Starý pes, zkušenost s čůráním na podložku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2022 09:40
hanet

XXX.XXX.199.226

Chci se zeptat, jaké máte kdo zkušenosti s čůráním starého psa na podložku. Zda se na to dá naučit. Náš 14 let starý pes už dlouho nevydrží a ač se snažíme, občas prostě musí být sám doma i déle než nějakých 5 hodin a v těchto případech se vyčůrá na koberec. Občas se zadaří, že zajde do koupelny na kachličky, což by byl ideál. Tak mne napadlo, vyzkoušet to s výcvikovým sprejem, co se používá pro štěňata, případně mu tam dát podložku. Ale nevím, jestli je to reálné. Zkoušel to z vás někdo?

9.9.2022 11:24
Terapeutka

XXX.XXX.150.101

Já jsem to u psího seniora, kterému už svěrače nesloužily, řešila tak, že o samotě pobýval pouze v místnostech bez koberců - v kuchyni a chodbě , kde byla dlažba a lino. Pelech měl obalený igelitem a na tom textil (staré ručníky, povlečení, plachty nastříhané...), který se průběžně (v podstatě asi 2-3x za den) vyhodil. Podlaha se vytřela od kapiček a pelíšek pod igelitem neprosákl.
Nemáte možnost nechávat ho o samotě taky jen v místnostech bez koberců? Místo učení s nejistým výsledkem...

9.9.2022 11:40
hanet

XXX.XXX.199.226

Terapeutka napsal(a):
Já jsem to u psího seniora, kterému už svěrače nesloužily, řešila tak, že o samotě pobýval pouze v místnostech bez koberců - v kuchyni a chodbě , kde byla dlažba a lino. Pelech měl obalený igelitem a na tom textil (staré ručníky, povlečení, plachty nastříhané...), který se průběžně (v podstatě asi 2-3x za den) vyhodil. Podlaha se vytřela od kapiček a pelíšek pod igelitem neprosákl.
Nemáte možnost nechávat ho o samotě taky jen v místnostech bez koberců? Místo učení s nejistým výsledkem...

Věřte, že kdybych tu možnost měla, takto bych to neřešila. Děkuji za reakci.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2022 12:41

Terapeutka napsal(a):

Pleny jste nezvažovala?

9.9.2022 16:08
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pleny jste nezvažovala?

Myslíte plenu na psa? Já teda nevím, ale pokud pes není vyloženě inkontinentní a nečůrá nekontrolovatelně bez svého vědomí, "jen" už prostě tak dlouho nevydrží (což jsem tak pochopila), tak si myslím, že mu bude fakt hodně nepříjemné si načůrat do plíny. Ono čistotnému psovi to nebude příjemné celkově doma, natož takhle.

Já bych v tomhle případě asi opravdu zkusila naučit na tu podložku, na jedno místo doma. A počůraný koberec by to chtělo opravdu pořádně vyčistit a pokud je to možné, tak možná i dočasně něčím překrýt?

9.9.2022 21:37
fikovnice

XXX.XXX.133.227

marcelaamax napsal(a):
Myslíte plenu na psa? Já teda nevím, ale pokud pes není vyloženě inkontinentní a nečůrá nekontrolovatelně bez svého vědomí, "jen" už prostě tak dlouho nevydrží (což jsem tak pochopila), tak si myslím, že mu bude fakt hodně nepříjemné si načůrat do plíny. Ono čistotnému psovi to nebude příjemné celkově doma, natož takhle.

Já bych v tomhle případě asi opravdu zkusila naučit na tu podložku, na jedno místo doma. A počůraný koberec by to chtělo opravdu pořádně vyčistit a pokud je to možné, tak možná i dočasně něčím překrýt?

Já si pamatuji ze svého útlého dětství prvního Fločka. Dožil se 17 let, ale na konci už byl inkontinentní. Mně tehdy bylo 5 let, když umřel tak, že si lehl do své milované krabičky-pelíšku, usnul a už se nevzbudil . No, a i když je to strašně strašně dávno a žádné pleny (krom látkových pro mimina) nebyly, tak mám takové matné vzpomínky, že měl právě kolem pindíka obmotaný šátek/látk. plenu, a když jsme se o tom bavili později, tak prý to přijal v pohodě. Ale to už byl opravdu hodně starý...

9.9.2022 22:14
Zrzavci

XXX.XXX.34.2

hanet napsal(a):
Chci se zeptat, jaké máte kdo zkušenosti s čůráním starého psa na podložku. Zda se na to dá naučit. Náš 14 let starý pes už dlouho nevydrží a ač se snažíme, občas prostě musí být sám doma i déle než nějakých 5 hodin a v těchto případech se vyčůrá na koberec. Občas se zadaří, že zajde do koupelny na kachličky, což by byl ideál. Tak mne napadlo, vyzkoušet to s výcvikovým sprejem, co se používá pro štěňata, případně mu tam dát podložku. Ale nevím, jestli je to reálné. Zkoušel to z vás někdo?

vidím to jako Terapeutka - pes v době mé nepřítomnosti v prostoru, kde prostě nehoda nevadí - stejně jako štěně, pelíšek zajištěný proti protečení . Máme teď starou fenku z útulku, občas jí to ujede - psi jsou primárně v době naší nepřítomnosti tam,kde, když se stane nehoda, tak to tak nevadí.

10.9.2022 18:29
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Pleny jste nezvažovala?

Popravdě mě to tenkrát vůbec nenapadlo. Je to asi 8let zpět. On teda nepustil celou dávku, spíše mu to už ukapávalo, hlavně asi při spánku nebo vstávání. Jinak to byl vychovaný čistotný domácí pejsek s přístupem na zahradu, plenu by ze sebe asi serval ´...
Mě tenkrát vůbec nenapadly třeba ani ty podložky - na ten pelech by to bylo ideální a já jsem ho místo toho měla nacpaný v hrubém igelitovém pytli a v komoře plnou bednu nastříhaných hader (=aby neležel na tom igelitu). Dnes už bych to určitě řešila těmi podložkami minimálně do pelíšku.

10.9.2022 18:33

hanet, však ho na tu podložku v klidu uč.
A buď to pude nebo nepude, nic horšího se nestane.

Já měla hovawarta naučeného na podložku, jako krizové wc, byl extra čistotný a potřeba doma = obrovské trauma, a v době průjmu se to jak hodilo!

11.9.2022 16:18
Mí

XXX.XXX.111.232

Napadá mě pořídit nějakou ohrádku a dát mu tam tu podložku a pelíšek. Možná by si pak zvykl na podložku. Zavírat ho tam jen když jste pryč a ideální by bylo, kdyby to přijal jako svoje místo a vracel se tam dobrovolně.

11.9.2022 16:34

Nemám zkušenosti se starým psem, kterému se dma stávají nehody, ale jsme výhradně kobercová domácnost a štěňat jsme na těch kobercích odchovali několik. Vzhledem k tomu, že neučím štěňata na žádné podložky, ale zároveň, co si budem, štěně ty loužičky doma udělá, ne vždy to člověk vychytá...v jednom okamžiku štěně morduje plyšáka, v druhém okamžiku už stojí a čůrá, tak já prostě na ty koberce, na těch profláklých místech položila kus lina (resp. PVC) a nebo igelit a na něj nějakou starou deku, povlečení...prostě něco, co se dá hodit do pračky a vyprat. Jo jasně v tu chvíli to nevypadá jako vystajlovaný byt, ale výrazně to snižuje, počet loužiček, které se povedou reálně na koberec.
Tkže já osobně bych psu v době mé nepřítomnosti omezila prostor a psem preferovaná místa...velké volné plochy nebo naopak pokud má tendence chodit někam do rohu, pod stůl a podobně bych něčím přikryla.

Ale určitě bych se i pokusila naučit na podložku....otázkou potom je, jestli by se to nezvrtlo jako často u štěňat a pes nezačne mít dojem, že čůrat doma je v pořádku, ale nepochopí, že v pořádku je jen ta podložka.
Asi bych umístila podložku do koupelny, kam dle infa pes chodí i tak...ale zase, jak ho to naučit...vzít si dovolenou a chválit za vykonání potřeby na tomto místě?? Psychicky zdraví pes, který nemá vysloveně inkontinenci, zvyklý venčit se venku, dle mého v době přítomnosti majitele bude "chtít ven" a když s ním majitel ani když si o to pes vysloveně řekne, tak si myslím, že se pokusí udržet to čůrání, co to půjde. Jednodušší by to možná bylo u psa, co je naučený čůrat tzv. na povel.....

Popř. omezení prostoru??...třeba jen chodba a navazující koupelna s podložkou a třeba se to naučí sám??

Přidejte reakci

Přidat smajlík