Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
V pátek jsme na jatka poslali našeho býčka, po matce Jersey a po otci Braunsvis. Narodil se vloni 25. října, takže mu v době porážky bylo necelých 10 měsíců. Živou váhu přesně nevím, ale všichni ho odhadovali tak na 360-400kg. Masa z něj bylo 201kg. Maso má jemné vlákno a je světlejší než z podobně starého telete masňáka (potvrzeno kamarádkou, která měla vloni čtvrtku masňáka a včera si od nás kupovala čtvrtku našeho).
Býček byl měsíc plně pod krávou, do třetího měsíce byl pod krávou vždy přes den, od tří měsíců byl jen na pastvě bez příkrmu. Pásl se na zahradě, která má asi 30 arů, docela mu to stačilo.
Já jsme si pro sebe nechávala zadní čtvrtku a droby, bylo toho 59kg, z toho kostí odhaduju tak 8-10kg. Zbytek jsme prodali po čtvrtkách, zadní za 110kč/kg, přední za 80. Celkem jsme za to utržili 12860kč (naší čtvrtku nepočítám, bylo by za ní asi 5000kč). Porážka i s přepravou nás stála asi 1800kč a nechali si kůži.
Píšu to tady proto, že nedávno tu proběhla zmínka o tom, že se nevyplatí vykrmovat jerseyské býčky. Posuďte sami, mě se to tak nevýhodné nezdá. Uvažuji o tom, že na jaře koupím nějaké telátko nemasného plemene a půjdu do toho zase.
Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.220
Souhlasím,udělali jsme to také tak.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.102.154
No konečně tu někdo pořádně rozvedl,jak to s tím jerseyským masem je. Já se tu na to ptala a byla jsem odeslána pročíst si témata.Ačkoliv jsem to poctivě udělala,tak jsem to nenašla... Máme také jerseyku a přemýšleli jsme co s býčkem,který by se mohl narodit... Tak jsem zase o něco chytřejší a moc děkuji,že jste to sem napsali....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Zdravím My máme čerstvě 75% jerzeyku a plánujeme ještě jednu s PoP a moc se nám nechce do toho křížení - raději bychom produkovali čistokrevné jalůvky a proto mě zajímalo, jestli je to opravdu s masem čistého jerzey býka tak zoufalé... takže není a jsem tomu ráda
. Co se toho masa týká, prý staré krávy jerzey se nedají jíst - není na nich prý žádné maso, ale to i staré holštýnky na tom budou podobně, ne...?
Jinak velká spokojenost s povahou naší Esterky, cupitá na vodítku s kozama na pastvu, dá si říct, že nepoběží za stádem domů, ale půjde pěkně vedle mně. Dost rozlišuje cizí lidi, je háklivá na zbrklé seznamování, ale je zvědavá a chlebík v ruce ji přesvědčí o dobrých úmyslech neznámého člověka . Je pravda, že Ester je vymazlená od původních chovatelů, jsem zvědavá, jak bude "cupitat"
březí jalovice z volného velkochovu... uvidíme
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.121.200
......taky jsem moc ráda za sdělení této informace.....borokoz
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zdravím My máme čerstvě 75% jerzeyku a plánujeme ještě jednu s PoP a moc se nám nechce do toho křížení - raději bychom produkovali čistokrevné jalůvky a proto mě zajímalo, jestli je to opravdu s masem čistého jerzey býka tak zoufalé... takže není a jsem tomu ráda
. Co se toho masa týká, prý staré krávy jerzey se nedají jíst - není na nich prý žádné maso, ale to i staré holštýnky na tom budou podobně, ne...?
Jinak velká spokojenost s povahou naší Esterky, cupitá na vodítku s kozama na pastvu, dá si říct, že nepoběží za stádem domů, ale půjde pěkně vedle mně. Dost rozlišuje cizí lidi, je háklivá na zbrklé seznamování, ale je zvědavá a chlebík v ruce ji přesvědčí o dobrých úmyslech neznámého člověka . Je pravda, že Ester je vymazlená od původních chovatelů, jsem zvědavá, jak bude "cupitat"
březí jalovice z volného velkochovu... uvidíme
Asi bych měla doplnit, že ten náš býček nebyl čistý jersey, jeho otec byl Brown swiss, takže proto byl tak pěkně narostlý. Jersey asi bude menší, ale prý je jeho maso ještě křehčí a jemnější. Koneckonců, můžete ho porazit třeba ve třech měsících, takové telecí je fakt pochoutka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.78
Jo jo, býčka určitě porazíme čím dřív tím líp - ať si na něj moc nezvyknem . Sice je mi jasné, že se zvířata chovají na snězení, ale když jsme jedli naši hermafroditku Princeznu, nebylo mi z toho nejlíp a musela jsem se nutit myslet na to, že je to skvělé anonymní maso po italsku na červeném víně a pepři...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85
Zajímaly by mě vaše zkušenosti s odstavem telete - zkoušeli jste např. mulcovou zábranu? Myslím, že by to nemuselo být tak stresující, jako fyzické oddělení... Ale vlastní zkušenosti zatím nemám.