Dobrý den,mám takový amatérský dotaz.
Chováme králíky ,slepice,ovce,myslím že to jsou samá nenáročná zvířata,neměli jsme s jejich chovem nikdy problémy.Teď uvažujeme o tom,že bychom si mohli příští rok pořídit býčka,vypiplat ho od telátka až na nějakou tu váhu a pak ho porazit na maso.Potřebovala bych poradit jaké plemeno koupit,jak je to s výkrmem,mohu ho pást nebo bude lepší mít ho zavřeného celoročně?Myslím že bude mít větší nároky na krmivo než třeba ovce.A nakonec ta porážka.Jsou dnes vůbec jatka schopná mi tuto službu zajistit aniž bych měla fůru dokumentů od hygieny?Předpokládám že to bude maso pro mou potřebu.Předem díky za všechny rady.
Moc nevím, jakou radu chcete slyšet... Pokud máte prostory, krmení a chuť, pusťte se do toho. Do jaké váhy ho chcete vykrmit? Býk masného plemene ve dvou letech může vážit taky 800kg, to si ho opravdu troufáte spotřebovat sami? Jatka poskytují i službu zabití telete pro zákazníka, aspoň tady u nás to není problém, stojí to pár stovek a nechávají si kůži.
My teď vykrmujeme býčka, co se narodil naší kravce, je to kříženec jersey a braunswiss, jsou mi necelé dva měsíce a už má určitě přes 150kg. Budeme ho porážet asi v roce, nebo možná i dřív, pokud se ukáže, že už ho nezvládáme.
olca
napsal(a):
Dobrý den,mám takový amatérský dotaz.
Chováme králíky ,slepice,ovce,myslím že to jsou samá nenáročná zvířata,neměli jsme s jejich chovem nikdy problémy.Teď uvažujeme o tom,že bychom si mohli příští rok pořídit býčka,vypiplat ho od telátka až na nějakou tu váhu a pak ho porazit na maso.Potřebovala bych poradit jaké plemeno koupit,jak je to s výkrmem,mohu ho pást nebo bude lepší mít ho zavřeného celoročně?Myslím že bude mít větší nároky na krmivo než třeba ovce.A nakonec ta porážka.Jsou dnes vůbec jatka schopná mi tuto službu zajistit aniž bych měla fůru dokumentů od hygieny?Předpokládám že to bude maso pro mou potřebu.Předem díky za všechny rady.
Těch potřebných dokumentů zas nejsou takové fůry. Býček musí být přihlášený v ústřední evidenci, mít průvodní list skotu a těsně před porážkou potřebuje papír na převoz od veterináře. A je to.
jirinajanickova
napsal(a):
Těch potřebných dokumentů zas nejsou takové fůry. Býček musí být přihlášený v ústřední evidenci, mít průvodní list skotu a těsně před porážkou potřebuje papír na převoz od veterináře. A je to.
Od letošního roku můžete tele do 24 měsíců porazit doma(pro vlastní potřebu).Jinak na jatka když dáváme tele na poražení nechtějí papír od veterinaře ,ale kartu telete a tiskopis potravinářského podniku-je tam č.hospodářství,adresa veta,který k nám jezdí atd-vypňuji si sama.Cena jatek mě u nás i s odvozem stojí 3200kč,ale potom mohu maso dále prodat.ZuzanaALASKAFARM
pjetr
napsal(a):
Tím, že skot do 24 měsíců můžete porazit jste si jistá? Zatím jsem o ničem takovém neslyšel. Jestli je to pravda, tak je to perfektní.
Ano,je to v novele veterinárního zákona, která platí od letošního roku.Byli jsme s ní seznámeni na školení.Jen si nejsem jistá jestli platí už od 1.1. Na stránkách farmy Hvozd Hrbkových si můžete dotyčný zákon nastudovat.ZuzanaALASKAFARM
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sekerou po čele , podrezať, vytiahnuť na trojnožku, vybrať vnútornosti, odrať, rozsekať, odniesť na stôl, naporcovať, zamraziť, zapiť.
Je to o hodinu menej roboty ako s prasaťom
Kožu nasoliť. Ak nie je trojnožka dá sa býk rozobrať aj na zemi.