Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.11.2014 09:29
trnka

XXX.XXX.167.98

Dufam ze ma chovatelia teraz neukamenuju za tento dotaz ale pred 4 rokmi som kupila dom s velkym pozemkom cca 50 arov, zacala som sa venovat popri praci chovu vsetkeho co som dokazala zohnat dopravit domov a presvedcit o tom manzela (na chov prasiat som ho ale este nedostala) smajlík
Takze okrem psov a maciek chovam hydinu hrabavu aj vodnu, kraliky, zopar ovci a buduci rok by som si chcela zaobstarat bycka. Chcem ohradit 50 arov elektrickym ohradnikom kde by sa mohol pokojne past cele leto a na zimu nemam problem zaobstarat seno a na dokrmenie jadro. Cosi som uz o chove dobytka precitala ale stale mam pocit ze o tejto problematike neviem nic neviem ci mi tento priestor na pasenie staci nedokazem si predstavit ako narabat s takym velkym zvieratom akym sa stane kone zvladam bez problemov pred kravami som mala vzdy tak trochu respekt, ci vyzaduju tie 2 roky nez dorastu do velkosti vhodnej na porazku aj nejaku specialnu starostlivost a voebc ci sa zvladat chov ak som kazdy den v praci, samozrejme o piatej uz lietam po dvore a vsetko patricne nakrmim a po prichode z prace tiez, cistenie obstaravam cez vikend. smajlík

20.11.2014 18:16
trnka

XXX.XXX.162.135

hm netusila som ze som zadala otazku na ktoru niet odpovede.......smajlík

23.11.2014 14:04
spajzka

XXX.XXX.4.82

trnka napsal(a):
Dufam ze ma chovatelia teraz neukamenuju za tento dotaz ale pred 4 rokmi som kupila dom s velkym pozemkom cca 50 arov, zacala som sa venovat popri praci chovu vsetkeho co som dokazala zohnat dopravit domov a presvedcit o tom manzela (na chov prasiat som ho ale este nedostala) smajlík
Takze okrem psov a maciek chovam hydinu hrabavu aj vodnu, kraliky, zopar ovci a buduci rok by som si chcela zaobstarat bycka. Chcem ohradit 50 arov elektrickym ohradnikom kde by sa mohol pokojne past cele leto a na zimu nemam problem zaobstarat seno a na dokrmenie jadro. Cosi som uz o chove dobytka precitala ale stale mam pocit ze o tejto problematike neviem nic neviem ci mi tento priestor na pasenie staci nedokazem si predstavit ako narabat s takym velkym zvieratom akym sa stane kone zvladam bez problemov pred kravami som mala vzdy tak trochu respekt, ci vyzaduju tie 2 roky nez dorastu do velkosti vhodnej na porazku aj nejaku specialnu starostlivost a voebc ci sa zvladat chov ak som kazdy den v praci, samozrejme o piatej uz lietam po dvore a vsetko patricne nakrmim a po prichode z prace tiez, cistenie obstaravam cez vikend. smajlík

Víte, je hodně otázek které musejí být položeny.
Chcete koupit býčka odstávče, nebo malé tele na mléce? Jaká rasa by to měla být? Nebyl by lepší volek? Jste si vědoma toho, že pubertální býček, o samotě bez kamarádů může být v lepším případě hodně dotěrný? Co budete dělat, když býček nebude chtít být sám venku a bude vše bořit a celý den řvát? Jak bude postavena ohrada, z čeho? Jak si představujete případné ošetřování nemocného zvířete s veterinářem? Kde bude na zimu bydlet? Máte vyřešenou vodu - i v zimě? Krmeni - přes léto pastva, jádro denně aby lépe přibíral. Sláma, seno na zimu. Nebo čím podestelete.
Je toho opravdu hodně. Chce to najít chovatele a osobně se jít podívat, pokecat si, "čuchnout k tomu".
Mám obavy, aby jste pak neměla doma velkého býka, kterého se všichni bojí. A ještě se někomu něco nestalo.
Možná by bylo lepší začít právě s těmi prasaty. smajlík

23.11.2014 16:36
trnka

XXX.XXX.162.135

dakujem za rady, :) no mam suseda co sa venuje chovu bykov takze trosku sa motam okolo ako sa vravi a spovedam ho ale on to berie tak na prirodno byky ma vonku len na pastve a vraj to staci dava im len vodu teraz na zimu ich vraj da do pristresku tak neviem cim to bude chovat tvrdi ze za 2 roky sa to vypasie. Aj preto sa pytam lebo sa mi to celkom nezda, veterinara mam vo vedlajsej dedine so zameranim prave na hospodarske zvierata takze toho sa neobavam skor toho co neviem co ma moze prekvapit. Bycka by som chcela uz odstaveneho aby nebol na mlieku ale neviem ako sa mi podari zohnat, pristresok mam sena slamu tiez a chcem ho mat v elektrickom ohradniku, tak ma aj sused a nema problem.

13.11.2017 11:05
Johnny0159

XXX.XXX.33.124

Dobrý deň...chcem sa spýtať alebo poprosiť o rady pri chove býka. Na jar si chcem kúpiť býka na chov...mám pozemok ktorý by mohol spásavať... chcem poprosiť o radu aké podmienky mu mám pripraviť ano viem voda seno pásť sa bude máme lucerku tú by som mu sušil a chleba hádzal...viem že musí mať elektrický oplotok ale musí byť aj na reťazi uviazaný? A čo potom pri zabíjani? Čo s kožou a vnútornosťami? Prosím o každu informáciu a radu ktorá by mi pomohla.

14.11.2017 19:33
lukasel

XXX.XXX.30.253

S kadavery (hlava, vnitrnosti, krev...) by meli být odvezeny kafilerii. Jestli nemáte zkušenosti s porážkou velkých zvířat tak si raději sežeňte řezníka (špatně střelený kus může být hodně nebezpečný) nebo zvíře zavezte na jatka kde zaplatíte porážku a schlazeni vyzvednete si čtvrtě a doma už jen rozbourate. Ovšem ne všechny jatka tohle akceptují. Cena je pro mě adekvátní 1500, -/ks. Výš sem se nedostal a víc bych nedal.

Na řetězu uvazany být nemusí ovšem ohrada musí být dostatečně zabezpečena proti jeho úniku. Nejlepší ale nejdražší je pevná ohrada doplněna el.ohradnikem o dostatečně sile úderu. Levnější a dostatečná je i el.ohradník dvojitě tažený a správně namotaný např. na laminátové tyčky, dřevěné kůly s izolátory, plastové kůly s izolátory... Takova ohrada se musí denně kontrolovat. Může být stržena zveri, prestrizena(přepálená) nenechavci a zavistivci.

Místo pečiva mu dejte raději šrot(nesmi byt 100% psenicny)minerální liz a adlibidum vody a pastvy(při vypaseni sena, senaze...) Pastvu je dobré organizovat tak že uděláte základní obvod celého pozemku(samozřejmě podle velikosti daného pozemku) a za pomoci příček (prepazeni) zvířeti/um dávejte pastvu po částech. Nedochází k tak velkým stratam poslapanim atd.

Buďte taky připraveni i na variantu že jedinec může být agresivní(zvlášť u býků když jim prdne v palici).

15.11.2017 08:07
trnka

XXX.XXX.195.8

Tak ja som do toho vpadla po hlave ako sa vravi ale chovam uspesne uz 3 rok ohradnik mam elektricky tahany 4 x zdroj dostatocne silny ked som minule schytala el. vyboj tak ma az hlava rozbolela takze bycky si nedovolia maju respekt. Mastal mam otvorenu s volnym vybehom na pastvinu a krmim v lete pastva a vecer davam srott, samozrejme liz a voda v zime seno srot rano aj vecer. Pred rokom som mala dvoch byckov a popri nich ovce a kozy vychadzali spolu bez problemov tento rok mam jedneho a je spolu s ovcami, obcas sa ponatahuju s baranom ale vacsiu neplechu nerobi. Na porazku chodi ku nam masiar ktory to s bykmi vie, vsetko pekne rozporcuje a vnutornosti a odpad davam susedovi ma aziatov ti sa postaraju o vsetko ostane len hlava a kozu predam na spracovanie.
Na retaz nedavam ja mam zvierata volne ked ich potrebujem ockovat staci vedierko srotu a dobehnu a viem si ich zavriet do mastalky kde veterinar urobi svoju pracu. Bycek je zvyknuty na mna aj ostatnych clenov rodiny deti sice k nemu nepustam ono uz ma vek ked zacina prejavovat svoju dominanciu ale ked z vidlami na neho vybehnem vie kde je jeho miesto :).

15.11.2017 15:32
lukasel

XXX.XXX.30.253

23.11.2017 00:38
dreamlife

XXX.XXX.151.1

Aj ja som chcel býčka... nakoniec som prešiel na emu... chuť masa lepšia... chov oproti býčkovi sa nedá porovnať, môžte mať aj kamaráta... dožívajú si vysokého veku.
býčkov by som choval ako môj sused... má tuším 9 kusov... maká celá rodina... žena bola voči emu
veľmi skeptická, ale teraz je to už ok. emu sa poráža vo veku 9 - 14 mesiacov, načo vám bude toľko masa? a nevravím o oleju z emu, pozrite google.
50 árov, t.j.5000 m2 je tak na 2 ovce /kedže to musíte deliť na viacero častí aby vám býk trávu "nevypálil".
hlubina.

23.11.2017 00:40
dreamlife

XXX.XXX.151.1

Toť len môj názor, dúfam, že som nenapísal nič zlé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík