Předpokládám, že sestra nemá žádné zkušenosti s kravami. V tom případě kupte nějakou zkušenou dojnici tak po 2-3 telatech, v této době jsou na vrcholu produkčních sil. Taková stojí asi mezi 15000 - 20000 tisíci, připuštěná bude spíš za těch 20. Jalovice jsou sice levnější, ale patří do rukou zkušeného chovatele. Nebo kupte starší, klidně tak desetiletou, ta by mohla být tak do 15000. Jerseyky jsou dlouhověké kravky, při dobré péči se mohou dožít i 18 let.
Při výběru si hlavně zkuste, jak se dojí, jestli se nechá podojit od vás jako od neznámého člověka bez kopání a cukání, pořádně se vyptejte, čím byla krmena a co má ráda. Zeptejte se na množství nadojeného mléka, ale mám zkušenost, že udávané množství vetšinou bývá tak o 25% nadsazeno. Koukněte do karty, kolikrát byla připuštěná a jak často museli připouštění opakovat, jerseyky mívají docela problémy se zabřezáváním. Pokud vám nebudou chtít kartu předložit, nekupujte jí, bude tam nejspíš nějaký problém. V kartě samozřejmě zjistíte i to, jestli se jedná o 100% J nebo o podílovou.
To všechno jsou moje zkušenosti s koupí krávy jerseyky. Měla jsme štěstí, hned první, na kterou jsme narazili, byla ta pravá. Ale už rok se poohlížím po další a narážím jen na samé problematické, zdá se, že jerseyky jsou momentálně v módě a lidi se snaží pod tohle plemeno schovat jakéhokoliv červeného křížence.
Dana
Děkuji moc za zprávičku, za pomoc. Chtěla jsem sestře udělat radost, překvapit ji. Již dlouho touží po kravičce Jersey. Ona zkušenosti má, pracuje v zemědělství a vyzná se, chovala kozy, akorát já se vůbec nevyznám a sonduju ohledně této kravičky. Sestra o tom vůbec neví, chtěla jsem jí překvapit na narozeniny společně s jejím manželem a zbytkem naší rodiny. Prostě udělat radost. Ještě jednou děkuji a přeji krásný den.