Býček-pořídit či nepořídit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.12.2010 09:49
olca

XXX.XXX.241.14

Dobrý den,mám takový amatérský dotaz.
Chováme králíky ,slepice,ovce,myslím že to jsou samá nenáročná zvířata,neměli jsme s jejich chovem nikdy problémy.Teď uvažujeme o tom,že bychom si mohli příští rok pořídit býčka,vypiplat ho od telátka až na nějakou tu váhu a pak ho porazit na maso.Potřebovala bych poradit jaké plemeno koupit,jak je to s výkrmem,mohu ho pást nebo bude lepší mít ho zavřeného celoročně?Myslím že bude mít větší nároky na krmivo než třeba ovce.A nakonec ta porážka.Jsou dnes vůbec jatka schopná mi tuto službu zajistit aniž bych měla fůru dokumentů od hygieny?Předpokládám že to bude maso pro mou potřebu.Předem díky za všechny rady.

25.12.2010 19:23
danurba

XXX.XXX.40.197

Moc nevím, jakou radu chcete slyšet... Pokud máte prostory, krmení a chuť, pusťte se do toho. Do jaké váhy ho chcete vykrmit? Býk masného plemene ve dvou letech může vážit taky 800kg, to si ho opravdu troufáte spotřebovat sami? Jatka poskytují i službu zabití telete pro zákazníka, aspoň tady u nás to není problém, stojí to pár stovek a nechávají si kůži.
My teď vykrmujeme býčka, co se narodil naší kravce, je to kříženec jersey a braunswiss, jsou mi necelé dva měsíce a už má určitě přes 150kg. Budeme ho porážet asi v roce, nebo možná i dřív, pokud se ukáže, že už ho nezvládáme.

5.1.2011 19:44
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

olca napsal(a):
Dobrý den,mám takový amatérský dotaz.
Chováme králíky ,slepice,ovce,myslím že to jsou samá nenáročná zvířata,neměli jsme s jejich chovem nikdy problémy.Teď uvažujeme o tom,že bychom si mohli příští rok pořídit býčka,vypiplat ho od telátka až na nějakou tu váhu a pak ho porazit na maso.Potřebovala bych poradit jaké plemeno koupit,jak je to s výkrmem,mohu ho pást nebo bude lepší mít ho zavřeného celoročně?Myslím že bude mít větší nároky na krmivo než třeba ovce.A nakonec ta porážka.Jsou dnes vůbec jatka schopná mi tuto službu zajistit aniž bych měla fůru dokumentů od hygieny?Předpokládám že to bude maso pro mou potřebu.Předem díky za všechny rady.

Těch potřebných dokumentů zas nejsou takové fůry. Býček musí být přihlášený v ústřední evidenci, mít průvodní list skotu a těsně před porážkou potřebuje papír na převoz od veterináře. A je to.

6.1.2011 12:55
alaska

XXX.XXX.254.94

jirinajanickova napsal(a):
Těch potřebných dokumentů zas nejsou takové fůry. Býček musí být přihlášený v ústřední evidenci, mít průvodní list skotu a těsně před porážkou potřebuje papír na převoz od veterináře. A je to.

Od letošního roku můžete tele do 24 měsíců porazit doma(pro vlastní potřebu).Jinak na jatka když dáváme tele na poražení nechtějí papír od veterinaře ,ale kartu telete a tiskopis potravinářského podniku-je tam č.hospodářství,adresa veta,který k nám jezdí atd-vypňuji si sama.Cena jatek mě u nás i s odvozem stojí 3200kč,ale potom mohu maso dále prodat.ZuzanaALASKAFARM

7.1.2011 12:50
pjetr

XXX.XXX.144.205

Tím, že skot do 24 měsíců můžete porazit jste si jistá? Zatím jsem o ničem takovém neslyšel. Jestli je to pravda, tak je to perfektní.

7.1.2011 16:32
alaska

XXX.XXX.254.94

pjetr napsal(a):
Tím, že skot do 24 měsíců můžete porazit jste si jistá? Zatím jsem o ničem takovém neslyšel. Jestli je to pravda, tak je to perfektní.

Ano,je to v novele veterinárního zákona, která platí od letošního roku.Byli jsme s ní seznámeni na školení.Jen si nejsem jistá jestli platí už od 1.1. Na stránkách farmy Hvozd Hrbkových si můžete dotyčný zákon nastudovat.ZuzanaALASKAFARM

7.1.2011 21:47
danurba

XXX.XXX.40.197

ale není mi moc jasný, jak v praxi člověk bude doma porážet, stahovat a bourat 450kg býčka. Prase je přece jen lehčí. Takže mi ta novela asi nebude k ničemu...

8.1.2011 11:42
jirinajanickova

XXX.XXX.87.147

V každém případě je to velký krok vpřed. Můžete si zvolit váhovou kategorii, kterou zvládnete. Dřív se nesmělo ani 50 kg tele, což zvládne každej.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.1.2011 13:59
Uživatel s deaktivovaným účtem

:-)) Sekerou po čele , podrezať, vytiahnuť na trojnožku, vybrať vnútornosti, odrať, rozsekať, odniesť na stôl, naporcovať, zamraziť, zapiť.
Je to o hodinu menej roboty ako s prasaťom smajlík
Kožu nasoliť. Ak nie je trojnožka dá sa býk rozobrať aj na zemi.

8.1.2011 14:28
danurba

XXX.XXX.40.197

kde seženu hupcuk na půl tuny?To zdaleka každý řezník nemá

Přidejte reakci

Přidat smajlík