Máslo z kyselé smetany

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

22.7.2011 22:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Dělám máslo ze sadké smetany, naleju vychlazenou smetanu do okurkové lahve a ručním elektrickým mixérem šlehám. po chvíli s eudělá šlehačka, ta za chvíli zřídne a začne se uvolňovat máslo a najednou tam začne lítat máslová hrouda. Tu pak properu v několika studených vodách. Máslo je dobré, ale hodně tuhé a rychle se kazí. Chtěla jsem zkusit máslo ze zakysané smetany, prý je trvanlivější. Jednou se mi docela povedlo až na to, že máslo neudělalo hroudu, abych ho mohla vyndat z podmáslí, zůstalo v krupičkách, musela jsem ho přecedit. Stejně v něm ale zůstalo hodně podmáslí a nedařilo se mi máslo vyprat. Nakonec jsme ho rozpustila a nechala zpětně ztuhnout, podařilo semi ho sice oddělit od podmáslí, ale bylo takové krupičkové. A dneska se mi nepovedlo vůbec, po skoro hodinovém šlehání je máslo pořád v drobounkých krupičkách, jenom na metle šlehače je vrstva másla. Kde dělám chybu? Poradíte někdo, kdo máslo z kyselé smetany dělá? Díky Dana

Neregistrovaný uživatel

23.7.2011 13:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Včera večer jsem tohle napsala, ještě chvilku šlahala a pořád nic, jenom máslová krupička. Asi v jedenáct jsem toho nechala s tím, že ráno je moudřejší večera. Dneska kolem poledne jsem se vrátila k máslu, a během asi 3 minut jsem měla ve sklenici nádhernou tuhou hroudu žluťoučkýho másla a litr a půl vynikajícího podmáslí jako bonus. Myslíte, že tomu pomohla ta přestávka, nebo to byla prostě náhoda? Dana

Neregistrovaný uživatel

23.7.2011 23:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

Danuš hrozně ráda bych znala odpověď....Na to si počkám.Moc mne to zajímá...Ta smetana je hodně zkyslá??? Ze které to děláte??? Renata

Neregistrovaný uživatel

23.7.2011 23:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Renato odpověď nemám a neznám, možná opravdu pomohl ten noční odpočinek. Máslo dělám z normální kravské smetany, kterou si nasbírám druhý den po dojení. Když chci smetanu na máslo, nesbírám jí až dolů k mlíku, tam už není tak tučná, nechám na mlíce ještě asi 1cm vrstvu. Ze tří dojení (asi 18 litrů mléka) jsem nasbírala takovéto smetany asi 2,5 litru a másla z toho bylo kolem kila. Smetanu jsem nechala zkysnout docela dost, prostě normálně.
Nedávno mi jeden pán vyprávěl, že dřív se sbírala smetana na máslo postupně i několik dní, než se naplnila máselnice a jelikož neměli lidi ledničku, určitě už musela být dost nakyslá. Nebo jí možná nechali úplně zkysnout, kdo ví? Můj táta si jen pamatuje, že babička hroudu másla prohazovala na talíři, aby se z ní vycákalo pomáslí, ještě zkusím vyzpovídat strejdu. Škoda, že nás takový věci ve škole neučili,, bylo by to určitě přínosnější než nějaká trapná občanská nauka nebo branná výchova. smajlík Dana

Neregistrovaný uživatel

23.7.2011 23:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

no jejej.Z dějepisu si k mé ostudě pamatuji kulový,ale tohle je i podle mne přínosnější téma.... :-) A jak by se nám to teď hodilo,když se vracíme zpět k vyzkoušeným praktikám našich babiček... Prý pokrok...Akorát bordel a nikdo ničemu nerozumí.... Já smetany tolik nemám . Máme pod kravkou tele a buď má málo tučné mléko,nebo si to nejlepší drží pro mrně....Máme jerseyku,ta by měla mít tučné mléko,ale máme tak cca 4l ráno a zbytek vypije tele... Ale to je tedy.....smajlík

Neregistrovaný uživatel

24.7.2011 00:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

dokud jsem měla tele u krávy, taky neměla tučný mlíko. Nejdřív jsem nevěděla, čím to je, ale myslím, že už to vím. Ona mi do dojačky pouštěla jenom to "přední" mlíko, vodový, a "zadní", tučný, si nechávala pro malýho. Není blbá. Jakmile jsme tele úplně odstavili, vrátila se tučnost do normálu - na jednom dojení (asi 6 litrů) je v kbelíku cca 5cm smetany

Neregistrovaný uživatel

24.7.2011 00:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

no to je úžasný...Tak už aby bylo tele z domu...:-) Teď jsme si objednali odstředivku,tak to bude lepší....:-)

Neregistrovaný uživatel

24.7.2011 06:23
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.232

Dobré ráno, prosím, napište sem potom, jestli máslo z kyslé smetany bylo lepší. Já dělám máslo úplně stejně jako Vy a .......se stejným výsledkem, špatně se natírá a za dva dny už jinak voní. :-( Vlastina

Neregistrovaný uživatel

24.7.2011 18:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

je lepší chuťově a taky dýl vydrží, to první vydrželo přes týden beze změny chuti. Natlačím ho do misky a zaleju vodou a ještě přiklopím pokličkou, tak k němu nemůže vzduch ani světlo a nemusím ho nechávat v ledničce, takže se krásně roztírá. jenom odleju vodu, namažu a pak naleju nahoru čerstvou. Už sbírým smetanu na další várku másla. Nevím, jestli je lepší máslovat smetanu vychlazenou nebo při pokojové teplotě. Dana

Neregistrovaný uživatel

25.7.2011 21:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46

Pro zajímavost: V kalendáři "milotického hospodáře" z r. 1928 jsem našla: Stloukací teplota je pro smetanu sladkou - 10-13st, kyselou - 13-16st. V zimě se volí teplota nižší hranici vrchní, v létě spodní. Příliš nízká teplota je příčinou dlouhého stloukání a někdy zdánlivé nestloukavosti smetany. Máslo mívá zvýšený obsah podmáslí. Teplota příliš vysoká způsobí rychlé stlučení, máslo buď mazlavé neb drolivé, je vždy vodnaté (spařené), při tom mnoho tuku ujde do podmáslí. Doba stloukání má býti při správné práci 1/2 - 3/4 hod.
Já jsem tedy úplný laik, neb zvířena k nám teprve doputuje - snad už brzo, ale recepty už prohlížím. No a milotický hospodář je prostě dokonalý, našla jsem tam spoustu zajímavostí a hospodáře zase v šuplíku stolu, který byl na statku, když jsme se přistěhovali :-) Hana

Neregistrovaný uživatel

25.7.2011 23:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

TO JE MILÝ DÁREČEK.TAK HOSPODÁŘ K HOSPODÁŘSTVÍ PATŘÍ...TŘEBA TO BYLO SOUČÁSTÍ DOMU..... :-)

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 11:50
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

Hanko, děkuju mooooc. Já tušila, že zádrhel bude někde v té teplotě, budu si to muset připíchnout na ledničku. Jinak ta doba je myšlena pro ruční stloukání, nevím, jestli to platí i pro šlehání elektrickým šlehačem, nejrychleji jsem měla máslo (ze sladké smetany) hotové asi za 10 minut.
Včera jsem zakysala další várku smetany, takže asi dneska večer nebo zítra budu máslovat znovu, zkusím pohlídat teplotu a podělím se s výsledkem. Dana

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 14:30
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

tak teď mám problém já.... Odstředila jsem smetanu a dala ji do lednice.Když jsem ji vytáhla,byla jako kámen..Proč se to děje?? Pak mi nejde udělat máslo....smajlík

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 15:15
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

To jako byla ztuhlá nebo zmrzlá? Nikdy se mi nic takového nestalo, ale napadá mě ponořit to do teplé lázně, měla by povolit. Stejně by se měla před kysáním zpasterizovat. A není náhodou jen nahoře tuhý smetanový škraloup? Ten pak stačí jen roztrhat. Dana

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46

Dano, není zač, ráda se podělím :-) A hlavně moc ráda pak budu čerpat z rad Vás všech zkušenějších, všechno mě teprve čeká. Mám zatím pár ovcí, ale sem na faunu už chodím "očumovat" hooodně dlouho :-) Hana

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.109.46

Dano, není zač, ráda se podělím :-) A hlavně moc ráda pak budu čerpat z rad Vás všech zkušenějších, všechno mě teprve čeká. Mám zatím pár ovcí, ale sem na faunu už chodím "očumovat" hooodně dlouho :-) Hana

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154

není to škraloup.Je to regulérně ztuhlé(ne zmrzlé) jako máslo ale přitom to neproběhlo šleháním.Je možné,že za odstředivka to odstředila tak dokonale,že nezůstala žádná tekutina,tudíž máslo??? Nic jiného mne totiž nenapadá.Když jsem smetanu sbírala ručně z mléka,máslo jsem ušlehala.... :-)

Neregistrovaný uživatel

26.7.2011 20:47
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

To teda netuším, co tam mohlo proběhnout. Kamarádka z mléka od naší Elišky sbírala máslo, když mléko chladlo opasterizace. Nahoře se usazoval smetanový škraloup, sbírala ho a dávala do misky, když to vychladlo, bylo to prý jako vynikající máslo, její děti to milovaly. Dana

Neregistrovaný uživatel

28.7.2011 08:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.204.155

Tak hlásím, že další várka másla z kyselé smetany je na světě. Bohužel jsem neměla teploměr na změření teploty - skleněný potravinářský je až od 30°a digitální z Ikei jsem omylem namočila do mlíka víc, než bylo záhodno a začal trvale ukazovat 43smajlík°. Smetanu jsme měla noc a den v ledničce, mohla mít tak 5-7°, zapla mixér a nechala šlehat. Mám jí v okurkové lahvi, tak jsem jí přihřívala svými dlaněmi. Po půl hodině byla ukázková tuhá kyselá šlehačka a za dalších deset minut lítaly krupičky másla. Zdálo se mi to pořád ještě dost studené, tak jsem lahev postavila do hrnce s teplou vodou a během dvou minut bylo máslo spojené. Klasicky jsme ho vyprala, ještě ho chci zvážit, smetany bylo asi 2,5 litru. Podmáslí je výborný.
Ještě se zeptám: v TV jsem viděla, že se máslo válelo na vále takovým hrbolatým válečkem, to se dělalo proč? Já myslím, že se tím z másla dostaly zbytky vody, ale nevím to určitě. Dá se tento postup něčím nahradit?
A pro odborníky: co obsahuje podmáslí? Má stejné složení, jako odstředěné zakysané mléko, nebo je něčím speciální?
Dana

Přidejte reakci

Přidat smajlík