Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.200
Už asi 2 roky dělám výborné domácí máslo, zkoušela jsem všechny možné postupy, nakonec se mi nejvíce osvědčilo dát čerstvou smetanu zpasterizovat, zchladit a pak mixérem šlehat. Máslo je vynikající s plnou smetanovou chutí, ale hodně tvrdé. I když ho nechávám při pokojové teplotě, nezměkne tak, aby se dalo mazat. Máte nějaký fígl, jak na to? Zkoušela jsme ho dát i trochu nahřát, jenže to máslo je pak na povrchu řídké a uvnitř tuhé. Jeden známý říkal, že se někde máslo za tepla míchá s trochou oleje, aby bylo mazací, jenže to bych si vlastně vyráběla jakousi náhražku a to se mi taky nechce. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.26
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Už asi 2 roky dělám výborné domácí máslo, zkoušela jsem všechny možné postupy, nakonec se mi nejvíce osvědčilo dát čerstvou smetanu zpasterizovat, zchladit a pak mixérem šlehat. Máslo je vynikající s plnou smetanovou chutí, ale hodně tvrdé. I když ho nechávám při pokojové teplotě, nezměkne tak, aby se dalo mazat. Máte nějaký fígl, jak na to? Zkoušela jsme ho dát i trochu nahřát, jenže to máslo je pak na povrchu řídké a uvnitř tuhé. Jeden známý říkal, že se někde máslo za tepla míchá s trochou oleje, aby bylo mazací, jenže to bych si vlastně vyráběla jakousi náhražku a to se mi taky nechce. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.108.87
Mám to takisto a navyše sa mi maslo drobí. Ja robím z kyslej smotany.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193
El. odstředivkou odstředím teplé mléko při teplotě těla - alespoň l kyblík, nejlépe dva. Smetanu z něj nechám den odstát v chladu. Mezitím si namočím dřevěnou máselnici. Na další den dám smetanu do kuchyně alespoň na hodinu, ať trošku zteplá a máselnici vypařím vřelou vodou. Poté dám smetanu do máselnice a můtím a můtím, až je ze smetany máslo. To po proplácání děravou vařečkou (aby se zbavilo podmáslí) nacpu do dřevěných formiček na máslo. Jedno máslo jde do kredence, aby se dalo mazat, další do lednice. Jedno máslo spotřebujeme do dvou až tří dnů, takže se ani nezkazí. Případně se dá do mrazáku a manželka je pak dá do těsta na buchty.
Kittikit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.58
Tiež máme také maslo. Asi sa s tým nič moc nedá robiť.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.54.200
Dneska jsem ho zkusila dát do keramické misky a v troubě pomalu přepustit, teď chladne, tak jsem zvědavá, jaké pak bude. Jinak jsem zjistila, že čím důkladněji ho vyperu, tím je pak tvrdší. A trvanlivější. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.243
Máslo dělám a je to stejné jako u Vás. Zkusila jsem přidat Heru v poměru 2 díly másla a 1díl Hery, a i při uskladnění v lednici je to dobře roztíratelné a trvanlivé. Chuťově to je lepší než Zlatá haná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dneska jsem ho zkusila dát do keramické misky a v troubě pomalu přepustit, teď chladne, tak jsem zvědavá, jaké pak bude. Jinak jsem zjistila, že čím důkladněji ho vyperu, tím je pak tvrdší. A trvanlivější. Dana
Dano, přepuštěné máslo je vynikající, ale jak šutr Je to k poutiží nacokoliv, jen ne na namazání. Vlastně už tam nezůstane žádná syrovátka. Krásně se na tom třeba smaží, nepřepaluje se, dá se rozpustit a dát do buchet... Já taky dělala máslo, když bylo v lednici, mazat se nedalo a taky se drobilo, když jsem ho ale nechala v misce v pokojové teplotě, zalité studenou vodou, šlo mazat krásně. Vodu je třeba měnit každý den a stejně máslo vydrží max. 3 dny. Drobivější máslo může být taky stravou kravky, teď v zimě je to údajně častý problém, jak nejsou na zeleném. Ale to nemůžu potvrdit, máme zasušeno. Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.67.171
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dano, přepuštěné máslo je vynikající, ale jak šutr Je to k poutiží nacokoliv, jen ne na namazání. Vlastně už tam nezůstane žádná syrovátka. Krásně se na tom třeba smaží, nepřepaluje se, dá se rozpustit a dát do buchet... Já taky dělala máslo, když bylo v lednici, mazat se nedalo a taky se drobilo, když jsem ho ale nechala v misce v pokojové teplotě, zalité studenou vodou, šlo mazat krásně. Vodu je třeba měnit každý den a stejně máslo vydrží max. 3 dny. Drobivější máslo může být taky stravou kravky, teď v zimě je to údajně častý problém, jak nejsou na zeleném. Ale to nemůžu potvrdit, máme zasušeno. Hanaka
Jenže já ho mám zalité vodou při pokojové teplotě a je tvrdé, mazat se nedá. Ale zato ho mám trvanlivé, vydrží bez problémů takhle 10 dní. Čím lépe ho vyperu, tím je trvanlivější, ale taky tvrdší.
To přepuštěné máslo je mazací, ale krupkovité. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenže já ho mám zalité vodou při pokojové teplotě a je tvrdé, mazat se nedá. Ale zato ho mám trvanlivé, vydrží bez problémů takhle 10 dní. Čím lépe ho vyperu, tím je trvanlivější, ale taky tvrdší.
To přepuštěné máslo je mazací, ale krupkovité. Dana
Tak to už fakt nevím. Já to mám přesně naopak. Máslo mazací, ale nevydrží, i když jsem se snažila propírat neskutečně dlouho. No a přepuštěné máslo fakt tvrdé, hladké.... kolik se vám tam dělalo pěny? Zkuste mrknout na www.conovehonakopci.cz a vznest u masla dotaz, Klára má dlouholeté zkušenosti, tak třeba by věděla... Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.66.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to už fakt nevím. Já to mám přesně naopak. Máslo mazací, ale nevydrží, i když jsem se snažila propírat neskutečně dlouho. No a přepuštěné máslo fakt tvrdé, hladké.... kolik se vám tam dělalo pěny? Zkuste mrknout na www.conovehonakopci.cz a vznest u masla dotaz, Klára má dlouholeté zkušenosti, tak třeba by věděla... Hanaka
A děláš to máslo ze syrové smetany, nebo z pasterované? Když jsem dělala ze syrové, taky se mi rychle kazilo, od té doby, co pasteruju, nemám s tím problém. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.213.165
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A děláš to máslo ze syrové smetany, nebo z pasterované? Když jsem dělala ze syrové, taky se mi rychle kazilo, od té doby, co pasteruju, nemám s tím problém. Dana
Dělám ze syrové a sladké. Úplně na začátku jsem zkoušela jak pasterovat, tak zakysávat - to mi úplně nechutnalo, ale výsledek byl vždy stejný. Max. 3-4dny. No uvidím, až zas bude mléko, asi budu mít víc času, tak budu znovu zkoušet a experimentovat. A teď si říkám, nemůže nějak tu roztíratelnost ovlivnit ta pasterizace? Asi je to blbost, ale jediné, co mě teď napadlo... Hanaka
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.66.128
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dělám ze syrové a sladké. Úplně na začátku jsem zkoušela jak pasterovat, tak zakysávat - to mi úplně nechutnalo, ale výsledek byl vždy stejný. Max. 3-4dny. No uvidím, až zas bude mléko, asi budu mít víc času, tak budu znovu zkoušet a experimentovat. A teď si říkám, nemůže nějak tu roztíratelnost ovlivnit ta pasterizace? Asi je to blbost, ale jediné, co mě teď napadlo... Hanaka
taky jsem dřív zakysávala, máslo mi chutnalo, ale hrozně dlouho trvalo, než se ušlehalo. Pasterizuju ve vodní lázni, teploměr mám ve smetaně a snažím se, aby dosáhla aspoň 86°, radši 90. Smetana prý potřebuje vyšší teplotu než mléko, ale nevím proč. Podmáslí z takovéto smetany má chuť jako krabicák, k velké radosti mého manžela, používám ho normálně jako mléko. Nebo ho dám zakysat, ale to u nás moc neletí. Dana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.214
Dobrý den,
já dělám máslo ze zakysané smetany.Seberu smetanu, nechám zakysat, s chladím a tluču. Stloukání trvá cca 15 min. pak dvakrát properu a dám do ledničky. Mazat se dá dobře. Někdo mi říkal, že od kraj Jersey se máslo drolí. Nevím, já Jersey nemám, takže nemohu porovnat. Podmáslí jde u nás na dračku, je ho málo a tudíž žádané. Někdy, nevím proč, se ale stane, že stloukání trvá i 45 min. Naštěstí je to dost výjimečně. Smetanu nepasterizuji, ani mléko. Připadá mi to zbytečné. David
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.18.26
dobrý den jen tak nazkoušku jsem dělal máslo v minulosti se dělalo často ale pak již nějak nebyl zájem ale spět, smetanu jsem sebral nepasterizoval jsem dal jsem do šlehače na těsto cca za 10 min bylo ušlehané akorát jsem přidal špetku soli máslo jsem nepral ve vodni lázni uchovávám jej v mysce v ledničce momentálně tam je zbytek 7 dni starý a pořád je dobrý tak jako na začatku a roztírat jde pořad stejně
tudíž nevim zda mám štěsti že se povedlo nebo
ted ještě počkat až se oteli další kráva a hura na velkovýrobu másla
ještě bych se zeptal jak děláte tvaroh znám 2 zpusoby
1. mléko nechat zakysat a pak ohřívat na cca 60 stupnu tvaroh se vysráži ten pochytat cedníkem ale vysledek je ten že tvaroh je suchý ve finale
2. mleko nechat skysat a cely obsah dát na platno nechat cca 24-36 hodin kapat vysledek je tvaroh stejné chuti jen je krásně kremovy tak jak v obchodě jen je domací a tučnost 100%
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dobrý den jen tak nazkoušku jsem dělal máslo v minulosti se dělalo často ale pak již nějak nebyl zájem ale spět, smetanu jsem sebral nepasterizoval jsem dal jsem do šlehače na těsto cca za 10 min bylo ušlehané akorát jsem přidal špetku soli máslo jsem nepral ve vodni lázni uchovávám jej v mysce v ledničce momentálně tam je zbytek 7 dni starý a pořád je dobrý tak jako na začatku a roztírat jde pořad stejně
tudíž nevim zda mám štěsti že se povedlo nebo
ted ještě počkat až se oteli další kráva a hura na velkovýrobu másla
ještě bych se zeptal jak děláte tvaroh znám 2 zpusoby
1. mléko nechat zakysat a pak ohřívat na cca 60 stupnu tvaroh se vysráži ten pochytat cedníkem ale vysledek je ten že tvaroh je suchý ve finale
2. mleko nechat skysat a cely obsah dát na platno nechat cca 24-36 hodin kapat vysledek je tvaroh stejné chuti jen je krásně kremovy tak jak v obchodě jen je domací a tučnost 100%
U tvarohu platí, čím více zahříváte, tím je tvrdší.
Krémový je ze srážení kolem 25°C, tvrdší ze zahřívání k těm 60ti - to už se mi ale zdá nejen tvrdý, ale i suchý. Ten krémový je nepřekonatelný na "tiramisu" po našem.
Ještě je třetí způsob výroby tvarohu - zasýření syřidlem na tvaroh - tvaroh je hotový za cca 12 hodin, ale nejdou z něho vyrábět tvargle. Ty jdou vyrobit jenom z tvarohu "sedlého" při pokojové teplotě. M
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193
U tvarohu jsme nechávali mléko v hrnci zkysat, potom se hřálo na kamnech - na jaké teplotě ale nevím, to kontroluje manželka, ale teploměrem ne. Poté se výsledná zgrchanina přelila přes plínku a nechala přes noc okapat.
Kittikit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.3.5
Osobní zkušenost s kravím máslem nemám, vyrábím jen kozí, ale na výletě v Rumunsku v Banátu, kde žijí naši krajané, jsem od jedné paní vyzvěděla jednoduchý recept na výrobu másla. Po nadojení nechat 1 den v lednici, sebrat smetanu a tu nechat 1 den v pokojové teplotě. Pak stloukat, ona dávala do 1,5l petlahve a seděla na zápraží a vrtěla jen tak ruce. Pak lahev seřízla a vybrala máslo. Petra
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.245.153
My máme jerseyku a holštýnku. Nevím, jestli to je tím, ale když jsem sebrala smetanu od holštýnky, máslo se pěkně roztíralo, od jerseyky se drolí. Možná to byla náhoda, smetanu míchám dohromady, takže máslo mám taky drolivé, možná zitra zkusím opět smetanu oddělit, abych zkusila, jestli to je krávou.
Postup mám stejný, jako obecně uvádíte, máslo properu na jemném sítku pod tekoucí vodou a vymačkám ve vodě, až je voda čistá. Skladuju v lednici, v igelitu neboplastové krabičce,vodou nezalévám. Ještě se mi nestalo, že by mi zežluklo, o máslo máme velký zájem. Zuzana
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.65.76
Dělala jsem máslo ze zakysané smetany (sbírané, od holštýnky) a bylo na mazání tvrdé, tak jsem začala sbírat smetanu ze všeho mléka, abych měla várku smetany dřív, a nezkysla mi a utlouklo se máslo, které zůstalo měkčí, zřejmě má v sobě více vody.