Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.165
dobrý den vsichni,
jsem zacinající mladý chovatel a moc by me zajmalo jak veliký je úvazek pořídit si krávu na dojení. všichni mě od toho zrzují. Také nevím jaké plemeno si vybrat? Poradí mi nekdo
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dobrý den vsichni,
jsem zacinající mladý chovatel a moc by me zajmalo jak veliký je úvazek pořídit si krávu na dojení. všichni mě od toho zrzují. Také nevím jaké plemeno si vybrat? Poradí mi nekdo
Je to velký úvazek. Obrovský. Doslova vás uváže k chalupě. Dvakrát denně podojit - DENNĚ! - včetně sobot, nedělí, svátků, dovolené, dokonce i během nemoci. Nedá se to dělat bez jistoty, že za vás někdo zaskočí, nikdy nevíte, co se může stát, člověka může skolit obyčejná chřipka nebo angína, nemluvě o vážnějších nehodách. Pokud máte pastvinu, v létě kromě dojení kráva toho moc nepotřebuje, zato musíte připravit spoustu sena, slámy a jádra, kráva má opravdu slušnou spotřebu. Musíte najít odbyt pro mléko nebo denně strávíte dalších pár hodin výrobou sýra. Zpracování mléka se odložit nedá, uděláte to jednou a druhý den máte mléka ke zpracování dvakrát tolik. Musíte mít nějakou finanční rezervu pro náhlé veterinární výdaje.
V každém případě doporučuju před pořízením krávy jít "na zkušenou", abyste věděl, co péče o tak velké a silné zvíře obnáší. A pro začátečníka není vhodná jalovice, z prvních dojení se stává tuhý boj. Nejlepší je starší zkušená kravka, která vás všechno naučí.
Já mám jerseyku, jsou to drobné velmi temperamentní zvířata, nemívají moc mléka (ta naše kolem 15 litrů denně), zato je hodně tučné a má lahodnou chuť. Jsou vhodné hlavně na pastvinu, nemají rády zimu. Je ale docela problém sehnat krávu, buď se prodávají jalovice nebo problematická zvířata. Nejběžnějším plemenem u nás je asi Česká straka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Je to velký úvazek. Obrovský. Doslova vás uváže k chalupě. Dvakrát denně podojit - DENNĚ! - včetně sobot, nedělí, svátků, dovolené, dokonce i během nemoci. Nedá se to dělat bez jistoty, že za vás někdo zaskočí, nikdy nevíte, co se může stát, člověka může skolit obyčejná chřipka nebo angína, nemluvě o vážnějších nehodách. Pokud máte pastvinu, v létě kromě dojení kráva toho moc nepotřebuje, zato musíte připravit spoustu sena, slámy a jádra, kráva má opravdu slušnou spotřebu. Musíte najít odbyt pro mléko nebo denně strávíte dalších pár hodin výrobou sýra. Zpracování mléka se odložit nedá, uděláte to jednou a druhý den máte mléka ke zpracování dvakrát tolik. Musíte mít nějakou finanční rezervu pro náhlé veterinární výdaje.
V každém případě doporučuju před pořízením krávy jít "na zkušenou", abyste věděl, co péče o tak velké a silné zvíře obnáší. A pro začátečníka není vhodná jalovice, z prvních dojení se stává tuhý boj. Nejlepší je starší zkušená kravka, která vás všechno naučí.
Já mám jerseyku, jsou to drobné velmi temperamentní zvířata, nemívají moc mléka (ta naše kolem 15 litrů denně), zato je hodně tučné a má lahodnou chuť. Jsou vhodné hlavně na pastvinu, nemají rády zimu. Je ale docela problém sehnat krávu, buď se prodávají jalovice nebo problematická zvířata. Nejběžnějším plemenem u nás je asi Česká straka.
Souhlasím a jen lehce doplňuji.Nejen dvakrát denně dojit,ale pokud možno i ve stejnou dobu.Některé krávě nevadí posun pár hodin sem a tam,ale třeba naše je háklivá a jak v sena dojíme ne úplně pravidelně(ale třeba o dvě hoďky později),hned chytá zánět...Některé krávy jsou na záněty háklivější,jinou nerozhodí nic.Dá se to praktikovat i tak,že necháte tele pod krávou a dodojujete jen pro vlastní potřebu.Při koupi doporučuji zůčastnit se dojení,aby jste věděl,jak se kráva chová.Jsou krávy,které si zvyknou na svého dojiče a jinému nezpustí.Ke každé krávě po převedení se chovejte obezřetně.Než si zvykne,může být nervóznější a může kopnout....
Nechci Vás odrazovat,ale je nutné si uvědomit rizika a fakt,že je to opravdu VELKÝ závazek.Jinak v globálu je kráva celkem milé až přítulné zvíře,které se snadno ochočí a dá se naučit spoustu volovin
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
Také se vším souhlasím a přimlouvám se za českou straku. Mléka má srovnatelně s Jersey, sice méně tučné, ale jde z něj dělat vše. Taky jsme měli Jersey a nakonec šla pryč. Mléko nám právě kvůli tučnosti přestali zákazníci kupovat, hlavně v zimě, kdy bylo už mléka málo a bylo o to tučnější. To už se dalo skoro kousat. Ze straky prodáte dobře jak jalovičku tak býčka a nebo si ho necháte a po vykrmení porazíte. U nás s krávou přibyly i prasata, nějaké 3l mléka klidně vypijí a krásně rostou. Kyslé mléko dáváme i drůbeži, snáší lépe.
Kolik přesně nadojí vám neřeknu, protože je pod ní tele první měsíc pořád, dojíme 2x denně dohromady tak 5l. Pokud někdo zavolá že by si přišel pro mléko , tele po obědě zavřu a mám mléka více. Od konce 1.měs putuje tele na noc do svojí ohrádky nebo jde ono i kráva uvázat. Ráno podojíme cca 10l. Tele je pak celý den s matkou a večer jenom kontrolujeme vemeno když je potřeba dodojíme jen ručně.
Pokud se přesto bojíte že tolik mléka nezpracujete, nebo z toho máte strach, pořiďte si kozu. Hodně lidí má vůči kozímu mléku předsudky a já byla jednou z nich, ale jsou i kozy z mlékem srovnatelným s kravským. Pořídili jsme si kozy anglomubijské, teda ne čistokrevné jen 50% a jsme spokojení. Nadojíme 2,5l deně. Po schlazení kozinu necítíte ani za syrova a na vaření, do kafe, nebo kakao to je naprosto jedno. Navíc je kozí zdravější.
Pokud přežijete celý rok a koza taky postupte na "druhý level" a pořiďte si krávu.
Markéta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.165
Moc dekuji za odpovedi, zkusenosi s dojením uz mam dojil jsem cele prazdniny v kravine takze i jalovice. Jenom nevim zda se vyplati pro jednu kravu kupovat konvové dojení nebo ji dojit rucne toť otazka? A jeste me napada jak chladim mleko abych nevytocil moc vody a zaroven se schladilo?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
Taky jsme to řešili a paní co má krávu doma i v práci nám poradila ať koupíme dojačku, kráva je podojená za 5min, naučí se pouštět naráz. Navíc ta naše první měla malinké struky, koza se dojí lépe jak ona. Navíc jsme koupili plně funkční s nerez konvou za 3000kč. Když nešla dojila jsem 5l 20min
Mléka jsme nikdy neměli víc jak 10l, v zimě necháváme přikryté venku nebo v chodbě kde nemrzne a občas promícháme, ale jenom první hodinu. V létě položíme hrnec do 20l kyble s vodou. Většinou ale hned prodáme nebo zpracováváme a tudíž se vpohodě vleze do lednice. Máme taky jednu starší lednici v chodbě, ale tu jsme nikdy nepoužily.
Markéta
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200
Taky mám konvové dojení, já ho koupila starší plně funkční za 6000 a je k tomu i hlavice na dojení koz. Momentálně mám kozy jen 3, ty zvládnu v pohodě ručně, ale krávu ručně dojit, to je na oddělání šlach. Kráva je podojená za pár minut, pak se za dalších pár minut dojačka propláchne vlažnou vodou se savem a pak čistou teplou a 2x týdně uděláme důkladný proplach za pomoci chemie.
Chladím za pomoci flašek naplněných vodou a zmražených. V mrazáku mám speciální foch na tyhle flašky, kam nedávám nic jiného, flašky po každém použití dokonale umyju a dám znovu zamrazit. V létě dám do mléka těch lahví víc, aby se zchladilo co nejrychleji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.156.16
To je super nápad s těma lahvema
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Tak my si kravku pořídili loni, skočili jsme do toho rovnýma nohama, předtím jsem jen párkrát v životě zkusila podojit kozu, jinak nic. Dá se to, člověk se naučí všechno a neměnila bych, ale je třeba opravdu počítat s tím, že se nehnete z chalupy. Max. ráno podojit, nakrmit, odjet a večer domů. Dojíme ručně, pořídili jsme si sice taky dojačku - za 5tis. s nerez konví + spousta náhradních dílů, ale použili jsme ji jen jednou. Chce to mít pro dojačku řekla bych stabilní místo, aby s ní člověk nemusel jezdit sem a tam a osobně bych řekla, že se to u jedné kravky nevyplatí. Nebo spíš záleží, kolik nadojí. My měli v průměru tak 10l a podojeno mám taky tak za těch 10min. Kráva se ale dojí opravdu dobře. Dojačka to má sice za dobu o mnoho kratší, když si ale vezmu manipulaci s dojením, propláchnout před, po, nemáme zatím dořešený ohřev vody ze studny, takže použít obecní vodu, přišlo by nás to docela draho. Navíc konev na dojení je tuším na 30 nebo 40l, teď nevím přesně no a těch 10l se ztrácí kdesi po dně a pro mě je to zbytečná námaha tahat se s tím z chlíva domů na přefiltrování. Za sebe ještě můžu říct, že i když se třeba 10l zdá málo, máte to každý den a je třeba s tím opravdu něco dělat. Buď si sehnat přímo odbyt na mléko, což mě se moc nedaří a nebo jej dále zpracovávat. Na to odbyt mám, spíš nezvládám pokrýt poptávku. Pak ale musíte min. obden mléko zpracovávat, sýry nejsou úplně nejrychlejší proces a pokud u toho chodíte do práce, počítejte s tím, že to budete dělat po nocích. Mléko chladíme také pomocí pet flašek s ledem, osobně bych je ale NIKDY nedala do mléka. Nevěřím, že pet flašku můžete dokonale umýt, já jsem zvyklá vše vyvařovat nebo minimálně polévat horkou vodou před použitím, což u pet flašky odpadá. Mám to tak, že mám el. zavařovací hrnec s kouhoutem, který používám na výrobu sýrů. Do toho naleju ledovou vodu ze studně, do hrnce dám nerez kýbl s přefiltrovaným mlékem a do el. hrnce kolem nerez kýble dám přesně naformované flašky s ledem. Pak jde mléko do lednice. Vodu pak kohoutem vypustím do kýble a používám dál.
Jinak jak někde psal výše, s krávama je sranda a dokáží zpestřit den Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.196
Nevidím technický rozdíl v tom, jestli něco čistého do mléka ponořím, nebo mléko do něčeho čistého naliju. V obou případech se povrch mléka dotýká povrchu předmětu. Mléko za pomoci zmražených petek chladím už přes 3 roky a nemám s ním žádné problémy. Poradila mi to moje teta, která celý život chovala krávy a mléko prodávala do mlékárny a jí to zase poradil člověk, který u ní dělal kontrolu mléka na patogeny. Pro mě je tohle nejrychlejší způsob jak zchladit, protože po dojení odcházím na celý den do práce a nemám čas měnit zteplalou vodu za studenou. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevidím technický rozdíl v tom, jestli něco čistého do mléka ponořím, nebo mléko do něčeho čistého naliju. V obou případech se povrch mléka dotýká povrchu předmětu. Mléko za pomoci zmražených petek chladím už přes 3 roky a nemám s ním žádné problémy. Poradila mi to moje teta, která celý život chovala krávy a mléko prodávala do mlékárny a jí to zase poradil člověk, který u ní dělal kontrolu mléka na patogeny. Pro mě je tohle nejrychlejší způsob jak zchladit, protože po dojení odcházím na celý den do práce a nemám čas měnit zteplalou vodu za studenou. Dana
Takto řečeno v tom rozdíl opravdu není. Osobně ale vidím problém právě v té čistotě pet lahve - a to si prosím neberte vůbec osobně. Jen mi prostě přijde technicky nemožné, umýt opakovaně - 2krát denně zcela dočista pet flašku, na jejímž povrchu jsou drobné nečistoty opravdu špatně vidět. Možná jsem cimprlich, ale podle mě i samostatná přihrádka v mrazáku není schopná zajistit dokonalou čistotu. Nehledě že při opakovaném uložení tvrdého na tvrdé může vzniknout nějaký otlak, škrábanec přímo na petce a už je to ráj pro drobné organismy. Zcela pomíjím možnost škodlivých látek obsažených v PET flaškách, nejsou přímo dokázány, ani vyvráceny a spíš se o tom hlavně moc nemluví. Z tohoto důvodu vidím opravdu velký rozdíl mezi tím, zda dám PET flašky přímo do mléka nebo zda naleju mléko do čistého, vypařeného nerez kýble a pet flašky dám vně takového kýble. Tuto metodu používám proti vám krátce, necelý rok, ale také se mi osvědčila. Nechám cca hodinu, pak to jde do lednice a pak také odcházím na celý den do práce. Je to jen můj osobní názor. Hanaka