Výroba sýrů-prosím o radu asi se něco nepovedlo...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

RenataSimicek

21.7.2011 00:06
RenataSimicek

XXX.XXX.102.154

danurba napsal(a):
z kozího mléka mám vyzkoušený Panír - rychlý a moc dobrý čerstvý sýr.
Dám vařit mléko. Když je teplota těsně pod bodem varu, odstavím a pomalu zakapávám ocet. Druhou rukou promíchávám - vše pomalu a plynule. Po chvilce se začne srážet bílkovina. Ještě kápnu trošku octa a nechám stát, klidně přes noc. Pak scedím a nechám vykapat, ale ne moc, aby sýr nebyl suchý. Sýřeninu promíchám s trochou soli a kořením, výborný je česnek a bazalka. Vznikne taková mazlavá jako lučina, ale z kravského mléka jsem to ještě nezkoušela. Z kozího je výtěžnost asi 1kg z 5 litrů.:-)
Také si objednávám syřidla z Milkomu Tábor, chodí i s recepty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak jsem tento sýr zkusila z kravského mléka a udělala se mi tam velká žvýkačka,kterou tedy nechám stát do zítra,ale musím přiznat,že nevím,jak se z toho stane lučina...Asi chyba???? Díky

21.7.2011 09:31
borokoz

XXX.XXX.88.3

Předesílám,že vám neporadím,ale tento sýr dělám často jak s kravského,tak kozího.Dělám ho z časových důvodů-je to rychlovka.A když se dobře ochutí,tak je výborný...Včera jsem ho dělala s brusinkama pro sebe a nečekaná návštěva si ho vzala celý (2kg).
Chtěla jsem jen říci,že se mě nestalo,že by se nepovedl,vůbec nevím,co by z něho mohlo udělat žvýkačku-snad teplota???
Já zahřeju něco přes 90 a vytáhnu z horké lázně a pak vmíchávám ocet...nechám stát....
Ale velmi mě to zajímá,tak si počkáme na odpověď zkušenějších............borokoz

21.7.2011 15:42
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

děkuji- taky si počkám.S brusinkami je to dobrý nápad..S brusinkami do omáčky,nebo sirovými .... to by mne nenapadlo..

21.7.2011 16:03
borokoz

XXX.XXX.88.3

...jsou to jakoby sušené,proslazené....kupuji je v peny (možná je mají i jinde)...je to bílý sáček s červenýma brusinkama a je na něm napsáno BRUSINKY....v kozím sýru jsou výborné....Dnes jsem zkusila s rozinkama a taky dobré....pak se chystám s ořechama opraženýma v medu.........borokoz

21.7.2011 16:42
danurba

XXX.XXX.40.197

RenataSimicek napsal(a):
danurba napsal(a):
z kozího mléka mám vyzkoušený Panír - rychlý a moc dobrý čerstvý sýr.
Dám vařit mléko. Když je teplota těsně pod bodem varu, odstavím a pomalu zakapávám ocet. Druhou rukou promíchávám - vše pomalu a plynule. Po chvilce se začne srážet bílkovina. Ještě kápnu trošku octa a nechám stát, klidně přes noc. Pak scedím a nechám vykapat, ale ne moc, aby sýr nebyl suchý. Sýřeninu promíchám s trochou soli a kořením, výborný je česnek a bazalka. Vznikne taková mazlavá jako lučina, ale z kravského mléka jsem to ještě nezkoušela. Z kozího je výtěžnost asi 1kg z 5 litrů.:-)
Také si objednávám syřidla z Milkomu Tábor, chodí i s recepty.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tak jsem tento sýr zkusila z kravského mléka a udělala se mi tam velká žvýkačka,kterou tedy nechám stát do zítra,ale musím přiznat,že nevím,jak se z toho stane lučina...Asi chyba???? Díky

Napadá mě jedině, že toho octa bylo o kapku víc než bylo třeba, nebo jste málo míchala. Už jsme ho zkusila i z kravského mléka a opravdu kravská bílkovina je taková hutnější, dělá větší vločky než kozí. Pokud zůstane žvejkačkový, zkusila bych ho prostě rozmixovat v trošce syrovátky nebo kyselé smetany. Třeba se vám povede něco na způsob cottage.

21.7.2011 17:35
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

z toho,co se mi povedlo by se dal udělat spíš malý obušek.Nedalo se to zpracovat ani rukama.Bylo to tuhé.Zkoušela jsem jestli bych neudělala alespoň jadel a prd....

21.7.2011 20:48
borokoz

XXX.XXX.88.3

....tak to zkuste rozkrájet na kostičky a naložte to do olivového okořeněného oleje(koření jaké vám chutná)........
borokoz

21.7.2011 22:58
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

chci se Vás zeptat,jak jste přesně dělala ten sýr.Postup chápu,ale když jste tam přidávala ty brusinky a rozinky.to jste je nakrájela na jemno a přidala?? takže sýr na sladko?? smajlík

22.7.2011 08:59
borokoz

XXX.XXX.80.167

...ne to je normální slaný,okořeněný sýr a ty brusinky tam dodávají zvláštní chuť.je takový nasládlý.Je jich tam trocha.Nekrájím je .Vše brusinky ,ořechy,rozinky neprve spařím.....

22.7.2011 12:25
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

a koření?? Nějak si k tomu nedokážu nic představit... smajlík

22.7.2011 13:04
borokoz

XXX.XXX.80.167

takové jaké vám chutná-já dávám bazalku,sušený česnek,koření na pizzu,nebo salátové koření,pak je jěště na sýr -vše už namíchané.....musíte si vybrat.
Já například nemůžu dávat do jídla koriandr a zázvor-tak si vybírám balíčky,které to neobsahují......

22.7.2011 16:45
renatasimicek

XXX.XXX.102.154

moc děkuji za ochotu....Vyzkouším...:-)

15.10.2011 22:35
husopaska

XXX.XXX.232.70

Dobrý den, zaujal mne váš recept na výrobu sýru pomocí octa.Já jsem zatím zkoušela pouze se syřidlem, tak jsem chtěla poprosit o přibližné množství octa, které dávate na určité množství mléka.Děkuji.

15.10.2011 22:42
danurba

XXX.XXX.40.197

husopaska napsal(a):
Dobrý den, zaujal mne váš recept na výrobu sýru pomocí octa.Já jsem zatím zkoušela pouze se syřidlem, tak jsem chtěla poprosit o přibližné množství octa, které dávate na určité množství mléka.Děkuji.

vůbec to neodhadnu ani přibližně, prostě jednou rukou míchám a druhou pomalinku přilévám ocet a když se to začne srážet, ještě tam přidám kapku. Ono je to dobře vidět, zkuste to a uvidíte

10.5.2012 12:24
radulkav

XXX.XXX.244.234

Dobrý den.chci to taky zkusit z kravského mléka.To vaříte ve vodní lázni?A ocet po kapkách,nebo stačí pomalu "ucmrndávat " přímo z flašky?
A ještě jsem narazila na sýr pomocí jedlé sody.Dělá to tu někdo?

14.12.2012 12:33
Černoška

XXX.XXX.212.52

danurba napsal(a):
Napadá mě jedině, že toho octa bylo o kapku víc než bylo třeba, nebo jste málo míchala. Už jsme ho zkusila i z kravského mléka a opravdu kravská bílkovina je taková hutnější, dělá větší vločky než kozí. Pokud zůstane žvejkačkový, zkusila bych ho prostě rozmixovat v trošce syrovátky nebo kyselé smetany. Třeba se vám povede něco na způsob cottage.

Dobrý den, jsem tu nová a sháním nějaké informace ohledně výroby sýrů pomocí octa. Dělám různé druhy polotvrdých kořeněných sýrů, ale vedou se mi pouze pomocí syřidla. Kamarádka používá také ocet, ale mě se za pomoci octa povede maximálně přírodní mazací sýr, ale nikdy ho nemám po vylisování tak tvrdý jak ona popisuje. Nevíte, co dělám špatně. Sýr tedy po zalití octem nenechávám stát a hned ho scezuji a dávám do lisu. Může to být taky tím?
Janasmajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík