Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.7.2014 09:43
mlynář

XXX.XXX.0.226

Dobrý den, Budem na podzim zapouštět naší jalovici (pokud se to zadaří) Tak už teď radši přemýšlím jak co nejvhodněji odstavit tele. Samozřejmě bychom si tele chtěli doma pokrmit a pak porazit

Nabízí se mi dvě možnost 1) tele jak v některých kravínech po olízání matkou odstavit a dávat mu napít z flašky (manželka je momentálně na mateřské takže čas by byl)
2) Tele nechat u mámy (prostor je) a pak třeba po měsíci je vždy na noc přivázat ať ráno můžu podojit a třeba od třetího měsíce uvázat napořád. Ale pár základní otázek.
Když pak tele bude uvázané nebude řvát že chce mlíko ?
Pustí kráva mlíko nám když vedle bude řvát tele ?
A slyšel jsem že kráva se obtížně zapouští když má u sebe tele ?
A až pak cca po 8mi měsících (před dalším) by šlo tele na jatka. Nebude kráva řvát jak blbá popřípadě nepřestane žrát a neztratí mlíko ?

Co byste doporučili. Díky za rady

15.7.2014 16:39
giota

XXX.XXX.65.76

mlynář napsal(a):
Dobrý den, Budem na podzim zapouštět naší jalovici (pokud se to zadaří) Tak už teď radši přemýšlím jak co nejvhodněji odstavit tele. Samozřejmě bychom si tele chtěli doma pokrmit a pak porazit

Nabízí se mi dvě možnost 1) tele jak v některých kravínech po olízání matkou odstavit a dávat mu napít z flašky (manželka je momentálně na mateřské takže čas by byl)
2) Tele nechat u mámy (prostor je) a pak třeba po měsíci je vždy na noc přivázat ať ráno můžu podojit a třeba od třetího měsíce uvázat napořád. Ale pár základní otázek.
Když pak tele bude uvázané nebude řvát že chce mlíko ?
Pustí kráva mlíko nám když vedle bude řvát tele ?
A slyšel jsem že kráva se obtížně zapouští když má u sebe tele ?
A až pak cca po 8mi měsících (před dalším) by šlo tele na jatka. Nebude kráva řvát jak blbá popřípadě nepřestane žrát a neztratí mlíko ?

Co byste doporučili. Díky za rady

Podle mne jsou to hodně předčasné úvahy, když jalovici teprve budete připouštět smajlík, tele se narodí až za rok.
Ale budiž. Holt chcete mít vše naplánováno dopředu. Takže: obě varianty jsou možné, ale lepší je tele odstavit hned po narození, protože pokud by nejprve jen kráva kojila, nerozdojí se tak jako když ji budete dojit. Ona totiž produkci mléka přizpůsobí "odběru".Také se tele vice ochočí pokud ho budete krmit (cucákem a později z kýble) - bude vás mít za mámu. Je to sice pracnější, je nutno dojit krávu 2x denně a pak nakrmit 2x denně tele (varianta 2 by znamenala jen dojení 1x denně a tele by se nacucalo samo), ale zase můžete teleti mléko dávkovat a hned po mlezivu mate mléko pro domácnost nebo sýraření. Ano, tele, které budete neustále od matky na půl dne brat pryč, bude prožívat každý den stres, a může bučet každou noc. Zatímco tele odstavené hned bude bučet jen když přijdete dojit - bude vědět, že se brzo dočká svého přídělu. A opravdu jsou krávy, které mléko nepustí, když ji budete chtít ráno po 12 hodinách odloučení od telete podojit... už jenom proto, že bude nervozní z bučení hladového telete. Rozdíl je prostě v tom, že zatímco v prvním případě tele reaguje na vás a podle denního stereotypu ví, kdy asi bude bašta, takže je v klidu a obvykle zticha, tele na půl dne u mámy, tedy střídající období neomezeného přístupu k vemeni a období bez tohoto přístupu může po mámě volat, ale taky nemusí.
Zabřezávání masných krav, které běhají po pastvině s býkem a mají přitom pod sebou telata, je bez problemů, takže vliv jedné nebo druhé metody na další zabřeznutí není.
Kráva bude v obou případech po teleti odvezeném na jatky bučet - protože to bude prostě druh ve stáji, bučela by i po úplně cizím jedinci. Ale žrát bude a dojit taky.

16.7.2014 06:42
mlynář

XXX.XXX.0.226

díky. Já tak popředu že se teď chystám přebudovat trochu uspořádání ve chlívech tak ať dopředu vím jak to nachystat :) Jinak vím že to je běh ještě na dlouhou trať.

19.7.2014 11:33
giota

XXX.XXX.65.76

Tak hodně štěstí

Přidejte reakci

Přidat smajlík