no ale my potřebujeme ranní i večerní mléko. Slyšela jsem o nějakých hrotech, které se dají teleti na čumák a jak jde pod krávu tak jí to bodne a kopne ho... ale to se mi moc nelíbí. spíš by se mi hodil nějaký méně drastický přístup... ale jak tak vidím, asi nic neexistuje. takže bude muset být oddělená pastva :( :( :(
Nevím, jak je tele staré a jaké s ním máte další plány, ale pokud chcete, aby pěkně rostlo, mateřské mléko aspoň do 3 měsíců nic nenahradí. Pokud si ho nechcete nechat, bylo by lepší ho prodat, my jsme naší krávě odstavili tele do vedlejšího boxu, přestala smutkem žrát, dostala krvavý průjem, trvalo to týden. Veterinář tu byl 3x, vmšetřil co se dalo, ale nic jí nebylo, měla to psychický. Nakonec se z toho dostala, ale bylo to o nervy. Už jsme se chystali, že jí tele vrátíme, abysme o ní nepřišli. Pro krávu je lepší o tele přijít úplně, než jen tak napůl. Dana
kráva i tele jsou od sebe odděleny, každá má svůj box. tele krmíme mlékem z dudláku a máme to v plánu dělat aspoň do 7 měsíců jejího věku!!!!!! Jen je chci spolu pást!!!??? to nic neexistuje????? já se z toho zblázním... to je jak v politice, člověk chce vědět na něco odpověď a oni mu povídají o něčem jiném :D
Tak pokud už tele nějakou dobu nepije z vemene, ale z lahve, pravděpodobně už ve vemeni mléko hledat nebude. Zkuste je dát k sobě a uvidíte. V tom případě by neayl problém pást je spolu. Taky existuje klapka, která se nasune do nozder a přesahuje přes pysk, takže brání teleti v uchopení struku. Používá se to, když je ve stádu kráva zlodějka mléka. Jenže krávy nejsou hloupé a některé se časem naučí tu klapku si nadhodit nahoru na čumák a vesele cucají dál. Dana
Na kozách byla jednou diskuze na tohle téma, někdo tam i fotil různé doma dělané kozí "podprsenky", ale nevím, jestli by to tele prostě nesundalo. Ty klapky, o kterých píšu já, nemají žádné hroty, je to jen mechanická zábrana proti uchopení struku. Možná byste to mohla zkusit. Taky se na kozách radí zalepit strky leukoplastí, ale zase je tu pravděpodobnost, že je tele bude umět stáhnout. Nejjistější bude předělit pastvinu, pomocí ohradníku by to nemuselo být nijak složité.
oluška
napsal(a):
kráva i tele jsou od sebe odděleny, každá má svůj box. tele krmíme mlékem z dudláku a máme to v plánu dělat aspoň do 7 měsíců jejího věku!!!!!! Jen je chci spolu pást!!!??? to nic neexistuje????? já se z toho zblázním... to je jak v politice, člověk chce vědět na něco odpověď a oni mu povídají o něčem jiném :D
Ne, neexistuje. A ta pastva musí být setsafraportsky dobře odhrazená, páč kdyby se náhodou dostaly k sobě, tele toho využije a mohlo by se vám nadout - takhle se nám stalo taky, už jsme si mysleli, že bejček "zapomněl" a pak jsme nad ním stáli s nožem říznout-neříznout, byl jako balón , naštěstí to rozchodil
Jiřina