Nová publikace DOMÁCÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

hanka mkf

21.3.2007 23:27
hanka mkf

Nová publikace :
DOMÁCÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA


Publikace zabývající se domácím zpracováním mléka v domácích podmínkách a na malých farmách navazuje na již dříve vydanou publikaci paní Ing. Věry Mátlové z roku 1991 a 1994, které pojednávaly o kozím mase a kozím mléce ve dvou dílech.
Po absenci těchto textů na našem trhu, jsme se rozhodly, že dáme základní myšlenku zpracování mléka na malých farmách dohromady. Cílem naší práce je i podpořit malé a střední farmáře, kteří by chtěli své mléko na farmě zpracovávat na nejrůznější produkty a zhodnotit tak velmi cennou surovinu, jakou je mléko.
Faremní zpracování mléka je u nás nedoceněno a často je tomu zabraňováno díky velmi přísným hygienickým podmínkám v legislativním opatření. Publikace se snaží poukázat i na odlišnosti při výrobě v domácích podmínkách a na malých farmách. Poukazuje i na nutnou hygienu při výrobě a neméně důležité prostory faremních minisýráren k výrobě mléčných produktů.
Čtenáři zde naleznou doporučenou hygienu dojení, ať již ručně tak i strojově. Poukazuje na odlišnosti ručního dojení a dojení strojem v dojírnách. Dalším krokem k úspěšně vyrobenému produktu je otázka správného chlazení mléka a uchovávání. Neméně je zde vysvětlena pasterace mléka a druhy pasterací pro jednotlivé výrobní postupy. Naleznete zde i mnoho návodů k výrobě měkkých sýrů, tvarohů, jogurtů, kefírů, polotvrdých sýrů, tvrdých sýrů, pařených sýrů, plísňových sýrů a jejich odlišnosti při výrobě. Nechybí ani ošetřování zrajících sýrů či lakování a voskování sýrařským voskem. Jsou zde rozebírány i obaly, kterými se dají výrobky zabalit a ochránit před znehodnocením.
Pro malé farmy jsme poukázaly na nutnost výstavby malých sýrárniček, jejich vybavení a udržovaní potřebné hygieny při výrobě a zlepšení zdravotní nezávadnosti výrobků a jejich případný prodej ze dvora přímému spotřebiteli, který je nám prozatím legislativně zabraňovaný.
Součástí jsou i typy na výrobce zařízení, na výrobce syřidel a čistých mlékařských kultur.
Zahrnuly jsme do obsahu i jednoduché recepty, jak Vámi vyrobené produkty efektivně zužitkovat ve Vaší kuchyni na nejrůznější pochoutky.

Autorky Mgr. Petra Rubášová
Hana Maturová

Brožovaná publikace v rozsahu 50 stran formátu A5, mnoho černobílých ilustračních fotografií z archivu autorek.
Brožurku vydala společnost pro ekologické informace a aktivity ROSA o.p.s., České Budějovice.
Vydání příručky bylo podpořeno z projektu UNDP – GEF „Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice“ a prostřednictvím z projektu „Síť“.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.


Brožurky objednávejte na webové adrese ekologické společnosti ROSA o.p.s.
www.ecn.cz/rosa, www.ekospotrebitel.cz
E-mail: rosa@ecn.cz

Cena brožurky je 35 Kč
při odběru nad 5 ks - sleva 10%, nad 50 ks 15%, nad 100 ks - 20%
+ poštovné a balné


Přikládám přímo adresu na Rosa o.p.s. - objednávka publikací:

http://www.zelenabrana.cz/rosa/ ?id_kat=246&thread=2&id_h =0&id_m=7

(odstrantě si prosím mezery za lomítkem a h)

22.3.2007 15:08

hanka mkf napsal(a):
Nová publikace :
DOMÁCÍ ZPRACOVÁNÍ MLÉKA


Publikace zabývající se domácím zpracováním mléka v domácích podmínkách a na malých farmách navazuje na již dříve vydanou publikaci paní Ing. Věry Mátlové z roku 1991 a 1994, které pojednávaly o kozím mase a kozím mléce ve dvou dílech.
Po absenci těchto textů na našem trhu, jsme se rozhodly, že dáme základní myšlenku zpracování mléka na malých farmách dohromady. Cílem naší práce je i podpořit malé a střední farmáře, kteří by chtěli své mléko na farmě zpracovávat na nejrůznější produkty a zhodnotit tak velmi cennou surovinu, jakou je mléko.
Faremní zpracování mléka je u nás nedoceněno a často je tomu zabraňováno díky velmi přísným hygienickým podmínkám v legislativním opatření. Publikace se snaží poukázat i na odlišnosti při výrobě v domácích podmínkách a na malých farmách. Poukazuje i na nutnou hygienu při výrobě a neméně důležité prostory faremních minisýráren k výrobě mléčných produktů.
Čtenáři zde naleznou doporučenou hygienu dojení, ať již ručně tak i strojově. Poukazuje na odlišnosti ručního dojení a dojení strojem v dojírnách. Dalším krokem k úspěšně vyrobenému produktu je otázka správného chlazení mléka a uchovávání. Neméně je zde vysvětlena pasterace mléka a druhy pasterací pro jednotlivé výrobní postupy. Naleznete zde i mnoho návodů k výrobě měkkých sýrů, tvarohů, jogurtů, kefírů, polotvrdých sýrů, tvrdých sýrů, pařených sýrů, plísňových sýrů a jejich odlišnosti při výrobě. Nechybí ani ošetřování zrajících sýrů či lakování a voskování sýrařským voskem. Jsou zde rozebírány i obaly, kterými se dají výrobky zabalit a ochránit před znehodnocením.
Pro malé farmy jsme poukázaly na nutnost výstavby malých sýrárniček, jejich vybavení a udržovaní potřebné hygieny při výrobě a zlepšení zdravotní nezávadnosti výrobků a jejich případný prodej ze dvora přímému spotřebiteli, který je nám prozatím legislativně zabraňovaný.
Součástí jsou i typy na výrobce zařízení, na výrobce syřidel a čistých mlékařských kultur.
Zahrnuly jsme do obsahu i jednoduché recepty, jak Vámi vyrobené produkty efektivně zužitkovat ve Vaší kuchyni na nejrůznější pochoutky.

Autorky Mgr. Petra Rubášová
Hana Maturová

Brožovaná publikace v rozsahu 50 stran formátu A5, mnoho černobílých ilustračních fotografií z archivu autorek.
Brožurku vydala společnost pro ekologické informace a aktivity ROSA o.p.s., České Budějovice.
Vydání příručky bylo podpořeno z projektu UNDP – GEF „Zachování biologické rozmanitosti trvalých travních porostů v pohoří Karpat v České republice“ a prostřednictvím z projektu „Síť“.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem České republiky.


Brožurky objednávejte na webové adrese ekologické společnosti ROSA o.p.s.
www.ecn.cz/rosa, www.ekospotrebitel.cz
E-mail: rosa@ecn.cz

Cena brožurky je 35 Kč
při odběru nad 5 ks - sleva 10%, nad 50 ks 15%, nad 100 ks - 20%
+ poštovné a balné


Přikládám přímo adresu na Rosa o.p.s. - objednávka publikací:

http://www.zelenabrana.cz/rosa/ ?id_kat=246&thread=2&id_h =0&id_m=7

(odstrantě si prosím mezery za lomítkem a h)

A dá se sehnat jinde, nez objednanim?Abych nemusela platit postovne..vyjde draz nez publikace:o)

hanka mkf

22.3.2007 19:05
hanka mkf

kes napsal(a):
A dá se sehnat jinde, nez objednanim?Abych nemusela platit postovne..vyjde draz nez publikace:o)

Zatím bohužel ne.
Bude k dostání na různých akcích - tedy pokud tam brožuru někdo vezme.
Pokud si ji objedná nějaké knihkupectví, tak by byla k dostání tam, ale prozatím pouze k objednání u Rosy o.p.s., České Budějovice.

Mrzí mě to.

Hanka MKF

Přidejte reakci

Přidat smajlík