Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Dobry den,poraďte prosím,vcem je nejlepší dělat máslo? Chtěli bychom ho zkusit,zatím děláme jen tvaroh a sýry. Bude stačit ruční šlehač? A kolik je másla z jednoho litru smetany? Diky za rady
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
dělám máslo ručním elektrickým šlehačem a jde to moc dobře. Důležitá je teplota smetany, když je moc studená, šlehá se dlouho a když je teplá, máslo je řídké a špatně se pere. Ideální je myslím tak kolem 16°. Výtěžnost záleží od toho, jak poctivě smtanu seberete, čím víc je na povrchu, tím je tučnější. My máme z asi 2,5 litru mléka skoro 1kg vynikajícího másla s minimem vody.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.96
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
dělám máslo ručním elektrickým šlehačem a jde to moc dobře. Důležitá je teplota smetany, když je moc studená, šlehá se dlouho a když je teplá, máslo je řídké a špatně se pere. Ideální je myslím tak kolem 16°. Výtěžnost záleží od toho, jak poctivě smtanu seberete, čím víc je na povrchu, tím je tučnější. My máme z asi 2,5 litru mléka skoro 1kg vynikajícího másla s minimem vody.
Z 2,5 litrů MLÉKA skoro 1 kg MÁSLA ??????? opravdu ? Není to překlep?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.98.10
Myslí ze smetany - ne z mlíka...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.96
Tak to jo..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Z 2,5 litrů MLÉKA skoro 1 kg MÁSLA ??????? opravdu ? Není to překlep?
jasně, že myslím smetanu, to jsem s hloupě přepsala, omlouvám se. Takové mléko bych si ale nechala líbit, jen co je pravda...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.96
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
jasně, že myslím smetanu, to jsem s hloupě přepsala, omlouvám se. Takové mléko bych si ale nechala líbit, jen co je pravda...
No , že váháte pro takové mléko bych šel i pěšky přes celou republiku
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
no jasně, kdyby bylo za 11 kaček v mlíkomatu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Tak se znovu hlásím a chci se pochlubit,ze se máslo mooooooc povedlo. Sbíral jsem v patek a v sobotu Smetanu,tak jsem měl asi 3 litry,dělal jsem to v robotu kenvood,takže jsem to nemusel drzet v ruce a bylo toho asi 80 dkg,krásný,lahodny a zlutoucky maslo. Udělal jsem z toho válečky a dal do potravinářské folie a do mrazáku. A to podmasli,veliká mnamka
. Dekuju všem za rady Milan.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.96
To ne ! Já si hluboce vážím domácích produktů a jsem ochoten je i zaplatit.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.159.96
Blahopřeju k úspěchu !!!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Blahopřeju k úspěchu !!!
Dekuju za blahoprani,já si taky velmi vazim domácích produktu. Naše jerseyka Simona je moc šikovná a dává báječné mliko a hodně tucne,takže není problém občas par litru smetany posbirat.
Jinak když mate rad Domácí produkty,myslím ze není nic snazšího,než se ve vasem okolí poohlidnout po nějakém sedlákovi a domluvit se s nim. Mějte se krásně,zdraví Milan
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142
A neznáte někoho s jerseykou okolo Brna směrem na Vyškov? Ideálně kde by kravička chodila na pastvu?
Díky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
čerstvému sladkému podmáslí z pasteriované smetany říkáme domácí krabicák, má podobnou chuť
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
čerstvému sladkému podmáslí z pasteriované smetany říkáme domácí krabicák, má podobnou chuť
Mi nepasterizujeme,ale mate pravdu,ze se chuť podmasli podoba krabicaku,jen ty kousicky másla jsou tam nějak na vic
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142
Jakému krabičáku?
Jakože domácí podmáslí chutná stejně jako mléko trvanlivé krabicové? To snad ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jakému krabičáku?
Jakože domácí podmáslí chutná stejně jako mléko trvanlivé krabicové? To snad ne?
No jasně, chuť je celkem podobna,ale mel jsem namysli i konzistenci,podmasli je takové řidke mléko,zrovna tak jak to v krabicich
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Přátelé,nejdůležitější u výroby másla je místo výroby,proto třeba jihočeské máslo a pod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jakému krabičáku?
Jakože domácí podmáslí chutná stejně jako mléko trvanlivé krabicové? To snad ne?
Přesně tak, krabicové mléko má díky UHT zahřátí příchuť sušeného mléka, způsobenou tím, že při zahřívání část mléčného cukru zkaramelizuje. A sladké podmáslí tam tu příchuť má taky. Manžel to miluje, mám krávu jerseyku a on si dá radši krabicák (nekomentuju). Ale to podmáslí je ochotný pít.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.142
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No jasně, chuť je celkem podobna,ale mel jsem namysli i konzistenci,podmasli je takové řidke mléko,zrovna tak jak to v krabicich
Podmáslí je řidší než mléko
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podm ásl%C3%AD
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podmáslí je řidší než mléko
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podmásl%C3%AD
Sladké podmasli je konzistenci podobne mléku z krabice. Pokud bude děláno z pasterovane smetany,potom bude podobna i chuť. Neplette si to s kyselim slehanym podmaslim,které znáte z obchodu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.21.144
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Podmáslí je řidší než mléko
http://cs.wikipedia.org/wiki/Podmásl%C3%AD
Příteli,já to přečet,ale jaký je rozdíl mezi tradičním a pravým podmáslím jsem stejně nepochopil.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Příteli,já to přečet,ale jaký je rozdíl mezi tradičním a pravým podmáslím jsem stejně nepochopil.
Není nic jako tradiční a pravé podmáslí, je jen kysané a sladké. Máslo se může dělat buď ze sladké nebo z kyselé smetany, pokud se dělá ze sladké, máte sladké podmáslí, pokud z kysané, máte kysané podmáslí. A sladké podmáslí se pak samozřejmě může nechat pomocí kultur zakysat. Tady jsme mluvili o sladkém podmáslí, to co koupíte v obchodě, je kysané.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.227.76
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
čerstvému sladkému podmáslí z pasteriované smetany říkáme domácí krabicák, má podobnou chuť
Poraďte prosím,
Je lepší Smetanu pasterizovat? Bude máslo trvanlivejsi? A jak to děláte? Dekuju za rady.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.213
Smetanu pasterizuji ve vodní lázni na cca 90°a od té doby je máslo opravdu trvanlivější, ale hodně záleží na tom, jak kvalitně se mi ho podaří vyprat od zbytků podmaslí. Čerstvé máslo uchovávám v keramické misce s pokličkou, natlačím ho tam a zaliju vodou, důležité je, aby se k němu nedostalo světlo a vzduch. Jinak máslo rozdělím po cca 200g, zabalím do potravinářské folie a zamrazím.