To je mi líto. Kravička se během chvíle stává nejoblíbenějším členem rodiny. My si k těm našim pod průhlednou záminkou, že je třeba je vykartáčovat, chodíme vybrečet bolístky a podělit se s nim o tajnosti a radosti. Kam se na terapii krávou hrabe propagovaná canisterapie.
Odkud jste? V sousední dědině se nedávno telila skoro čistá jerzeyka připouštěná jerzeyem, my čekáme bučivé nadělení čistého jerzey koncem srpna. Kdyby se poštěstila jalovička... Já už mám se skotem stop stav, víc krav se mi do stáje nevejde, to bych se musela vzdát koz. Mohu se zeptat, co se narodilo v sousední dědině, vím, že tele si do zástavu nebudou nechávat, to naše nenarozené je také určeno do mrazáku, ale kdyby šlo jinam do zástavu, byla bych raději. A slyšela jsem, že pan Musil (bydlí někde u Holešova) prodává už velké jalůvky jerseyky do zástavu. Kontakt na něj mají zcela bezpečně v prodejně výrobny krmiv fy. Drcman.
Vybrečte se, zanadávejte si. Je fajn, že nehážete flintu do žita.
Omlouvám se za svou neomalenost, ale musím se zeptat. Znáte příčinu úhynu?
Jedovinka
Bydlím u Přerova. Není to sice k vám lán světa, ale novou kravičku určitě seženete i blíž, než je Haná.
Tak to je děs, umřít při porodu. . Princezna se čeká 27.8. , doufám, že to bude v pohodě. Poprvé rodila sama. Ještě v noci jsem se šla podívat, a byla v klidu. Žádná naběhlá vulva, žádné povolené vazy, žádný výtok, neklid... Nad ránem se rozštěkali psi, ale vyhodnotila jsem to, že proběhla dvorem kočka. Hm a to se akorát narodil Hugo. Teď má rodit podruhé, snad to bude taky dobré. Nechtělo se jí celkem dlouho říjit a pak ani zabřeznout, stojí mi už od listopadu na sucho. Letos mi zmetaly všechny kozy - zareagovali na vakcínu proti BT, tak snad mám pro letošek smůlu vyčerpanou. Jalůvka Jája se po inseminaci nepřeběhla, telit se bude v únoru.
aby se vám už tfujtajblíci smutkoví vyhýbali
Uživatel s deaktivovaným účtem

Aj ja si chcem poplakať (alebo sa vykecať).
Pred 9 rokmi sme sa so ženou presťahovali do vlastného domu na dedinu. Pretože chodíme do práce môžme chovať tak
jednu až dve kravy. Rozhodli sme sa pre jersey.
Kúpili sme ročnú jalovicu, pripustili (neskôr) , otelila sa ok , mala býčka. Pol roka po otelení zožrala drôt.
Kúpili sme telnú jalovicu. Trikrát sa otelila ok , vždy mala býčka. Potom neostala telná ani po 8 pripusteniach. Mala cysty na vaječníkoch.
Kúpili sme kravu po prvom teľati. Pripustenú, Otelila sa ok , mala býčka. Tri mesiace po otelení , v zime , kŕmená senom, si ľahla a zdochla (bez akýchkoľvek problémov) .
Kúpili sme jalovičku , po roku pripustili . Objavil sa u nej papilomatom (vírusové ochorenie- bradavice na vemene veľké ako slivka).
Takže za 9 rokov som kúpil 4 jerseyky , polovicu času som nemal od nich žiadne mlieko, odchoval som 5 býkov (jersey býk je nič moc) a v maštali mám veľký prd.
Články typu "JERSEYKA JE DLHOVEKÉ PLEMENO" ma privádzajú do zúrivosti.
Asi si nabudúce kúpim nejaké iné plemeno, lebo už vážne chytám depku.
Ak máte pre mňa nejakú dobrú radu rád si ju prečítam:
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Aj ja si chcem poplakať (alebo sa vykecať).
Pred 9 rokmi sme sa so ženou presťahovali do vlastného domu na dedinu. Pretože chodíme do práce môžme chovať tak
jednu až dve kravy. Rozhodli sme sa pre jersey.
Kúpili sme ročnú jalovicu, pripustili (neskôr) , otelila sa ok , mala býčka. Pol roka po otelení zožrala drôt.
Kúpili sme telnú jalovicu. Trikrát sa otelila ok , vždy mala býčka. Potom neostala telná ani po 8 pripusteniach. Mala cysty na vaječníkoch.
Kúpili sme kravu po prvom teľati. Pripustenú, Otelila sa ok , mala býčka. Tri mesiace po otelení , v zime , kŕmená senom, si ľahla a zdochla (bez akýchkoľvek problémov) .
Kúpili sme jalovičku , po roku pripustili . Objavil sa u nej papilomatom (vírusové ochorenie- bradavice na vemene veľké ako slivka).
Takže za 9 rokov som kúpil 4 jerseyky , polovicu času som nemal od nich žiadne mlieko, odchoval som 5 býkov (jersey býk je nič moc) a v maštali mám veľký prd.
Články typu "JERSEYKA JE DLHOVEKÉ PLEMENO" ma privádzajú do zúrivosti.
Asi si nabudúce kúpim nejaké iné plemeno, lebo už vážne chytám depku.
Ak máte pre mňa nejakú dobrú radu rád si ju prečítam:
Tak k tomuhle se těžko něco dodává. Snad jen to, že máte neskutečnou smůlu. My máme jerseyku rok, čeká teď páté tele, vždy měla vše bez problémů, ze 4 telat měla 2x jalovičku a 2x býčka. Bude rodit v půlce října, už jí začínáme pomalu zasušovat, už dojíme jen jednou denně a stále dává kolem 9 litrů. Je pouze na pastvě a při dojení dostává asi půl fanky šrotu, aby bylo do čeho namíchat vitamíny. Koupili jsme jí asi 3 měsíce po teleti a to dávala kolem 16-18 litrů mléka denně, přes zimu to kleslo na asi 7 litrů. Připouštěli jsme jí brown-swissem, doufám, že se povede jalovička. Jsme z toho napnutá už teď, snad to dopadne dobře.