marrek13
napsal(a):
Mám dotaz, proč se plemeni býci musejí chovat o samotě, chápu že ne se stádem, ale třeba s dvěma krávama ve výběhu
Zdravím. Záleží, co a jak si představujete vést chov. Když chcete mít telení v nějakém časově omezeném termínu, tak si tam na tu dobu pustíte bejka a potom ho zase zavřete. Je dobré, aby byl ve stádě min. na dvě říje. U mě např. když chci jarní porody od března, tak pouštím býka 20 května a koncem srpna ho dám ze stáda pryč. Komu ale nevadí, že se mu telata rodí v průběhu celého roku, tak může mít býka ve stádě po celý rok. Taky jsem to tak dělal, když jsem neměl hotovou druhou ohradu. Při turnusovém připouštění je výhoda, že jsou všechna narozená telata stejně stará a i prodej je snažší, nevýhodou je, že zůstane třeba nějaká kráva nepřipuštěná. Při celoročním chovu býka se stádem je dobré to, že všechny krávy schopné zabřeznout jsou březí, ale stává se ,že se rodí i nějaké tele do zimy a to pak hůře přirůstá. Jak jsem již řekl, jde to i ono, dle vlastního uvážení. Zdraví St. Toman