Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Dobrý den, chci se zeptat, zda je zde někdo, kdo má zkušenost s domácí porážkou skotu. Máme býčka, teď mu bude akorát rok, měli jsme domluveno, že ho dáme na malá jatka, ale trošku jsme zaspali a oni teď mají úplně plno. První volný termín mají až někdy v půli ledna, to je ale pro nás neúnosné, protože nemáme takovou zásobu sena. Tak se řezník nabídl, že by přijel udělat domácí porážku k nám. Vím, že je to od letoška možné, papíry zvládnu. ALE - přiznávám, nikdy jsem u ničeho podobného nebyla a asi ani nebudu, nemám na to (maso ani nejím), ale zase chápu, že to musí být. Jak to ale probíhá? Co všechno máme připravit. Nemáme žádnou klec, když by ho porazil ve stání, tak zas nevím, jak ho odtud dostane, no zkrátka bych byla ráda, kdyby někdo napsal, jak to probíhá. Další věc, která mě zajímá a trápí je zrání masa. Vím, že aby bylo hovězí k jídlu, mělo by zrát ideálně aspoň 14 dní. Jak to řešíte? Nedokážu si to v domácíh podmínkách moc představit a zase mi přijde škoda maso brzkým zamražením úplně znehodnotit. Budu tedy ráda za každou zkušenost. Díky moc - Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.242
Vyřiďte si papíry na domácí porážku ( pokud ještě nemáte), abyste býka pak odhlásila. A udělejte to jako já. Pozvěte řezníka a jděte do práce! Přijdete a začnete bourat. Dříve jsem to měla ještě jednodušší. Odešla jsem do práce, chlapi odvezli kus na jatka a odpoledne dovezli půlky. Vlastně jsem neviděla ještě ani jednu porážku a toho hovězího to ani neplánuju do budoucna.
Rozbourané kusy masa nechávám ve slepě rozložené a během tak týdne rozprodávám, zbytek schovám do mrazáku. Maso tvrdé nemívám, protože je většinou nakládám ( čerstvé i po rozmražení). Nevím jestli je to správně, odpověděl by správně asi kuchař. Marta