Kastrace domácího prasete

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

21.7.2012 15:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.165.33

Prosím o radu. Máme kance na výkrm. Má 22kg. Musí se vykastrovat? Je sám vedle větších už vykastrovaných. Děkuju za odpověď.

Neregistrovaný uživatel

21.7.2012 17:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.200.17

ano aby nesmrděl

Neregistrovaný uživatel

21.7.2012 17:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.33

Nebo zabít do váhy kolem 90 kg, tak jsem to udělal i já a maso cítit nebylo.
Kittikit

Neregistrovaný uživatel

25.7.2012 20:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nebo zabít do váhy kolem 90 kg, tak jsem to udělal i já a maso cítit nebylo.
Kittikit

od kastrace se již upouští...nemá to cenu...že maso smrdí jsou jem fámy hlupců co to zase slyšeli od jiných hlupáků...!!!

Neregistrovaný uživatel

26.7.2012 06:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.242

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
od kastrace se již upouští...nemá to cenu...že maso smrdí jsou jem fámy hlupců co to zase slyšeli od jiných hlupáků...!!!

Tak jeden hlupák napíše vlastní zkušenost: kastrovali jsme v cca 50 kilech ( pořád se to odsouvalo, nebyl čas), pak přestal žrát ( cca 90 kg) a šel do pistole. Maso mělo "ocas" ale dalo se sníst a člověk, který nerostl na vepřovém by nic nepoznal.... Já to teda poznám. Sním i maso nekastrovaného, ale to už je cítit moc. Letos jsme byli v Řecku a tam se nekastruje, dělají ty šunkáče do 100kg a naše děcka říkají "to maso je nějaký divný".
Pokud uděláte řízek z kotlety nekastráta, tak ta lahodná chuť ( skoro nasládlá( je fuč), jenom silná vepřovina a lehce nahořklý ocas. Ale samozřejmě je to o chuti a ne o hlouposti. Já bych nikdy nemohla soustavně pít kozí mlíko a jsou lidi, kteří ho milují a chuť a vůně jim nevadí. Marta

Neregistrovaný uživatel

27.7.2012 19:24
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.179

Je potřeba vždy veterináře? Tedy i u selat..

Neregistrovaný uživatel

27.7.2012 22:03
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.214

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Je potřeba vždy veterináře? Tedy i u selat..

Já to neumím. Stačí prý veterinární technik, ale toho v okolí nemám. Jezdí veterinář.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2012 00:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.179

tak to vypadá, že tento zákrok je asi hodně složitý smajlík

Neregistrovaný uživatel

28.7.2012 09:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.4

Zákrok složitý není, veterinář u toho být nemusí, ale kastrace by měla být vykonána podle zákona do týdne stáří, ale většinou se to dělá déle. Kdo to umí, tak to netrvá ani půl minuty.

Neregistrovaný uživatel

28.7.2012 11:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.13.129

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak jeden hlupák napíše vlastní zkušenost: kastrovali jsme v cca 50 kilech ( pořád se to odsouvalo, nebyl čas), pak přestal žrát ( cca 90 kg) a šel do pistole. Maso mělo "ocas" ale dalo se sníst a člověk, který nerostl na vepřovém by nic nepoznal.... Já to teda poznám. Sním i maso nekastrovaného, ale to už je cítit moc. Letos jsme byli v Řecku a tam se nekastruje, dělají ty šunkáče do 100kg a naše děcka říkají "to maso je nějaký divný".
Pokud uděláte řízek z kotlety nekastráta, tak ta lahodná chuť ( skoro nasládlá( je fuč), jenom silná vepřovina a lehce nahořklý ocas. Ale samozřejmě je to o chuti a ne o hlouposti. Já bych nikdy nemohla soustavně pít kozí mlíko a jsou lidi, kteří ho milují a chuť a vůně jim nevadí. Marta

v německu se již od kastrování upouští neb se kanci stějně porážejí v cca 90 kg...tak proč je zbytečně trápit a stressovat...??? na biofarmě v sasově to dělají o.k...!!! taky nekastrujou a chovají prasata v rodinách...a jde to...!!! myslím, že chuť masa je ovlivněna i potravou...např. kukuřicí či rybí moučkou...ale rybí moučku by dnes asi nikdo z drobnochovatelů nezaplatil...JZD už neexistujou a u soukromníka se krást už moc nedá...a snad ty všechny masokostní moučky jsou už zakázány...od 1 známého, manželka zase nežere kachnu neb jí prý smrdí a jeho rozmazlený fracek nežere ani krůtí maso...ale hlavně že umí japonsky...!!! místo toho si dá sračkový hamburger ze separátu...je jasné, že nějakou tu příchuť maso bude mít ale že si nikdo nestěžoval na žranici z divočáka...!!! pokuď mi kanec přeroste, tak se přimíchá ovce či beran a nadělají klobásy...pro měšťáky to asi ale nebude...

Neregistrovaný uživatel

28.7.2012 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.4

Jo, takže my asi podle Vás kastrujeme kanečky jenom proto, že nás to baví, ne? Samozřejmě je lepší nechat je jako kance, mají méně tučné maso, lepší konverzi krmiva, ale mají i typický smrad! Pokud já vím, tak v Německu stále kance kastrují, ale máte pravdu,. že jsou i země, kde je porážejí v 70 kilech, ale spotřebitel je ochoten za maso připlatit - myslíte si, že u nás, kde je chov prasat "velice" rentabilní, je toto reálné? Já mám teda jiný názor.
Kastrace určitě bolestivá je, ale když po kastrování za 5 minut projdete prasečák, tak všechna selata leží u svině a pijí, takže si nemyslím, že je to zase až tak bolestivé... Za pár let ( tuším rok 2017 ) se bude moct kastrovat pouze hormonální cestou - injekčně hormony, pak jsem zvědavý, kdo to zaplatí a kdo to udělá. T

Neregistrovaný uživatel

28.7.2012 22:45
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.173.179

Nejsem v této oblasti žádný odborník, myslela jsem, že se to dělá injekcema a může si to každý udělat sám bez veterináře nebo je to jinak?

Neregistrovaný uživatel

29.7.2012 10:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.179.130

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
od kastrace se již upouští...nemá to cenu...že maso smrdí jsou jem fámy hlupců co to zase slyšeli od jiných hlupáků...!!!

Tohle může napsat jen fanatickej ochránce zvířat , vegetarián nebo naprostej idiot .
Ti co mají rádi vepřové bez kančího smradu , tak kastrují.
Na druhou stranu kastrovat selata ve 20 kilech osobně považuji za neschopnost a nevyzrálost chovatele a mělo by se provádět pod narkózou.
Pozn. kastrace se provádí do 7 dnů po narození .

Neregistrovaný uživatel

29.7.2012 11:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.103

my jwme to vždy dělali tak, že ho někdo chytl za zadní hlavou mezi nohy rukama se vymačknou kulky, rozřízne se pytlík, ráže se vystřihnou štípačkama zastříká se spejem(nepamatuji se jak se jmenuje) a pustí se ke svini, dve tři minuty běhá a pak si spokojeně saje mléko... celá operace trvá maimálně půl minuty...

Neregistrovaný uživatel

30.7.2012 00:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.20

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nejsem v této oblasti žádný odborník, myslela jsem, že se to dělá injekcema a může si to každý udělat sám bez veterináře nebo je to jinak?

To se tedy opravdu injekčně nedělá. Normálně vezmete skalpel, rozříznete šourek, vyjmete varlata a fik. Malí čuníci u toho solidně řičí, moje z toho měla dlouho zalehlý uši, ale spíš ze stresu (nezvyklá manipulace - držíte je za končetiny, visí v luftu) než z bolesti ze zákroku (chování ala viz výše - hned šli pít, a žádný bolestivý chování). Injekční verze je. ALE2x se veterinář blbě otočí, či jiná smůla, píchne do sebe a je kastrát z něj. Povězte mi, který chlap by toto dobrovolně podstupoval? Při farmách, kde má kastrovat desítky ne-li stovky selat?
Navíc můj pohled na věc - žeru už tak dost chemie a jiných sraček co se do potravin cpou ve velkovýrobě, na to, abych si ještě cpal chemii do masa z důvodu kastrace. To raději budu mít trochu práce pro dva lidi, s ucvaknutím koulí seleti, a udělám to klidně já, jako chlap, a ty koule klidně zkrmím psovi. Aspoň má jedno krmení pořešené. :-))

Neregistrovaný uživatel

30.7.2012 16:26
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.134

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
v německu se již od kastrování upouští neb se kanci stějně porážejí v cca 90 kg...tak proč je zbytečně trápit a stressovat...??? na biofarmě v sasově to dělají o.k...!!! taky nekastrujou a chovají prasata v rodinách...a jde to...!!! myslím, že chuť masa je ovlivněna i potravou...např. kukuřicí či rybí moučkou...ale rybí moučku by dnes asi nikdo z drobnochovatelů nezaplatil...JZD už neexistujou a u soukromníka se krást už moc nedá...a snad ty všechny masokostní moučky jsou už zakázány...od 1 známého, manželka zase nežere kachnu neb jí prý smrdí a jeho rozmazlený fracek nežere ani krůtí maso...ale hlavně že umí japonsky...!!! místo toho si dá sračkový hamburger ze separátu...je jasné, že nějakou tu příchuť maso bude mít ale že si nikdo nestěžoval na žranici z divočáka...!!! pokuď mi kanec přeroste, tak se přimíchá ovce či beran a nadělají klobásy...pro měšťáky to asi ale nebude...

Ale neupouští. Rozdíl je mezi Bio a " normálním" zemědělstvím. A rybí moučka a vůbec jakákoliv živočišná krmiva jsou v chovech zakázána. A chovají je v rodinách? Jako že se to tam rozmnožuje jak chce? To je trošku blbost nemyslíte? Jediné co se v Německu snaží prorazit je kastrace pod místním umrtvením. Ještě se dohadujou jestli se nakaždý sele bude muset zavolat veterinář, nebo tu včeličku bude moci dát chovatel sám. Ale to je diskuze na 3roky. My kupujem jedině kastr.selata a jednou jednomu narostly koule. Na cca 60kg jsme ho kastrovali z vet. Jen problémy. Ale maso z kance bych tedy nechtěla :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík