adson
XXX.XXX.251.7
Pokusím se o velmi odvážnou a nepopulární otázku: Co by se dalo chovat "na dálku"?
Jako čerství majítelé chalupy a 4000 m2 louky uvažujeme o způsobu jejího využití v horizontu třeba dvou/tří let. Na chalupu jezdíme jednou za jeden až dva týdny. Vzdálenost od domu je cca 80 km. Chalupa je v CHKO v podhůří jeseníků,450 m.n.m. Chalupa má zděný chlív a velkou stodolu, okolo ní teče vydatný potok. Prostoru na ústájení, na kurník se najde dost - nebo se postaví.
Existuje vůbec nějaká možnost (ideálně celoročního) chovu nějakého zvířectva? Např. nenáročné ovce na spásání louky? Jiný skot? Indičtí běžci na slimáky? Slepice? Klokani? V ideálním případě dokonce něco bez potřeby oplocení? S tím že by se péče soustředila jen do těch dnů, kdy chalupu navštěvujeme?
Například u slepic či běžců, jaké mohu v takovém prostředí mezi loukami a lesy očekávat ztráty liškou či jinými dravci? Vyžaduje při dobrých podmínkách mléčné plemeno ovce pravidelné dojení?
ondra159
XXX.XXX.9.162
No, jsem v docela podobné pozici a o něčem takovém jsem taky přemýšlel, ale je to velice komplikované. Každé zvíře potřebuje něco trochu jiného. Pokud už vymyslíte zásobování vodou a krmivy, třeba i kryté ustájení, oplocení (to je asi podmínka už všech zvířat..), tak nastoupí zloději, škodná, možnost nemoci nebo zranění toho zvířete (necháte tam ovci týden umírat?). Prostě šílený množství problémů, nehledě na to, že pokud mi na tom zvířeti záleží, nemůžu jít klidně spát, když nevím v jakým je stavu... Chov je o tom, že jsem s tím zvířetem, jako s živou bytostí, která mi něco dává a já jí zabezpečím spokojený život. Takže za mě ne, hospodářství na dálku nefunguje a ani nemůže.
adson
XXX.XXX.251.7
Díky za reakci. Tohle vše si uvědomuju. Hledám ale nějaké možnosti a jen tak to nechci vzdávat :)
Například slepice - k ní je tady na iFauně na tohle téma článek "Chovatelství na rekreační chalupě" ve kterém autor chová úspěšně "na dálku" českou zlatou kropenku a holuby. Navíc u slepic vídám jak se pasou kolem rušných cest a vždy se divím, jak u místní silnice první třídy zobají slípky těsně u cesty a nikdy je nic nezajede. Široko daleko jsem tam nikdy žádnou slípku v úprvě do herbáře neviděl.
Pokud se někdy do něčeho pustím, bude mi jasné, že kompromisy budou potřeba - alespoň mobilní elektrický hradník třeba u ovcí. S nemocema a pod. stejně tak. V podstatě se hloupě ptám, zda jsou nějaké typy zvířat, které péči nevyžadují, nebo jen jako bonus. A jsou chovatelné třeba jako kočka. Tu na chalupě máme, loví myši, k nám se moc nezná. Příroda byla dříve podobných zvířat plná a že to nějak v nějakém rozsahu jde ukazuje třba obora v Milovicích. Tak to prostě zkouším i zde.
adson
XXX.XXX.251.7
*měl jsem na mysli zda jsou nějaké nevyžadující každodenní péči samozřejmě :).
Uživatel s deaktivovaným účtem
adson
napsal(a):
Díky za reakci. Tohle vše si uvědomuju. Hledám ale nějaké možnosti a jen tak to nechci vzdávat :)
Například slepice - k ní je tady na iFauně na tohle téma článek "Chovatelství na rekreační chalupě" ve kterém autor chová úspěšně "na dálku" českou zlatou kropenku a holuby. Navíc u slepic vídám jak se pasou kolem rušných cest a vždy se divím, jak u místní silnice první třídy zobají slípky těsně u cesty a nikdy je nic nezajede. Široko daleko jsem tam nikdy žádnou slípku v úprvě do herbáře neviděl.
Pokud se někdy do něčeho pustím, bude mi jasné, že kompromisy budou potřeba - alespoň mobilní elektrický hradník třeba u ovcí. S nemocema a pod. stejně tak. V podstatě se hloupě ptám, zda jsou nějaké typy zvířat, které péči nevyžadují, nebo jen jako bonus. A jsou chovatelné třeba jako kočka. Tu na chalupě máme, loví myši, k nám se moc nezná. Příroda byla dříve podobných zvířat plná a že to nějak v nějakém rozsahu jde ukazuje třba obora v Milovicích. Tak to prostě zkouším i zde.
Každé zvíře potřebuje péči a je potřeba jen minimálně 1x denně zkontrolovat, jestli je všechno ok. při kontrole jednou až dvakrát za 14 dní se vám bude stávat, že přijedete a budete jen zakopávat mrtvoly. jak zajistíte čerstvou napájecí vodu, krmivo, funkčnost oplocení, případné zdravotní potíže nebo poranění těch zvířat? nijak.
Janae
XXX.XXX.237.6
adson
napsal(a):
Je to dost naivní názor.
Věřte, že sousedům auto slepici nepřejede, ale vaše budou placaté každou chvíli - to je zákon schválnosti.
No a ovce vám na elektrický ohradník budou kašlat, naše ho nepřeskakují, ale berou ho mezi dráty styl superman. Zapomeňte na to, že ovce budou za úhlednou nízkou ohrádkou, tak to funguje možná v pohádce a na obrázku. A to je jen ohradník, co když vám je dobrý soused nebo kolemjdoucí nakrmí něčím dobrým? Nám se stalo, že soused k nim v dobré víře vysypal kolečko spadaný jablek. Co když mezi ovce vlítne nějaký pes...
adson
XXX.XXX.251.7
@bodlinka Děkuji za reakci. Znamená to, že ovce bývají tak často nemocné anebo ohrožené, že potřebují neustálý dozor? Tedy mám počítat s tím, že několikrát do týdne dojdou k nějaké újmě, kterou budu muset řešit a že veterináře budu taky několikrát v týdnu volat? Jakou máte ve svém stádu procentuální nemocnost/úrazovost?
@Janae Já myslel, že mobilní elektrické ohradníky pro ovce jsou běžné a funkční. To je škoda. Jaký byste tedy doporučela pro ovce ohrazení na volné louce? Okolo na loukách totiž vidím ty mobilní běžně a ovce se tam pasou. Jinak argumenty "co když" mě netrápí. Co když na ně spadne strom... Anebo co když je výfukovými splodinami zadusí okolo letící bába na koštěti. To fakt ne.
Abyste mi prosím rozumněli, hledám cestu proč to může jít a ne proč to jít nemůže. V mém oboru si nemohu dovolit vymlouvat se na věci proč nejdou, ale musím hledat důvody jak to udělat aby to šlo :) Omlouvám se, prostě jsem takový.
Janae
XXX.XXX.237.6
adson
napsal(a):
@bodlinka Děkuji za reakci. Znamená to, že ovce bývají tak často nemocné anebo ohrožené, že potřebují neustálý dozor? Tedy mám počítat s tím, že několikrát do týdne dojdou k nějaké újmě, kterou budu muset řešit a že veterináře budu taky několikrát v týdnu volat? Jakou máte ve svém stádu procentuální nemocnost/úrazovost?
@Janae Já myslel, že mobilní elektrické ohradníky pro ovce jsou běžné a funkční. To je škoda. Jaký byste tedy doporučela pro ovce ohrazení na volné louce? Okolo na loukách totiž vidím ty mobilní běžně a ovce se tam pasou. Jinak argumenty "co když" mě netrápí. Co když na ně spadne strom... Anebo co když je výfukovými splodinami zadusí okolo letící bába na koštěti. To fakt ne.
Abyste mi prosím rozumněli, hledám cestu proč to může jít a ne proč to jít nemůže. V mém oboru si nemohu dovolit vymlouvat se na věci proč nejdou, ale musím hledat důvody jak to udělat aby to šlo :) Omlouvám se, prostě jsem takový.
Jsou lidi, co mají ovce za nízkou ohradou z krajin nebo za nízkým el. ohradníkem a funguje to. Taky taková stáda vídáme na cestách a můžeme si hlavu ukroutit. Naše ovce přeskočí nebo podlezou snad vše. Momentálně máme kombinaci lesnického pletiva a el. ohradníku a stejně utíkají. A soused je na tom stejně, taky má ovce věčně v luftu. A vzpomínáte na pořad "Malá farma", taky většinou honili někde ovce. Ovce jsou potvory.
Janae
XXX.XXX.237.6
Janae
napsal(a):
Jsou lidi, co mají ovce za nízkou ohradou z krajin nebo za nízkým el. ohradníkem a funguje to. Taky taková stáda vídáme na cestách a můžeme si hlavu ukroutit. Naše ovce přeskočí nebo podlezou snad vše. Momentálně máme kombinaci lesnického pletiva a el. ohradníku a stejně utíkají. A soused je na tom stejně, taky má ovce věčně v luftu. A vzpomínáte na pořad "Malá farma", taky většinou honili někde ovce. Ovce jsou potvory.
A ještě, jedná se o zvířata, tady právě musíte řešit "co kdyby".
Šlo by to, kdyby jste se domluvil a zaplatil někoho, kdo vám denně nebo alespoň obden koukne na zvířectvo.
Ale to slyšet nechcete, stejně se zařídíte dle svého...
Mám pocit, že chov slepic na dálku popisuje Nepil v jedné své povídce, tak asi začněte u Nepila, když nic, tak se pobavíte. MMCH, taky to nakonec vzdal.
Uživatel s deaktivovaným účtem
adson
napsal(a):
Potřebují neustálý dozor, protože prostě občas nemocné bývají. nebo bývají zraněné, třeba se zamotá do oplocení a je velký rozdíl jestli ovci vysvobodíte do 24 hodin a dobrý, nebo jestli za 14 dní odklízíte mršinu plnou much. nebo mohou utéci a jak zjistíte, že utekly? do ohrady se může dostat pes a zase je rozdíl, jestli řešíte čerstvé kousné rány nebo ovci sežranou mouchami zaživa. můžou si třeba vylít vodu a za 14 dní bez vody vám projdou ohradníkem stůj co stůj, protože tam nechtějí umřít.
na chov na divoko máte malý prostor, to chce hektary a pak si tam můžete udělat oboru, jasný. a v oboře můžete mít třeba muflony.