Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
Dobry den. Resim problem co s 3 letym kancem. Nemam prostory pro vlastni odchovy. Nabizim k prodeji, vymene, ale zatim nic. Mate nekdo zkusenost s porazkou na maso? Mohu pripadne zkusit pripustit svinku ca 40kg timto kancem ktery ma snad metrak?
Kanec musi kazdopadne pryc, tak dekuji za rady. Tom Pardubice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
Bude maso citit? Co to pripousteni? Nikdo ho nechce, nikdo neporadi, tak asi zustane. I kdyz chovem bych se zabyvat asi nechtel a musim mu zrychtovat ubytovani.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.142
My sme doma řešili podobnej problém. Na konec nám ho vetrinář uspanýho vykastroval a za 2 měsíce sme ho snědli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
Primo u veterinare jsem jeste nebyl, ale vsude jsem zatim slysel, ze takhle velkeho kastrovat nebude. Asi to riskneme bez jako kance divokyho. Dik za info.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.52.84
Dobrý den, mi jsme jednou taky grilovali v bedne nekastrovaneho kanecka a bylo to v pohode vetsina z lidi ani nepoznala ze je nekastrovany jen jeden "chytrak" porad rikal ze to maso je citit ale jedl taky takze v pohode ;)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.198
Nechte ho vykastrovat.Potom půl roku krmte dřív to z něj nevyjde.Je rozdíl mezi půlročním kanečkema tříletým kancem.Dostal jsem od myslivců vietnamskýho kance co někomu utek toulal se po lese možná dva měsíce než ho složily už při stahování byl cítit na zkoušku jsem dal vařit kousek masa pod pokličku po nadzvednutí ukrutnej smrad.Dostali ho psi.Jsou lidi kterym to nevadí ale pro mě to bylo nepoživatelný.Tak za mě buď kastrace nebo psum.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.198
Ještě zkušenost druhá .svini se narodily dva vnitřní kanci nekastroval jsem a zabijel v půl roce měli +- 100 kilo nebyli cítit ani jeden.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.217.4
Dobrý den, vnitřní kanec je zase něco jiného, tam ta varlata sice aktivní jsou,a le neudělají tolik parády. Být Vámi, nechám ho vykastrovat. Operace to složitá není, anestezie také ne. Ale uspat se na to musí. Podle mě Vám to vykastruje každý obvoďák.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
Vetsinou jsem taky slysel, ze do roka stari citit nebude. Kolik muze kastrace stat? Jeste neco reznikovi, resp. myslivcovi a jestli se to vubec vyplati za sadlo a prorostle tuhe maso.
Nevite nekdo jak s tim pripoustenim? Odchovem bych se zabyvat nechtel a kdyz uz tak spise masnych typu, ale pokud se ho nejak nezbavim, zkusil bych to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.247.142
My sme s uspánim platilii 200 kč.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Chtěl bych oživit toto téma. Jedli jste nekastrované kance? Jak staré? Jaké bylo maso? Jaké plemeno?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Ještě doplním, že pokud se ve volnosti uloví lončák či starší kňourek např. tříletý tak se normálně jeho maso jí a nikdo je nekastruje. Zajímalo by mě tedy vaše praktické zkušenosti z chovů, teoreticky jsem toho přečetl dost, ale je to přece jen teorie, praxe bývá jiná.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.38
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ještě doplním, že pokud se ve volnosti uloví lončák či starší kňourek např. tříletý tak se normálně jeho maso jí a nikdo je nekastruje. Zajímalo by mě tedy vaše praktické zkušenosti z chovů, teoreticky jsem toho přečetl dost, ale je to přece jen teorie, praxe bývá jiná.
U doma chovaných prasat (kanců) je maso nepříjemně cítit (charakteristický pach i chuť).Nedoporučuji s tímto nijak expedimentovat,výsledkem bude zajisté zklamání.Prase krmím doma proto,abych si pochutnal na mase,nekastrovaný kanec,žádnou pochoutkou nikdy nebude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
Bohuzel bohudik se stary kanec nakonec prodal do chovu i kdyz reznik uz byl domluveny. Ujistoval me take ze neco k jidlu z neho bude. Pokud by maso byla treba trochu citit udelame pry vyrobky kde se to prerazi korenim. Tolik i zkusenost 1 dedka ze vsi kdy kance v chovu po treba 7 letech dobre sluzby skakani take nehodily psum a normalnne porazily.
Urcite bude i lepsi maso ale vyhodit 150kg masa?
Tom zadavatel dotazu
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Díky vám za odpovědi! Koupil jsem kanečka mangalice a po splnění jeho údělu bude s největší pravděpodobností poražen, pokud se mi ho tedy nepodaří s někým vyměnit kvůli změně krvi v chovu. Pokud ale k porážce dojde tak jsem sám zvědavý, přijde mi,že se kastruje tak nějak ze zvyku a nikdo to moc nezkoumá. Jak jsem již psal, v divočině kance nikdo nekastruje a jak si všichni pochutnáváme. Možná je nepříjemný pach masa způsoben i špatným způsobem porážky atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.186
jsem stejného nazoru. divokého kance hned jak najdou, vyrizne myslivec, pak se nechava pry třeba v pulce dele odvětrat, pak klidne naklada az na mesic a nakonec to koreni.
hodne zalezi na cistote chovu. u me se byl reznik na vetnamaka podivat a smekl mi poklonu za cistotu. pokud ma prase prostor a podmínky je neskutecne cistotne. takze před porážkou max. cisota a tak ctvrt roku bych ho nenechal skákat. Potom podle me není co resit a bude to basta.
Chovatel, od kterého beru selata, bezne pry porazi kance kolem roku nekastrovane a to si kastruje sam, ale jen v pripade zajmu kupujícího. zajimave ze?
Pokud to dopadne, dejte vedet pro potvrzeni mych idei.
Diky Tom Pardubice
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Já právě maso z divočáků jedl několikrát,a nebyli to vždy mladí kanečci, maso bylo vždy výborné, kastrování mi přijde jako přežitá zbytečnost u jakéhokoliv zvířete, jsem přesvědčený o tom, že je to jen doměnka, kterou všichni bez přemýšlení dodržují. Nedávno jsem jedl pečeného chovného berana, stáří asi 6 nebo 7let(chovatel nevěděl přesně), byť jsem maso všichni s nedůvěrou chutnali tak jsme nakonec museli uznat,že lepší maso jsme dlouho nejedli, stejné to bude u kozlíků,býčků atd. Každopádně dám vědět jak kaneček mangalice chutnal pokud se ho nepodaří udat dále do chovu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.244.234
S kancem zkušenost nemám,ale dělali jsme kozla.Smrdělo to při porcování tak,že jsem to chtěla dát psům.Ani ruce nešly pořádně umýt.ALe dali jsme to na 24hod.Do mléka(mme krávu,takže opravdu mléko a ne obarvená voda) a v guláši to nebylo vůbec k rozeznání od kůzlete.....Kanec by mělteoreticky fungovat stejně....
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.166.63
My jednou dostali mladého daňka střeleného v době říje. Maso bylo dost cítit i při pečení a mělo pachuť. Do mléka jsme ho namáčet nezkoušeli.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.40
Dejte pár stovek vetovi ať ho vyřízne a nemusíte vymýšlet jak to přerazit kořenim nebo máčet do mlíka.To že si myslíte že je to zbytečné kastrovat kance tak proč se to dělá ve velkochovech pro pobavení zaměstnanců nebo aby měl vet. kšeft to není je to kvůli tomu smradu.
Jak naroste kanci kyrys tak už smrdí. Pak je nutná kastrace nezáleží na tom jesli kanec připoušťí nebo ne smrdí tak i tak.
Nedá se srovnávat býk a beran s kozlem a kancem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.43.40
Dejte pár stovek vetovi ať ho vyřízne a nemusíte vymýšlet jak to přerazit kořenim nebo máčet do mlíka.To že si myslíte že je to zbytečné kastrovat kance tak proč se to dělá ve velkochovech pro pobavení zaměstnanců nebo aby měl vet. kšeft to není je to kvůli tomu smradu.
Jak naroste kanci kyrys tak už smrdí. Pak je nutná kastrace nezáleží na tom jesli kanec připoušťí nebo ne smrdí tak i tak.
Nedá se srovnávat býk a beran s kozlem a kancem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.155.67
jedl jsem z neykastrovaného vět. kance maso a hned jsem to vyplivl. Je to hrozně cítit močovinou. Vše pak dostali psi. Jen vykastovaného, jinak nebrat.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dejte pár stovek vetovi ať ho vyřízne a nemusíte vymýšlet jak to přerazit kořenim nebo máčet do mlíka.To že si myslíte že je to zbytečné kastrovat kance tak proč se to dělá ve velkochovech pro pobavení zaměstnanců nebo aby měl vet. kšeft to není je to kvůli tomu smradu.
Jak naroste kanci kyrys tak už smrdí. Pak je nutná kastrace nezáleží na tom jesli kanec připoušťí nebo ne smrdí tak i tak.
Nedá se srovnávat býk a beran s kozlem a kancem.
Ono mi možná nakonec nezbude nic jiného než kanečky kastrovat, ale před tím určitě vyzkouším nekastrovat, možná pomůže je například dříve porážet. Nevyptávám se proto,že bych chtěl šetřit nekastrováním nebo jinak "chytračit", ale každý zásah, který se praktikuje na zvířatech ve velkochovech se snažím nepoužívat, například uštipování špičáků selat, stříhání ocásků, a poslední co jsem používat nechtěl je kastrace.
Například kozlíky nekastruji a nikdo nepoznal, že maso bylo z nekastrovaných kozlíků, maso bylo výborné a přesto se dále kozlíci skoro ve všech chovech kastrují aniž by se nad tím někdo zamyslel, na pach má možná svůj vliv i plemeno nebo je to dědičné, nevím.
Za vaše názory a rady zde děkuji
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.111.14
Kanečka mangalice jsme včera porazili, snad svoje poslání splnil a budou po něm selata. Mangaličáka jsem nepařil, stáhl jsem ho jako divočáka. Faktem je, že ve stáji byl kanec specificky cítit takže obavy z kvality masa jsem měl, kůži jsem stahoval opatrně abych jednou rukou přidržoval a druhou rukou obřezával. Poté jsem dal kousek masa vařit bez jakékoliv přísady aby vynikla vůně a chuť - či případný puch nebo případná pachuť masa. Po uvaření kousku masa jsem ho nakrájel a osolil, pak jsme to ochutnali ve čtyřech lidech pouze osolené s chlebem, každý mi potvrdil,že to chutnalo jako klasické vepřové, přidělený kousek masa každý bezproblémů snědl. Kanec vážil odhadem kolem 60kg, starý byl necelých šest měsíců a připustil nám naši sviňku. Zajímalo by mě do jakého maximálního věku jde kanec porazit, aby nebylo maso cítit nebo jestli je to individuální záležitost, jestli na to má vliv například i plemeno apod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.206.65
Nabízím kance vietnamáka(kříž. s div.) asi do 50 kg , 9 měsíců za 600Kč, kdyby měl někdo zájem, jsme z Bolehoště 17 km od HK. 736790170
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.147.146
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den, mi jsme jednou taky grilovali v bedne nekastrovaneho kanecka a bylo to v pohode vetsina z lidi ani nepoznala ze je nekastrovany jen jeden "chytrak" porad rikal ze to maso je citit ale jedl taky takze v pohode ;)
Tak dobrú chuť, ja viem,že ,keď kanec smrdí, keď je živý,tak to mäso po zabití smrdí tiež /náš kanec smrdí ako ocot a močovina / a určite ho to neprejde len tak
A porovnávať to z diviakom sa nedá.Divina je špecifické mäso, a aj jej príprava , je odlišná