Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.27
Za jak dlouho po boukání je maso od sviňky zase dobré? Boukala před nedávnem (2 týdny), ale ráda bych, abychom stihli zabíjačku co nejdříve... Děkuji za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Za jak dlouho po boukání je maso od sviňky zase dobré? Boukala před nedávnem (2 týdny), ale ráda bych, abychom stihli zabíjačku co nejdříve... Děkuji za odpovědi
Vzhledem k tomu, že se sviňka bouká každé 3 týdny, tak už moc času nemáte. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.27
Jsem v tomhle absolutní lajk. Svini jsme si koupili omylem, vždy máme kluky. Ale při nákupu se nám tam nějak propašovala
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.27
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že se sviňka bouká každé 3 týdny, tak už moc času nemáte. Zuzka F.
Takže se může zabít hned po boukání? Nemůže to mít vliv na chuť masa (což jsem někde slyšela)? Pokud to dobře chápu, to už se bude každé 3 týdny boukat? Chjo, zlatí kluci ...Děkuji za odpověď
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže se může zabít hned po boukání? Nemůže to mít vliv na chuť masa (což jsem někde slyšela)? Pokud to dobře chápu, to už se bude každé 3 týdny boukat? Chjo, zlatí kluci ...Děkuji za odpověď
Osobně bych asi počkala na cca týden po boukání, v době boukání bude mít naběhnuté hormony. I tak si ale myslím, že maso nějakou jinou chuť i při boukání mít nebude. Ale možná bych se divila...
Jinak ano, jakmile se začne boukat, tak se říje opakuje každé 3 týdny dokud nezabřezne. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.96.10
Na jatky se prasata dávají i se sviňkama a některé zrovna mají stejná období jako u Vás. Na jatkách Vám to vemou, není to na závadu. Já osobně bych cca týden počkal. Prasata také porážím a nikdy jsem u těchto sviněk jinou chuť nezaznamenal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.223.114
No já to tak slyšel a ptal se i učitelky ve škole a říkala, že pokud to není přímo v době boukání, tak to nevadí, ale při tom boukání by to maso mohlo být PSE (bledé a vodnaté...)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
To je ale pitomost !!!
PSE maso je dost podstatná vada, ale s boukáním vůbec nesouvisí
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.142.98
Jak jsem nakoupil tak prodávám. Popravdě řečeno nevím co to to PSE je, ale říkali nám to, že to je u prasat ve stresu. A tak já bych tomu i věřil. No co, ať ji tazatelka zabije v době boukání a pak dá vědět. A uvidíme!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jak jsem nakoupil tak prodávám. Popravdě řečeno nevím co to to PSE je, ale říkali nám to, že to je u prasat ve stresu. A tak já bych tomu i věřil. No co, ať ji tazatelka zabije v době boukání a pak dá vědět. A uvidíme!
jenže při říji sviňka není v takovém stresu. Naopak je taková "rozněžnělá" a přijde mi i klidnější. Krom toho, když na ni chce skočit kanec, to dělá jakože ne a pak zas že jo.
leda snad ta kombinace boukání + stres z převozu, že by mohl...ale i tak bych to tolik neřešila. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.115
No, ale zase ta prasnice prodělává změny. Já bych do toho nešel! Nevím nevím.... jak to vysvětlit....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, ale zase ta prasnice prodělává změny. Já bych do toho nešel! Nevím nevím.... jak to vysvětlit....
No, když kaneček pohlavně dospěje, tak taky prodělá změnu. No dobře, většina je jich už za mala vykastrována, ale...
Samozřejmě, že přímo v den boukání bych jí nezabíjela, počkala bych ten cca týden. je jasné, že v den, kdy by mohla zabřeznout bude hormonálně trochu rozhozená a bude se chystat zabřeznout. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.19
Ale tak ten týden se mi zdá až moc, dle mě stačí ty 2 dny. Ale furt mi teda není jasné, jak to ta naše učitelka teda myslela s tím PSE masem při boukání, když pí. Jiřina říká, že je to blbost.... Ostatně mě je furt všechno nejasné
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
PSE maso - Pale ( bledé ), Soft ( měkké ), Exudative ( vodu uvolňující ) - takové maso jsem viděla, vypadá jako rozmražené rybí filé - je technologicky neupotřebitelné, výrobky podléhají rychleji zkáze, pokud se vůbec povedou udělat.
Výskyt této vady masa je opravdu dán stresem, ale je to vždy významný a delší dobu působící stres, v kombinaci s úrovní výživy a plemennou příslušností ( některá plemena - spíš dnes už hybridní kombinace ) jsou náchylnější - proto se taky u nich dělají testy na náchylnost ke stresům.
Říje jako fyziologický stav organismu nevyvolá tak velký, dlouhodobý a závažný stres, aby způsobil vadu PSE
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.118.65
Děkuji za objasnění! Tak nevím proč mi to ta naše učitelka říkala. Já mám nyní samé vepře, tak kdo máte sviňky, tak to vyzkoušejte a budeme všichni vědět.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Sviňky jsme vykrmovali také a je pravda, že někteří zákazníci sviňky nechtěli ( kteří si od nás kupovali prase "v celku" ). Některým to bylo fuk - a ti, co kupovali už jen maso, tak se po původním pohlaví svého oběda nijak nepídili !
My jsme v tom žádný rozdíl neviděli, ale abych byla přesná, nepamatuju se, jestli jsme vůbec zabíjeli nějakou svInku zrovna v říji
Za to si moc dobře pamatuju, že šla ode mě ze stání na jatky říjná kráva ( to jsem dělala na statku ). A nevím o žádné takové podmínce z jatek, že by se říjné samice nesměly porážet. Nesmí se porážet březí samice - to si jatka přímo vymiňují a pokud se zjistí, že jste takovou na jatky poslali ( bez zvláštního důvodu - nemoc, úraz ) - je za to postih. Nevím, jestli bych vlastně neměla mluvit v minulém čase - takhle to bylo zařízené, když fungovaly nutné porážky, jak je to v horké současnosti, to si vlastně nejsem jistá, protože taková situace už u nás dlouho nenastala.
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.161.15
Týden po říji, je to od řezníka -profesionála
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.149.5
Tak ve středu jsme brali ve škole maso a tak jsem se vyučující (Ing. + Ph.D) a řekla, že NEVÍ !!! A taky povídala v rámci výuky, že to PSE maso se semele s druhou vadou masa (nevzpomenu si jak se jemnuje, ale masi je takové černé a suché) a úplně v pohodě se zpracovává
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak ve středu jsme brali ve škole maso a tak jsem se vyučující (Ing. + Ph.D) a řekla, že NEVÍ !!! A taky povídala v rámci výuky, že to PSE maso se semele s druhou vadou masa (nevzpomenu si jak se jemnuje, ale masi je takové černé a suché) a úplně v pohodě se zpracovává
Neděláte si ze mě blázny ?!?
Druhá vada masa je DRD - suché ( dry ), tvrdé ( rigorous ), tmavé ( dark ) a vyskytuje se mnohem méně než vada PSE - takže když už nic, dost by se takového masa na vyvážení nedostávalo Taky mám pocit, že PSE je vada masa vepřového a DRD hovězího, ale to už si nejsem tak úplně jistá.
Netuším, jak to ve skutečnosti je, ale vzhledem k přetlaku masa na trhu a zdejším neskonale tvrdým hygienickým normám bych řekla, že maso s obojí vadou veterinář z lidské spotřeby vyřadí. Obě technologické vady jsou výrobkům na závadu, z PSE masa mají špatnou a krátkou úchovnost, jak už jsem pravila, a DRD maso vlhkost do sebe nenatahuje, takže furt zůstává suchý a tvrdý.
Co vystudovala vaše vyučující ? Tipuju, že neučí zrovna svůj obor . A jestli ano, tak je to moc smutné ....
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.143.156
No tak já nevím. Píšu jen co jsem slyšel. A říkala taky, že to DRD je spíše u hovězího, ale mluvila tak jako, že co si mylsíme, že se s tím udělá!? Zda se ton vyhodí? Nebo zda to jde na krmné účely? Nenene... Semele se PSE a DRD a vznikne z toho něco jako normální maso a musí se to dobře ochutit a upravit a divili bychom se jak by nám to chutnalo. Netuším co vystudovala. Byla tam jako záskok za naší. Ale je z katedry obecné zootechniky a etologie a měli jsme ji na předmět Základy obecné zootechniky.´
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Obecná zootechnika ani etologie se kvalitou masa a technologií zpracování nezabývají. To, co jsem zde o těch vadách zmínila, to my jsme se učili v předmětu Technologie zpracování živočišných produktů. Později jsem dělala na drůbežích jatkách jako veterinární dozor a tam se též vyskytovalo maso podobné masu s vadou PSE - jen se v souvislosti s drůbežím masem o vadě PSE nehovořilo. Vypadalo to stejně - jako rozmražené rybí filé, vyskytovalo se to jen u kuřat a jen na hlubokých prsních svalech ( takové ty pruhy nasedající přímo na hrudní kost ). Pokud se tato vada u kuřete zjistila, byl vyloučen z konzumace a zabaven do kafilerie celý kus. Předpokládám, že u vad PSE a DRD to bude obdobné. Z nekvalitních součástí neuděláte kvalitní celek, to platí obecně, nejen v tomto případě
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.43
Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Obecná zootechnika ani etologie se kvalitou masa a technologií zpracování nezabývají. To, co jsem zde o těch vadách zmínila, to my jsme se učili v předmětu Technologie zpracování živočišných produktů. Později jsem dělala na drůbežích jatkách jako veterinární dozor a tam se též vyskytovalo maso podobné masu s vadou PSE - jen se v souvislosti s drůbežím masem o vadě PSE nehovořilo. Vypadalo to stejně - jako rozmražené rybí filé, vyskytovalo se to jen u kuřat a jen na hlubokých prsních svalech ( takové ty pruhy nasedající přímo na hrudní kost ). Pokud se tato vada u kuřete zjistila, byl vyloučen z konzumace a zabaven do kafilerie celý kus. Předpokládám, že u vad PSE a DRD to bude obdobné. Z nekvalitních součástí neuděláte kvalitní celek, to platí obecně, nejen v tomto případě
Jiřina
To se tu sešli zase dva študovaný chytráci. Pokud vím tak jatka tento problém vůbec neřeší . A doma je dobré týden po boukání. Je to lepší proto , že v době říje jsou všechny orgány s tím spojené velmi intenzivně zásobeny krví . Na kvalitu masa to vliv nemá .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.199.144
No konečně to vysvětlil nějaký "odborník" !
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.1.3
Je to lepší proto , že v době říje jsou všechny orgány s tím spojené velmi intenzivně zásobeny krví
Tak to snad bylo všem od začátku jasné, ne? Právě proto jsem od začátku psala, že nejlépe cca týden počkat, aby se "hodila" do klidu. Zuzka F.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.216.111
zabíjeli jsme sviňku dva dny po boukání a žádná změna chuti nebyla
Simona
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to lepší proto , že v době říje jsou všechny orgány s tím spojené velmi intenzivně zásobeny krví
Tak to snad bylo všem od začátku jasné, ne? Právě proto jsem od začátku psala, že nejlépe cca týden počkat, aby se "hodila" do klidu. Zuzka F.
Asi všem ne když se tu vášnivě rozebírá PSE nebo DRD. Tak nevím proč se čílíte .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
To co je od začátku jasné, to se už dál nerozebírá. Rozebírá se to, co jasné není - a to byl případ údajné PSE vady masa říjících prasnic, což je blbost na entou.
Jiřina