Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
Máte někdo osobní zkušenost s výkrmem prasete pouze krmnou směsí + laskominy?
Máme jedno prase úspěšně vykrmeno a příští týden bude zabíjačka. Pomalu už plánuju prasátko na rok 2016 a chci si to co nejvíce ulehčit. Toto jsme většinu času krmily šrotem + syrovátka. Podle článku na zootechnika.cz se na vykrmené prase o váze 115 kilo spotřebuje 250kg šrotu. Což je cena někde kolem 1000, - a nevím, jestli se tomu dá věřit. http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-prasat/vykrm-prasat/vykrm-prasat.html
Můžete mi k tomu někdo říct zkušenost, jestli je to reálné?
A druhá věc, kolik by takový pašík sežral kupné krmné směsi? Protože tam je cena už někde úplně jinde. U nás výrobce prodává 250, -/25kg pytel. Takže kdyby spotřeba byla stejná, vyjde to na 2500, -
PS: Od poloviny léta můžeme zase podávat syrovátku z kozího mléka + trávu.
ojgwalt

XXX.XXX.67.7
Té kupované směsi sežere úplně stejně. Pokud se podíváte na složení je tam z celkem velké části právě ten ječmen a pšenice. Někde přidáno soja a kukuřice v různém poměru. Já krmím převážně směs ječmen a pšenice 75/25% + Nutrimix pro prasata/hlavně v zimně v létě dávám zelené, kopřivy a padané ovoce. Občas když seženu přidávám trocha kukuřice/poslední měsíc výkrmu už ne/ nebo hrachu či soji. Ale celkově převažuje ta směs 2 šrotů. Když mám dávám zbytky a syrovátku pokud ne krmím šrot suchý vodu mají z napaječky.

Takže teď zbývá otevřít otázku, o kolik víc budou přibírat. Sice směs nemám doma, ale odebírám pro broilery, nosnice, výkrm králíků a vodní drůbeže a vždy se pohybuje obsah bílkovin kolem 17%. U šrotu je 10%. Takže asi v něčem bude háček :).
ojgwalt

XXX.XXX.67.7
napsal(a):
Takže teď zbývá otevřít otázku, o kolik víc budou přibírat. Sice směs nemám doma, ale odebírám pro broilery, nosnice, výkrm králíků a vodní drůbeže a vždy se pohybuje obsah bílkovin kolem 17%. U šrotu je 10%. Takže asi v něčem bude háček :).
Bílkoviny zvyšuje právě ta soja nebo hrách či když krmíte onu syrovátku či jiné mléčné výrobky. Ale nečekal bych, že prase poroste výrazně rychlej ze směsi, tedy určitě ne aby to vyrovnalo tu cenu. Na druhou stranu se směsí máte relativní jistotu, že dané zvíře má vše co potřebuje.
Není problém výkrm pouze KS, ale finančně je to mnohem náročnější. Metrák obilí (ječmen, pšenice) je +- 400, za stejné peníze se nechá sehnat i kukuřice (a té se krmí mnohem méně než pš+j). Není problém koupit ani sojový šrot (opět se přidává poměrně malé množství, cca 16% v předvýkrmu, okolo 8% výkrm). Samozřejmě za předpokladu, že máte doma šroťák (nebo souseda, který vám našrotuje). Pochopitelně "domácí krmení" je náročnější na přípravu (dovoz obilí, uskladnění, šrotování, míchání směsi..) než krmení KS, na druhou stranu přesně víte, co do koryta dáváte a rovněž můžete mnohem lépe přizpůsobovat krmení, jak je potřeba..
Já krmím vlastní směsí (prasnice březí, kojící, selata příkrm, odstav, předvýkrm, výkrm...), je to sice "honička", ale dá se to

Šroťák mám parádní. Vyrobený soudruhy před revolucí. Pytel mám za 10 minut našrotovaný a ani se nezahřeje.
Takže budu šrotovat obilí a přidávat syrovátku z kozího mléka. Do kolika kilogramů mám prase držet? Těch 120 a porazit? teď má zhruba 220 a porážka bude za 14 dní.
Záleží na vás, do jaké velikosti prase vykrmíte. Pokud chcete hlavně "libové" maso, pak je ideální těch 110-130kg. Pokud prorostlejší, pak ho nechte aspoň do 150-180 no a pokud jste na tom podobně jako my že krom "čistého" masa chcete také dobré uzené a hlavně velký hrnec sádla, pak jsou ideálem min.2 metráky - samozřejmě i s ohledem na plemeno.
(foto 242 a 230 kg

No, podle posledních měření má 226kg. Jde mi jen o to, do jaké váhy se to ještě "vyplatí". Myslím to tak, do jaké váhy ještě prase žere a z toho co sežere něco přibere. Abych ho už neměl ve fázi, kdy jen žere a nepřibírá. víte jak to myslím. Jinak si myslím, že sádlo je prostě potřeba. Na libové masíčko mám krůty :).

Díky moc za sdělené zkušenosti. Striktně ne, ale nerad bych byl ve fázi, kdy opravdu prase dosáhne maximum své váhy a já jej budu bláhově vykrmovat bez dalšího nárůstu váhy. Takže klasické prase do 200 kilo je v pohodě?
Tak ono to vychází asi tak, že nejdřív čuník roste zdánlivě pomalu, pak to valí a pak zase se zdá, že neroste - což je v podstatě i pravda, protože spíš tloustne Růstová křivka tudíž není rovnoměrná, zatímco spotřeba krmiva ano. Když to vezmu hodně obecně (tedy nejsou to přesná čísla), tak zatímco metrákové prase "udělá" v pohodě +- kilo (i víc) přírustku za den při spotřebě +- 2,5-3kg směsi/den, tak dvoumetrákové sežere stejně či víc, ale přírustek už je třeba jen půl kila/den.. Tudíž kdyby to člověk propočítal přesně, na celý výkrm, tak opravdu se to vyplatí max. do těch 120ti kilo, za předpokladu, že je prase zdravé, dobře žere a řádně přibírá. Samozřejmě mluvíme o případném prodeji vykrmeného prasete! protože když si ho zabijeme pro sebe, tak se to pochopitelně (se zohledněním k cenám i kvalitě masa a sádla, případně výrobků, uzeného atd...) vyplatí o něco víc.
Další věc je, jak moc chceme ušetřit a jak velké prase opravdu chceme. Není problém vykrmit do těch 230-240 kilo za +- 7 měsíců (pokud počítám, že začínám s +- 25kg seletem). Pokud chci vyloženě "obludu" přes 250 kilo, je potřeba počítat nejen s delší dobou výkrmu, ale ještě navíc ho spíš úmyslně trochu prodloužit, aby prase krom přibírání stíhalo i řádný vývoj kostry, jinak hrozí u "předčasně" těžkých (ale velmi mladých) prasat např. zlomenina krčku stehenní kosti, srdeční kolaps atd atd.. Ne nadarmo se dřív čuník doma vykrmoval skoro rok. Dnes to jde podstatně rychleji (a pokud někdo krmí kupovanými směsmi a ad libitum, tak ještě rychleji), ovšem je nutné zohlednit i tato rizika.

Tak v prvé řadě nevím co chci :) Jestli libového 120 kilo, nebo pořádného 240kilového. Na toto ještě nemám vlastní názor. Manželka chce pořádnou zabíjačku, kde navaříme mraky paštiky, jelit, jitrnic a tlačenky. Bude hodně sádla. Vyudí se špek a zbyde nějaké maso.
Čili podle ní mě čeká spíš vychovat 250 kilo pašíka, kterého budu krmit rok, než dva 120kilové, protože by byo mraky masa, ale žádné sádlo. Nebo pořídit přeštické pašík a tam je šance, že i ty "lehčí" kusy budou trochu tučné :)
Právě řeším to, že nyní má 230 kilo, a zaden sešere tak šest kilo šrotu, nějakou sirovátku, vypije dva kýble horké vody a ještě by si dal.
Jo, to znám Zabijačka je svátek, ale té práce, to je peklo. Navíc na výrobky se musí stejně dokoupit hlavy, srdce, krev... Ve finále člověk většinu výrobků a uzeného rozdá, maso se bere z mrazáku celý rok a zbyde akorát to sádlo. A pak si říkám "Se*u na to, příště se udělá jen maso, žádný jitrnice, tak max. jednu dvě tlačenky..." A pak stejně prd, zase klasika
S přeštíky zkušenost nemám, taky jsme uvažovali, že koupíme prasničku (v případě, že by současná bílá nebyla dobrá máma, tak by šla do klobás a domů nová ale co jsem to řešila s paní, která pracuje v chovu, tak údajně to zas takový zázrak není, jednak rostou pomaleji a druhak z nich není extra moc sádla, spíš to maso je pak hodně tučné. No zatím je po problému, jelikož holka odchovala 12 selat, mamina je z ní perfektní, hodná, opatrná, takže zatím zůstává doma, mrazák ji nečeká
ojgwalt

XXX.XXX.67.15
napsal(a):
Tak v prvé řadě nevím co chci :) Jestli libového 120 kilo, nebo pořádného 240kilového. Na toto ještě nemám vlastní názor. Manželka chce pořádnou zabíjačku, kde navaříme mraky paštiky, jelit, jitrnic a tlačenky. Bude hodně sádla. Vyudí se špek a zbyde nějaké maso.
Čili podle ní mě čeká spíš vychovat 250 kilo pašíka, kterého budu krmit rok, než dva 120kilové, protože by byo mraky masa, ale žádné sádlo. Nebo pořídit přeštické pašík a tam je šance, že i ty "lehčí" kusy budou trochu tučné :)
Právě řeším to, že nyní má 230 kilo, a zaden sešere tak šest kilo šrotu, nějakou sirovátku, vypije dva kýble horké vody a ještě by si dal.
To, že nevíte co chcete je holý fakt, se kterým se potýká řada chovatelů včetně mě .
Stejně Vám to bude pořád vrtat hlavou..tak nejednoduší je zkusit si to. Vykrmte si jednou do 120 kg a podruhé do 200+ a to co Vám bude více vyhovovat to pak dělejte dále. My dopadli jednou tak, že jsme měli jedno tzv na sádlo a krmili ho pomalu 11 měsíců a pak mělo cca 250 kg, a k tomu jsme měli 2 prasata která šla pod kudlu ve 115 a 130 kg. Plemeno bylo po každé BUxLA. To velké prase mělo na svou váhu stále dost podílu libového maso ale bylo i to sádlo ale ne extrémně moc. Maso bylo o něco pevnější ale ne tvrdé a s pěkným mramorováním. To 115 kg prase mělo maso sice hodně libové a minimum sádla ale bylo celkem tuhé/asi díky absence tuku/ Přeštické prase je současný HIT který ale myslím nebude mít moc dlouhého trvání. Protože po chovatelské stránce to je krok zpět. Pomaleji roste a má více tuku v mase, což je v současné době asi ne úplně ideální. Ale zase je to naše NÁRODNÍ plemeno a i mu docela fandím jen asi nebude to co bych si pořizoval za účelem efektivního produkování masa. Spíše je vidím jako dobrou alternativu pro bio sektor, kde by se uplatňoval volný chov ve výběhu a podobně. Tam se pak využije onen pomalejší růst, otužilost a to, že je to rize české plemeno. Tam je i šance, že se Vám vyšší náklady na chov vrátí přiznejme si, že vyšší prodejní cenou. No pak Vám taky ještě můžou vnutit Mangalici s vizí, že sice je tučná ale bez cholesterolu což jsem už také slyšel a je to hovadina. Myslím že z toho prasete co máte budete spokojen jak po stránce masa tak i sádla a i žena bude mít tu svojí "horu z výrobků".

Asi vyzkoušíme :) Letos bude obr a příští rok střízlík. A uvidíme. A když to bude fakt málo, tak to jeden rok vydržíme a další pak opět vykrmíme obra, nebo dva stokiláče. Ale to nechcu předbíhat.
Toho přeštíka jsem chtěl v prvé fázi hlavně kvůli tomu, že je to národní plemeno. Jsem patriot v každém ohledu :) Ale pokud bych ho měl složitě shánět a jezdit por něj přes půl moravy jako pro chovného karálíka, tak to bych se na to asi vyprdnul :(.

Byl jsem ted u našeho místního výrobce směsí. Tvrdil, že se to vyplatí. Že od něj berou směsky pro prasata výkrmny z okolí a kdyby se to finančně nevyplatilo, tak by krmili všichni šrotem. Všichni je myšleno firmy které se tím živí. No, něco na tom možná bude. Ale asi by to fakt chtělo vyzkoušet...
Opravdu moc záleží na plemeni.U nás se chovají všude masná plemena, takže když jsme vykrmili na 200 kg, stejně bylo sádla docela málo. Ale jednou jsme měli svini, protože manžel chtěl konečně na sádlo a to byla pro mě hrůza hrůz. Byla jako kulička, ještě se nechala dorůzt do skoro 220 kg a ačkoli si to již moc nepamatuji, masa bylo tak maličko, že to nestálo za řč. samé sádlo.
Mi si bereme prasátko tak do 30 kg, krmíme tím, co si vypěstujeme, takže nám dorůstá taky skoro rok. Základ jsou brambory + šrot, nastrouhaná řepa, spařené. Občas seno, zbytky z kuchyně dělíme mezi slepice a prase.
Dělali jsme jitrnice, jelita i tlačenku, pak jsme přestali dávat do střev, ale dávali jen do pytlíků mrazit a co jsme sami, tak na to dlabem a máme jen maso a sádlo.
qixi
napsal(a):
Dobrý den, kúpili sme asi 2 mesačné prasiatko / 25-30kg/ masového typu, ja by som bola za to, mu dávať tak do 40kg jeho váhy zmesku, aby malo všetko, čo potrebuje k rastu a potom už len šrot.
Alebo tú zmesku dávať dlhšie?
No tak ono v té "zmesce" je v podstatě šrot akorát kromě pšenice, ječmene a kukuřice ještě třeba soja, řepka no a samozřejmě premix (vitamíny, aminokyseliny, sůl, vápenec...) Záleží na tom, co je to za směs, ČOSka je víc "našlapaná" než třeba A3 atd...
Pokud chcete krmit jen šrotem, určitě to není problém, ale je dobré (spíš je to potřeba) přidávat ty vitamíny (dnes běžně k dostání např. Plastin apod..).
napsal(a):
Byl jsem ted u našeho místního výrobce směsí. Tvrdil, že se to vyplatí. Že od něj berou směsky pro prasata výkrmny z okolí a kdyby se to finančně nevyplatilo, tak by krmili všichni šrotem. Všichni je myšleno firmy které se tím živí. No, něco na tom možná bude. Ale asi by to fakt chtělo vyzkoušet...
No, ale ono dost dobře nelze srovnávat velkochov a chov domácí Prasečáky logicky "jedou" na zisk, proto se počítá s +- 2,2 vrhy na prasnici/rok, odstavuje se velmi brzo, poráží se v nižší váze atd atd.. Ohledně krmení - ano, jim se to vyplatí, protože to vrazí do skladovacích nádrží, v počítači naprogramují jednotlivé stáje, boxy atd.. a vše valí automaticky. Pokud je v jedné hale 200..300..prasnic a v další třeba 600 prasat v předvýkrmu, nelze dost dobře krmit "ručně" mícháním jednotlivých směsí.
Dál je podstatné, jestli krmím chovnou prasnici - tu logicky nebudu šidit, ale dám jí to nejlepší, protože ji chci mít v chovu třeba pět..sedm let. Ve velkochovu se vyřazují v +- 3 letech... No a pokud si krmím čuníka na zabijačku, tak zase naopak, není nutné mu tolik podstrojovat, takže opravdu stačí ta pšenice, ječmen a nějaký vitamín. Samozřejmě je fajn přidat kukuřici, nějakou bílkovinu (třeba soju nebo hrách), klidně sušené mléko, syrovátku, vojtěšku, cukrovarské řízky, pivovarské kvasnice, jablečné výlisky, sladový květ, pšeničné otruby, pivovarské mláto... atd atd atd... ale pak samozřejmě cena poletí nahoru (ale prasátko se zlobit nebude
No a ke konkrétní ceně - podívejte se na složení třeba A2 nebo A3 (výkrm) a pak si stejné komponenty propočítejte na vlastní směs. Příklad (Krmiva Skalice)- pšenice, ječmen, kukuřice, soja, vápenec, minerální premix. Když to propočítáte na procenta, A2 by měla být zhruba následovně: pš, ječ, kuk 80 (takže třeba 30pš,35ječ,15kuk), soja 15, premix 5. No a ceny komponentů jsou +- 400 za metrák pš, ječ, kuk (dá se něco levněji, něco dráž, záleží na sklizni, zásobách atd...), soja bývá dražší, pokud ji koupíte v "normálním" obchodě, ale nechá se koupit i lacino, když víte kde aktuální cena je tuším okolo 700 no a premix, já dávám Nutrimix, takže cena do 600 za 20kilový pytel (tam nepočítám ty %, ale dávám dle dávkování). Tak, přepočítáno na procenta a gramy, kilo vlastní krmné směsi mě vyjde asi na čtyři nebo pět korun Ještě pořád myslíte, že se kupovaná směs vyplatí?
ojgwalt

XXX.XXX.67.15
napsal(a):
No ale to podstatné Vám prodejce asi neřekl..a to je to, že oni ti velkochovy nekupujou od něho tu směs za 10Kč/1kg tak jako vy...Ale mají dosti vysokou slevou za velkoodběr.
Krmnu zmes, čo som kupila, je do 40 kg váhy prasaťa a obsahuje:
jačmeň, pšenica, kukurica, sojový extrahovaný šrot, rybia mučka, uhličitan vápenetý, lucernová múčka, vitamínovo-minerálny premyx, vláknina, tuk, ME-O, NL
vitamín A, D3, Cu, Zn, Fe, Mn, P, Na, Ca, L-lyzín, DL-metionin, tkanivá živočíšnych organizmov.
A je písané, že zabezpečuje plnohodnotnú výživu, bez prídavkov iných krmív.
Dávala by som ju, do tých 40 kg aby prospievalo a potom šrot+kuchyňa + záhrada a plastin

Díky, přesvědčili jste mě. Ječmen + pšenice + plastin + syrovátka a musí to pašíkovi stačit :) Sem tam dostanu staré pečivo, tak mu ho budu namáčet.
qixi
napsal(a):
Krmnu zmes, čo som kupila, je do 40 kg váhy prasaťa a obsahuje:
jačmeň, pšenica, kukurica, sojový extrahovaný šrot, rybia mučka, uhličitan vápenetý, lucernová múčka, vitamínovo-minerálny premyx, vláknina, tuk, ME-O, NL
vitamín A, D3, Cu, Zn, Fe, Mn, P, Na, Ca, L-lyzín, DL-metionin, tkanivá živočíšnych organizmov.
A je písané, že zabezpečuje plnohodnotnú výživu, bez prídavkov iných krmív.
Dávala by som ju, do tých 40 kg aby prospievalo a potom šrot+kuchyňa + záhrada a plastin
Ano, složení bývá napsané, ne tak (většinou) už množství jednotlivých komponentů Takže to "na oko" vypadá, že je toho tam hooodně, ale ve finále třeba té rybí moučky jen pár procent, čili množství, jako když stará paní krmí zlatou rybičku.. NL čili dusíkaté látky obsahuje každá surovina (a podle toho, o jakou jde, tak buď hodně nebo málo, např. sladový květ má oproti obilovinám dvojnásobný obsah NL atd..) Vitamíny (A, D3 atd atd...) jsou v každém premixu, akorát když je rozepíšou, vypadá to "bohatší" Takže v podstatě jsme tam, kde jsme byli, takovouto směs lze seskládat i doma (a ještě lepší
Předpokládám, že je to směs A1 (předvýkrm) - ikdyž na Slovensku to máte možná označené jinak - jaká byla cena a množství?
Marvays: Samozřejmě, že mu to bude stačit Já při výkrmu nevymýšlím žádné extrabuřty, dávám pšenici a ječmen + kukuřici (když zrovna mám a dávám jí podstatně méně než p+j šrotu, spíš jen tak "na chuť") + trochu sojového šrotu + vitamíny a vařené brambory a rostou v pohodě. Prasnice má lepší jídelníček, je to můj mazel, tak jí podstrojuju takže tam je směs pšenice, ječmen, kukuřice a soja jen minimum (asi hrstička), řepkový šrot, jablečné výlisky, sladový květ, pšeničné otruby + premix.
K pečivu - je fajn, vyzkoušejte, jestli mu nebude šmakovat tvrdé, moje Bobule by se po suchých rohlíkách nebo tvrdém chlebu utloukla, jak zašustím taškou, přeskočila by hrazení A haranti to mají asi v genech po ní, nažerou se, že jsou jak koule, pak se ještě vrtají v seně a slámě, ale stačí křupnout rohlíkem a začnou dostihy
xchipsy
napsal(a):
Ano, složení bývá napsané, ne tak (většinou) už množství jednotlivých komponentů Takže to "na oko" vypadá, že je toho tam hooodně, ale ve finále třeba té rybí moučky jen pár procent, čili množství, jako když stará paní krmí zlatou rybičku.. NL čili dusíkaté látky obsahuje každá surovina (a podle toho, o jakou jde, tak buď hodně nebo málo, např. sladový květ má oproti obilovinám dvojnásobný obsah NL atd..) Vitamíny (A, D3 atd atd...) jsou v každém premixu, akorát když je rozepíšou, vypadá to "bohatší" Takže v podstatě jsme tam, kde jsme byli, takovouto směs lze seskládat i doma (a ještě lepší
Předpokládám, že je to směs A1 (předvýkrm) - ikdyž na Slovensku to máte možná označené jinak - jaká byla cena a množství?
Sú tam rozpísané aj množstvá tých komponentov, ale mne sa to nechcelo celé písať.
tá zmeska je lacnejšia, ako pre broilery, kačky a nosnice. u nás stojí 9 eur 25kg
ja ju budem dávat len zo začiatku, nech mu nič nechýba, potom samozrejme ani my by sme nechceli
jesť také umelé mäso s prasata, takže sa potom bude vykrmovať "prírodne"
Aj broilery najprv krmim zmeskou a ked majú 5 týždňov, tak len kukuricou, čo dá záhrada atd..až do porážky.
Su prekvapeny v tychto prispevkoch jak seci kalkulujete a zapominate co jite, Prispevek od amys je tennajlepsi aj ked zdlhavejsi, Jachovam prasata tak 11 mes bez zmesek avytaminu ty vytaminy nahradi prirodne krmiva trava cukety brambory jac, a psen srot zbytky z jidelny, hlavne vym ze necpu do sebe a deti nejake zmeskove h,.
jozefj
napsal(a):
Su prekvapeny v tychto prispevkoch jak seci kalkulujete a zapominate co jite, Prispevek od amys je tennajlepsi aj ked zdlhavejsi, Jachovam prasata tak 11 mes bez zmesek avytaminu ty vytaminy nahradi prirodne krmiva trava cukety brambory jac, a psen srot zbytky z jidelny, hlavne vym ze necpu do sebe a deti nejake zmeskove h,.
No, v podstatě se nedá nesouhlasit, ikdyž s malými ALE.. Ne každý chce/může mít čuníka doma rok (nejen kvůli nákladům na krmení). Vitamíny nahradit trávou a cuketou? Tak to je dobrý fór Téměř 90% plodu totiž tvoří VODA. Ano, je to dobrý zdroj vlákniny, ale z těch vitamínů tam je sice zejm. A a E, ale to je tak všechno, s minerály už je to o něco lepší, ale i tak nevěřím, že je to dostatečná potřebná denní dávka...
Ale hlavně, uvědomte si, že pokud si toto všechno (tedy nejen ty cukety, ale i obilí a brambory) nepěstujete sami doma, ale kupujete, tak ve všem je stejně chemie Bez chemie dnes už není nic (ani ta voda).
No ano, ale každý nemá možnost pěstovat (a ještě cukety pro třeba 10..15 prasat či víc) My máme vlastní obilí i brambory, bohužel pivovar schází takže třeba kvasnice nebo mláto koupím, stejně tak sladový květ, otruby atd.. Jak jsem psala výše, na výkrm to nezbytné není, ale chovné prasnice už jsou na kvalitu krmení o něco náročnější
Ja tiež som za prírodné krmenie, ale, si myslím, že odstavča potrebuje správnu výživu, však ho predsa nejdem teraz zjiesť, chcem, aby mi narástlo v zdraví a aby prospievalo.
Mam suseda, ktorý si kúpil dve odstavčatá a stažoval sa, že mu nerastú.
Podla mňa, je dobrý začiatočný štart pre mladé dôležitý, potom keď sa to zanedbá, tak už sa to nedoženie.
Takže, ked kúpim jeden pytel zmesky pre jedno prasátko na začiatok, aby som nemusela rozmýšlať či mu niečo nechýba, alebo ako mu dať všetko čo potrebuje, tak sa mi to oplatí.
Však ne zabíjačku je čas...
ojgwalt

XXX.XXX.134.107
qixi
napsal(a):
Ja tiež som za prírodné krmenie, ale, si myslím, že odstavča potrebuje správnu výživu, však ho predsa nejdem teraz zjiesť, chcem, aby mi narástlo v zdraví a aby prospievalo.
Mam suseda, ktorý si kúpil dve odstavčatá a stažoval sa, že mu nerastú.
Podla mňa, je dobrý začiatočný štart pre mladé dôležitý, potom keď sa to zanedbá, tak už sa to nedoženie.
Takže, ked kúpim jeden pytel zmesky pre jedno prasátko na začiatok, aby som nemusela rozmýšlať či mu niečo nechýba, alebo ako mu dať všetko čo potrebuje, tak sa mi to oplatí.
Však ne zabíjačku je čas...
Plně souhlasím s tím, že dobrý start je pro jakýkoliv živý organizmus to nejdůležitější.
Já třeba u drůbeže taky na prvních 6 týdnů krmím výhradně směsí, maximálně přidám zelené krmivo nebo strouhanou mrkev a pak teprve přidávám tzv. statková krmiva a různé zbytky+odpad ze zahrady. A nemám problém, že by to nerostlo. Ano sem tam se vždy najde nějaké to hovádko boží co trocha zaostává ale to už tak je. A je to minimum.