Rád bych se vás zeptal ti co už ze zvířat něco víte jestli je výhodné podnikat s prasaty,ovcemi,krávami a kozami...A rád bych se vás zeptal tímto na všechny zvířata zaráz co potřebují jak velkou ohradu kolik stojí kolik stojí malé kolik velkém kolik stojí mrtvé jaká krmiva potřebují jak je podojit jak zabít jak ztáhnout vlnu jak ostatní věci co onich víte a hlavně jestli je tato bramže výhodná na peníze jestli se něco vydělá každý kdo přispěje mi velice pomůže jsem začátečník děkuji..
kramnich
napsal(a):
Rád bych se vás zeptal ti co už ze zvířat něco víte jestli je výhodné podnikat s prasaty,ovcemi,krávami a kozami...A rád bych se vás zeptal tímto na všechny zvířata zaráz co potřebují jak velkou ohradu kolik stojí kolik stojí malé kolik velkém kolik stojí mrtvé jaká krmiva potřebují jak je podojit jak zabít jak ztáhnout vlnu jak ostatní věci co onich víte a hlavně jestli je tato bramže výhodná na peníze jestli se něco vydělá každý kdo přispěje mi velice pomůže jsem začátečník děkuji..
Na zbohatnutí to není a především je to dřina po celý rok, za jakéhokoliv počasí. Je vidět, že o chovu a péči o tyto zvířata nic nevíte, takže prvně doporučuju si "odskočit" na několik let někam na praxi. A pak vás to možná i přejde
strelish
napsal(a):
Na zbohatnutí to není a především je to dřina po celý rok, za jakéhokoliv počasí. Je vidět, že o chovu a péči o tyto zvířata nic nevíte, takže prvně doporučuju si "odskočit" na několik let někam na praxi. A pak vás to možná i přejde
Já chci o tomto něco poradit poradíte nebo ne??
kramnich
napsal(a):
Já chci o tomto něco poradit poradíte nebo ne??
Jendo, podrobněji už jsme vám odpovídali na kozách. Kdybyste ten měsíc věnoval pročítání starších témat, leccos jste se mohl dozvědět
Jestli nemáte opravdu žádně zkušenosti se zvířaty, zkuste začít s drůbeží. Předpokládám, že máte alespoň nějaký chlívek a kousek dvorečka, kde ji umístíte. Pořiďte si brojlerová kuřata nebo kačenky, nakupte krmnou směs ve výkupu, sežeňte hoblovačky jako podestýlku, krmítka, napaječky, nejmenším mláďatům musíte přitápět - pro začátek stačí žárovkou - a nezapomeňte si dělat záznamy o výdajích. Kuřata máte za 6 týdnů hotová, kačeny trvají o něco dýl. Pak všechno zabijte, zvažte, vydělte vynaložené výdaje počtem kusů, abyste věděl náklady na 1 kus - případně počtem kilogramů masa, abyste věděl náklady na kilo masa - připočtěte rozumnou marži jako svůj zisk a můžete prodávat. Podle tohoto zkušebního odchovu se pak rozhodujte, jestli se budete zabývat dál chovem drůbeže, jestli najdete odvahu pustit se třeba do oveček nebo do koz, nebo jestli je pro vás zemědělství opravdu příliš tvrdý chlebíček.
jirinajanickova
napsal(a):
Jendo, podrobněji už jsme vám odpovídali na kozách. Kdybyste ten měsíc věnoval pročítání starších témat, leccos jste se mohl dozvědět
Jestli nemáte opravdu žádně zkušenosti se zvířaty, zkuste začít s drůbeží. Předpokládám, že máte alespoň nějaký chlívek a kousek dvorečka, kde ji umístíte. Pořiďte si brojlerová kuřata nebo kačenky, nakupte krmnou směs ve výkupu, sežeňte hoblovačky jako podestýlku, krmítka, napaječky, nejmenším mláďatům musíte přitápět - pro začátek stačí žárovkou - a nezapomeňte si dělat záznamy o výdajích. Kuřata máte za 6 týdnů hotová, kačeny trvají o něco dýl. Pak všechno zabijte, zvažte, vydělte vynaložené výdaje počtem kusů, abyste věděl náklady na 1 kus - případně počtem kilogramů masa, abyste věděl náklady na kilo masa - připočtěte rozumnou marži jako svůj zisk a můžete prodávat. Podle tohoto zkušebního odchovu se pak rozhodujte, jestli se budete zabývat dál chovem drůbeže, jestli najdete odvahu pustit se třeba do oveček nebo do koz, nebo jestli je pro vás zemědělství opravdu příliš tvrdý chlebíček.
Ještě bych dodala, proč vás chci uvrtat do drůbeže, když jste se ptal na prasata, krávy, ovce a kozy. Z jednoduchého důvodu - drůbež je nejrychleji vychovaná a nejlépe na trhu zhodnotitelná, všechny ostatní druhy domácích zvířat už působí menší nebo větší problémy. Vepřové český zákazník ochotně kupuje, ale ceny krmení jsou vysoké, takže zisky nic moc. Hovězí dobytek jako velké zvíře má velké nároky na odchov i na čas, maso prodáte celkem slušně, s mlékem jsou problémy - od malochovatele mlékárna nevykoupí a aby mohl prodávat sám, má vysoké náklady na vyřízení prodeje ze dvora. Ovce a kozy se poměrně dobře chovají, ale ovčí a kozí maso český zákazník nepreferuje a je leckdy problém je prodat. S mlékem ovcí a koz je to obdobné, jako s kravským.
kramnich
napsal(a):
jestli chcete na chovu zvířat jen zbohatnout tak to nedělejte!!!!! nezbohatnete ale jen budete trápit zvířata a možná i sebe
jirinajanickova
napsal(a):
Ještě bych dodala, proč vás chci uvrtat do drůbeže, když jste se ptal na prasata, krávy, ovce a kozy. Z jednoduchého důvodu - drůbež je nejrychleji vychovaná a nejlépe na trhu zhodnotitelná, všechny ostatní druhy domácích zvířat už působí menší nebo větší problémy. Vepřové český zákazník ochotně kupuje, ale ceny krmení jsou vysoké, takže zisky nic moc. Hovězí dobytek jako velké zvíře má velké nároky na odchov i na čas, maso prodáte celkem slušně, s mlékem jsou problémy - od malochovatele mlékárna nevykoupí a aby mohl prodávat sám, má vysoké náklady na vyřízení prodeje ze dvora. Ovce a kozy se poměrně dobře chovají, ale ovčí a kozí maso český zákazník nepreferuje a je leckdy problém je prodat. S mlékem ovcí a koz je to obdobné, jako s kravským.
Honzo,
mé vlastní zkušenosti potvrzují Jiřinina slova. Vajíčka prodáte bez potíží, kačeny jsou "rychloobrátkové", husy před vánoci žádané. Při ceně 240 Kč za kilo prýBiokuřete nebudete mít velký problém prodat svoje kuřecí brojlery nebo nějaké těžší - zmasilejší plemeno za cenu kopírující velkovýrobní z maloobchodu, ale i tak jste mírně ziskový. Jako trénink na velká zvířata zkuste králíky. Jejich maso začíná být opět žádané.
Ale vybudování stálých zákazníků a tím i stabilního odbytu chvíli trvá a musíte si je hýčkat a rozmazlovat kvalitou.
Martina
kramnich
napsal(a):
Já taky přemýšlím, co chovat, ale chci ,aby mě to bavilo a zvířátka se měla dobře a abych z toho něco málo měla...nejdřív něco na maso nebo slípky, časem bych si z toho třeba ušetřila na zařízení kozo-ovčí mlíkárny...
kramnich
napsal(a):
Ahoj Honzo!
já jsem si ošahal relativně dosupná zvířata(ovce, kozy, králíky, slepice, krůty) ale vše pro svojí, známých a příbuzných potřebu. A jak jsem počítal jak jsem počítal, tak na obživu by to asi nebylo ( když vezmu čísla, ke kterým jsem došel ne množství) tak co by se vyplatilo je chovné krůty a slepice, a prodávat vejce, brojlery a vykrmenou drůbež pro větší zisk bych si pořídil vlastní líheň. Mlíko od čehokoliv prodávat, můžete tak po vesnici, skot na chov zanamená statek stroje............. a při normalizaci EU je to nic moc. Takže se přikláním k názoru Jiřiny... k té drůbeži- rychlý peníze i když asi ne moc velký ale nějaké jo. A podle toho dotazu a reakce na odpověď se raději běžte živit něčím jiným.
kramnich
napsal(a):
výhodné....popkud jsi ochoten makat kolem toho tak 16 hodin denně, bez dovolený, bez víkendů, s rizikem, že když se ti začne dařit, přijde ti na to nějaká mrcha nemoc a případný nevelký zisk spolkne veterinární péče, pokud máš rád adrenalin a máš křišťálovou kouli, abys věděl, kdy posekat a začít sušit, aby ti seno nezmoklo těsně před svozem, pokud jsi ochoten trávit ve stáji nejednu noc, až bude období kozlení, bahnění, prasení a telení...pokud si toto všechno promyslíš a jsi ochoten to snášet, jdi do toho. Sice tě to asi neuživí, ale vydělá si to na sebe, možná i něco zbyde a budeš mít dobrý pocit z toho, že jsi užitečně strávil den. Držím ti v tom palce, já už bych to jinak ani nechtěla