Preparace ptáků, malých savců

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.3.2020 17:34
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Zdravím,
Je mi 16 a mimo to, že vlastním sbírku cca 80 zvířecích lebek, mnoha částí různých druhů zvířat a menší sbírku hmyzu se již rok se učím po víkendech preparovat zvířata. Zatím převážně ptáky, občas malé savce. Chtěla bych se zeptat zda je tu také někdo z tohoto oboru (+ by mě zajímalo, jestli tohle v ČR nebo SK dělá nějaká žena, zatím jsem na žádnou nenarazila) případně si prohodit nějaké poznatky, možnosti usnadnění práce, čím kdo co ošetřujete (každý co znám ošetřuje kůži jinak).. Prostě zde založit obsáhlejší diskuzi na toto téma, protože si myslím, že se o něm příliš nemluví a moc se o něm neví, přestože by bez něj nemohlo být skoro žádné muzeum a ještě před pár lety by nemohl aspoň jeden preparát chybět na kdejaké základní škole.. Přičemž je to velice neobvyklé a krásné řemeslo a umění. Tudíž.. Tímto vás žádám o své poznatky, minulost, přítomnost.. Vaše zkušenosti co se týče preparace zvířat (jakékoliv části těla - kosti, kůže, svaly.. ). Také žádám všude přítomné "rejpaly" aby se zdrželi svých připomínek, v tohoto oboru často typu "vy vrazi, je to nechutné, nemáte k tomu zvířeti úctu" a podobně.. No vždyť to známe :D
Ps: Přikládám fotografii mé poslední, nejpovedenější práce - papouška amazonského, který se mi dostal do rukou od známého, chovatele.

25.3.2020 21:17
Alkonost

XXX.XXX.254.245

páni tak to respekt co přiměje slečnu aby studovala preparátorství?
Osobně si myslím že to musí být kunšt a opravdu piplačka, výsledek je tak trochu umění i věda zároveň. Domů do místnosti bych si ale preparaci asi nepověsila(vytváří ve mě dojem morbidnosti, nevím proč) u lebek/paroží je to lepší
každopádně držím palce ad se dílo daří a aď se diskuze rozjede

25.3.2020 21:46
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Alkonost napsal(a):
páni tak to respekt co přiměje slečnu aby studovala preparátorství?
Osobně si myslím že to musí být kunšt a opravdu piplačka, výsledek je tak trochu umění i věda zároveň. Domů do místnosti bych si ale preparaci asi nepověsila(vytváří ve mě dojem morbidnosti, nevím proč) u lebek/paroží je to lepší
každopádně držím palce ad se dílo daří a aď se diskuze rozjede

Mockrát děkuji, mým otcem je myslivec, tudíž si nechával vždy preparovat dravce no a když jsem nějaké zvíře chtěla já , vždy to bylo drahé a zbytečné (chtěla jsem toho opravdu moc :D). Vždy mě to fascinovalo, proto jsem se začátkem loňského roku začala sama podle internetu učit jak na to.. Abych si mohla dopřávat krásy zvířat i nadále a ve své blízkosti.. Ehm.. Samozřejmě jsem v tom viděla i možný přivýdělek, když mi to půjde :D Ze začátku jsem ještě nevěděla co a jak a mé výsledky byly.. Mno.. Otřesné.. Ale letos už chci začít lehce spolupracovat s myslivci, mezi kterými už jsem známá firma :)

31.3.2020 20:41
Škobluk

XXX.XXX.208.132

Dobrý den,

byla mi přeposlána Vaše zpráva, kdo ví proč. :D Každopádně, zhruba od 16 let též preparuji a i když jsem se zdráhal, protože dle fotky Vašeho preparátu myslím, že jste na správné cestě, rozhodl jsem se odepsat. Občas s někým v tomto směru komunikuji a protože nyní nemám nikoho, s kým bych preparace probíral, tak se hlásím. :)

No a ohledně preparujících žen, jestli se nepletu, jedna preparuje na Plzeňsku. Pokud budete tedy chtít ohledně preparací cokoliv rozebrat, jsem k dispozici.

Přeji příjemný den.

Škobluk.

2.7.2020 22:31
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

OnlyK napsal(a):
Zdravím,
Je mi 16 a mimo to, že vlastním sbírku cca 80 zvířecích lebek, mnoha částí různých druhů zvířat a menší sbírku hmyzu se již rok se učím po víkendech preparovat zvířata. Zatím převážně ptáky, občas malé savce. Chtěla bych se zeptat zda je tu také někdo z tohoto oboru (+ by mě zajímalo, jestli tohle v ČR nebo SK dělá nějaká žena, zatím jsem na žádnou nenarazila) případně si prohodit nějaké poznatky, možnosti usnadnění práce, čím kdo co ošetřujete (každý co znám ošetřuje kůži jinak).. Prostě zde založit obsáhlejší diskuzi na toto téma, protože si myslím, že se o něm příliš nemluví a moc se o něm neví, přestože by bez něj nemohlo být skoro žádné muzeum a ještě před pár lety by nemohl aspoň jeden preparát chybět na kdejaké základní škole.. Přičemž je to velice neobvyklé a krásné řemeslo a umění. Tudíž.. Tímto vás žádám o své poznatky, minulost, přítomnost.. Vaše zkušenosti co se týče preparace zvířat (jakékoliv části těla - kosti, kůže, svaly.. ). Také žádám všude přítomné "rejpaly" aby se zdrželi svých připomínek, v tohoto oboru často typu "vy vrazi, je to nechutné, nemáte k tomu zvířeti úctu" a podobně.. No vždyť to známe :D
Ps: Přikládám fotografii mé poslední, nejpovedenější práce - papouška amazonského, který se mi dostal do rukou od známého, chovatele.

Nic neporadím, jen obdivuji ten zájem .Připoměl mě jak jsem ve stejném věku se pokoušel preparovat špačka a zvonka podle knihy E: T: Setona Dva divoši. Ten amazoňan vypadá věrohodně, jsem jejich chovatel. Přeji hodně zdaru v tomto neobvyklém koníčku. Ty preparáty třeba za 50 let budou dokladem jak skutečně ti ptáci vypadli. To žádná fotka nenehradí. I dnes si cením desítky let staré fotky ptáků aporovnávám je z dnešními chovatelskými výtvory. Ale není to realita, jako vycpanina.

3.7.2020 21:56
Valentko

XXX.XXX.100.59

OnlyK napsal(a):
Zdravím,

No krása co k tomu viac dodať.

marc11

3.11.2022 17:23
marc11

XXX.XXX.4.240

našel jsem dnes na zahradě mrtvého jeřábka lesnho. mohu vám ho nabídnout. případně volejte co nejdříve 607661627. m (jižní čechy)

Pátek

8.1.2023 17:46
Pátek

XXX.XXX.220.11

Dobrý den, tohle téma mě taky zajímá a chci se zeptat kde berete ty lebky protože nemůžu najít žádnou českou internetovou stránku která by to prodávala

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2023 18:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pátek napsal(a):
Dobrý den, tohle téma mě taky zajímá a chci se zeptat kde berete ty lebky protože nemůžu najít žádnou českou internetovou stránku která by to prodávala

Třeba u nás na pitevně. Ale většinou se jedná o kočky, psy, králíky, slepice... Klokani, vydry nebo netopýři jsou vzácnější.

Pátek

9.1.2023 21:30
Pátek

XXX.XXX.220.11

Nemohla byste mi prosím poslat fotografii lebek? A nebo nemáte instagram kam by jste mi je poslala?

9.1.2023 22:48
OnlyK

XXX.XXX.168.140

Já drtivou většinu (kterou lze vlastnit) nacházím v přírodě nebo dostávám od myslivců. Něco málo od lidí co mě v mé práci podporují nebo mají podobné hobby a jiné zdroje, něco vykupuji od chovatelů.. jak kdy.
Osobně mám víc zvířat nebo jejich částí vykoupených - zadarmo to málo kdo z chovatelů dá, i když oni by to jinak hodili do hnoje nebo popelnice.

Nebo na ně spíš nemám štěstí, jiní lidé z oboru mají plno známých na veterině a kadáverů hromady.

Ale tady mluvím spíš o nezpracovaném materiálu. Hotové lebky se dají sehnat různě po sociálních sítích. Pokud hledáte něco konkrétního, třeba bych věděla, kdo by mohl mít.

11.1.2023 14:43
Mandrea

XXX.XXX.174.185

Poslala jsem zpravu, mam tu k dispozici chameleona jemenskeho.

Přidejte reakci

Přidat smajlík