husopaska
napsal(a):
Dobrý den, v chovu prasat jsem zatím úplný začátečník a chtěla bych se zeptat na krmení prasete
/VB/ čerstvou sekanou vojtěškou, samozřejmě i šrotem,zbytky atp.Vycházím z toho, že vojtěška je
bohatá na bílkovinu a jinak kvalitní rostlina.Díky za názory, ev.zkušenosti.
Nic lepšího mu dát ani nemůžete,krmím trávu,kopřivy, luskoobilní směsky,vojtěška mi bohužel v místních půdách moc neroste,tak občas koupím vojtěškové granule.
jiříček
napsal(a):
Nic lepšího mu dát ani nemůžete,krmím trávu,kopřivy, luskoobilní směsky,vojtěška mi bohužel v místních půdách moc neroste,tak občas koupím vojtěškové granule.
Dobrý deň chcem sa opýtať, keď sa vojteška usuší, nestratí tie živiny? je lepšie,ked je čerstvá ,alebo suchá? u nás sa to volá lucerka siata
qixi
napsal(a):
Dobrý deň chcem sa opýtať, keď sa vojteška usuší, nestratí tie živiny? je lepšie,ked je čerstvá ,alebo suchá? u nás sa to volá lucerka siata
Sušená vojtěška je velmi kvalitní krmivo,je však nutno věnovat její sklizni patřičnou péči (vyžaduje minimální mechanický otěr),jinak dojde k olámání uschlých lístků a sklidíte pouze stonky,které nemají velkou výživnou hodnotu.Každá čerstvá plodina je výživově daleko lepší ,jak sušená,ale je potřeba krmit po celý rok a sklizeň se také nedá nekonečně prodlužovat.Ideálem bylo její sušení v sušárnách a následná granulace,což se na koleni dělat nedá.