Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2013 19:53
šimone

XXX.XXX.117.41

Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat jestli by bylo možné uživit 10 kusu skotu na 10Ha?
A abych měl i nějaké ty příjmy. Představuji si to tak že bych na 3Ha pásl krávy a na 7Ha bych dělal seno a senáž.

3.1.2013 00:54
blekota

XXX.XXX.129.146

co jsem vyzistil od známích tak z praxe na pasení vychází 0,75ha na 1 kus ale muže to být velmi individuelní údaj protože na 1ha můžeš mít 1,5t nebo taky 4t sena. já řeším stejný problém s 30ha jestli do toho mám jít nebo ne.Chci stále chodit do práce a mít to jako hobby ale ekonomicky mi to nejak nevychází.

3.1.2013 15:59
spajzka

XXX.XXX.6.49

šimone napsal(a):
Dobrý den,chtěl bych se vás zeptat jestli by bylo možné uživit 10 kusu skotu na 10Ha?
A abych měl i nějaké ty příjmy. Představuji si to tak že bych na 3Ha pásl krávy a na 7Ha bych dělal seno a senáž.

Já se obávám že ne. V létě se pastva rozdělí, doroste, ale na jaře jak to krávy zdupou už nic nevyroste. Na podzim vůbec. Nesměly by být venku v zimě, udělaly by víc škody než užitku. Louky se musí hnojit ( drahota ), dosekávat, přisévat. A ze 7ha seno senáž...to jako 3,5ha seno a 3,5ha senáž? Nestačí. Bude špatný rok, nic nevyroste a je problém. A o jaký skot by se jednalo?

3.1.2013 16:06
šimone

XXX.XXX.117.41

Myslel jsem si že přes zimu bych krávy měl v zimovišti a pak mít rozdělenou pastvinu na dvě části. Kdyby bylo málo krmení tak nemám problém vzít pár balíků od družstva.Jednalo by se o 10 kusů skotu Aberdeen Angus.

3.1.2013 18:49
st.toman

XXX.XXX.32.219

Zdravím.Myslím si, že na 10ha by mělo být 10 VDJ, což je 10 velkých dobytčích jednotek. Hodně záleží na několika věcech. Budou se krávy zapoštět? pak budou telata, ta taky něco spasou. Jsou ty louky úživné ? nejsou v létě vypálené žárem?, nejsou podmáčené a tudíž kyselé a dobytku nechutnající? Když je vše OK, pak bych se toho nebál. Z jednoho ha se nechá udělat asi tak v průměru 45 q sena. AA je plemeno menšího rámce a nenáročné a tudíž i spotřeba sena je menší asi tak 25q na kus a klidně se nechá dorážet slamou. Z toho mi plyne, že 10krav s telaty by asi 10ha louky neuživilo bez možnosti dodání píce z jiné plochy. Viděl bych tak max 8 krav. Co se týká ekonomiky tak ta je velice jednoduchá. V současné době jsou dotace na plochu asi 5000 kč a dále je možno podle zařazení do LFA ,což jsou horší oblasti,dostat asi 2000kč dále údržba TTP pastvou další asi 1000 kč. a dotace na tele asi 1500 kč. Prosím nechytejte mi za slovo, je to ASI. Nevím to úplně přesně, protože jsem línej si to jít vyhledat ve své žádosti, kterou mám na statku v kanceláři a tam to mam 2 km. Já počítám ekonomiku takto kupecky: Dotace mi pokrejou náklady a prodej zástavového telete ve váze v průměru 250 kg je pro mě čistej zisk, což je asi tak 10-15 tis.Kč.na jednu krávu. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

3.1.2013 19:02
šimone

XXX.XXX.117.41

st.toman napsal(a):
Zdravím.Myslím si, že na 10ha by mělo být 10 VDJ, což je 10 velkých dobytčích jednotek. Hodně záleží na několika věcech. Budou se krávy zapoštět? pak budou telata, ta taky něco spasou. Jsou ty louky úživné ? nejsou v létě vypálené žárem?, nejsou podmáčené a tudíž kyselé a dobytku nechutnající? Když je vše OK, pak bych se toho nebál. Z jednoho ha se nechá udělat asi tak v průměru 45 q sena. AA je plemeno menšího rámce a nenáročné a tudíž i spotřeba sena je menší asi tak 25q na kus a klidně se nechá dorážet slamou. Z toho mi plyne, že 10krav s telaty by asi 10ha louky neuživilo bez možnosti dodání píce z jiné plochy. Viděl bych tak max 8 krav. Co se týká ekonomiky tak ta je velice jednoduchá. V současné době jsou dotace na plochu asi 5000 kč a dále je možno podle zařazení do LFA ,což jsou horší oblasti,dostat asi 2000kč dále údržba TTP pastvou další asi 1000 kč. a dotace na tele asi 1500 kč. Prosím nechytejte mi za slovo, je to ASI. Nevím to úplně přesně, protože jsem línej si to jít vyhledat ve své žádosti, kterou mám na statku v kanceláři a tam to mam 2 km. Já počítám ekonomiku takto kupecky: Dotace mi pokrejou náklady a prodej zástavového telete ve váze v průměru 250 kg je pro mě čistej zisk, což je asi tak 10-15 tis.Kč.na jednu krávu. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

A ještě k té pastvě nevadilo by že by jsme pásl jenom na 3ha které bych měl za statkem?Zbytek pozemků je už od statku dál takže by bylo s pasením problém.Krávy by se určitě zapouštěli.Louky tu nejsou podmáčené a ani v létě vyprahlé.
A taky jsme si představoval to co píšeš ty brát dotace na půdu na telata a skot.A pak prodávat zástavu.

3.1.2013 19:06
st.toman

XXX.XXX.32.219

No, 3 ha to moc není. Určitě by to chtě ji rozdělit, aby si na chvilku " odpočinula ", ale stejně je to na plánovaný stav málo. Bude to chtít určitě něčím dokrmovat.

3.1.2013 19:10
šimone

XXX.XXX.117.41

Jo to jsem myslel rozdělit pastvu na půl a po nějakém čase krávy přehnat.Přikrmovat bych musel určitě.Ale kdyby se mi chov dařil tak by se časem plocha zvětšila.

3.1.2013 19:21
st.toman

XXX.XXX.32.219

OK, ať se daří. S.T.smajlík

3.1.2013 19:25
šimone

XXX.XXX.117.41

st.toman napsal(a):
OK, ať se daří. S.T.smajlík

To bude ještě pár let trvat smajlík ale snad to vyjde

3.1.2013 19:29
st.toman

XXX.XXX.32.219

Příteli, když se chce a je zdravá chuť a snaha, tak se dílo určitě podaří.
smajlík

4.1.2013 13:38
šimone

XXX.XXX.117.41

A ještě by jsem se chtěl zeptat dáváte skotu jádro?

4.1.2013 15:45
spajzka

XXX.XXX.13.128

šimone napsal(a):
Myslel jsem si že přes zimu bych krávy měl v zimovišti a pak mít rozdělenou pastvinu na dvě části. Kdyby bylo málo krmení tak nemám problém vzít pár balíků od družstva.Jednalo by se o 10 kusů skotu Aberdeen Angus.

Jestli není problém si vypomoci, tak by to mělo fungovat. Ale musí to klapat, musí být pořádná sklizeň nebo budete dokupovat hodně. AA jsou pěkná a odolná zvířata z dobrým masem. Jádro mít nemusí, ale jestli chcete mít dobré přírustky u telat a jatečných zvířat, tak můžete. Všechno ale stojí penízky. L.

4.1.2013 16:18
šimone

XXX.XXX.117.41

spajzka napsal(a):
Jestli není problém si vypomoci, tak by to mělo fungovat. Ale musí to klapat, musí být pořádná sklizeň nebo budete dokupovat hodně. AA jsou pěkná a odolná zvířata z dobrým masem. Jádro mít nemusí, ale jestli chcete mít dobré přírustky u telat a jatečných zvířat, tak můžete. Všechno ale stojí penízky. L.

S výpomocí problém není lisování bych si nechal dělat službou a kdyby bylo málo krmení tak by se buď něco dokoupilo nebo bych přibral ještě aspoň hektar.Já myslel že by jsme jádrem přikrmoval jenom telata jinak starší skot už bych nepřikrmoval.

4.1.2013 16:24
st.toman

XXX.XXX.32.219

šimone napsal(a):
A ještě by jsem se chtěl zeptat dáváte skotu jádro?

Zdravím. Když má kráva dobrou pastvu a dost mlíka, tak u takovýchto plemen není třeba dávat žádné jádro. Já chovám HRF a bez jádra mám při prodeji zástavu i 350 kg těžké býčky. Jalovičky jsou jasně menší, ale jak říkám ,záleží na pastvě a mléčnosti matek. Když ale budeš chtít zástav dokrmovat, tak to jádro by to chtělo. Zdraví St. Toman
smajlík smajlík smajlík

4.1.2013 17:41
šimone

XXX.XXX.117.41

A máte přes zimu skot v zimovišti nebo je máte celoročně na pastvě?

4.1.2013 18:34
st.toman

XXX.XXX.32.219

celoročně venku s možností přístřešku, ale tam chodí jenom když je v létě hic a nebo prší několik dní

4.1.2013 20:51
šimone

XXX.XXX.117.41

Pane Toman mohl by jste mi napsat nějaké podrobnosti a další věci k chovu na můj e-mail simon.eichinger@seznam.cz předem děkuji

4.1.2013 21:51
st.toman

XXX.XXX.32.219

odkud jsi? Já mách chov v Mladějovicích u Strakonic

4.1.2013 22:28
šimone

XXX.XXX.117.41

Já bydlím kousek od Tábora.

Bery35

25.4.2017 11:36
Bery35

XXX.XXX.182.254

Pro pana ST.TOMAN prosím začínám s něčím podobným a potřeboval bych poradit můžete mi poslat e-mail a nebo tel? Děkuji.

17.12.2018 19:42
NatasaZab

XXX.XXX.168.147

Tak jich vezměte třeba jen 8, ať máte rezervy. Kromě pastvy jim můžete dopřát i nějaké předmíchané krmivo nebo si dneska můžete nechat namíchat i na míru, a to například odtud: https://www.deheus.cz/vyrobky-a-sluzby/skot :)

22.12.2018 17:46
iveth

XXX.XXX.119.155

My máme 10 ha, louky pekny , přes zimu dobytek zavřeny, nebo na stridacku, část zavřena a část venku . Vychází tak 8 krav a plus telata , který jdou pak na prodej . Jinak tento rok seno bída a dokupovali jsme .

Přidejte reakci

Přidat smajlík