Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

N007

6.9.2016 17:35
N007

XXX.XXX.154.117

Dobrý den, našla jsem dvě malé "ještěrky", které byli "přilepené" na stěně domu a tak jsem se rozhodla že je budu nějaký čas pozorovat, chytila do plastového boxu, doma jsem měla staré terárium tak jsem jim tam dala rašelinu kameny a svítím jim tam lampičkou, z počátku jsem nevěděla co to je za druh ale později jsem zjistila že se jedná o Gekona Tureckého a tak jsem si řekla že si je nechám. Podle mého názoru je zde někdo ponechal napospas osudu ale bylo teplo (léto) takže měli štěstí. Zřejmě jsou to miminka jelikož měří cca.5 cm, koupila jsem jim mikro cvrčky a opravdu je žerou. Potřebovala bych vědět více o jejich chovu např. kolika mikro cvrčky je mám krmit a jak často a zda potřebují nějakou speciální péči, také by mi pomohli Vaše názory a rady k jejich chovu protože v chovu terarijních zvířat jsem nezkušená. Pokud jsou v pravopisu nějaké chyby tak se omlouvám. Děkuji smajlík

Aldabra

6.9.2016 22:39
Aldabra

XXX.XXX.132.88

Zdravím a proč to píšete do rubriky Různé a ne na Teraristiku? Na pospas osudu je tam nechat nemusel, každoročně těchto gekonů přijede vcelku dost jako černí pasažéři v nějaké bagáži z různých dovolených a nemusíte si jich ani všimnout. Krmit ideálně koupenými cvrčky (lze obohacovat o různé venku nalovené můry, pavouky a případně smýkaný hmyz odpovídající velikosti, tak aby to zvládli) velikosti od čumáku po oko a veškerou potravu sypat směsí - Roboran pro nosnice + Plastin + uhličitan vápenatý (tzv. krmný vápenec) v poměru 1 x 1,5 x 1. Osvědčuje se mi to pro turečáky, eublephary, coleonyxe a další. Krmit 3-4x týdně větším počtem cvrčků.

N007

7.9.2016 15:55
N007

XXX.XXX.154.117

Aldabra napsal(a):
Zdravím a proč to píšete do rubriky Různé a ne na Teraristiku? Na pospas osudu je tam nechat nemusel, každoročně těchto gekonů přijede vcelku dost jako černí pasažéři v nějaké bagáži z různých dovolených a nemusíte si jich ani všimnout. Krmit ideálně koupenými cvrčky (lze obohacovat o různé venku nalovené můry, pavouky a případně smýkaný hmyz odpovídající velikosti, tak aby to zvládli) velikosti od čumáku po oko a veškerou potravu sypat směsí - Roboran pro nosnice + Plastin + uhličitan vápenatý (tzv. krmný vápenec) v poměru 1 x 1,5 x 1. Osvědčuje se mi to pro turečáky, eublephary, coleonyxe a další. Krmit 3-4x týdně větším počtem cvrčků.

Děkuji a omlouvám se za tu rubriku.

N007

7.9.2016 16:47
N007

XXX.XXX.154.117

A ještě bych se chtěla zeptat jaké rozměry terária pro dva dospělé gekony turecké.

Aldabra

7.9.2016 22:43
Aldabra

XXX.XXX.132.88

N007 napsal(a):
A ještě bych se chtěla zeptat jaké rozměry terária pro dva dospělé gekony turecké.

Zdravím, stačí bohatě 50 x 30 x 30. Dobré je tam dát víc kamenů přes sebe a nějaké opřít i u zadní stěny. Rozšíří to plochu. Jinak já mám u turečáků i rostliny, dají se tam pěstovat tlustice, gasterie. Posílám jednu takovou fotku. Pozor, gekon na fotce je Tarentola delalandii, ne Hemidactylové.

N007

8.9.2016 16:55
N007

XXX.XXX.154.117

Aldabra napsal(a):
Zdravím, stačí bohatě 50 x 30 x 30. Dobré je tam dát víc kamenů přes sebe a nějaké opřít i u zadní stěny. Rozšíří to plochu. Jinak já mám u turečáků i rostliny, dají se tam pěstovat tlustice, gasterie. Posílám jednu takovou fotku. Pozor, gekon na fotce je Tarentola delalandii, ne Hemidactylové.

Děkuji moc.

8.9.2016 19:46
Kortan

XXX.XXX.89.183

Chytila jste právě jediného gekona, který žije u nás v Čechách.

Turcicus

9.9.2016 15:04
Turcicus

XXX.XXX.161.10

Kortan napsal(a):
Chytila jste právě jediného gekona, který žije u nás v Čechách.

U nás těžko. Jsou to jen krátkodobě přežívající jedinci z neplánovaných dovozů z dovolených.

9.9.2016 19:01
Kortan

XXX.XXX.89.183

Je to možné. Co jsem koukal po netu, tak na hodně stránkách psali, že se vyskytuje i u nás.

Pokud je to lež, tak se omlouvám:).

Aldabra

9.9.2016 19:53
Aldabra

XXX.XXX.132.88

Kortan napsal(a):
Je to možné. Co jsem koukal po netu, tak na hodně stránkách psali, že se vyskytuje i u nás.

Pokud je to lež, tak se omlouvám:).

Samozřejmě je to lež. Byly popsány desítky pozorování z různých míst, ale jsou následkem zavlečení. Další věc je, že pozorování takového zvířete neznamená důkaz jeho trvalé udržení, rozmnožování a prosperity. Z Krnova je známo pozorování několika kusů na nějakém zdivu tuším zříceniny, kam byla zvířata vysazena. I vzdor teplejšímu klimatu se ale nedalo hovořit o tom, že se jim daří a jsou to množící zvířata. Stačí normální zimní období a pokud nemají šanci obývat nějaké teplé zdivo, přesunout se dovnitř místností (kde navíc musí mít zase co žrát), jednoduše končí. Ony ani slavné želvy nádherné z nichž udělala EU nepřítele číslo jedna nemají na růžích ustláno a jejich řazení mezi invazivní druhy u nás jsou naprostý nesmysl. Veškeré želvy u nás jen přežívají, některé úspěšněji, jiné méně, ale postupně jich ubývá a hovořit o záplavě želvami jakožto množícím se druhem nelze vůbec. Tu si mohli dát do invazivních tak někde v Itálii, ale u nás a okolní státy je to holý nesmysl. Prosperita druhu není postavená na tom, že mu pro přežití stačí co deset let při nějakém extrémním létu, že se vůbec vylíhne nějaká snůška, když u nás je vzdor řečem o globálním oteplování stále chladno na to, aby většina samic vůbec kladla kvalitní snůšky. Pokud jsou vůbec kladeny, nelíhnou se, nestíhají to. Ony to nestíhají ani želvy bahenní proklamované jako naše původní a které mají být důvodem pro likvidaci nádherek. Vtipné je, že u nás už dávno nejsou původní ani ty bahenky, kterým vzdor odolnosti taky nestačí naše léto, na kvalitní líhnutí. Zkrátka a jistě ani pozorování některých druhů u nás, ať jsou vypuštěny, jedná se o utečence, nebo to jsou černí pasažéři není znamením, že máme nový druh fauny a odedneška se s ním budeme potkávat.

9.9.2016 20:43
Kortan

XXX.XXX.89.183

Jsem se koukal na wikipedii, měli by jsi to opravit...

Omlouvám se.

Aldabra

10.9.2016 22:29
Aldabra

XXX.XXX.132.88

Kortan napsal(a):
Jsem se koukal na wikipedii, měli by jsi to opravit...

Omlouvám se.

Wikipedie je bohužel velmi špatný zdroj na citace

Přidejte reakci

Přidat smajlík