Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.233.138
Dobrý večer, chci se optat zkušených. Sbíráte před výrobou sýrů a tvarohů ze syrového kravského mléka smetanu, nebo ji necháváte na mléce? A dá se nějakým způsobem zjistit tučnost mléka?
Děkuji všem za odpověď
Šárka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197
Já sbírám, zpasterizuju, zakysám a vyrobím vynikající máslo. Od jerseyky mám denně asi půl kila másla i víc. Když jsem to nedělala, většina smetany stejně skončila v syrovátce. Syrovátku dávám tátovi a ten máslo usazené nahoře sbíral a používal na maštění brambor. Chci si pořídit odstředivku, ta asi dokonaleji mléko odtuční, ale na výrobu sýra budu část smetany vracet do mlíka, aby byl sýr dobrý. Tuk je v jídle nosičem chuti.