Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.238.199
Dobrý den, chystám se letos doma vykrmit prase. Můžete mi někdo poradit jak hrubě mám šrotovat obilí(ječmen, pšenice)?
Děkuji za rady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.35.227
Pro prase je lepší jemnější.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.121
No, tak nevim. Dnes mi jeden starší pán u nás z vesnice radil, abych ho ušrotoval na hrubo a jen zalil teplou vodou, nespařoval to, že bych prý spařováním zničil všechny živiny.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.4
Dobrý den, v každém případě nahrubo, nevím přesně velikost částic, ale kdo z nás to bude měřit, že? Hrubší šrot je dobrý jako prevence proti žaludečním, vředům, které jsou v chovu moderních plemen a hybridů docela aktuální problém.
Co se spaření týče - celý život ho zalévám jen teplou vodou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.7.253
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, v každém případě nahrubo, nevím přesně velikost částic, ale kdo z nás to bude měřit, že? Hrubší šrot je dobrý jako prevence proti žaludečním, vředům, které jsou v chovu moderních plemen a hybridů docela aktuální problém.
Co se spaření týče - celý život ho zalévám jen teplou vodou.
Krávě nahrubo, praseti najemno. Nahrubo šrotované obilí prase nestihne strávit a vyjde ven
( to nakonec uvidíte ve výkalech). U krávy je to jiné,musí pomaleji trávit, proto se jí dává hrubě šrotované. Prasatům se běžně zkrmovaly "krmné mouky" tj. mouka po vyčištění sil v pekárnách nebo smetky ze mlýnů. po těch prasata rostla nejvíc. Sama můžu potvrdit, že pokud mám možnost a třeba měsíc dáváme spařenou mouku, rostou před očima. Při přechodu na šrot pak rostou trochu pomaleji ( šrotujeme taky najemno, ale ne jako mouka..)
Spařování ano x ne? Praseti se spařuje, můžete sám zkusit, většinou po nespařených obilninách mívají průjem, ale pak si zvyknou. M.