Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.1.2013 13:47
kravuška

XXX.XXX.58.114

V říjnu jsem si koupila dvě téměř bílá větnamská selátka. Byla právě odstavena. Mám je tedy již přes 3 měsíce. Ale jsou podle mého názoru malá - jako průměrně velký kocour, jen v těle baculatější. Tak akorát na pochování v náručí. Jsem si vědoma, že přes zimu jsou malé přírůstky, ale podle literatury by v 6 měsících měla mít cca 30 kg. Ale ona mají tak 5kg. Krmím je dvakrát až třikrát denně hruškami, jablky, strouhanou krmnou řepou a navečer spařeným šrotem a vařenými brambory. Jinak mají k dispozici celodenně seno. Do šrotu jim přidávám krmný vápenec a plastin s trochou soli. Mají stálý přístup k vodě. Jsou ustájena v chlívku se dvěma okny, kde mají v rohu kupu slámy do které se zavrtají, když spí. Jinak jsou to veselá zvířátka - jde o dvě prasečí slečinky. Poradte! Kde chybuji? Děkuji Milena II

19.1.2013 07:01
11.11

XXX.XXX.18.64

Dobry den.Chybu jste udělala asi hned při koupi selat vietnamské sele při odstavu má mít váhu okolo 7 kg takže buď vám prodali mladší nebo jsou to kříženci s gotingeskym další možnost je že jsou z chovu kde provádí nekontrolovanou příbuzenskou plemenitbu bratr na sestry otec na dcery atd .Ve vaší krmné dávce nejsou zastoupeny žádné živočišné bílkoviny chováte kravu a kozy tak dávejte mléko nebo syrovatku místo plastinu dávejte vitamix jsou vněm i základní aminokyseliny na vyváženi krmné dávky.S tím co krmíte + přídavek mléka nebo jiných ž. bílkovin nebo aspoň soji vykrmite normální prase od jara do podzimu min do 100 kg.Můžete přidát i granule pro psy stačí hrstka denně Chovu zdar

19.1.2013 11:29
kravuška

XXX.XXX.58.114

Děkuji za odpověď. Milena II

19.1.2013 20:18
anna9

XXX.XXX.217.170

kravuška napsal(a):
V říjnu jsem si koupila dvě téměř bílá větnamská selátka. Byla právě odstavena. Mám je tedy již přes 3 měsíce. Ale jsou podle mého názoru malá - jako průměrně velký kocour, jen v těle baculatější. Tak akorát na pochování v náručí. Jsem si vědoma, že přes zimu jsou malé přírůstky, ale podle literatury by v 6 měsících měla mít cca 30 kg. Ale ona mají tak 5kg. Krmím je dvakrát až třikrát denně hruškami, jablky, strouhanou krmnou řepou a navečer spařeným šrotem a vařenými brambory. Jinak mají k dispozici celodenně seno. Do šrotu jim přidávám krmný vápenec a plastin s trochou soli. Mají stálý přístup k vodě. Jsou ustájena v chlívku se dvěma okny, kde mají v rohu kupu slámy do které se zavrtají, když spí. Jinak jsou to veselá zvířátka - jde o dvě prasečí slečinky. Poradte! Kde chybuji? Děkuji Milena II

Prasatům se zásadné hrušky nedávají! Způsobují nadýmání. Chovala jsem také tato prasátka, vyrostla max do 80 kg a snědla to co normální bílé prase, které doroste 250 kg. A to jsme dávali dvakrát denně šrot, brambory, zbytky z kuchyně.

21.1.2013 17:08
11.11

XXX.XXX.22.96

Dobry den .Ja prasatum krmim hrušky uz nekolik let a nemel jsem zadny problem mam 2 chovne svine a tak 3-4 na vykrm svine zblafnou kazda kybl a jeste by si daly tem vykrmovanejm davam podle velikosti klidne uz od odstaveni a to nemam vietnamce ale bily a pripoustim pietrainem krmim jablka hrušky trávu vojtesku veskery zbytky senou a vojteskovou moucku samozrejme srot+ vitamix nekdy soju nekdy ty psi granule zabijm v 5 mesicich ve vaze +- 120 kg Chovu zdar

21.1.2013 20:06
kravuška

XXX.XXX.58.114

S tím, že se prasatům zásadně nezkrmují hrušky, nesouhlasím. Prasata je milují a vím, že je hospodáři vždy zkrmovali a ani moji čuníci s nimi nemají problém. Jsou první, které z míchanice vyžerou. Jsou však nebezpečné pro přežvýkavce. Problém bude asi v tom, že nekrmím živočišné produkty, jako jsou mléčné složky ve žrádle. I tak děkuji za Váš názor. Milena II

21.1.2013 22:03
petruk

XXX.XXX.43.246

kravuška napsal(a):
S tím, že se prasatům zásadně nezkrmují hrušky, nesouhlasím. Prasata je milují a vím, že je hospodáři vždy zkrmovali a ani moji čuníci s nimi nemají problém. Jsou první, které z míchanice vyžerou. Jsou však nebezpečné pro přežvýkavce. Problém bude asi v tom, že nekrmím živočišné produkty, jako jsou mléčné složky ve žrádle. I tak děkuji za Váš názor. Milena II

Dobrý den,ano máte pravdu.Prasata chovám řadu let a vím že hrušky milují .Problém podle mě bude hned při pořízení selat.
Pravděpodobně byla podražená nebo zdegenerovaná. S tím už ale nic nenaděláte.
U nás odstavujeme selata min. po 6 týdnu a prodáváme rozkrmená.Nejraději mají zpočátku namočené pečivo v mléce s přidáním trochu ČOS-ky a šrotu.Přikládam foto 3 dny odstavených křížených selat o váze cca 12-15 kg.Chovu zdar. Petr

21.1.2013 22:07
petruk

XXX.XXX.43.246

kravuška napsal(a):

Dobrý den,ano máte pravdu.Prasata chovám řadu let a vím že hrušky milují .Problém podle mě bude hned při pořízení selat.
Pravděpodobně byla podražená nebo zdegenerovaná. S tím už ale nic nenaděláte.
U nás odstavujeme selata min. po 6 týdnu a prodáváme rozkrmená.Nejraději mají zpočátku namočené pečivo v mléce s přidáním trochu ČOS-ky a šrotu.Přikládam foto 3 dny odstavených křížených selat o váze cca 12-15 kg.Chovu zdar. Petr

27.1.2013 16:11
ivinkad

XXX.XXX.51.27

kravuška napsal(a):

Dobrý den. Přiznám, se že mám zkušenosti jen s "klasickými" prasaty. Ale jak píšete, to už i ta gottinská přibírají více. Nevím, jestli jste odčervovala? Stojí to za pokus. . Ale jinak se netrapte. Někdy se stává, že selata nerostou, ať děláte-co děláte.

31.1.2013 09:01
11.11

XXX.XXX.22.192

To jsou moji hruško žrouti tahle svině ted mà13 selat

31.1.2013 10:18
kravuška

XXX.XXX.58.114

To je krása! Milena

31.1.2013 11:17
11.11

XXX.XXX.22.192

Vecer pridam fotky jeste te ch co mam ted aby bylo videt ze vim ocem mluvim Tohle byla svinka na zabiti 6 mesicu od narozeni 130kg a to me zustavaji jen ty horsi lepsi prodavam jako selata

31.1.2013 16:00
11.11

XXX.XXX.20.32

Tady jsou novy prirustky je jim tyden

Přidejte reakci

Přidat smajlík