Problém s chuťí mléka-Jersey

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2006 09:29

Prosím o radu chovatele jersey,koupili jsme připuštěnou jalovičku,
porod proběhl v pořádku, začali jsme dojit a mléko mělo po napité
takový hořký ocásek na jazyku, napřed jsme si mysleli,že jsou tam ještě zbytky mleziva,ale je už 45 den po porodu a je to pořád cítit,už jsme vyzkoušeli vše,čerstvě namleli šrot, odstranili sůl s minerály, dojili ručně bez dojačky, vyloučili zánět vemene a cistu
na pastvině nic neroste co způsobuje hořkost mléka,
kravička je v čistotě od rána do večera venku pouze na dojení ji bereme do stáje.Teď po 40 dnech měla říji nechali jsme ji připustit,veterinář říkal, že je vše v pořádku,že zůstala, ale mléko
je pořád stejné. Pokud jste se s tím někdo setkali, nebo máte radu jak z toho vem odpovězte mi prosím, předem děkuji

hanka mkf

23.6.2006 11:15
hanka mkf

marcelab napsal(a):
takový hořký ocásek na jazyku, napřed jsme si mysleli,že jsou tam ještě zbytky mleziva,ale je už 45 den po porodu a je to pořád cítit,už jsme vyzkoušeli vše,čerstvě namleli šrot, odstranili sůl s minerály, dojili ručně bez dojačky, vyloučili zánět vemene a cistu
kravička je v čistotě od rána do večera venku pouze na dojení ji bereme do stáje.Teď po 40 dnech měla říji nechali jsme ji připustit,veterinář říkal, že je vše v pořádku,že zůstala, ale mléko
je pořád stejné. Pokud jste se s tím někdo setkali, nebo máte radu jak z toho vem odpovězte mi prosím, předem děkuji

Dobrý den,
nevím jak u krav, ale u koz je toto (pokud to není způsobeno krmivem, ustájením, či přílišným napěněním mléka při dojení) je to způsobeno geneticky. U kozího mléka mají za následek hořkost mléka lypolytické reakce. Nebo zvýšení obsahu kyseliny kaprinové, kaprylové a kapronové - koza má těchto kyselin v mléce podstatně více než mléko kravské, proto je dána charakteristická chuť kozího mléka ALE nesmí být cítit ani na chuť být nepříjemná, to je na závadu.
Pokud se ve stádě koz vyskytne takováto koza, vyřadila bych ji z chovu. Je to vada a může ji přenášet na potomstvo. U dojných koz (ale i krav) chceme samozřejmě lahodné mléko, takže bych kozu rozhodně vyřadila i kdyby dojila 6 l denně. Protože ve výrobcích se to nemile promítne.
Zkuste počkat ještě na radu zkušených chovatelů krav. Možná by to mohlo být i železem v krmivu - můžete mít půdu, která má hodně příměsi železa, to má také vliv na kvalitu mléka.
Hanka mkf

23.6.2006 12:25

marcelab napsal(a):

Mohu se zeptat jaký dáváte šrot???A u bývalých majitelů mělo mléko jakou chuť??Máte v okolí majitele krav,se stejným problémem???Jedná se o čistou jersey nebo křížence a popř. s čím??

23.6.2006 13:06

jprohazka napsal(a):
Mohu se zeptat jaký dáváte šrot???A u bývalých majitelů mělo mléko jakou chuť??Máte v okolí majitele krav,se stejným problémem???Jedná se o čistou jersey nebo křížence a popř. s čím??

Ježiši,stydím se....teď jsem si pořádně přečetla,že jste koupili zapuštěnou jalovičku....takže otázku o mléku u bývalých majitelů ruším....
asi bych to zkusila tak,že bych kravičku nechala doma na senu a pokud by bylo mléko o poznání lepší,mohlo by to být způsobeno skutečně nějakou bylinkou,která by měla v sobě látky spůsobující pachuť mléka.

13.4.2008 09:24

marcelab napsal(a):

Známá měla jersey,když ji koupila bylo mléko ok,po čase hrozně hořké,zkoumala jsem proč,hned jsem se ptala,čím krmí,říkala seno,šrot voda a taky hlávku zelí denně,řekla jsem jí,ať to zelí dá pryč z krmení a za pár dnů bylo po hořkosti.

13.4.2008 16:26

jprohazka napsal(a):
Ježiši,stydím se....teď jsem si pořádně přečetla,že jste koupili zapuštěnou jalovičku....takže otázku o mléku u bývalých majitelů ruším....
asi bych to zkusila tak,že bych kravičku nechala doma na senu a pokud by bylo mléko o poznání lepší,mohlo by to být způsobeno skutečně nějakou bylinkou,která by měla v sobě látky spůsobující pachuť mléka.

No asi to bude nejlepší řešení zkusit nechat krávu na seně a vodě a nechat jí zavřenou pro začátek se my to zda rozumné a pak se uvidí! Ale také je fakt že chuť je i věc genetiky a dědičnosti § Držím palce Ať se daří!

Přidejte reakci

Přidat smajlík