Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.3.2009 21:07
dado

XXX.XXX.33.250

dobrý den jak prosim děláte tvaroh? V neděli jsme si přivezli kravičku kříženku jersey bude mít sice telátko až v červnu ale rád bych věděl jak se vyrábí tvaroh.

18.3.2009 12:51
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

dado napsal(a):
dobrý den jak prosim děláte tvaroh? V neděli jsme si přivezli kravičku kříženku jersey bude mít sice telátko až v červnu ale rád bych věděl jak se vyrábí tvaroh.

Mléko zpasterizujte na 72 st. a zchlaďte na pokojovou teplotu. Tento krok někdo vynechává. Rozšlehejte do něho kysanou smetanu, nechte stát 24 hodin a to už by měla být vystouplá syrovátka a sražené mléko v takovém jako koláči. Přeceďte přes plachetku nebo pomocí pytlíku-tvarožníku, můžete i zatížit, podle toho, jak chcete tvaroh měkký či naopak sušší - a dobré chutnání

19.3.2009 19:59
danurba

XXX.XXX.26.42

dado napsal(a):

dělám ho trochu jinak, než paní Jiřinka. Mléko nechám přírodně zkysnout, když je sražené, postavím ho na kraj plotny ( mám sporák na dřevo) a nechám pomalounku zahřívat. Čím vyšší teplota bude, tím bude tvaroh tvrdší. Snažím se co nejméně míchat, aby sraženina zůstala v kuse. Pak přecedím přes plínku. Syrovátka je vynikající zchlazená na pití, výborně se s ní zadělává kynuté těsto a je taky zdravá na kožní problémy.

20.3.2009 20:05
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

danurba napsal(a):
dělám ho trochu jinak, než paní Jiřinka. Mléko nechám přírodně zkysnout, když je sražené, postavím ho na kraj plotny ( mám sporák na dřevo) a nechám pomalounku zahřívat. Čím vyšší teplota bude, tím bude tvaroh tvrdší. Snažím se co nejméně míchat, aby sraženina zůstala v kuse. Pak přecedím přes plínku. Syrovátka je vynikající zchlazená na pití, výborně se s ní zadělává kynuté těsto a je taky zdravá na kožní problémy.

Taky jsme tak Danuško dělávali. Aby dříve zkyslo, dávali jsme kůrku chleba, kterou jsme před cezením vytáhli. Ale ten systém, co jsem popsala zvrchu, dává mnohem lepší a jednotnější výsledky. Bez zákysu někdy nechtělo zkysnout a pak, když konečně zkyslo a tvaroh se scedil, měl takový nepříliš příjemný ocas. To se se zákysem nestane.

20.3.2009 21:33
farmar

XXX.XXX.233.210

dado napsal(a):

A než se pustíte do tvarohu, doporučuji udělat máslo. Kříženka Jersey bude mít velmi tučné mléko, na něm se usadí na dva prsty smetany. Sesbírat, za dva nebo tři dni dát dohromady, utlouct v mixeru a je máslíčko mňam. Zrovna dneska v mladé frontě psali, že je zdravější než všechny margaríny dohromady. a ze zbytku tvalih "light"

Ivan

21.3.2009 13:38
dado

XXX.XXX.33.250

farmar napsal(a):
A než se pustíte do tvarohu, doporučuji udělat máslo. Kříženka Jersey bude mít velmi tučné mléko, na něm se usadí na dva prsty smetany. Sesbírat, za dva nebo tři dni dát dohromady, utlouct v mixeru a je máslíčko mňam. Zrovna dneska v mladé frontě psali, že je zdravější než všechny margaríny dohromady. a ze zbytku tvalih "light"

Ivan

Děkuji všem za rady jak udělat tvaroh .Ivane to se ta smetana dá jen do mixéru a mixováním se s toho udělá máslo to je to tak jednoduché? Myslim že toho mléka bude dost včera jsme přivezli ještě čistou Jerseyku je to máma ty naší první kříženky.

21.3.2009 20:11
danurba

XXX.XXX.26.42

dado napsal(a):

já chci taky krávu !!!! taky jerseyku!!! Ale zatím to nejde

22.3.2009 20:07
evaz

XXX.XXX.93.245

danurba napsal(a):
já chci taky krávu !!!! taky jerseyku!!! Ale zatím to nejde

tvaroh dělám dle návodu od milcomu a byl vždy vynikající. Ale s přidáváním zakysané smetany místo doma udělaného smetanového zákysu nemám moc dobré zkušenosti. Tento tvaroh po upečení je jak gumový. Se zákysem je stále moc dobrý. Přeji mnoho úspěchů při výrobě tvarohu. Eva

23.3.2009 09:38
fam

XXX.XXX.176.150

danurba napsal(a):

S receptem Dany se vracím do dětství,takový tvaroh dělávala moje babička,pěkně se zakysané mléko pomalu hřálo na kamnech.....a cítím i chuť toho dávného tvarohu na jazyku.....

Přidejte reakci

Přidat smajlík