RenataSimicek

XXX.XXX.102.154
danurba napsal(a):
z kozího mléka mám vyzkoušený Panír - rychlý a moc dobrý čerstvý sýr.
Dám vařit mléko. Když je teplota těsně pod bodem varu, odstavím a pomalu zakapávám ocet. Druhou rukou promíchávám - vše pomalu a plynule. Po chvilce se začne srážet bílkovina. Ještě kápnu trošku octa a nechám stát, klidně přes noc. Pak scedím a nechám vykapat, ale ne moc, aby sýr nebyl suchý. Sýřeninu promíchám s trochou soli a kořením, výborný je česnek a bazalka. Vznikne taková mazlavá jako lučina, ale z kravského mléka jsem to ještě nezkoušela. Z kozího je výtěžnost asi 1kg z 5 litrů.:-)
Také si objednávám syřidla z Milkomu Tábor, chodí i s recepty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak jsem tento sýr zkusila z kravského mléka a udělala se mi tam velká žvýkačka,kterou tedy nechám stát do zítra,ale musím přiznat,že nevím,jak se z toho stane lučina...Asi chyba???? Díky
Předesílám,že vám neporadím,ale tento sýr dělám často jak s kravského,tak kozího.Dělám ho z časových důvodů-je to rychlovka.A když se dobře ochutí,tak je výborný...Včera jsem ho dělala s brusinkama pro sebe a nečekaná návštěva si ho vzala celý (2kg).
Chtěla jsem jen říci,že se mě nestalo,že by se nepovedl,vůbec nevím,co by z něho mohlo udělat žvýkačku-snad teplota???
Já zahřeju něco přes 90 a vytáhnu z horké lázně a pak vmíchávám ocet...nechám stát....
Ale velmi mě to zajímá,tak si počkáme na odpověď zkušenějších............borokoz
...jsou to jakoby sušené,proslazené....kupuji je v peny (možná je mají i jinde)...je to bílý sáček s červenýma brusinkama a je na něm napsáno BRUSINKY....v kozím sýru jsou výborné....Dnes jsem zkusila s rozinkama a taky dobré....pak se chystám s ořechama opraženýma v medu.........borokoz
RenataSimicek
napsal(a):
danurba napsal(a):
z kozího mléka mám vyzkoušený Panír - rychlý a moc dobrý čerstvý sýr.
Dám vařit mléko. Když je teplota těsně pod bodem varu, odstavím a pomalu zakapávám ocet. Druhou rukou promíchávám - vše pomalu a plynule. Po chvilce se začne srážet bílkovina. Ještě kápnu trošku octa a nechám stát, klidně přes noc. Pak scedím a nechám vykapat, ale ne moc, aby sýr nebyl suchý. Sýřeninu promíchám s trochou soli a kořením, výborný je česnek a bazalka. Vznikne taková mazlavá jako lučina, ale z kravského mléka jsem to ještě nezkoušela. Z kozího je výtěžnost asi 1kg z 5 litrů.:-)
Také si objednávám syřidla z Milkomu Tábor, chodí i s recepty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tak jsem tento sýr zkusila z kravského mléka a udělala se mi tam velká žvýkačka,kterou tedy nechám stát do zítra,ale musím přiznat,že nevím,jak se z toho stane lučina...Asi chyba???? Díky
Napadá mě jedině, že toho octa bylo o kapku víc než bylo třeba, nebo jste málo míchala. Už jsme ho zkusila i z kravského mléka a opravdu kravská bílkovina je taková hutnější, dělá větší vločky než kozí. Pokud zůstane žvejkačkový, zkusila bych ho prostě rozmixovat v trošce syrovátky nebo kyselé smetany. Třeba se vám povede něco na způsob cottage.
husopaska
napsal(a):
Dobrý den, zaujal mne váš recept na výrobu sýru pomocí octa.Já jsem zatím zkoušela pouze se syřidlem, tak jsem chtěla poprosit o přibližné množství octa, které dávate na určité množství mléka.Děkuji.
vůbec to neodhadnu ani přibližně, prostě jednou rukou míchám a druhou pomalinku přilévám ocet a když se to začne srážet, ještě tam přidám kapku. Ono je to dobře vidět, zkuste to a uvidíte
danurba
napsal(a):
Napadá mě jedině, že toho octa bylo o kapku víc než bylo třeba, nebo jste málo míchala. Už jsme ho zkusila i z kravského mléka a opravdu kravská bílkovina je taková hutnější, dělá větší vločky než kozí. Pokud zůstane žvejkačkový, zkusila bych ho prostě rozmixovat v trošce syrovátky nebo kyselé smetany. Třeba se vám povede něco na způsob cottage.
Dobrý den, jsem tu nová a sháním nějaké informace ohledně výroby sýrů pomocí octa. Dělám různé druhy polotvrdých kořeněných sýrů, ale vedou se mi pouze pomocí syřidla. Kamarádka používá také ocet, ale mě se za pomoci octa povede maximálně přírodní mazací sýr, ale nikdy ho nemám po vylisování tak tvrdý jak ona popisuje. Nevíte, co dělám špatně. Sýr tedy po zalití octem nenechávám stát a hned ho scezuji a dávám do lisu. Může to být taky tím?
Jana