Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.147
Jak brzo začínáte krmit novou senáž ?-vím že se má nechat 6 týdnů,ale co se stane když bude mít třeba jen 3 týdny?-je to riziko pro zvíře nebo pro tu senáž(že se otevřený balík dřív zkazí?)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.76
Nedoporučoval bych krmit senáž dříve než za těch aspoň 6 týdnů. Je to nebezpečné hlavně pro to zvíře!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.147
Jo,ale co konkrétně se může stát? Jako když si doma naložím zelí a začnu ho jíst hned ještě neprokysané,tak si asi moc nepochutnám,ale snad se tím neotrávím...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.158.76
Čerstvé seno může obsahovat ve vysoké míře kumarin, poměrně slušný jed z kategorie antikoagulačních látek (např. warfarin ). Časem kumarin buď vyprchá nebo se jinak degraduje. To už nevím přesně. Stalo se za dob minulých ,že takto vychcípaly celý stáda. Mě se jednou po čerstvém senu nafoukla celá skupinka koz která se tam dostala nedopatřením. U senáže je to prý to samé.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.69.182
S tím kumarinem je to podle mně blbost, otrava kumarinem může nastat při krmení čerstvé komonice, ale sušením a senážováním se ztrácí. Se zkrmování čerstvější senáže je asi problém v menší trvanlivosti, třeba u balíkované senáže, pokud ji zkrmíte hned, to asi vadit nebude a taky asi nebude tak chutná a voňavá. Ale asi to bude jako se senem, to se taky má zkrmovat až po 6-8 týdnech a občas se dá i čerstvé a nic sa nestane, teda u skotu, u ostatních druhů nevím. Marek
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.170.147
To si právě taky říkám,že by to vadit nemělo.Z pohledu lajky to vidím tak,že ty kvasinky žerou cukr co je v tý trávě a vytváří kyselinu mléčnou.Čím dýl to trvá tím je tam míň cukru a víc kyseliny=delší trvanlivost.Když se tam dostane vzduch ty dobrý kvasinky pochcípaj a začnou tam bujet jiný, špatný a plísně.Když je tam něco jedovatýho tak to tam zůstane-na rozdíl od sena.Jinak čerstvým senem jsme zrovna letos museli krmit a nic se nestalo ani koním ani kravám.