Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227
Může mi prosím někdo poradit postup při žavařování vepřového masa do sklenic?Děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.33
Dobrý den
není to vůbec složité.Maso nakrájíte na kostky,prosolíte přidáte kmín pořádně to rukama promícháte a necháte min12 hod odležet.Druhý den naplníte sklenice tak do tří čtvrtin zavíčkujete a dáte zavařit na dvě hodiny.Pozor musí se to opravdu vařit!!!Další den to znova převaříte uložíte do sklepa a máte super vepřovky,které opravdu vydží.Takto se dá zavařit i hovězí maso,ale tam se nadává kmím
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.136.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den
není to vůbec složité.Maso nakrájíte na kostky,prosolíte přidáte kmín pořádně to rukama promícháte a necháte min12 hod odležet.Druhý den naplníte sklenice tak do tří čtvrtin zavíčkujete a dáte zavařit na dvě hodiny.Pozor musí se to opravdu vařit!!!Další den to znova převaříte uložíte do sklepa a máte super vepřovky,které opravdu vydží.Takto se dá zavařit i hovězí maso,ale tam se nadává kmím
No moje máti to nakrájí, osolí od oka a hned to zaváří a závaří to na dvakrát jak popisujete. Teta to nakrájí a nechává to 2 dny uležet a pak to zaváří najednou (jen 1x) a solí to dle nějaké receptury rychlosolí. Teta to připavuje i mě doma a tak jsem ji řekl, ať mi tam dá místo rychlosoli normální sůl - dala ji tam méně než té rychlosoli a bylo to slanější než od rychlosoli. Kmín tam nedáváme vůbec, ale pak si ho tam občas sypu na namazaný chleba.
Spíš bych tam zkusil dát nějaké koření do toho (kromě toho kmínu) nebo česnek nebo osmaženou cibulku... Nedáváte tam někdo něco takového?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
Když jsme zavařovali poprvé dostali jsme dva recepty
1. maso asi hodinu pečete v troubě tak jak jste zvyklí. Sůl, kmín cibule, česnek atd. Pak naskládáte do sklenic a hodku a půl vaříte. Do sklenic i s výpekem
2. maso po větších kusech dáte do sklenice přidáte dvě lžičky soly a vaříte dvě h a druhý den hodku.
Máme rači druhý způsob krásně to pustí štávu a ve sklepě nám vydrželo dva roky.
To samé klobásy. Jen dáte do sklenic a zavaříte, jsou daleko lepší než z mrazáku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.135
Tak taky přispěji s naším postupem. Maso nakrájet na kusy, aby se to dalo nacpat do sklenic, na dno zavařovačky a pak pod víčko dát čtvereček vepř. kůže, do každé sklenice nahoru 1 vrchovatou lžičku soli, zalít vodou pod víčko a hotovo. Není to potřeba se solí promíchávat, při zavařování se to samo prosákne všude. Zavařuji 2 hodiny při varu a pak to již neopakuji. Kůžička tam udělá prima rosůlek, když se jí zastudena. Vkládat tam cibuli nebo něco jiného se bojím, cibulka někdy umí udělat paseku, že se to dřív kazí. Ale možná má někdo jiné zkušenosti.
Zkusili jsme takto i divočáka a pak namíchat libové srnčí s vepřovým, protože jen libové není vončo a je to taky maximálně jedlé.
Když pak potřebujete nějakou rychlovku, tak se to dá použít jak za studena nebo vyklepnout do pekáče a ještě přihodit kmínek a zapíknout v troubě.
Dobrou chuť, ať se daří a chytaj víčka, Hanka P.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.70.205
To poslední přání bylo na místě, víčka teď stojí za houby . Vlasta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.8.3
Tak nějak, ale dávala jsem je sušit do trouby a když jsem je dávala teplé na láhve tak chytnutí se bylo stoprocentní. A už na několik pokusů a s různými víčky.
Jitka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71
Taky zavařujeme maso do sklenic na dno slenice dám kávovou lžičku soli pár kuliček celého pepře a jednu kuličku nového koření a maso do třičtvrťe sklenice a nová víčka! šťávu pustí samo ,na dno hrnce dám utěrku narovnám sklenice zaleju vodou že jsou ponořené a vařím 2,5 hoďky (1x) takto jsem zavařila polévku, jitrnicový a kroupový ale to pak bylo suchý.janas
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.36
Blbá otázka: to maso do sklenic cpete syrové a během zavařování se uvaří, nebo ho tam dáváte už nějak vařené? A dalo by se takhle zpracovat i maso jehněčí?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.135
Maso tam dáváte syrové, uvaří se během zavařování. Skopovou konzervu teď chystám zkusit, mám šestiletou, pěkně zmasilou suffolačku, která mi chronicky kulhá na jednu nohu a tak ji vyřazuji z chovu. Zkrmit ji celou psům je mi líto a tak aspoň kýty hodlám takto zpracovat. U skopového odstraním všechen lůj, ale do sklenic k tomu přidám tak třetinu tučnějšího vepřového (bůček), dát jen úplně libové mi pak přijde suché. Dělala jsem takto srnčí s vepřovým a dobrý.
Hanka P.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71
Ano, maso do sklenic se davá syrové a když by jste dávala pečené maso tak do sklenice dáte trochu výpeku(šťávu).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.74
Souhlasím s celým postupem, i když ho dělám malinko jinak. Aby se masíčko dalo použít na cokoliv, nedávám koření, to si přidáte později při přípravě nějaké mňamky. Dávám na dno jen lžičku soli, nacpu (doslova napěchuji) masíčko nakrájené na zhruba gulášovou kostku asi na dva prsty pod okraj, nezalévám a do obyčejného většího hrnce, který používám na vaření tlačenky, dám vysoký rošt z mikrovlnky, vodu jen pod rošt a v páře nechám 2,5 hoďky pod zatíženou pokličkou ve varu. Nechám 24 - 36 hodin odstát a pařím další 1,5 hoďky. Čas počítám od doby varu. Dělali to tak i staří řezníci, kteří mně učili a za celá léta se mi nic nezkazilo. Masíčko je mazací se sosíčkem, tak jak to mají chlapi na chleba rádi. Teď zrovna 7 sklenic dělám a tak lelkuji u PC a čekám, až se mi ten zázrak dodělá. V životě jsem toho moc nedokázal, ale tento recept dělám už léta a jde mi to. Můj děda dával na dno hrnce hobliny a voněl celý dům. Lidičky ahoj a dobrou chuť. Dejte vědět svůj názor, kritiku přijímám. Jarda
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.157.71
Maso do sklenic lehce přimáčknu a pak mám v něktré sklenici jen půlku.janas
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.70
Maminka maso a bůček nejdřív naložila do láku (sůl, česnek možná až týden), pak to napolo upekla s kmínem, nechala vystydnout, dala do sklenic, zalila výpekem a trochou vody a zavařila min 2hod. Dělávala to v zimě po zabíjačce a vydrželo by to i několik let, ale nedali jsme tomu šanci. Vynikající bylo i uzené zavařované. Taky se muselo míň zaudit nebo jinak to bylo moc suché. Nejraději jsem to míval s chlebem zastudena. Josef
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.19.147
Zdravím,
mám jen malí dotaz,,jaké maso(vepřové) je nejlepší na zavaření? Děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.29.18
U nás taky jen špetka soli a špetka kmínu. Ostatní (cibule, česnek, koření) se dá až při konzumaci. Nejčastější naše užití - ve velké pánvi (vok) nebo v hrnci osmahnout na jemno nakrájenou cibulku, vyklepnout sklenici - je jako bábovka - drží tvar, po lehkém zahřátí vidličkou rozetřít na jednotlivé kostičky, nechat prohřát, promíchat s cibulkou, popř. dokořenit, dochutit. Vsypat předem uvařené špagety a důkladně promíchat, nechat krátce prohřát a podávat.
Možno posypat čerstvými či sušenými bylinkami, sýrem apod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.97
Nechávat maso 12 hodin odležet je na nic. Ničemu tím nepomůžete. Můžete ho dát do sklenic či konzerv rovnou. Další zbytečností,kterou jsem zde četl je vymazávání sklenice sádlem. Proč? To je taktéž k ničemu. To sádlo stejně steče při zahřátí sklenice na dno a pak při vaření vystoupne na povrch zavařeniny.
Taktéž si myslím,že je lepší dávat do sklenice větší kusy masa,jak plátky,ale to už je jedno.
Doporučuji dávat do sklenice více,jak lžíci vody, Klidně zalít vodou do cca poloviny sklenice. Udělá to pěkný a chutný rozsol.
Vepřovou kůži taktéž není nutné na dno sklenice dávat. Ničemu to sice nevadí,ale taky to ničemu nepomůže. Hezký den.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.147
Zavařujem maso pečené.Takové ty odřezky po zabijačce.Jen mírně posolit,pokmínovat,upéct-manžel má rád hodně upečené až do tmavohněda-ono to pak v tom sosu změkne a je to moc dobré,vychladlé dáme do sklenic a zalijem výpekem,když je ho málo dolijem vodou a zaváříme asi 1,5 hodky-zavářeli jsme na kamnech takže teplota nám dost kolísala,ale nic se nezkazilo...Před konzumací netřeba kořenit-ohřejem v mikrovlnce k tomu chleba a kyselá okurka-u nás je to klasika oběd když se nestíhá
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.20
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nechávat maso 12 hodin odležet je na nic. Ničemu tím nepomůžete. Můžete ho dát do sklenic či konzerv rovnou. Další zbytečností,kterou jsem zde četl je vymazávání sklenice sádlem. Proč? To je taktéž k ničemu. To sádlo stejně steče při zahřátí sklenice na dno a pak při vaření vystoupne na povrch zavařeniny.
Taktéž si myslím,že je lepší dávat do sklenice větší kusy masa,jak plátky,ale to už je jedno.
Doporučuji dávat do sklenice více,jak lžíci vody, Klidně zalít vodou do cca poloviny sklenice. Udělá to pěkný a chutný rozsol.
Vepřovou kůži taktéž není nutné na dno sklenice dávat. Ničemu to sice nevadí,ale taky to ničemu nepomůže. Hezký den.
No,sádlem se sklenice vymazávají,aby maso nedělalo na skle"mapy".Vodu nedávám vůbec,maso jí obsahuje dostatek a rosolu je taky dost,ale co člověk,to názor a jiná zkušenost,hezký den!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.64.137
Potřebuji poradit. na výpravy k vodě budu vozit s sebou kotlík na kotlíkové guláše, perkelty a podobné mňamky. U vody, v přírodě je problém s čerstvým masem co by se v letních měsících hned nekazilo. Napadlo mě sterilovat směsi masa. Vepřového a hovězího zvlášť tak ba bylo připravené jen dovařit v kotlíku. Obávám se však ztráty chuti masa která se sterilizací změní oproti čerstvému. Je to obava oprávněná a nebo se dají připravit základy na guláše ve sterilované podobě ? Nejde mi o dlouhodobé skladování masa. Řekněme 14 dní dopředu si připravit směsi co budu u vody vařit. Šlo by sterilovat i játra a špek/slaninu ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.6
Dodrý den.Dávám vám za pravdu v tom co zde píšete.Mám ale jinej problém.Mám doma skleněný zvon a vývěvu.V tom dělám řízky pečený bůček a uzené maso.Ve starých sklenicích.Je to moc dobré.Ale mám problém s tím že chci vyzkoušet i guláš tlačenku a prejt v těch sklenicích pod zvonam.Nemáte recept?Díky Petr.
filipi

XXX.XXX.11.54
Mám dotaz.Dá se zavařovat i meažené maso?
Martin_H

XXX.XXX.73.81
My u nás zavařujeme do sklenic maso normálně syrové, bez pečení. Steriliujeme ale dvakrát, vždy s přestávkou jeden den. Dvakrát jsme to zkoušeli jen jednou, a nedopadlo to :(
Vypadá to takhle http://www.zabijacky.cz/news/zavarovani-masa-do-sklenic/
a fotky.
Martin_H

XXX.XXX.73.81
Zavařujeme do plechovek, na dno lžíci mletých vařených kůží (nejsou nutné, ale udělá to pěkný rosol), pak různě velké kousky syrového vepřového masa prokládáme masem uzeným (případně králíkem a naposledy jsme zkusili i divočáka a nemělo to chybu), poté zalejeme vepř.vývarem (vždycky ho zbyde dost ze zabijačky, takže necháváme zamrazit a poté používáme do guláše, na polívku atd..), zavíčkujeme a hodinu vaříme v kotlině (jen aby voda lehce probublávala), poté zprudka ochladíme a necháme vystydnout. Bašta na studeno jen tak s chlebem i ohřáté na pánvi apod.
nela25

XXX.XXX.162.255
No samozřejmě! A nejlepší je to zavařovat f mikrowelle na cca 1 000W! To je to pak krásně křehoučký!
Ronny21

XXX.XXX.129.108
... dávám plecko a bůček v poměru 1:1, a na dno a navrch do sklenice vždy čtvereček kůže pro správnou konzistenci a je to super!
xchipsy
napsal(a):
Zavařujeme do plechovek, na dno lžíci mletých vařených kůží (nejsou nutné, ale udělá to pěkný rosol), pak různě velké kousky syrového vepřového masa prokládáme masem uzeným (případně králíkem a naposledy jsme zkusili i divočáka a nemělo to chybu), poté zalejeme vepř.vývarem (vždycky ho zbyde dost ze zabijačky, takže necháváme zamrazit a poté používáme do guláše, na polívku atd..), zavíčkujeme a hodinu vaříme v kotlině (jen aby voda lehce probublávala), poté zprudka ochladíme a necháme vystydnout. Bašta na studeno jen tak s chlebem i ohřáté na pánvi apod.
Zavařujete také uzené maso do plechovek? A jak dlouho.
Jak dlouho se musí plechovka vařit, aby chytlo víčko.
Děkuji Zdeněk
zdenekkladno
napsal(a):
Zavařujete také uzené maso do plechovek? A jak dlouho.
Jak dlouho se musí plechovka vařit, aby chytlo víčko.
Děkuji Zdeněk
Aspoň tu hodinu to chce, ale nesmí voda vřít na 100°C, stačí 80. Samotné uzené jsme nedělali, vždy to prokládáme syrovým vepřovým a/nebo králíkem.
Se zájmem jsem si přečetla vlákno a úplně jste mne navnadili
Rozhodla jsem se, že vyzkouším dvoufázové zavařování do šroubovacích sklenic se směsí vepřového masa (plec, bůček, krkovice), jen bych se chtěla zeptat, zda výsledný produkt uchováváte při běžné teplotě ve špajzu nebo je bezpodmínečně třeba chladnější prostředí sklepa?
Předpokládám, že by se maso snědlo tak maximálně do půl roku, delší skladování asi nehrozí