Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.145.209
Mám prosím laický dotaz - výkrm dvou masných býčků od telete - jakou mám počítat spotřebu sena za rok - myslím velké kulaté balíky, kolik jádra? Děkuji všem za případné odpovědi Anna
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.175.5
Taky by mě to moc zajímalo. Třeba nám někdo zkušený poradí!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.14
No jde o to jak stará telata jsou.Ze začátku budete potřebovat sušené mlékoTo by mělo tele mít do 3 měsíců určitě.Postupně začnete přikrmovat senem a šrotem.Sena budete potřebovat na dva býky tak 18-20 velkých kulatých balíkůna rokpočítám s drobnou rezervou/.A šrotu to záleží na tom jestli si budete míchat směs,nebo budete dávat jenom jednodruhvý šrot,A ten šrot z jakého obilí?Nejlepší je samozřejmě pšenice,nebo tritikaleale neni marný ani ječmen.No odhadem nějakých min 15 pytlů.Ze začátku tolik baštit nebudou,ale potom jim nestačíte nosit do žlabu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.235
Nám pšenici žrát nechtěli pokud tam nebyla nebo jí tam bylo málo (mix s ječ.šrotem), šrot vyluxovali hned, ale jak se pšen.šrotu přidalo víc, akorát se v tom povrtali a za celý den šrot nesežrali.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.11
Dobrý den, mám možnost koupit býčka jersey myslíte že je vhodný na výkrm? je starý zhruba 1,5měsíce doted byl na mlíku a váží asi 100kg.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Mléčná plemena se na výkrm nehodí - jerseyka je malá nijak zmasilá kravka, na býčkovi bude masa jak na přerostlým komárovi - takže na zpeněžení ani omylem. Možná tak ještě přehnat přes něho všechno zelený, co byste jinak kolem baráku sekali a vyhazovali, a s podzimkem ustájit v mražáku
Jiřina
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Dovolím si oponovat Jiřině: jeden pán mi povídal, že si vždycky kupuje telata jerseyek, protože sice na nich není tolik masa jako na jiných plemenech, ale prý je to "masíčko jako dort". Je prý křehčí než od jiných telat a na domácí spotřebu i takový jerseyáček stačí. A vzhledem k tomu, že jsou tito býčci většinou levnější, nemusí to být nevýhodné. Na podzim se chystáme porazit našeho býčka 50% jersey a 50% braunsviss, zatím roste moc pěkně, v osmi měsících je velký jako jeho matka. Na moderku vložím jeho včerejší fotku. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.18
ještě jedna oponentůra Jiřce: my jalovičky od jerzey ani "neumíme", tož býčky zužitkováváme přes mrazák. Výnos z 10ti měsíčního býčka byl:
78kg masa - jenom maso !, dále 17kg odžezků na guláše a mleté, 32kg maso na polévku ( maso na žebrech a páteři).
Dlouhé kosti a samostané kosti jsem nevážila ( manžel dělá vývary pro psy).
Letošní tele býčka jsem se rozhodla prodat, protože ten předtím je ještě v mrazáku. Samozřejmě pravý masňák za 10 měsíců udělá víc, ale víc taky sežere... My jsme se s ním nijak nepárali, tráva , pak seno a v zime trochu šrotu, jako ostatní
dobytek. Pokud srovnám maso jerzey a charolais. Tak jerzey je mnohem lepší, chutná jako telecí i v těch 10ti měsících.
Naopak charolais ( to chová moje sestra) ve 3 měsících jako "hovězí klasika" bylo i mnohem tmavší...
To samozřejmě není kritika tohoto plemene, každé má svoje klady a zápory..
Na prodej - chovat jedině masňáka, domů pro sebe - jerzey...
Marta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.101.77
Dana i Marta tak zahořely pro obranu jerseyek, že úplně přehlédly druhou půlku mého příspěvku - NA ZPENĚŽENÍ ANI OMYLEM, JEŠTĚ TAK DO MRAŽÁKU - vždyť se vlastně co do výtěžnosti shodujeme
. Co do kvality sloužit nemůžu, páč jerseyku jsem nikdy nejedla
Taky přidám na moderku obrázek
Jiřina