Změny v syřitelnosti mléka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

7.8.2011 21:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Denně dělám kravské a kozí sýry, mám stále stejný postup a používám stejné očkovadlo (Valašsou kyšku) i syřidlo (Laktochym nebo syřidlový preparát z Milcomu). Většinou se sýry povedou krásně, sýřenina je tuhá a pevná. Občas je ale sýřenina měkčí a nespraví to ani delší vykapávání syrovátky. Dneska se kravské mléko sice vysráželo, ale sýřenina byla úplně měkká, po nakrájení se ani nevyloučila syrovátka, až po zahřátí se o syrovátka oddělila, sýřenina je sice tuhá, ale v drobounkých vločkách. Může to být způsobené hormonálním cyklem krávy? Už od jara se nedaří jí připustit, v úterý by se měla zase honit, tak mě napadá, jestli to může být tím. Dana

Neregistrovaný uživatel

11.8.2011 22:44
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Taky se chci přidat s dotazem. Mám mléko kozí a kravské (od Jerseyky). Sýry dělám najednou, ve vodní lázni, každé mléko je ve zvláštní nádobě, ale jinak používám stejnou teplotu, stejné množství syřidla... Třikrát ze čtyř pokusů se mi stalo, že kozí se mi po přidání syřidlo krásně srazilo, ale kravské nic, až třeba za pár hodin, pokud vůbec... Z kravského se mi to prostě nedaří smajlík
Čím to může být? smajlík Nemá být pro kravské třeba vyšší teplota při přidávání syřidla, nebo víc syřidla...? Ale dodržuju recepty, tak nevím.
Smetanu jsem před tím trochu sebrala - je třeba to dělat, nebo ne?.
Děkuji

Neregistrovaný uživatel

19.8.2011 07:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.230.254

Mléko od našich jersey (částečně sebrané) se nám taky hůř sýří, nebo spíše sýří se výborně, ale je potřeba vyšší dávka syřidla než na mléko kozí. V našem mléce je to tak, že u syřidla, kde běžně (kozí mléko) stačí 1 ml/15l mléka, u jersejčího musíme dát 1 ml/10 l mléka. Lenka ze Dvora

Přidejte reakci

Přidat smajlík