Doba březosti u prasátek

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2010 21:48
smrk1973

XXX.XXX.158.238

Dobrý večer chci se zeptat jaká je doba březosti u Gottigenských prasáte a dále mám takový broblém jak se pozná kdy lze očekávat porod u sviňky, mám kanečka dohromady a nevím kdy asi sviňku skočil děkuji za každou radu

6.8.2010 22:40
lavacca

XXX.XXX.1.3

smrk1973 napsal(a):
Dobrý večer chci se zeptat jaká je doba březosti u Gottigenských prasáte a dále mám takový broblém jak se pozná kdy lze očekávat porod u sviňky, mám kanečka dohromady a nevím kdy asi sviňku skočil děkuji za každou radu

Dobrý večer,
březost trvá +- 115 dní (obvykle se říká 3 měsíce, 3 týdny a 3 dny):-). Sviňka si před porodem bude stavět hnízdo. U nás ho stavěla den předem ze sena a kanečka nechtěla pustit do domku. Jinak s ní normálně v domečku spal. Dalším náznakem je, že se jí začne nalívat vemínko(ale to se někdy nalije až po porodu, takže to není 100%) a bříško se jí povolí dolů, blíže k pánvi.

U nás byl problém v tom, že jsme sice kanečkovo snažení viděli, akorát že jsme netušili, že je sviňka už 2 měsíce březí (přivezli jsme si ji totiž již týden nakrytou, o čemž nevěděla ani bývalá majitelka). Takže takové malé překvápko. :-)

Jinak pro příště - ohlídejte to a zapište si den, kdy se sviňka bouká. Říje se jí opakuje každé 3 týdny, takže pokud se nepřeběhne, tak je březí. A hlavně 100% víte, kdy to čekáte a tak máte čas sviňku v klidu oddělit.

PS: Říje se dostavuje každé 3 týdny i při březosti, ale není tak intenzivní. Ale kaneček může mít náznak zájmu, ale sám uvidíte na sviňce, že ho odmítá.

7.8.2010 18:08
akela

XXX.XXX.42.243

Ještě je dobrá známka nateklá vulva. Ta hodně nateče asi 14dní až týden před porodem a 1 den před porodem splaskne. Takže podle toho se nadcházející porod pozná. Naše prasnička teď stavěla hnízdo 15minut před porodem, takže celkem na poslední chvíli. Každá prasnička to má holt jinak. Jinak během porodu je nutné kontrovat, aby se selátka nezapletla do plodových obalů a neudusila se a aby je během porodních bolestí prasnička nezalehla. Jinak konec porodu poznáte podle toho, že prasnička se jde napít. Hlavně oddělte kanečka, jinak by se mohlo stát, že bude chtít žrát plodové obaly během porodu prasničky a doslova jí je vytrhne z těla, čímž jí způsobí ošklivá vnitřní zranění. Já být Vámi, tak kanečka oddělím raději dříve než později.

8.8.2010 12:06
lavacca

XXX.XXX.1.3

U nás právě nateklá vulva nebyla, jen ty ,,hladové jámy´´ a stavění hnízda. Ale je jasné, že co dělá jedna, nemusí dělat druhá. :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík