Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.2.2009 11:35
harhy

XXX.XXX.196.196

inseminace
<br>
Jakým masným plemenem připustit krávu-holštýnku?Inseminátor doporučil charoláka.Zvládla by kráva belgické modrobílé?Vyčetl jsem tady v diskusi,že u kříženců jsou porody v pohodě. Děkuji Vladimír.

4.2.2009 15:51
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

harhy napsal(a):
inseminace
<br>
Jakým masným plemenem připustit krávu-holštýnku?Inseminátor doporučil charoláka.Zvládla by kráva belgické modrobílé?Vyčetl jsem tady v diskusi,že u kříženců jsou porody v pohodě. Děkuji Vladimír.

No u jalovice bych to nedoporučil! ale pokud to je kráva po 1 telení neměl by být problém. V mém minulém zaměstnání se to praktikovalo hojně. a bez větších komplikací. ale u jalovic to dělalo neplechu.

28.4.2014 14:55
sisa2723

XXX.XXX.164.82

A čím připustit kříženku Belgické modrobílé/ Holštýn ? Někde jsem se tu dočetla,že kříženky jsou nevhodné do chovu, že se jim zužuje pánev. . Mám na mysli třeba AA- rodí se malá telata, nebo Holštýn .
Díky za názor. Z.

28.4.2014 21:36
spajzka

XXX.XXX.202.142

To mate dobrého inseminátora! Na jalovici charolaka. Na jalovici nikdy a na krávu radši také ne. Já připouštěla jalovice limousinem. Telata jsou malinka, ale těžká. Jen si najděte býka který má potvrzené lehké porody. Modrý belgický není taky špatný. Ale přednost bych dala simentalovi. Ovšem zase vyhledat v katalogu nebo na internetu jaká má dotyčný býk telata.
Kříženky BB a Holštýna se obyčejně dále nepřipouští. Je tu družstvo které si to zkusilo. Veta mi říkal, že je to slabý. Na tuto kříženku bych asi křížila zpět na holštýn, ale opět z opatrným výběrem býka.
Všeobecně u jalovic jsem opatrná. A pak celou březost držet v dobré kondici a zbytečně nepřekrmovat, aby telata nebyla velká. L.

5.7.2014 12:55
monulec...

XXX.XXX.223.3

Charolais jde lépe na odbyt, ale jeho telata jsou velká, máme stádo charolaisu a stádo limusinů limuzíni se rodí mensí

23.8.2014 22:14
macikh

XXX.XXX.171.35

Belgičtí kříženci se rodí lépe než charolais...My chováme masné kříženky různých plemen a rodily se nám od nich už 75% belgičáci a zvládly to holky samy- dokonce i jalovice. Problém nastává pouze u matek, které mají už dvojí osvalení, které jim zužuje pánev a porodní cesty..nebo překrmování v poslední fázi březosti...ale to může komplikovat porody u všech krav...

Přidejte reakci

Přidat smajlík