Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

16.7.2011 12:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

Dobrý den.Chci se zeptat,jakou barvu smetany máte od Jerseyky?? A jak je hustá. Sousedka měla normální stračenu a ta měla smetanu bílou a prý hrozně hustou..My ji máme nažloutlou a docela řídkou... A chuťově musím říct,že samotnou bych si ji nedala.Když jsem udělala tvaroh bez odstředění,nechutnal mi......Jaké máte zkušenosti??smajlík

Neregistrovaný uživatel

16.7.2011 12:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Smetana má máslově žlutou barvu a její hustota záleží na tom, jak dlouho po dojení jí sbíráte. Já sbírám nejdřívě po 12 hodinách, ale někdy až po 24 a to je nahoře vrstva tak tuhá, že to naběračka nenabere, musím ten škraloup roztrhat. Čím níže jdu, tím je řidší. A když jí zakysám (používám smetanovou kulturu z Milkomu nebo Valašskou kyšku z Valašského Meziříčí), smetana hodně zhoustne, ale šleháním zřídne.
Tuk je nositelem chuti, takže smetana vlastně koncentruje chuť mléka. Takže záleží na tom, jaké mléko má konkrétní kráva, a hlavně záleží na hygieně dojení. A taky vám možná nechutná proto, že na tu chuť prośtě nejste zvyklá, nám to taky ze začátku připadalo divné. Zajímavé je, že po pasterizaci mi její chuť připomíná vařený vaječný bílek. Dana

Neregistrovaný uživatel

16.7.2011 12:38
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

kráva má mléko výborné.Tak to bude asi tím,že nejsme zvyklí.. Taky jsem ušlehala máslo,je dobré ale dost tuhé.Na namazání to není.... To se dá nějak upravit???

Neregistrovaný uživatel

16.7.2011 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

dělala jsme máslo z kyselé smetany a bylo lepší a ne tak tuhé. Smetanu spasterizuju v okurkové láhvi ve vodní lázni, po zchladnutí přidám smetanovou kulturu a druhý den je krásně zakysaná. Pak jí ručním šlehačem šlehám, po nějaké chvíli se začne oddělovat podmáslí. Máslo je chuťově lepší než ze sladké smetany i trvanlivější, ale je docela problém dostat z něj všechno podmáslí. Když to dělám ze sladké, problém to není. nakonec jsem ted máslo rozpustila a zase nechala ztuhnout, podmáslí zůstalo dole, čisté máslo bylo nahoře, ale nebylo hladké, jsou v něm krupičky. Nemáte někdo návod, jak na to? Dana

Přidejte reakci

Přidat smajlík