Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.1.2012 21:15
králik1

XXX.XXX.104.116

dobrý den měl bych dotaz známy kupije neregistrované býky které potom doma zabíjí na černo ve 2 letech.a ja bych se chtěl zeptat kdybych koupil tele s registrací a nikde bych ho nehlásil a nepřihlašoval známky bych odstřihl je možná ho taky potom doma zabít na černo?prostě když koupím registrované tele a odstraním jeho známky přijde někdo na to?

21.1.2012 21:24
danurba

XXX.XXX.40.197

králik1 napsal(a):
dobrý den měl bych dotaz známy kupije neregistrované býky které potom doma zabíjí na černo ve 2 letech.a ja bych se chtěl zeptat kdybych koupil tele s registrací a nikde bych ho nehlásil a nepřihlašoval známky bych odstřihl je možná ho taky potom doma zabít na černo?prostě když koupím registrované tele a odstraním jeho známky přijde někdo na to?

Přijde, právě proto, že je registrovaný. takový kus podle papírů žije, dokud ho oficiálně neodhlásíte a na to je nutné předložit buď potvrzení jatek, která ho porážela, nebo kafilerie, která ho likvidovala v případě úhynu. Jedině snad nahlásit ho jako odcizeného, ale to musí řešit policie.
Letos už je povolená domácí porážka skotu do 32 měsíců, ale nevím, jak je to s podmínkami odhlášení. Ale nechá se to určitě zjistit.

21.1.2012 21:28
králik1

XXX.XXX.104.116

ale ja to myslím takhle koupím registrované tele od soukromníka ten vede stajový deník ja ho koupím on napíše do deníku prodej a jabych si ho měl to tele přihlásit ale ja ho hlásit nebudu dám ho do chléva odstraním naušnice a o tom teleti se už neví nic pokud si ho nezapíšu do deníku tak jak by to zjistili?

21.1.2012 22:16
danurba

XXX.XXX.40.197

králik1 napsal(a):
ale ja to myslím takhle koupím registrované tele od soukromníka ten vede stajový deník ja ho koupím on napíše do deníku prodej a jabych si ho měl to tele přihlásit ale ja ho hlásit nebudu dám ho do chléva odstraním naušnice a o tom teleti se už neví nic pokud si ho nezapíšu do deníku tak jak by to zjistili?

Když majitel prodá tele, musí o tom napsat hlášení a musí tam napsat číslo chovu, kam tele prodává. A kupující taky musí nahlásit koupi a číslo chovu, odkud ho koupil. Tohle se prostě obejít nedá.
Občas se dají sehnat neregistrovaná telata narozená z dvojčat - ono totiž se krávě do karty píše každá inseminace a samozřejmě porod. Někteří chovatelé, když se jim poštěstí dvojčata, nahlásí jenom jedno a druhé je černota.

21.1.2012 22:23
lucnidvur

XXX.XXX.64.235

Přesně tak. Když prodávám tele, vyžaduji číslo hospodářství, kam tele půjde, jinak má zájemce o koupi smůlu. To ať si někde sežene rovnou neregistrované tele, když mu ta zákonem povinná registrace a registrace hospodářství dělá takový problém. smajlík

21.1.2012 23:34
danurba

XXX.XXX.40.197

danurba napsal(a):
Přijde, právě proto, že je registrovaný. takový kus podle papírů žije, dokud ho oficiálně neodhlásíte a na to je nutné předložit buď potvrzení jatek, která ho porážela, nebo kafilerie, která ho likvidovala v případě úhynu. Jedině snad nahlásit ho jako odcizeného, ale to musí řešit policie.
Letos už je povolená domácí porážka skotu do 32 měsíců, ale nevím, jak je to s podmínkami odhlášení. Ale nechá se to určitě zjistit.

Porážka skotu do 24 měsíců, nevím, proč jsem napsala takovou kravinu....smajlík

23.1.2012 15:02
králik1

XXX.XXX.104.116

jo takhle to je tak už mám jasno :-) ale chtěl bych se ještě zeptat když třeba budu mít býka který váží 750 kg registrovaného budu ho chtít dám na jatka tak dostanu zaplacene za celeho býka?a pak si mužu vzít třeba 50 kg masa z něho domu a dostanu zaplacené za těch kg co jim zůstane?a platí se něco za porážku? kolik se tak dostáva za býka (750kg) zhruba 25000 Kč?

23.1.2012 15:05
králik1

XXX.XXX.104.116

ještě bych měl jeden dotaz když toho býka bych chtěl zabít doma musím chodí nějaké kontroly nebo při pořážce je tam nějaká kontrola nebo jak to probíha když si ho budu chtít zabít doma ? díkysmajlík

23.1.2012 19:00
danurba

XXX.XXX.40.197

králik1 napsal(a):
jo takhle to je tak už mám jasno :-) ale chtěl bych se ještě zeptat když třeba budu mít býka který váží 750 kg registrovaného budu ho chtít dám na jatka tak dostanu zaplacene za celeho býka?a pak si mužu vzít třeba 50 kg masa z něho domu a dostanu zaplacené za těch kg co jim zůstane?a platí se něco za porážku? kolik se tak dostáva za býka (750kg) zhruba 25000 Kč?

Tak tohle přesně nevím, teoreticky by šlo býka na jatka prodat a pak si tam odkoupit maso, ale nevím, jestli nějaká jatka prodávají maso malospotřebitelům. Spíš se asi vyplatí sehnat si zákazníky na domácí hovězí - a že jich najdete dost-, nechat si býka porazit, porážku zaplatit (u nás to stálo u 10 měsíců starého býčka 1800kč včetně dopravy, veterinárního vyšetření, likvidace odpadu a ještě si nechali kůži, za pár stovek mi to dokonce řezník na jatkách vykostil a rozboural), a pak maso rozprodat. Já jsem si pro sebe nechala jednu zadní čtvrtku, svíčkovou a droby a za zbytek jsme utržila asi 12000 a to měl býček jen 200kg v mase - asi 380kg živé váhy. Já jsem prodala tele po čtvrtkách, protože nemám čas to pytlíkovat a balit, ale kdybyste si s tím dal tu práci, bylo by to ještě výhodnější. Výkupní cenu masa na jatkách neznám, teď jsme prodávala starou krávu, slíbili mi kolem 30kč/kg, ale peníze ještě nepřišly. Dana

Přidejte reakci

Přidat smajlík