Zdravím vás
celkom ma tu na fore zaujali praktiky s meraním obvodu hrudníka a nasledným prepočítavaním na KG,tak som si povedal že si urobím provizornu tabulku do chlieva a budem si zapisovať týždenný prírastok.A tak sa tu s vami podelím o informácie a poznatky z mojich skúseností od začiatku teda 1.3.2013 až snad do vianočných zabíjačok na vaše otazky ohladne chovu a krmenia rad zodpoviem
Zdravím, krmím trocha kombinovaným spôsobom a to tak že: ráno a večer dostávajú krmnu dávku zloženú z-nastruhané zemiaky ale v surovom vstave,datelina rezaná,suche pečivo chlieb a podobne,plus kuchynske pomyje podla aktualnej ponuky zalievam horucou vodou a nasledne krmim. Plus moje prasatá majú celý den k dispozícii samokrmič na suchý jadrový šrot s objemom zasobnika 25 KG a pri tom je napájačka na vodu objemu 25 litorv-prístup k tomuto maju NONSTOP
miery zo soboty 6.7.2013
na fotke zlava- bravek č.1-106 cm
- bravek č.2-117 cm-127,5 kg
6,7,2013 zabíjačka: chov 4 mesiace a jeden týžden:
túto sobotu som zabíjal obe svinky a vaha svinky č.1- bola po važeni 148 kg
vaha svinky č .2- 168 kg čo poviete
miery zo soboty 13.7.2013
na fotke zlava- bravek č.1-111 cm
- bravek č.2-118 cm-130 kg
23.8.2013 som kúpil novu varku 4 bravkov tak uvidíme ako sa im bude rastovo darit.Sú z úplne ineho miesta takže s predchadzajúcimi nemaju nič spoločne
Po dnešnom premeraní: pašík s velkými fľakmi -135 kg
pašík biely-160 kg
pašík strakatý- 170kg
23,1,2014 budu mať 5 mesiacov, čo vy na to
Dobrý večer, mám v pláne chovať ošípané pre vlastnu spotrebu. Potreboval by som od vas vaše rady a skúsenosti. Rodičia chovali prasce, ale dávno. Reálne spotreby krmiva pri vykrme štyroch svin máte aké? Myslím tým jadrový šrot. Stačí do terajšej váhy. Ci sa mi oplatí kupovať obilie. Mám asi predstavu, že jedno prasa bude asi na vykrm potrebovať takých minimálne 6 metrov obilia. Mýlim sa? Koľko spotrebujete vy? Ďakujem za odpoveď. Môžte aj mailom lubos.luboskr@gmail.com
zdravím,
ono záleží za aké ceny máte krmivo kupovať? Neviem čím konkrétne chcete krmiť ? Ja krmím jačmen,pšenica,kukurica,soja,repka.Toto si zošrocem a nasledne miešam v určitom pomere.Túto miešanku im dávam do samokrmiča ku ktorému majú prístup 24 hodín denne,samozrejme aj vodu v napájačke.Plus každé ráno dostávajú nejaké tie domáce pomyje,niečo aj od susedov ktorí nechovajú a suché pečivo.Ale jasné je že rozhodujúcu krmnú dávku tvori jadrová krmna zmes v zásobníku.Nemám to presne spočítané ale odhadujem že som zatial skrmil približne 15 metrákov obilnin.Takže môžte posúdiť či by sa vám to oplatilo.Máte tu moje doterajšie výsledky k dizpozícii. A či sa mi to ekonomicky oplatí to neriešim, lebo chovám pre vlastnú potrebu mojej rodiny.Svine nepredávam takže ma to ani nejak moc netrápi
Ďakujem za Vašu odpoveď. Myslel som, že viac obilnín by som potreboval. To mate dobre výledky výkrmu. ja tiež nemám v pláne predávať ošípané, iba pre rodinu, ale kvôli tomu ma to zaujímalo, že či by sa mi viac neoplatilo kúpiť už vykrmené, ale podľa vašich skúseností je lepšie vykrmiť si sám. Nikdy sme nekŕmili prasce suchým spôsobom ako kŕmite vy, ale je to určite praktickejšie a vidím, že aj lepšie výsledky s tým máte. Viac svíň pokope aj lepšie žerie. Čo sa týka cien obilnín, tak asi najlepšie by bolo kúpiť na celý rok naraz, čo som počul, tak aj cena je výhodnejšia. Po žatve išla tona kukurice a tona pšenice cca po 150 eur..Tak ak počítam + -, ak by mi zožrali 20 metrákov obilnín 4 svine, to je 300 eur + 240 eur odstavčatá, tak do 600 eur by som mal vychované pre celú famíliu,rodičov a svokru.. Pôjdem do toho vďaka Vám. len musim moju milu prehovoriť na stavbu chlievov.. Ďakujem ešte raz za vaše skúsenosti..
Fotené minulý týžden:
Na týžden v sobotu ich to čaka dám vedieť ako dopadli váhovo
Tak bo sobotnej dvojitej zabíjačke sú výsledky následovné: Biely čuník mal rovných 200 kg
a flakatý čuník mal 198,5 kg
Prasatá boli vážené už strelené a spustené z krvi.Biely bol čistý mäsák,flakatý bol troška masnejší ale v norme.V den zabíjačky mali 7 mesiacov aj tyžden čo boli u mna
1.6.2014 Mám v pláne nové prasiatka tak uvidíme ako sa bude dariť im
19.5.2014 donesená domov tretia várka 4 kusov prasiatok na výkrm.Jedna fľakatá svinka a 3 bravky. Minimálne rozdiely vo váhe. Mali 22,23,24,25 kg.Uvidíme ako sa im bude dariť tento rok :) budem priebežne informovať.
Tak rástli celkom pekne myslím v sobotu 30.11. sme zabíjali oba biele pašíky a váhy boli také že menší biely ktorý troška medzičasom marodil a mal nejaké problémy s dýchaním mal nakoniec 162 kg a väčší biela pašík mal krásnych 212 kg. V osudnú sobotu bolo 6 mesiacov aj desať dní čo ich mám doma.Ostali mi teda obidvaja strakoši ktorí sú dosť pekní borci tiež tak uvidíme kolko budu vážiť.Jedného strakáča to čaká teraz v sobotu tak nasledne dopíšem váhu. Obaja bieli čuníci boli prevažne na mäso,dokopy som vytopil necelých 20 litrov masti
matis22
napsal(a):
zdravím,
ono záleží za aké ceny máte krmivo kupovať? Neviem čím konkrétne chcete krmiť ? Ja krmím jačmen,pšenica,kukurica,soja,repka.Toto si zošrocem a nasledne miešam v určitom pomere.Túto miešanku im dávam do samokrmiča ku ktorému majú prístup 24 hodín denne,samozrejme aj vodu v napájačke.Plus každé ráno dostávajú nejaké tie domáce pomyje,niečo aj od susedov ktorí nechovajú a suché pečivo.Ale jasné je že rozhodujúcu krmnú dávku tvori jadrová krmna zmes v zásobníku.Nemám to presne spočítané ale odhadujem že som zatial skrmil približne 15 metrákov obilnin.Takže môžte posúdiť či by sa vám to oplatilo.Máte tu moje doterajšie výsledky k dizpozícii. A či sa mi to ekonomicky oplatí to neriešim, lebo chovám pre vlastnú potrebu mojej rodiny.Svine nepredávam takže ma to ani nejak moc netrápi
mohli by ste napisat ten pomer? meni te ho posas vykrmu podla veku? dakujem
Samozrejme ďakujem za pochvalu-snažím sa
A smelo prezradím ten pomer: krmím 30%-jačmeň,30%-pšenica,20%-kukurica a 20% sója s repkou a minerály plus nejaké vitamíny do toho. Tento pomer je približne podobný počas celého výkrmu ale miestami sa mení aj podla situácie že ktorého obilia mam viac ktorého menej tak súvisí to tiež s tým.
Snáď je to takto dobré
matis22
napsal(a):
Samozrejme ďakujem za pochvalu-snažím sa
A smelo prezradím ten pomer: krmím 30%-jačmeň,30%-pšenica,20%-kukurica a 20% sója s repkou a minerály plus nejaké vitamíny do toho. Tento pomer je približne podobný počas celého výkrmu ale miestami sa mení aj podla situácie že ktorého obilia mam viac ktorého menej tak súvisí to tiež s tým.
Snáď je to takto dobré
dakujem pekne.prajem aby sa vam stale tak darilo ako do teraz
matoo

XXX.XXX.236.232
Dobryy
aku maju prodsim Vas tie prasata podlahu? vyzera to dobre na cistotu.
Zdravím
Tak vyjadrím sa vám k tej podstielke.V celej maštali je na spodku betonová plotňa, okolo gelendrov mám na stojato po 2 foršty zhruba na výšku 50-55 cm.Slúži to ako zábrana proti vysypovaniu pilín z kotca.Na spodku mám nasypanú borovicovú kôru zhruba 250 litrov a na tom následné suché piliny zhruba 40 cm.Používam chémiu na rozklad hnoja značky VERMISTIMUL a som úplne spokojný.Fungujem takto od septembra(9 mesiac), každé dva týždne postriekam celú podstielku na povrchu s 8dcl roztoku a zase dva týždne pokoj.V stajni to je úplne bez smradu či zápachu nie je problém chodiť pozrieť na svine aj v novom a čistom oblečení a hlavne žiadne hádzanie hnoja a trápenie sa.Ozaj doporučujem všetkým vyskúšať.Ja vravím za seba že už by som nikdy nemenil.
Posledného čuníka som zabíjal 31.1. bola to strakatá sviňka, na prvej fotke prasiatok úplne vľavo.Výsledok bol po odvážení krásnych 222 KG.Svinku som zabíjal ako poslednú a mal som ju doma 8 mesiacov aj 2 týždne zhruba.Prikladám aj foto.Momentálne mám doma prázdny box a po novu vianočnú várku sa chystám začiatkom mája.Budem zase priebežne informovať ako sa im bude dariť.Chovu ZDAR
Pozdravujem všetkých CHovateľov
Ešte dodám k uplynulej várke pašíkov zbaštili celkovo 2100 kg šrotu cez samokrmič, čo je 5 metrakov aj trošku na jeden kus.A priemerná váha vyšla 195 kg na sviňu.Myslím si že celkom uspokojivý pomer a výsledok.Samozrejme zbaštili aj nejaké zbytky pomyje a suché pečivo ale to mali len ako bonusy, hlavna zložka šrotový mix preto som napísal váhu aby ste mali predstavu o spotrebe .
Ale teraz už k novej SEZONE:
7.5.2015 som doniesol novú už 4 várku v poradí nových prasiatok.Opäť už do tretice z toho istého družstva, nemám dôvod meniť nakoľko som 100% spokojný.Akurát som navýšil počet o jeden kus takže táto várka obsahuje 5 prasiatok.Jeden bravek a štyri svinky.Váhy mali 20,22,24,25,25 KG.Sám som zvedavý ako sa im bude u mňa dariť Budem vás zase priebežne informovať ako im to ide.
mirooo

XXX.XXX.80.37
Aku to maju podstielku?
96maso

XXX.XXX.128.24
Dobry den pěkny prasátka. jestli mužu jak přesně měříte a pak počítáte váhu děkuju za odpovět.
lukas29

XXX.XXX.201.7
Zdravim chel by som sa opitat ze kde by som zohnal VERMISTIMUL na internete my ukazuje len cesske stranky ? dakujem za rady.
lucia85
napsal(a):
Dobrý večer chcem sa opýtať neviete mi poradiť aký vitamín može chýbať svini ked žerie dosky na chlieve.
Nemusí jí chybět vitamín, může se nudit. Dejte víc info o chovu - velikost kotce, podestýlka ano/ne (příp. jaká), četnost krmení, čím krmíte, množství, věk prasnice, plemeno, jalová/březí/kojící...
matis22
napsal(a):
Zdravím
Tak vyjadrím sa vám k tej podstielke.V celej maštali je na spodku betonová plotňa, okolo gelendrov mám na stojato po 2 foršty zhruba na výšku 50-55 cm.Slúži to ako zábrana proti vysypovaniu pilín z kotca.Na spodku mám nasypanú borovicovú kôru zhruba 250 litrov a na tom následné suché piliny zhruba 40 cm.Používam chémiu na rozklad hnoja značky VERMISTIMUL a som úplne spokojný.Fungujem takto od septembra(9 mesiac), každé dva týždne postriekam celú podstielku na povrchu s 8dcl roztoku a zase dva týždne pokoj.V stajni to je úplne bez smradu či zápachu nie je problém chodiť pozrieť na svine aj v novom a čistom oblečení a hlavne žiadne hádzanie hnoja a trápenie sa.Ozaj doporučujem všetkým vyskúšať.Ja vravím za seba že už by som nikdy nemenil.
Dobrý deň, vedeli by ste mi prosimporadiť ? chcem začať chovať svine na 15 m2 betonovej podlahe..
v navode na vermistimul mi vychádza, že 1 krat u mna musim pouzit 1,2l vermistumulu a kazde dva tyzdne osetrovat, staci len polovicna davka.. ale stale sa mi to zda byt vela.. ze 0,6l vermiltiulu kazde dva tyzdne...
viete mi povedat ako ste to riedili vy? ked vravite ze pretrekujete len 8 dcl roztokom. (pochopil som uz zarobenym) pride mi to malo.. ked roztok obsahuje aj vodu.. a riedi sa to 1:10.. povedzte potom. ako to je ?
Dobrý den, vzhledem k tomu, že se moje rodina snaží o nakupovaní ze dvora co to jen jde, a nejsme zdaleka sami, tak jsem se rozhodl vytvořit web https://lokaleat.com/cs/, který sdružuje malé chovatele/pěstitele a výrobce domácích produktů. Problém je ten, že pokud nejste vyloženě z místa, tak vůbec netušíte, na koho se ve věci vajec, drůbeže, králíků atd. obrátit. Toto se snažím změnit, takže na stránkách je možné zadat svoji nabídku nebo i více nabídek a zadat jednotlivé varianty produktů. V těch si kupující vyhledává a posléze Vás kontaktuje mailem s jeho objednávkou. Fungujeme teprve 14 dní, ale již máme celkem dost hezkých nabídek na salámy, klobásy, medy, marmelády atd.. Pokud budete mít zájem, tak mě kdykoliv kontaktujte, vše osobně vysvětlím a pomůžu se založením profilu i nabídky.
Dobry den. Chcel by som sa vas opytat co sa uz niekto stretol stymto. Nemam napajacku ani nic chovam tak ze rozrabam vsetko vo vedre a potom vylejem do valova len ze problem je ten ze prasce len "cmučkaju" riedke a huste ostava v koryte.ci to moze byt tym ze je teplo vonku. S prasatami minuly rok taky problém nebol. Dakujem za radu.
Moze to byt tym no a taky nemusí. Na takto stručný dotaz těžko dostanete relevantní odpověď.
Jak jsou prasata stará / kolik váží? Kolik jich je? V jak velkém prostoru? Jaká je teplota a vlhkost ve stáji? Čím krmíte, kolik, kolikrát denně? Kolik litrů vody přidáváte do jakého množství krmiva? Jsou odčervená, očkovaná? Atd...atd...
Jinak rozhodně nejsem zastáncem chovu "bez vody", každé! zvíře by mělo mít 24 hodin denně možnost se neomezeně napít kvalitní vody. Pořídit a instalovat napaječku není žádná závratná investice, která by chovatele zruinovala. Pokud ji někdo opravdu mít nemůže (např. ve chlévě není přívod vody atd.), pak alespoň vodu zvlášť v korytě. V krmení to rozhodně nestačí.