Vojtěška a výkrm prasete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.4.2014 10:22
husopaska

XXX.XXX.25.33

Dobrý den, v chovu prasat jsem zatím úplný začátečník a chtěla bych se zeptat na krmení prasete
/VB/ čerstvou sekanou vojtěškou, samozřejmě i šrotem,zbytky atp.Vycházím z toho, že vojtěška je
bohatá na bílkovinu a jinak kvalitní rostlina.Díky za názory, ev.zkušenosti.

13.4.2014 21:28
jiříček

XXX.XXX.211.38

husopaska napsal(a):
Dobrý den, v chovu prasat jsem zatím úplný začátečník a chtěla bych se zeptat na krmení prasete
/VB/ čerstvou sekanou vojtěškou, samozřejmě i šrotem,zbytky atp.Vycházím z toho, že vojtěška je
bohatá na bílkovinu a jinak kvalitní rostlina.Díky za názory, ev.zkušenosti.

Nic lepšího mu dát ani nemůžete,krmím trávu,kopřivy, luskoobilní směsky,vojtěška mi bohužel v místních půdách moc neroste,tak občas koupím vojtěškové granule.

14.4.2014 22:37
qixi

XXX.XXX.147.147

jiříček napsal(a):
Nic lepšího mu dát ani nemůžete,krmím trávu,kopřivy, luskoobilní směsky,vojtěška mi bohužel v místních půdách moc neroste,tak občas koupím vojtěškové granule.

Dobrý deň chcem sa opýtať, keď sa vojteška usuší, nestratí tie živiny? je lepšie,ked je čerstvá ,alebo suchá? u nás sa to volá lucerka siata smajlík

15.4.2014 21:01
jiříček

XXX.XXX.211.38

qixi napsal(a):
Dobrý deň chcem sa opýtať, keď sa vojteška usuší, nestratí tie živiny? je lepšie,ked je čerstvá ,alebo suchá? u nás sa to volá lucerka siata smajlík

Sušená vojtěška je velmi kvalitní krmivo,je však nutno věnovat její sklizni patřičnou péči (vyžaduje minimální mechanický otěr),jinak dojde k olámání uschlých lístků a sklidíte pouze stonky,které nemají velkou výživnou hodnotu.Každá čerstvá plodina je výživově daleko lepší ,jak sušená,ale je potřeba krmit po celý rok a sklizeň se také nedá nekonečně prodlužovat.Ideálem bylo její sušení v sušárnách a následná granulace,což se na koleni dělat nedá.

26.4.2022 22:56
Gurgul1

XXX.XXX.168.105

Zdravím, prosím Vás měl bych dotaz na krmení čerstvou vojtěškou při výkrmu prasat. Mám selata kolem 25 kilogramů. Krmim brambory, šroty... Vloni jsem založil vojtěškové pole. Teď už narůstá, cca 15- 20 cm, lze jí sekat a zkrmovat? Popřípadě jaké množství na kus? Děkuji za rady.

Přidejte reakci

Přidat smajlík