Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.9.2009 22:17
danurba

XXX.XXX.12.226

vyrábíte domácí máslo? Můžete mi říct, jaký máte postup? Když udělám máslo, je výborný, ale i v ledničce tak po 3 dnech začne žluknout...kde dělám chybu? a ještě jeden dotaz: kráva je 2 měsíce po porodu, koupili jsme jí před měsícem a zatím jsme si nevšimli, že by se říjila...máte nějaký fígl, co dělat, aby říje byla znatelnější?

9.9.2009 09:39
macikh

XXX.XXX.171.35

danurba napsal(a):
vyrábíte domácí máslo? Můžete mi říct, jaký máte postup? Když udělám máslo, je výborný, ale i v ledničce tak po 3 dnech začne žluknout...kde dělám chybu? a ještě jeden dotaz: kráva je 2 měsíce po porodu, koupili jsme jí před měsícem a zatím jsme si nevšimli, že by se říjila...máte nějaký fígl, co dělat, aby říje byla znatelnější?

S máslem Vám sice neporadím (máme masňačky,takže nedojíme..) ale kravce bych dala ještě trochu času. Nám jedna na říji naprosto spolehlivá letos taky "pauzírovala" a první říji měla až 4 měsíce po otelení, ale dali jsme jí čas protože rodila velké tele po charolákovi. Ale také máme krávy, u kterých není říje vůbec znatelná a které si vyhledá jedině býk. Určitě bych jí dala ještě ten měsíc čas.A jaký měla porod,nevíte?

9.9.2009 21:21
danurba

XXX.XXX.12.226

macikh napsal(a):
S máslem Vám sice neporadím (máme masňačky,takže nedojíme..) ale kravce bych dala ještě trochu času. Nám jedna na říji naprosto spolehlivá letos taky "pauzírovala" a první říji měla až 4 měsíce po otelení, ale dali jsme jí čas protože rodila velké tele po charolákovi. Ale také máme krávy, u kterých není říje vůbec znatelná a které si vyhledá jedině býk. Určitě bych jí dala ještě ten měsíc čas.A jaký měla porod,nevíte?

už měla 4 telata, prý všechny v pořádku. Podle karty, kterou jsme ke krávě dostali, vždycky zabřezla napoprvé, tak nechceme něco prošvihnout. Už jsme domluvená s inseminátorem, chceme připouštět Braunswisem, prý je to s jerseykou dobrá kombinace- býčci jsou zmasilejší a jalovičky mají zachovanou kvalitu mléka. Poslední tele měla s nějakm masným, ale nevím s čím.

10.9.2009 09:32
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

danurba napsal(a):
už měla 4 telata, prý všechny v pořádku. Podle karty, kterou jsme ke krávě dostali, vždycky zabřezla napoprvé, tak nechceme něco prošvihnout. Už jsme domluvená s inseminátorem, chceme připouštět Braunswisem, prý je to s jerseykou dobrá kombinace- býčci jsou zmasilejší a jalovičky mají zachovanou kvalitu mléka. Poslední tele měla s nějakm masným, ale nevím s čím.

S máslem jsem měla ty samé zkušenosti. Dejte ho hned čerstvé do mražáku a rozdělte si to na množství, které stihnete do toho třetího dne spotřebovat.

10.9.2009 20:51
danurba

XXX.XXX.12.226

jirinajanickova napsal(a):
S máslem jsem měla ty samé zkušenosti. Dejte ho hned čerstvé do mražáku a rozdělte si to na množství, které stihnete do toho třetího dne spotřebovat.

přesně tak to dělám. Uklidnila jste mě, já se bála, že třeba máme nedostatečnou hygienu při dojení, což by mě mrzelo, protože většinu mléka prodáváme do rodin s malými dětmi. Takže mi z toho vychází, že kupované máslo musí být nějak konzervované, nejspíš chemicky . Taky jsem máslo přepustila a nalila do kelímků, pak se tak rychle nekazilo, aly bylo takové trochu krupičkové.

11.9.2009 10:50
jirinajanickova

XXX.XXX.99.226

danurba napsal(a):
přesně tak to dělám. Uklidnila jste mě, já se bála, že třeba máme nedostatečnou hygienu při dojení, což by mě mrzelo, protože většinu mléka prodáváme do rodin s malými dětmi. Takže mi z toho vychází, že kupované máslo musí být nějak konzervované, nejspíš chemicky . Taky jsem máslo přepustila a nalila do kelímků, pak se tak rychle nekazilo, aly bylo takové trochu krupičkové.

Tyhle problémy jsme tady kdysi dávno řešili - ale fakt dávno, už si nevzpomenu - a vlastně všichni se shodli na tomtéž. Vidím dva možné rozdíly mezi domácí a mlékárenskou výrobou másla - jednak pasterace smetany ( nikdo se zde nepochlubil , že by smetanu před stloukáním pasteroval ) a pak dokonalejší strojové proprání másla a vyhnětení zbytkové vody. Ovšem chemickou konzervaci v mlékárně taky vyloučit nemůžu, ta chemie se nám cpe úplně do všeho, že jo
Přepouštění másla znám jen z literatury - sama jsem to nepraktikovala. Ale bylo psáno, že se tak máslo senzoricky ( vůně, chuť ) změní - je tomu tak ?

11.9.2009 14:06
danurba

XXX.XXX.12.226

jirinajanickova napsal(a):
Tyhle problémy jsme tady kdysi dávno řešili - ale fakt dávno, už si nevzpomenu - a vlastně všichni se shodli na tomtéž. Vidím dva možné rozdíly mezi domácí a mlékárenskou výrobou másla - jednak pasterace smetany ( nikdo se zde nepochlubil , že by smetanu před stloukáním pasteroval ) a pak dokonalejší strojové proprání másla a vyhnětení zbytkové vody. Ovšem chemickou konzervaci v mlékárně taky vyloučit nemůžu, ta chemie se nám cpe úplně do všeho, že jo
Přepouštění másla znám jen z literatury - sama jsem to nepraktikovala. Ale bylo psáno, že se tak máslo senzoricky ( vůně, chuť ) změní - je tomu tak ?

přepuštěné máslo je žlutější a takové krupičkové a nemá tak výraznou máslovou chuť - se mi zdá. Taky jsem sebrala smetanu z pasterovaného mlíka, ale ta se mi pak nepodařila ušlehat do másla, sice se máslao začalo odlučovat od syrovátky, ale zůstalo v jemných vločkách, které se nespojily. Možná byla chyba jinde, ale kamarádce se to taky nepovedlo. Já šlehám máslo ručním elektrickým šlehačem, čím je smetana čerstvější, tím to jde lépe, rekord mám asi 4 minuty. Pak z něj uplácám hroudu a tu peru v míse se studenou vodou, promačkávám a hnětu, dokud nezůstává voda čirá. Táta vyprávěl, že babička vždycky dala hroudu másla na talíř a pohazovala tím dokud z toho cákala voda, ale nezkoušela jsem to, při mý šikovnosti by to bylo nebezpečný . Po přepuštění se odloučilo máslo od zbytků syrovátky, ta zůstala na dně kelímku, máslo po vychlazení bylo jako kámen. Jinak od tý doby, co máme krávu, peču pořád linecký koláč s tvarohem, je to mňamka, ale my kyneme a kyneme

3.10.2009 00:06
danurba

XXX.XXX.12.226

danurba napsal(a):
přepuštěné máslo je žlutější a takové krupičkové a nemá tak výraznou máslovou chuť - se mi zdá. Taky jsem sebrala smetanu z pasterovaného mlíka, ale ta se mi pak nepodařila ušlehat do másla, sice se máslao začalo odlučovat od syrovátky, ale zůstalo v jemných vločkách, které se nespojily. Možná byla chyba jinde, ale kamarádce se to taky nepovedlo. Já šlehám máslo ručním elektrickým šlehačem, čím je smetana čerstvější, tím to jde lépe, rekord mám asi 4 minuty. Pak z něj uplácám hroudu a tu peru v míse se studenou vodou, promačkávám a hnětu, dokud nezůstává voda čirá. Táta vyprávěl, že babička vždycky dala hroudu másla na talíř a pohazovala tím dokud z toho cákala voda, ale nezkoušela jsem to, při mý šikovnosti by to bylo nebezpečný . Po přepuštění se odloučilo máslo od zbytků syrovátky, ta zůstala na dně kelímku, máslo po vychlazení bylo jako kámen. Jinak od tý doby, co máme krávu, peču pořád linecký koláč s tvarohem, je to mňamka, ale my kyneme a kyneme

konečně jsem si vzpoměla na starou praktiku, jak uchovat máslo aby nežluklo: no přece pod vodou!! Jak jednoduché!! Čerstvě utlučené máslo natlačím do keramické misky tak, aby tam nezůstal pokud možno žádný vzduch, máslo pěkně přitlačím k misce, okraje ještě prsty uhladím, aby to těsnilo a na to naleju asi 1cm vody. Voda se nesmí dostat pod máslo, jinak máslo vyplave na hladinu. Takhle můžu máslo uchovat i bez ledničky, ani po týdnu nemění chuť ani vůni, krásně se roztírá, protože není přechlazené a při mazání voda z másla steče...no jako po másle . Naši předkové to znali už dávno, to jen my sle to musíme pracně znovu učit.

7.11.2009 11:56
vaclavbaloun

XXX.XXX.0.146

danurba napsal(a):
vyrábíte domácí máslo? Můžete mi říct, jaký máte postup? Když udělám máslo, je výborný, ale i v ledničce tak po 3 dnech začne žluknout...kde dělám chybu? a ještě jeden dotaz: kráva je 2 měsíce po porodu, koupili jsme jí před měsícem a zatím jsme si nevšimli, že by se říjila...máte nějaký fígl, co dělat, aby říje byla znatelnější?

Dobrý den,
Na váš dotaz ,že se vám kazí máslo . Stlučené máslo je nutno vyprat v čisté vodě aby se odstranilo z másla podmáslí pereme tak dlouho dokud není voda bez bílého zakalení po podmáslí.
Pak vám máslo vydrží bez problému cca21 dní záleží také na tom jestli máte bakteriologicky čistou smetanu a jestli stloukáte máslo ze sladké a nebo zakysané smetany. Vyprané máslo v mrazáku vydrží až rok mám to odskoušené.
Na to aby kravka měla lépe znatelnou říji tak ji skuzte přidávat minéráli z Čebína .Firma se jmenuje Mikrob Čebín
Přeji hodně úspěchů s máslem a dalším chovem Václav

Přidejte reakci

Přidat smajlík