Dobrý den, chtěl bych poradit zda někdo nemá zkušenosti s dovozem skotu ze zahraničí. Zajímám se o drobný skot nejvíce zatím asi Dexter. Ale jde mi o to, že jsem v Německu našel několik inzerátů ohledně Krav a jalovic. ceny jsou okolo 1000 - 1500 eur. A jde mi o to co vše se musí zařídit a zaplatit aby byl dovoz možný. Zda potřebuji nějaké specialní vybavení na dovoz. Mám možnost dodávky i přívěsu na koně, popřípadě nějak zmenšit prostor v dodávce na menší boxy apod. Ale jde mi hlavně o tu stránku papírování apod. Tady když vezu tele 50 km, tak ho hodim do kombíku a jedu...:D ale na větší vzdálenost nevím. Díky za postřehy.
ales.
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych poradit zda někdo nemá zkušenosti s dovozem skotu ze zahraničí. Zajímám se o drobný skot nejvíce zatím asi Dexter. Ale jde mi o to, že jsem v Německu našel několik inzerátů ohledně Krav a jalovic. ceny jsou okolo 1000 - 1500 eur. A jde mi o to co vše se musí zařídit a zaplatit aby byl dovoz možný. Zda potřebuji nějaké specialní vybavení na dovoz. Mám možnost dodávky i přívěsu na koně, popřípadě nějak zmenšit prostor v dodávce na menší boxy apod. Ale jde mi hlavně o tu stránku papírování apod. Tady když vezu tele 50 km, tak ho hodim do kombíku a jedu...:D ale na větší vzdálenost nevím. Díky za postřehy.
Zdravím, dovozem se zabýváme takže shrnutí. Každý dovoz z jakéhokoliv členského státu EU podléhá nařízením EU (mimo EU ještě složitější) a jednotlivé státy se ho snaží tu víc tu míň respektovat. Německo patří spolu s Rakouskem ke státům, které tyto nařízení respektují velice striktně.
Na přepravu zvířat musíte mít oprávnění - školení a průkaz /vydává veterinární správa a stojí podle školitele od 3 do 5 tisíc Kč/ tento průkaz máte mít i když si sám budete přepravovat například koně na závody z kraje do kraje a podobně (týká se ovcí, koz,telat, prasat a dalších/. Dále vozidlo musí být schváleno opět veterinou pro přepravu vyjmenovaných zvířat do 8 hodin přepravy, nad 8 hodin mnohem složitější.
Zvířata musí být vybavena takzvaným TRACESEM což je dokument průvodní list ke zvířatům, kde je uvedeno co vezete, zda jsou zvířata zdravá, od koho vezete, kdo to veze, vaše jméno, číslo licence, SPZ, adresa a kam a komu to vezete, včetně předpokládané doby příjezdu. Tuto zprávu obdrží dopravce a pak prostřednictvím mailu taktéž příslušná veter.správa pod kterou spadá příjemce. Této jste povinen (respektive příjemce) nahlásit dovoz s předstihem 24 hodin to proto aby si Vás mohli dojít zkontrolovat v době vykládky. TRACES spolu s knihou jízd, průkazem, schvalovacím dokumentem od vozidla jste povinen předložit jak veterináři v době nakládky, tak případným kontrolám po cestě tak veterináři při vykládce. Doporučuji nepřekročit při dopravě těch osm hodin - dělají z toho ..... no a v žádném případě neriskovat divokou přepravu v kombíku (u nás hrozí pokuta od 5 000,-Kč a pozor co kontrolují naši celníci klidně Vás mohou překvapit i naši , ale v Německu nebo Rakousku mnohem vyšší plus možnost trestního stíhání, zabavení vozidla atd.
V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat : www.dovozzvirat.cz