Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.11.2011 20:20

Mam doma sve prvni tele a zitra mu budou 2 mesice. Jeste pred tydnem nejedlo ani starter (granule) ani seno. Do te doby jsem ho krmil 3x denne 3 litry suseneho mleka. Vzdy ho mleko zasytilo tak ze nic vic nepotrebovalo. Pred tydnem jsem mu tedy zacal delat o tretinu slabsi mleko ale stale davam 3x denne 3l. Uz zacalo zrat jak granule tak seno. Pusti se do toho vzdycky tak 2 hodiny pred dalsim krmenim mlekem protoze driv dostane hlad.
Otazkou je jak dlouho ho mam jeste nechat na mleku nez ho uplne odstavim? Jak dlouho mam mleko delat ridsi a ridsi nez z nej bude uz jen tepla voda? Slysel jsem nazory ze jen co tele ma funkcni predzalutky coz byva ve 2. mesici veku by uz nemelo dostavat mlecne nahrazky. je to pravda?

24.11.2011 22:55
pajca

XXX.XXX.234.122

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mam doma sve prvni tele a zitra mu budou 2 mesice. Jeste pred tydnem nejedlo ani starter (granule) ani seno. Do te doby jsem ho krmil 3x denne 3 litry suseneho mleka. Vzdy ho mleko zasytilo tak ze nic vic nepotrebovalo. Pred tydnem jsem mu tedy zacal delat o tretinu slabsi mleko ale stale davam 3x denne 3l. Uz zacalo zrat jak granule tak seno. Pusti se do toho vzdycky tak 2 hodiny pred dalsim krmenim mlekem protoze driv dostane hlad.
Otazkou je jak dlouho ho mam jeste nechat na mleku nez ho uplne odstavim? Jak dlouho mam mleko delat ridsi a ridsi nez z nej bude uz jen tepla voda? Slysel jsem nazory ze jen co tele ma funkcni predzalutky coz byva ve 2. mesici veku by uz nemelo dostavat mlecne nahrazky. je to pravda?

Dokud teleti stačilo k zasycení pouze mléko,a nic jiného nežralo,tak se mu předžaludky nevyvíjely.K tomu jste přispěl
teď tím,že jste mu začal snižovat množství mléka.Já bych mu to mléko postupně snižovala ještě tak tři týdny.Je třeba
ale při tom pomalu přidávat granulky podle návodu a seno, aby se nezastavilo v růstu z nedostatku živin.

25.11.2011 14:25

teda to se mi zda zvlastni ze se predzaludky vubec nevyvyjely kdyz bylo tele jen na mlece. Jako je to mozne, jen me to prekvapilo.
Kdyz bylo jen na mlece melo denni prirustky 1.2 - 1.45kg ted kdyz davam mleko ridsi tak jsou prirustky "jen" 1kg/den. (ano jsem takovy blazen ze si s teletem stoupnu na koupelnovou vahu a spolecne s nim se zvazim a pote odectu svoji hmotnost abych zjistil kolik ono ma. :-))
Takze pokud to teleti nejak nevadi klidne bych ho jeste treba 2 mesice na tomhle o trochu ridsim mleku nechal, at si obcas kousne i do sena a granuli a teprv pak bych ho zacal odstavovat.

25.11.2011 18:06
pajca

XXX.XXX.234.122

Když chcete,tak teleti mléko dávat můžete,to mu ke škodě nebude,když k tomu bude dostávat granulky nebo šrot a seno.
V kravíně jsme telata měli od narození v kotcích a trochu sena v jesličkách a čotky v kyblíku dostávali již od jednoho týdne
věku,aby se s tím seznamovali.Každý den se jim ta hrstka směsi dávala čerstvá. K tomu měli v druhém kyblílu trochu vody
a samozřejmě 3x denně mléko.

Přidejte reakci

Přidat smajlík