Tak se nám dnes narodil krásný býček, včera večer už se nám zdála kráva posmutnělá, nechtěla moc seno, hlídala jsem v noci, ale nic. Ráno už byla nervózní, pořád přešlapovala, vrzala zubama, tekl hlenový provázek, vemínko ztvrdlo. Kolem poledne praskla voda, kráva pak hodně lehala, tak jsme volali veta. Ten radil, ať zachováme klid, kdyby do 20 min nic, tak přijede. No a do 20 min. byly venku nožky, tak jsme jí trošku pomohli, jen nám to zavařila, páč rodila vleže a zadkem se naštelovala přímo ke zdi, nemohli jsme jí posunout ani zvednout, tak to byla docela operace. Poloha správná, za 5 min už bylo venku, kráva hned olízala a líže chvilkama ještě teď, dává si pozor - no mamka úžasná. Nejdřív se býčkovi nechtělo vstát, pomohli jsme mu, tak si hned cucnul, kolem 17h už se s přehledem došel napít sám teď večer jsme kravku trošku oddojili, hlavně jednu stranu, tele pije jen z jedné. Dostala šrot, pití, seno - kolem 17 h vyšla i krásně celá placenta. Tak máme obrovskou radost, sice jsme si přáli jalovičku, ale jsem ráda, že je kravka i býček v pořádku - přece jen je to pro nás premiéra
Zkusím dát fotky, jestli se mi to teda povede...
Jo a prosím ještě dotaz, kdy můžeme zkusit pustit tele ven? Tak po 3 dnech - myslím jen na chvilku, třeba na hodinku když bude hezky. Jinak jsme se rozhodli, že tele necháme pod mámou tak ty první 2 měsíce, ať nemusíme krmit dudákem a pak oddělíme na noc, uvidíme, jak to bude fungovat. Každopádně se přiznám, že bych ani neměla srdce tele teď mámě odnést, je na ně krásněj pohled
Tak díky všem za všechny rady, určitě se ještě budu hodně ptát A teď zkusím ty fotky, snad se zadaří
Hanko, moooooc gratuluji!!!!!!!! Ať kluk pěkně roste a dělá Vám jen samou radost! Zvládli jste to úžasně! Nás to čeká koncem března - také to bude premiéra a také si přejeme jalůvku. S vložením fotek Vám bohužel neporadím, sama jsem s tím měla loni problém, ale pomohla mi Nadja, která na tohle fórum také chodí. Mějte se krásně a podrbejte za mě, prosím, šťastnou maminu i její miminko! Martina
Moc gratuluju k úspěšný premiéře!!!
Tele s mámou klidně pusťte už zítra, dkyž nebude nějak extrémně hnusně, ať se malej otužuje. Uvidíte, jak si to bude venku užívat.
S tím oddojováním opatrně, jestli myslíte, že je to potřeba, tak jen malinko. Paréza je ošemetná věc. Ať nemusí kravka dělat po porodu víc mlíka, než je nutno.
Mockrát všem děkuju, máme opravdu velkou radost! Telátko krásně pije, na nožkách stojí zatím trošku vratce, ale pije už ze všech struků. Včera jsme oddojili opravdu malinko, jen ze dvou struků, ze kterých tele nepilo.
Ještě jednou díky a jestli bude hezky, zkusíme ho vzít na procházku Snad časem přijdu i na to, jak vložit ty fotky a pochlubím se. Hana
Dobrý den všem, tak kravička i býček krásně prospívají, jen mám ještě jeden dotaz. Kdy je nejlepší znovu připustit? Hledala jsem zde na foru, někde se uvádělo 40 dní po porodu, někde 18-21 den. Tak nevím. A taky prosím o radu, jak poznám, že má kráva říji? Bude nějaký hlen nebo něco podobného? Díky moc všem, Hana
Uživatel s deaktivovaným účtem

no nam v kravine kravy pripoustej inseminaci po oteleni fakt az po 6ti nedeli. Pokud ale krava nenasadi moc mleka (mene jak 30l) tak treba i o 2 dny driv. Ale pripousteni driv se nedoporucuje. Proc? nevim. Byci kdyz maj moznost tak na 6ti nedeli ohledy neberou... tak nevim
Rije se pozna u nekterych krav snadno, v leze jim z pochvy visi, (tece) ciry pramen. Pokud na nej sahnete mel by se pekne tahnout. Nekdy ale pramen neni videt. Kdyz ale krave prejedete rukou po hrbete pekne se zacne prohybat. Nektera krava zas pri riji porad buci a buci. Na jine krave riji vubec poznat nemusite. Pokud se vam krava prebehne tak ji z pochvy potece krev. Od 1. dne co mela krev ji pocitejte dni a 18. den by ji zas rije mela zacit.
Šest týdnů od porodu je přibližná doba,kdy by se měla děloha zragenerovat a připravit na další březost.Jestli že se kráva
dobře po porodu zčistila,měla by být hlenová čňůrka při první říji čictá. Může se stát,že se kráva při první říji,kdy se otevře
děložní krček,bude ještě dočišťovat.Pokud se Vám podaří uvidět krvavě zabarvenou šňůrku,která značí konec říje, budete
vědět ,kdy očekávat další.
Snahou vždy bylo,z ekonomických důvodů,aby krávy zabřezly do devadesáti dnů od porodu,aby tak stihly mít do roka
další tele.
POkud je tele pod krávou, říje se buď nemusí dostavit, nebo nemusí být znatelná a pozná jí jen vyšetřením doktor nebo inseminátor. Takže jestli chcete připouštět hned při první možné příležitosti, domluvte se s doktorem, jestli by vám jí po 6 týdnech nepřijel vyšetřit.
Nám první znatelná říje přišla 6 měsíců po porodu. Rodili jsme koncem října, říje se dostavila v dubnu .

Potom take existuji estrofany... po injekci na kravu asi za 3 nebo 4 dny (uz si presne nevzpominam) by mela rije prijit...
Vyvolání říje pomocí estrofanu je samozřejmě možná, ale jako jakýkoliv jiný zásah do hormonálního systému by to měla být až poslední možnost. My jsme před třema týdny napíchali jednu krávu estrofanem (koupenou na dražbě s tím, že už 6 let neměla tele a pokud nezabřezne u býka do prosince, půjde na jatka), říje se dostavila pátý den. Bohužel, zrovna včera se honila znovu, ještě stále je s býkem, tak dostane poslední šanci.

ano souhlasim, estrofan az na konec, radeji to nechat prirode

danurba
napsal(a):
za 2 a půl roku, co máme doma krávu, jsem krvavý výtok našla asi jednou. A to přesto, že jsem alespoň přibližně věděla, kdy má říje být a aktivnějsem hledala příznaky při každém dojení. Když nebyl hlen, nebyla ani krev...
"nebyl hlen, nebyla ani krev"
kazda krava je individualni, takhle bych to nebral. Nejsem zadnej profik, ale hlidam riji u skoro 60ti kusu krav posledni rok a pul, a ze zkusenosti musim rict ze nektera krava po riji krev ma krasne videt, nektera nikdy, nektera krava pri riji malem zboura kravin, skace jak po ostatnich kravach tak i po nas, nektera ma ciry pramen i ve stoje od pochvy az na zem, u jine je pramen pozorovatelny jen pokud si lehne, a nebo take vubec.
Pokud se krava behem 6ti nedeli uplne nezcisti, nechal bych ji prebehnout, at se sama jeste vic zcisti, nebo bych ji nechal proplachnout.
Kdyz uz na ni rije prijde, neni jeste vyhrano, muze jeste zlobit treba nejaka cysta na vajecnikach.
Pokud krava kratce po pripusteni spadne s mlekem a treba za tyden zas na mleku prida je to jeden z ukazatelu ze krava pravdepodobne zabrezla, a nebo kdyz ctvrty den po pripusteni ma krev tak pry taky ale to nemam z vlastni zkusenosti potvrzene tak abych to ted tady tvrdil. Zatim se mi to potvrdilo jen 2x.