Ahoj, mám tu k ruce hospodářství s 10HA polí, okolo hospodářství prostory na výběhy. Je možné tu chovat nějaký druh masnýho skotu a prodávat telata? S tím že by se jim přes léto vozilo z polí zelený krmení. A přes zimu bych krmil senem (měl bych zdroj balíků), plánuju časem přikoupit ještě tak 5 ha. Zajímámě kolik kusů můžu chovat? Ustájení na zimu a před špatným počasím samozřejmostí. Bude mi 21, jsem student VŠ. Tak bych chtěl v budoucnu vytáhnout dotace pro mladé zemědelce rok 2015, + stím že bych chodil na částečný úvazek do práce, nejlépší by bylo kdyby to šlo do budoucna rozšířit aby mě to uživilo. Jaká je cena, jalovice? připuštěné jalovice? a odchavanýho tele který by se prodávalo na podzim? Děkuji
Zdravim, no myslím, že všechny informace které sháníte jsou na webu snadno dostupné, stačí hledat. Nicméně, 10 Ha je cca 10ks, ale záleží na úrodnosti polí podnebí v oblasti atd. Pokud budete seno brát odjinud než od Vás (tak sem to pochopil) tak určité více kusů. Ceny dobytka si najdete v inzerci. Dle mého je na uživení Masným skotem alespoň 40ha. Ale každý si představuje uživením něco jiného. Spočítejte si 10 ks, to je při hodně dobré vuli 10 telat po 15000 to je 150 000. Minus náklady na palivo do techniky, obilí, seno, veterinární péče, inseminace, Opravy techniky. Ale zase dostanete nějaké dotace. Další věcí je to, jakou máte již nyní techniku. Něco takového má soused, ale funguje mu to tak, že to podědil po otci, kterej to dělal celej život a stále se mu o to z velké části stará (v duchodu). Ale ten vykrmuje bejky ve chlívě a pak je prodá ze dvora po 15kg balíkach. Ale taky myslim, že to je na přivydělání, ikdyž pěkné. 100 procent příjmů ale určitě ne. Ono stačí opravy a nákup modernější techniky