Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2009 15:42
majcika

XXX.XXX.77.40

Mám dilema.Chci si koupit kravku na mléko a uvažuji o jednom z těchto plemen!Jaké máte zkušenosti?Mám pastviny,bude pokud možno venku.Mohu dojit ručně i strojově.

8.7.2009 07:28
malaceskafarma

XXX.XXX.216.113

majcika napsal(a):
Mám dilema.Chci si koupit kravku na mléko a uvažuji o jednom z těchto plemen!Jaké máte zkušenosti?Mám pastviny,bude pokud možno venku.Mohu dojit ručně i strojově.

no já bych doporučil Jersey. Už z toho důvodu, že Holštýnka je sice rekordmanka v nádoji ale potřebuje kvalitní a vyváženou stravu a je taky choulostivější na záněty,problémy končetinama atd. Leda, že by jste sehnala Holštýnku od někoho kdo provozuje pastevní chov. Jelikož kdyby jste si odvezla krávu z nějáké farmy kde byly celý život zavřena a dostávala vývážené krmení a pak jí šoupla ze dne na den na pastvu a strej se holka jak umíš, nemuselo by to dopadnout nejlépe.

6.8.2009 12:11
macikh

XXX.XXX.171.35

majcika napsal(a):

Dobrý den,já bych možná ještě spíš doporučila na mléko červenostrakaté plemeno, oproti holštýnům jsou odolnější a zdravější a když kravku připustíte býkem stejného plemene, tak býčka můžete snadno prodat nebo vykrmit a jalovičku si nechat také na mléko,kdežto býčci od jers.i holšt.jsou téměř neprodejní.

6.8.2009 16:00
macikh

XXX.XXX.171.35

macikh napsal(a):
Dobrý den,já bych možná ještě spíš doporučila na mléko červenostrakaté plemeno, oproti holštýnům jsou odolnější a zdravější a když kravku připustíte býkem stejného plemene, tak býčka můžete snadno prodat nebo vykrmit a jalovičku si nechat také na mléko,kdežto býčci od jers.i holšt.jsou téměř neprodejní.

býk C100 (čestr.)

7.9.2013 11:50
bořutová

XXX.XXX.166.32

Dobrý den. My jsme měli Holštýnku i Jersey. Holštýn mněla váhu kolem 7,5 metráku a Jersey kolem 4. Bylo to poznat jen na velikosti Jersey má o něco tučnější mléko ale holštýn více smetany. Po raním pokuludu sme je mývali na louce do večera. Přez zimu ve chlévě nyní máme jersey vykřiženou z lymusinem máme tedy ještě méně mléka. Já osobně bych volila jersey potřebuje tím mín sena, vody, šrotu

7.9.2013 13:55
danurba

XXX.XXX.60.8

bořutová napsal(a):
Dobrý den. My jsme měli Holštýnku i Jersey. Holštýn mněla váhu kolem 7,5 metráku a Jersey kolem 4. Bylo to poznat jen na velikosti Jersey má o něco tučnější mléko ale holštýn více smetany. Po raním pokuludu sme je mývali na louce do večera. Přez zimu ve chlévě nyní máme jersey vykřiženou z lymusinem máme tedy ještě méně mléka. Já osobně bych volila jersey potřebuje tím mín sena, vody, šrotu

Nějak nerozumím vaší větě, že jersey má tučnější mléko, ale holštýn více smetany?! Smetana je tvořena hlavně tukem, který udává tučnost mléka. Když necháme odstát mléko od naší jerseyky 12 hodin, máme nahoře cca 5-8 cm smetany ( v létě méně, v zimě více), kamarádka kupuje mléko od soukromníka, co má smíšené stádo čestr a hoštýnek a smetany z 10 litrů sebere tak čtvrt litru.

Přidejte reakci

Přidat smajlík