dado
napsal(a):
dobrý den jak prosim děláte tvaroh? V neděli jsme si přivezli kravičku kříženku jersey bude mít sice telátko až v červnu ale rád bych věděl jak se vyrábí tvaroh.
Mléko zpasterizujte na 72 st. a zchlaďte na pokojovou teplotu. Tento krok někdo vynechává. Rozšlehejte do něho kysanou smetanu, nechte stát 24 hodin a to už by měla být vystouplá syrovátka a sražené mléko v takovém jako koláči. Přeceďte přes plachetku nebo pomocí pytlíku-tvarožníku, můžete i zatížit, podle toho, jak chcete tvaroh měkký či naopak sušší - a dobré chutnání
dado
napsal(a):
dobrý den jak prosim děláte tvaroh? V neděli jsme si přivezli kravičku kříženku jersey bude mít sice telátko až v červnu ale rád bych věděl jak se vyrábí tvaroh.
dělám ho trochu jinak, než paní Jiřinka. Mléko nechám přírodně zkysnout, když je sražené, postavím ho na kraj plotny ( mám sporák na dřevo) a nechám pomalounku zahřívat. Čím vyšší teplota bude, tím bude tvaroh tvrdší. Snažím se co nejméně míchat, aby sraženina zůstala v kuse. Pak přecedím přes plínku. Syrovátka je vynikající zchlazená na pití, výborně se s ní zadělává kynuté těsto a je taky zdravá na kožní problémy.
danurba
napsal(a):
dělám ho trochu jinak, než paní Jiřinka. Mléko nechám přírodně zkysnout, když je sražené, postavím ho na kraj plotny ( mám sporák na dřevo) a nechám pomalounku zahřívat. Čím vyšší teplota bude, tím bude tvaroh tvrdší. Snažím se co nejméně míchat, aby sraženina zůstala v kuse. Pak přecedím přes plínku. Syrovátka je vynikající zchlazená na pití, výborně se s ní zadělává kynuté těsto a je taky zdravá na kožní problémy.
Taky jsme tak Danuško dělávali. Aby dříve zkyslo, dávali jsme kůrku chleba, kterou jsme před cezením vytáhli. Ale ten systém, co jsem popsala zvrchu, dává mnohem lepší a jednotnější výsledky. Bez zákysu někdy nechtělo zkysnout a pak, když konečně zkyslo a tvaroh se scedil, měl takový nepříliš příjemný ocas. To se se zákysem nestane.
dado
napsal(a):
dobrý den jak prosim děláte tvaroh? V neděli jsme si přivezli kravičku kříženku jersey bude mít sice telátko až v červnu ale rád bych věděl jak se vyrábí tvaroh.
A než se pustíte do tvarohu, doporučuji udělat máslo. Kříženka Jersey bude mít velmi tučné mléko, na něm se usadí na dva prsty smetany. Sesbírat, za dva nebo tři dni dát dohromady, utlouct v mixeru a je máslíčko mňam. Zrovna dneska v mladé frontě psali, že je zdravější než všechny margaríny dohromady. a ze zbytku tvalih "light"
Ivan
farmar
napsal(a):
A než se pustíte do tvarohu, doporučuji udělat máslo. Kříženka Jersey bude mít velmi tučné mléko, na něm se usadí na dva prsty smetany. Sesbírat, za dva nebo tři dni dát dohromady, utlouct v mixeru a je máslíčko mňam. Zrovna dneska v mladé frontě psali, že je zdravější než všechny margaríny dohromady. a ze zbytku tvalih "light"
Ivan
Děkuji všem za rady jak udělat tvaroh .Ivane to se ta smetana dá jen do mixéru a mixováním se s toho udělá máslo to je to tak jednoduché? Myslim že toho mléka bude dost včera jsme přivezli ještě čistou Jerseyku je to máma ty naší první kříženky.
danurba
napsal(a):
já chci taky krávu !!!! taky jerseyku!!! Ale zatím to nejde
tvaroh dělám dle návodu od milcomu a byl vždy vynikající. Ale s přidáváním zakysané smetany místo doma udělaného smetanového zákysu nemám moc dobré zkušenosti. Tento tvaroh po upečení je jak gumový. Se zákysem je stále moc dobrý. Přeji mnoho úspěchů při výrobě tvarohu. Eva
danurba
napsal(a):
dělám ho trochu jinak, než paní Jiřinka. Mléko nechám přírodně zkysnout, když je sražené, postavím ho na kraj plotny ( mám sporák na dřevo) a nechám pomalounku zahřívat. Čím vyšší teplota bude, tím bude tvaroh tvrdší. Snažím se co nejméně míchat, aby sraženina zůstala v kuse. Pak přecedím přes plínku. Syrovátka je vynikající zchlazená na pití, výborně se s ní zadělává kynuté těsto a je taky zdravá na kožní problémy.
S receptem Dany se vracím do dětství,takový tvaroh dělávala moje babička,pěkně se zakysané mléko pomalu hřálo na kamnech.....a cítím i chuť toho dávného tvarohu na jazyku.....