Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.125.118
Dobrý den rád bych poprosil o radu ohledně krmení - zejména šrotu u vietnamských prasat. Prasata krmím zbytky ze závodní kuchyně (brambory, maso, omáčky......) a nevím jestli je nutné ještě přidávat do žrádla šrot. Jedná se mi o přírustky na váze, zda je v tomto ohldu šrot nějak důležitý.
Za odpovědi předem děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.46.47
Dobrý den, začnu trochu oklikou. Popravdě se trochu usmívám nad takovýmito otázkami zde, když
stačí v dnešní době dát do vyhledávače "krmná dávka nebo výživa prasat" a máte tolik odpovědí,
jen si mezi nimy vybrat. Já pamatuji i doby, kdy se musely knihy koupit nebo zapůjčit a následně je
pročíst. Za další, prosíte o radu ohledně krmení ale nenapíšete přesně co zkrmujete!
Přesto se Vám pokusím odpovědět, ale jen jako zvídavý laik.
Všechny živé organizmy potřebují ke svému "zdravému" vývoji a existenci vyváženou plnohod-
notnou a zdravou nezávadnou výživu, i rostliny, zvířata a člověk, taktéž i prase, ať už je vietnamské,
čínské, bílé, černé nebo jakékoli. Šrot je pro mě obsahem nic neříkající krmivo.
Podle mě je základ krmné dávky prasat vyvážený poměr:
obilovin (směs ječmen, pšenice, tricitale, kukuřice, oves)
luštěnin (hrách,soja, extrahovaný šrot, pokrutiny): obiloviny i luštěniny musí být patřičně
rozmělněny "šrotovány" ale ne déle, než týden před zkrmením (klesá krmná hodnota).
pícnin (pastva nebo řezanka vojtěšky, jetele, jetelo- vojtěškotrávy, travin, kopřiv)
okopanin (brambory, krmná nebo cukrová řepa, cukrovarské řízky sušené nebo siláž, krmná
brukev-kapusta nebo kedluben)
Toto v takovém poměru a kombinaci aby byly zajištěny potřeby bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Ty si najdete ve výživových tabulkách pro jednotlivé kategorie prasat. Pokud nezajistíte
směsí těchto krmiv potřebu minerálních látek a vitamínů, musíte je dodat pomocí přísad a doplňků. Krmné hodnoty Vámi použitých komponent můžete nechat stanovit laboratorně nebo
odhadem podle tabulek průměrných hodnot jednotlivých živin. Je třeba brát v úvahu ještě stravi-
telnost jednotlivých krmiv a látek v nich obsažených. Stravitelnost můžeme ovlivnit mechanickou
popřípadě tepelnou úpravou, pozor ale na degradaci enzymů.
Zkrmování zbytků ze závodní kuchyně může být dosti problematické. Pominu dle mého názoru někdy i nesmyslné a zbytečné předpisy, vyhlášky a zákony. Zkrmovat velice opatrně a obezřetně, jen čerstvé (sterilizace je nerentabilní) a maximální hygiena přepravních nádob.
Pro velkou různorodost bych krmil maximálně do 20% kr. dávky.
Krmivářství je věda, jestli mohu doporučit literaturu:
Chov prasat -autor: Jan Pulkrábek a kolektiv
Výživa a krmení hosp. zvířat - Ing.Ladislav Zeman a kol.
Výživa a krmení hosp. zvířat - Z. Veselý a kol.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193
Moc děkuju za odpověď je vidět, že s krmením máte značné zkušenosti a proto vám děkuji, neboť takovou informaci z různých diskuzí těžko vyčíst. Literaturu určitě pořídím a nastuduji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.31.8
Já s krmením takovou vědu nedělám...Mám křížené vietnamáky a pořídila jsem si je hlavně proto,aby mohla být celoročně venku.Spásají trávu a dávám jim přebytky,které máme.Kdybych měla pro ně vše kupovat,tak se mi to nevyplatí-to je pak lepší vykrmovat normální bílé prase.Já krmím-to co mám k dispozici.Ted zrovna jablka.Jsou na pastvině spolu s kozou a slepicemi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.193
Taky tak krmím, když jsou zbytky tak zbytky, když je z pole řepa tak řepa s chrástem. Jen jsem nevěděl jestli nutně potřebujou šrot (přeniče, ječmen...).