví... to už radši ty příšerné chlupy... Lily2, štěkanátko malinké, nebo tak půl roku rok? Myslím, že do půl roka nebo i déle z toho psa nevypadl jediný chlup... a teď... ehm
Jojo, ten mexický největší se mi taky líbí .
Lily2, štěkanátko malinké, nebo tak půl roku rok? Myslím, že do půl roka nebo i déle z toho psa nevypadl jediný chlup... a teď... ehm
Jo, to je fakt, z mých psů, když to byla štěňata, taky chlupy nepadaly, vůbec. Proto jsem teď byla třeba i lehce zaskočená - v rodině máme chlupaté bílé štěně, cca 3-4 měsíce, a z něho teda lítají chlupy už teď, já čekala, že ještě nic... Nevím, jestli je to u chlupatců jinak? U předešlého chlupatého psa si už to už nepamatuji.... Jinak teda jsem vždycky říkala, že na údržbu doma možná lepší delší chlup - jdou vysát, jdou shrábnout vlhkou rukou.... No ale poslední dobou tak trochu měním názor. V rodině máme dost právě chlupatých psů (s delší srstí) a mě přijde, že stačí, aby kolem mě ten pes jen prošel, mihnul se, a už jsem chlupatá celá, že to z nich fakt lítá . Zatím z mých hladkosrsťáků na sobě chlupy nemám, když kolem nich jen projdu (když odjíždím někam oblečená), a neberu si je vyloženě na klín..
Omlouvám se, že je to mimo téma. Ale třeba to i pro zadavatelku bude nějak přínosné, při výběru plemene
napsal(a):
Ta nahatka měla zuby všechny do nějakých 12, teď jí začaly padat. Ale byla plnochrupá a nůžky. Je ale fakt, že ty zuby nic extra u číňanů... podobně jak bulíci trošku (ale tam mi to přijde horší).
Už není bohužel úplně malé štěkanátko. Je mu půl roku, takže to z něj padá. Ale mám trénink ze dvou koček, takže už mám koupené i kuličku na chlupy do pračky. :D Plus furminátor to jistí.
Já si to koupání užila a užívám u naháčů, když dojedu domů a stačilo. :) To radši přežiju ty krátké chlupy... a taky to, že se to nemusím česat.... mazat a tak... Když se to v něčem vyválí, tak se otřepe a je to dole... Po letech s dlouhou srstí a nahou kůží je to pro mě příjemná změna. :)
Lily2
napsal(a):
Tak asi skvělý pejsci, ale já nic nahatého nikdy a nic, co vyžaduje takhle zvýšenou péči, nejsem zas takový fanda do toho, asi zhýčkaná celoživotním vlastněním v podstatě skoro bezúdržbových psů.
A preferuju spíš delší srst, co jsem měla možnost vidět, co je z labradora nebo bígla například, tak mí zlatí dlouhosrsťáci.
Proto mi ten papiš přišel jinak docela ideální.

assil
napsal(a):
Dyť by to bylo nuda, byste se ani neproběhla.
Ona je i chlupatá varianta. Labutěnka. :) Ale je potřeba ji česat a případně i holit čumák (může být ale i chlupatý v normálním režimu je to spíše o tom, co se komu líbí), nebo oholit celého - pak se to ani nemusí nějak česat. :) Povahu mají ještě jemnější a klidnější než naháči. :)
Ale jako jo, pořád je to péče o srst... Taky si teď užívám krátkou srst. :)

Ten furminator... vím, že jich je asi víc, ale myslím, že to pro tyhle psy vůbec není. Dobře to sebere podsadu, vytrhá nebo jak to říct, a tihle psi podsadu nemají... a přišlo mi, že pak ze psa padá víc než je nutné.
Našla jsem gumovou "rukavici" - tvarem stejné jako na koně kulatý "kartáč". Sebere jen to, co pryč jít má. A bonus - sebere chlupy i z oblečení třeba.
Na oblečení a gauč např. se prodává "beruška" gumová. A fakt, na rozdíl o válečků lepících, to funguje.
U dlouhochlupých se říká, že to prostě shodí na jaře a pak je klid.
Jo, prošla jsem kolem labradora a tolik chlupů na mně... přišla jsem domů a přestala jsem nadávat na krátkochlupé pejsky, dyť on se rozpadal?
Jako celoživotní majitel chlupáčů jsem už ozkoušela fakt snad všechno a můžu říct, že jediný co stoprocentně a rychle funguje je toto
https://www.pepovasleva.cz/p/12029524-kompaktni-odstranovac-chlupu-a-zmolku-z-obleceni?gclid=EAIaIQobChMIqaSulIHu9wIVnGtvBB0ftwy3EAQYASABEgK8P_D_BwE
Lily2
napsal(a):
Ona je i chlupatá varianta. Labutěnka. :) Ale je potřeba ji česat a případně i holit čumák (může být ale i chlupatý v normálním režimu je to spíše o tom, co se komu líbí), nebo oholit celého - pak se to ani nemusí nějak česat. :) Povahu mají ještě jemnější a klidnější než naháči. :)
Ale jako jo, pořád je to péče o srst... Taky si teď užívám krátkou srst. :)
Mě nějaká normální péče o srst, jakože občas vyčesat, nevadí, ale nemohla bych mít psa, co se musí pořád česat, koupat nebo střihat/trimovat a podobný veselosti, ty ráda přenechám někomu jinému.

assil
napsal(a):
Jako celoživotní majitel chlupáčů jsem už ozkoušela fakt snad všechno a můžu říct, že jediný co stoprocentně a rychle funguje je toto
https://www.pepovasleva.cz/p/12029524-kompaktni-odstranovac-chlupu-a-zmolku-z-obleceni?gclid=EAIaIQobChMIqaSulIHu9wIVnGtvBB0ftwy3EAQYASABEgK8P_D_BwE
to vypadá vážně dobře!